adidas Ultra Boost: letesztelve

A világ legjobb futócipője. Ezzel a magas elvárásokat támasztó reklámszöveggel dobta piacra technikailag legfejlettebb cipőjét az adidas. Alaposan leteszteltük, hogy kiderítsük igaz-e a körítés. A továbbra kattintva olvashatjátok tapasztalatainkat képekkel és videókkal tarkítva.

cipoteszt_adidas_ultraboost_1

Ultra Boost – a legjobb?

Minden valamire való tesztnek unboxing videóval kell kezdődnie. Ebben a témában Brad Hall számít az etalonnak – bár tudom sokaknak nem jön át szarkasztikus stílusa –, nem is próbálnék a babérjaira törni. Jöjjön hát „vendégbloggerünk”, Brad:

Brad-del ellentétben mi a Solar Yellow változatot kaptuk, ez legalább kevésbé volt érzékeny a koszolódásra. Ahogy beharangozónkban írtam megjelenéskor a Váci utca felé vettem az irányt, hogy elsőkézből szerezzek tapasztalatokat a cipő komfortjával kapcsolatban. Erről azóta is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Tényleg mindenkit arra buzdítok, hogy legalább egy felpróbálás erejéig lépjen bele a cipőbe!

cipoteszt_adidas_ultraboost_2

Ránézésre is kényelmesnek tűnik a „hungarocell” talp

A cipő felépítéséről már részletesen írtunk nektek, de fussunk át rajta gyorsan: 20%-kal több termoplasztikus poliuretán energiacella (egyszerűbben Boost 🙂 a középtalpban, Torsion System a stabilitásért, Stretch Web a Boost technológia fokozásáért, egy darabból készült rugalmas Primeknit felsőrész, újratervezett sarokrész. Mindez egy látványos videóba sűrítve az alábbiakban:

Vágjunk végre bele milyen is használat közben! Első felvételkor a Primeknit felsőrész rugalmassága lep meg minket. Mintha egy szoros zoknit húznánk a lábunkra. A megnövelt Boost mennyiség nyújtotta kényelem csak ezután tűnik fel. Valóban extra kényelmet nyújt a cipő. A 4 pár fűzőlyuk első pillantásra kevésnek tűnhet, de a megfelelő kialakításnak köszönhetően meglepően erősen tudjunk lábunkra rögzíteni a cipőt. Kedvenc részem – az extra csillapítás mellett – a sarokrész kialakítása. A BMW lámpái ihlette műanyag saroktámasz megfelelő támaszt biztosít, míg az S-alakú kialakítás tökéletesen követi az Achillest-t mozgás közben. Rendkívül kényelmes megoldás, minden cipőben alkalmazni kéne.

cipoteszt_adidas_ultraboost_3

Fantasztikus kiképzés a sarokrészen

Tisztázandó, hogy milyen terhelésnek is lett kitéve az Ultra Boost pár sor az edzéseimről: sprinter lévén nem a megszokott hosszas kilómétereket róvom a Margitszigeten. Edzéseimben a dinamikus-, törzsstabilizációra fókuszáló bemelegítés, TRX/Record, futóiskola, súlyzó és rövidebb, gyorsabb futások dominálnak. Ennek köszönhetően szélsőségesebb terhelések alatt is megtapasztalhattam mit bír a cipő.

cipoteszt_adidas_ultraboost_5

Teljes pompájában az otthoni „pályámon” (Ikea Springa)

Edzéseink elején a bemelegítő futás természetesen nekünk és visszafogott iramú – még ha nem is olyan hosszú. Eközben a cipő nagyon elemében van. Extra kényelmet és csillapítást biztosít. Ugyanez mondható el futóiskola közben tanusított viselkedéséről is. A többi gyakorlat alatt mutatott tulajdonságai azt hiszem nem nyomnak sokat a latba egy futócipő vásárlásakor.

cipoteszt_adidas_ultraboost_4

A Puskás Stadion emelkedőin is teszteltünk

A talp nyújtotta rendkívüli rugalmasság mellett ahogy már említettem, a sarok kialakítása vívta ki legnagyobb elismerésem. Ránézve és kipróbálva faék egyszerűségűnek tűnik. Mégis sok méricskélés és vizsgálat előzte meg ezt a kialakítást. Megpróbáltuk nektek szemléltetni hogy követi mozgás közben az Achilles-t:

Külföldi tesztek a talp gyors kopására panaszkodnak. Én közel két hónapja nyúzom, így ebben a témában még nem igazán tudok állást foglalni. Illetve az általam kapott terhelése se a megszokott. Az alább látható „akkor és most” kép alapján döntsétek el ti, hogy ez túl gyors kopásnak, vagy teljesen átlagosnak mondható-e.

cipoteszt_adidas_ultraboost_6

Külső talpélen – ahol gördülök – valóban eltűntek a dudorok

Egyetlen gyengébb pontja pont erősségéből adódik: az extra kényelem miatt puha, rugalmas felsőrész nagyobb sebességű kanyarfutásoknál mintha nem nyújtott volna kellő tartást oldalirányban. De ezt egy megszokottnál szorosabb fűzéssel orvosolni lehet. És ez amúgyis egy speciális terhelés. Nem hiszem, hogy túl sokan futnának benne 200-akat szűk kanyarú fedett pályán.

cipoteszt_adidas_ultraboost_7

Oldaltartásnál kicsit visszaüt a Primeknit nyújtotta kényelem, de szorosabb fűzéssel orvosolható

Hogy a legnagyszerűbb futócipő-e? Ezt így összességében nem lehet kijelenteni, hiszen mindenkinek mások az igényei. De máshogy megközelítve a kérdést: ez a legkényelmesebb cipő? Könnyen lehet. Ennek állításához a világ minden cipőjét fel kellett volna próbáljam. Ennek hiányában csak a saját tapasztalatom alapján állíthatom, hogy extra kényelmes cipő.

cipoteszt_adidas_ultraboost_8

Extra kényelem

Személy szerint én a masszívabb, komoly csillapítással rendelkező futócipőket kedvelem, így nekem nagyon bevált. Lassabb, hosszabb futásokra tökéletes. Olyan kényelmet nyújt, hogy utcára is tervezem a beszerzését. Hiszen ha az ember egyszer „belekóstolt” az Ultra Boostba a többi cipője már nem fog annyira kényelmesnek tűnik. Talán ez a másik apró hibája a cipőnek 😉

cipoteszt_adidas_ultraboost_9

Első bevetésen civilben – kiváló utcai cipőnek is

Ezúton is köszönjük az adidas Magyarországnak a tesztpéldány biztosítását. Továbbá háromszoros hip-hip hurrát szeretnék kérni nektek, olvasóknak. Ezzel a cikkel jubilálok a Sneakerboxon, 100. írásom az Ultra Boost teszt. Ez nélkületek, akik olvassátok a cikkeim nem jöhetett volna létre. Szóval hip-hip hurrá és köszönöm nektek!

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×