Az adidas Ultra Boost hiába az egyik legjobb futócipő a világon és vált rendkívül népszerű utcai viseletté is, a rengeteg változat és színösszeállítás talán kicsit unalamassá tette a cipővásárlók körében. Az újítás szele az adidas Solar Boost vitorlájába kapva érkezik Herzogenaurach-ból, az adidas központjából. A teljesítmény-komfort-energia visszaadás triumvirátusa a legfontosabb számodra (futó)cipőválasztásnál? Akkor klikk a tovább gombra!

adidas_solarboost_1
adidas Solar Boost

Új kihívó

A Nike Epic React bemutatásával új kihívót kapott az adidas Ultra Boost. Bár személy szerint a kezdetektől nem értem az összehasonlítást. Nálam az Epic React sokkal inkább az Alpha Bounce ellen versenyez. És jegyezzük meg, jelenleg a népszerű márkák vásárlók széles tömegeinek kínált és könnyen hozzáférhető futócipőiről beszélünk – nem a kevésbé ismert, nehezebben beszerezhető, ennek ellenére kiváló termékeket gyártókról (Asics, Hoka, Innov8, Mizuno, stb.).

adidas_alphabounce_nike_epicreact
Az én szememben mindig is inkább ez volt: adidas Alpha Bounce vs. Nike Epic React

Technológiai kavalkád

Nyilvánvalóan nem az Epic React-től ijedt be az adidas – bár érthető módon a marketingben hozzá hasonlítják – és fejlesztett le gyorsan hetek/hónapok alatt egy új modellt. A cipőben található technológiák és azok integrálása hosszas fejlesztési folyamatot feltételeznek. De lássuk mik is ezek részletesen!

adidas_solarboost_2
A tervezőasztaltól a megvalósulásig

Űrtechnológia

A Solar Boost-ban debütál az úgynevezett “Tailored Fibre Placement” – magyar fordítással inkább nem próbálkozok. A NASA mérnökei által inspirált, adatvezérelt technológia révén a felsőrész minden millimétere megtervezett, a különböző anyagok összeillesztése pedig minden eddiginél precízebb. Az eredmény? Kiváló kényelem, illeszkedés és tartás könnyű tömeg mellett, mely kellő magabiztossággal ruházza fel a futókat minden sebességhez és távolsághoz. A technológia legszembetűnőbb manifesztációja a ketrec “helyén” látható.

adidas_solarboost_3
Nem csak kaptafára, hanem adatvezérelt tervezésre is épül a Solar Boost

Energy rail

Egyfajta Torsion system 2.0, mely szervesen segíti a Boost középtalpat a stabilabb tartás érdekében.

adidas_solarboost_4
Jól látható az Energy rail és a cipő teljes felépítése

Boost

Ha már szóba került. Bár attól tartunk az energia-visszaadásban forradalmi anyagról nem kell túl sok szót ejtenünk. Olyan modellek tették széles körben elfogadott, sőt mi több vágyott talpszerkezetté, mint az Ultra Boost, az NMD, vagy épp a Yeezy vonal számos darabja – mondjuk én még mindig a Boost talpas Adilette papucsot várom lélegzetvisszafojtva…

adidas_solarboost_5
Szokásos Boost középtalp

Parley

Bár az újdonságnál kicsit háttérbe szorul, szerintünk érdemes megemlíteni. A precízen összeállított felsőrészbe újrahasznosított műanyagból készült szálakat is integrált a Tailored Fibre Placement technológia. A Parley-ról, és az általuk képviselt nemes célról már több korábbi cikkünkben írtunk.

adidas_solarboost_6
Nyomokban Parley-t tartalmaz

vs. Nike Epic React

Ahogy említettem nekem az Epic React kicsit mást képvisel, de a marketinggépezet  – érthető módon – mégis úgy döntött, hogy a Nike jelenleg legmagasabbra pozícionált lépőjéhez kell hasonlítani a Solar Boost-ot. A belső kutatás, melyet külső partner ellenőrzött nem hozott nagy meglepetést: nagyobb energia visszaadás minden egyes lépéssel, mint a Nike esetében. Azért várjuk meg a személyes és/vagy független tesztek eredményeit is.

adidas_solarboost_7
Nagyobb energia visszaadás minden egyes lépéssel

Technikailag legfejlettebb futócipő

Mindemellett optimalizálták a közép- és Stretchweb talpat, valamint kicsit reszeltek a saroktámaszon is. Chris Ekman, az adidas Running senior termékmendzsere szerint az adidas Solar Boost a technikailag legfejlettebb futócipő, amit az adidas valaha kreált. Azt, hogy most Solar Boost, Solarboost, vagy éppen SOLARBOOST eldöntjük a közeljövőben.

adidas_solarboost_8
Jelenleg technikailag legfejlettebb adidas futócipő

adidas Runners

Hogy az új cipőt minél szélsőségesebb körülmények között és minél szélesebb körben tudják tesztelni az adidas a közösség erejéhez fordult. Kiválasztott adidas Runners csapatok a világ különböző pontjain abban a megtiszteltetésben részesülhettek, hogy tapasztalataikat megoszthatták a fejlesztő mérnökökkel. Ez is egy plusz indok, hogy csatlakozz az adidas Runners Budapest csapathoz. Megtaláljátok őket Facebook-on és a honlapjukon.

adidas_solarboost_adidasrunners
adidas Runners által tesztelve, fejlesztve

Mikor? Hol? Mennyiért?

Május 17-től korlátozottan, június 1-től világszerte elérhető 160 EUR-os áron. Bár kevésbé lifestyle kompatibilis a külseje, mint az Ultra Boost-nak – tényleg a performance vonalra fókuszáltak –, tőlünk még mindenképpen hallani fogtok az új sziluettről.

adidas_solarboost_9
Hamarosan a boltok polcain

Hír-, és képforrásunk az adidas volt.