Cipőteszt: adidas UltraBOOST 20

Újabb év, újabb UltraBOOST, újabb cipőteszt. Cikkünkből megtudhatjátok miben sikerült továbbfejleszteni a 2019-ben jelentősen megújult adidas Ultra Boost futócipő sorozatot. A tovább után adidas UltraBOOST 20 cipőteszt!

cipoteszt_adidas_ultraboost_20_1

adidas UltraBOOST 20

Ultra Boost 20 Unboxing

Attól tartok egy cipő kibontása maximum a hozzám hasonló cipőfetisisztáknak nyújt örömöt, azonban ezúttal mindenképp említést tennék róla. Ha másért nem is, hát a megváltozott cipősdoboz design miatt. Egyrészt teljesen fekete dobozban érkezik az UltraBOOST 20, másrészt nem a szokásos oldalról felhajtós kialakítással, hanem felülről két keresztbe kialakított „ajtón” keresztül kaparinthatjuk meg az elmúlt évek egyik legfelkapottabb sneakerének legfrissebb kiadását.

cipoteszt_adidas_ultraboost_20_2

Az új cipősdoboz design

Technikai specifikációk és újdonságok

Akiknek a számok többet mondanak ezer szónál:

  • tömeg: 309 gramm (US9)
  • középtalp lejtése: 10 mm (sarok 22 mm, élőtalp 12 mm)
  • Optimized BOOST: az elődmodellhez hasonlóan 20%-kal több, futáshoz még jobban optimalizált termoplasztikus poliuretán cellácska, mint a korábbi UltraBOOST-okban
  • 3D Heel Frame: szintén az elődmodellben megismert, légiesebb kialakítású saroktámasz
  • Primeknit 360: a lábfejet szó szerint körbeölelő felsőrész
  • Tailored Fibre Placement: a SolarBOOST-ban debütáló adatvezérelt technológia lehetővé teszi, hogy milliméterre pontosan megtervezzék a felsőrész adott területét – a legkritikusabb területen, az elülső rész oldalán alkalmazzák a tartás és stabilitás fokozása érdekében
  • Torsion Spring: továbbfejlesztett Torsion System

Részletesen az UltraBOOST 20 cikkünkben olvashattok minderről.

cipoteszt_adidas_ultraboost_20_3

Az UltraBOOST 20 fő alkotóelemei

Külső

Az UltraBOOST 19 felbukkanásakor bevallom én is kicsit húztam a számat, hiszen más volt, mint a korábbiak. Aztán ahogy jöttek az újabb és újabb képek, majd személyesen is megtekinthettem, kezembe vehettem megbarátkoztam az új sziluettel. Sőt, mintha a korábbi külső már vagy egy évtizedes távlatból köszönt volna vissza ránk. A megjelenésében minimális változás történt – ez főként a technikai fejlődésnek köszönhető –, viszont a rendelkezésre álló színösszeállítások jelentősen bővültek. Gondolok itt elsősorban a rendkívül látványos színekben pompázó BOOST lehetőségekre.

cipoteszt_adidas_ultraboost_20_4

Az a BOOST szín ?

Használat közben

Azért az elmúlt 5 évben meglehetősen jó dolgunk/dolgom volt. A lábaink talán túlzottan is el lettek kényeztetve a különböző középtalp innovációknak – különös tekintettel a BOOST-ra – köszönhetően. A BOOST szinte legendává vált ezen időszakban. Szélsőséges időjárási körülmények között sem változik karakterisztikája, melynek köszönhetően maximális csillapítással és energia-visszaadással segíti gazdáját. A köré épített ökoszisztéma – értsd talp kialakítás és borítás, sarokrész kialakítás, ketrec, felsőrész stb. és mindezek szinergiája – olyan gépezetté fejlődött, melynek köszönhetően az edzéseinken kívül sem könnyen mondunk le az UltraBOOST nyújtotta életérzésről. Mert ez már életérzés. Bevallottan én is függő lettem…

cipoteszt_adidas_ultraboost_20_5

Ránézel, és szinte érzed milyen kényelmes

Újítások

Számomra 2+1 igazi újítással rendelkezik a 2020-as modell:

  1. Elsőként a Tailored Fibre Placement alkalmazását kell megemlítenem a felsőrész elülső részén. Egyes futók ezen a területen panaszkodtak nem megfelelő oldaltartásra. A TFB alkalmazásával ez a probléma megoldásra került. Bevallom engem nem érintett, mert éles kanyarokkal ebben a modellben nem találkoztam. Korábbi modelleknél én is számoltam be hasonlókról, hozzátéve, hogy nem feltétlenül rendeltetésszerű használat esetén – pl. 200 méterek fedett pályán 25 másodperc körül.
  2. A sarokrész kialakításánál az elődmodell apró kitérője után visszatértek a párnázottabb kialakításhoz. Ez részemről mindenképp hatalmas piros pont, hiszen az UltraBOOST sarokkialakítása mindig is titkos kedvenc részletem volt a cipőben. Na nem mintha bajom lett volna az előd puritánabb kialakításával, de ezen a területen semmiképp sem haszontalan a nagyobb párnázottság, puhább anyagok használata.
  3. Ami igazából plusz egy, az a ketrec kialakítása. Az elődmodellben sem volt vele semmi gond, de abban azt hiszem megegyezhetünk, hogy a 20-on klasszisokkal esztétikusabban sikerült megoldani a dolgot.
cipoteszt_adidas_ultraboost_20_6

Továbbra is az egyik kedvenc titkos részletem az UltaBOOST-ban: a sarokkialakítás

Az űrsztori  – ISS-szel történő együttműködés – valóban inkább a sztorit adja a cipőhöz. Bár hosszú távon nem zárható ki, hogy újabb, számunkra is hasznos űrtechnológiát építenek be a cipőbe. A nyelven található badge és az univerzumra emlékeztető kékes, lilás színek alkalmazása minden esetre egyáltalán nem árt a megjelenésnek, sőt…

Összegzés

Az UltraBOOST 19 cikkemből kell idézzek: „A kérdés már csak az, hogy az adidas miként különbözeti meg két csúcs-futócipő modelljét, a Solar– és UltraBOOST-ot. Bár a pozícionálás legyen a marketingesek baja, nekünk meg marad a nehéz választás okozta fejfájás.” Nos, úgy tűnik ez a kérdés eldőlni látszik. A két modell egyesítve jó tulajdonságait a nagyobb elismerést kiharcoló név alatt futnak tovább. Ennek én személy szerint örülök, hiszen ezáltal a két kedvenc futócipőm ötvözték a Herzogenaurach-i boszorkánykonyhában. Általános, minden napos futócipőnek nekem eddig ez vált be a legjobban. Az előzőekben részletezett alkotóelemek egy rendkívül neutrális futócipőben egyesülnek maximális kényelemmel és energia-visszaadással. Akik esetleg a kevésbé robosztus, könnyebb modelleket részesítik előnyben nem kell sokat várniuk a gyorsaságra kihegyezett frissen érkező modellekre: adizero Pro, Takumi Sen 6, Boston 8, Bekoji, vagy épp az SL20.

cipoteszt_adidas_ultraboost_20_7

Továbbra is etalon

Korábbi UltraBOOST cipőtesztek

Már jónéhány Ultra Boost cipőt leteszteltem, ezeket mind megtalálod itt:

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×