A futók mindig könnyebb, puhább, rugalmasabb, és ezzel egyidejűleg a kopással és az időjárási viszonyokkal szemben is ellenállóbb cipőt szeretnének. A Nike idén egy rendkívül ütős válasszal állt elő, az új Nike Epic React Flyknit formájában. A cipő megalkotásáról és annak különleges kivitelezéséről többet is megtudhattok a tovább után!

Nike Epic React Flyknit
Nike Epic React Flyknit

 Vadonatúj megoldás: Nike React

Az adidas az Ultra Boost technológia alkalmazásával alaposan feladta a leckét. A Nike most egy vadonatúj megoldással állt elő: A vegyészek és mérnökök több száz variáció tesztelése után egy olyan habstruktúrát alkottak, ami a lépéseknél  a lehető legideálisabb módon forgatja vissza az energiát a lábbeli viselője számára. A technológia Nike React nevet viseli. A cipőt a véglegesítést megelőzően közel 27.000 kilométeren tesztelték, ami nagyobb távolság, mint a Kínai Nagy Fal, hiszen az utóbbi „csupán” 21.000 kilométer hosszú.

Nike Epic React Flyknit
rengeteg tesztelés eredménye

Mi is a Nike React?

Amikor a Nike megkérdezte a futókat, hogy milyen igényeik vannak a futócipőiket kapcsolatosan, rengeteg ellentétes funkciójú, szinte megvalósíthatatlannak tűnő válaszokat kapott: jobb párnázást, de hatékonyabb energia visszaadást is akartak. Mindemellett elvárás volt az is hogy cipőik könnyűek legyenek, de strapabíróak is egyben. Mivel ez a négy tulajdonság ellentmondott egymásnak, nagyon sok munkába és erőfeszítésbe tellett összekomponálni belőlük egy olyan anyagot, ami minden kitételnek megfelel.

Egy cipő vagy puha, vagy energia-visszaforgatást tud biztosítani, és vagy könnyű, vagy tartós. Nike a React innovációval akarja bizonyítani, hogy az igénylista minden pontját kipipálták.

A habszivacs használata először 2017 júniusában jelent meg a kosaras cipőknél. Mivel a kosárlabda egy olyan sport, amiben mind a négy kitétel egyidejű hasznosulására van szükség, használni kezdték a Nike React technológiát, ami minden elvárásnak eleget tett. A Nike Epic React Flyknit az első futócipő, amiben ezt a technológiát alkalmazza a gyártó.

Nike Epic React Flyknit
teljes React talpazat

A cipőről

Az új futósziluett egyetlen darabból álló felső része –ami még a Nike Flyknit Racer kialakításából származik- a lábfej és lábujj részeken ívesen formázott, anyaga rugalmas és rendkívül légáteresztő. Az EVA-alapú hab észrevehetetlenné teszi a cipő alját érő behatásokat. A talpfelület ezzel egyvonalúan magasabb és szélesebb is lett, hogy megfelelő puhaságot és tartást tudjon biztosítani. A Nike erre csak azt mondja: “ez a párnázottság forradalmának része.” A talp sarok és lábujj alatti részeit tömör gumiréteg borítja, ezzel is növelve tartósságát, rugalmasságának megőrzését és tapadását. Az alja még bordázott, a mélyedésekben jobban párnázott, a kijjebb álló részeken pedig nagyobb szilárdságot biztosít.

A cipő design-ja láthatóan eltér a korábbi modellektől, leginkább a sarkán kilógó színes perem miatt lehet ez a változtatás szembetűnő számunkra, de a sárga heel tab (amin az Epic React felirat látható) is csakugyan feldobja a sziluettet.

Nike Epic React Flyknit
a színes sarok

A Nike Epic React Flyknit megjelenés

A Nike Epic React először 2018. február 22.-én lesz elérhető a nike.com –on, és a kiválasztott üzletekben, a legutóbb látott információk szerint egy fehér, és egy sötétkék színállásban. A NikePlus tagok viszont örülhetnek, hiszen ők korábban, február 5.-én, már hozzáférhetnek egy exkluzív fehér színálláshoz, ami csak a Nike App-on keresztül lesz elérhető.

Nike Epic React Flyknit
a sötétkék modell
Nike Epic React Flyknit
exkluzív, Nike App színállás

Hírforrásunk a Nike volt.