Cipőteszt: adidas UltraBOOST 19

Generációváltáshoz érkezett az elmúlt 5 évben klasszikussá érő UltraBOOST sorozat. A tervezők most először nem csak finomhangolták a legnagyszerűbb futócipőként debütáló modellt, hanem szemmel láthatóan is bátran turbózták fel. A tovább után adidas UltraBOOST 19 teszt olvasható, érdemes tehát kattintani!

adidas_ultraboost19_cipoteszt_1

Illusztráció az adidas UltraBOOST 19 felhasználói élményéről (kép: adidas)

Unboxing

Bevallom rég bontottam ki ilyen izgatottan cipősdobozt. A footwear white/crystal white/blue színösszeállítás azonban megnyugvással töltött el – az első képek felbukkanásakor az új design bizony nem lopta be magát egyből a szívembe. Idővel azonban szokja az ember az új formát, és élőben jobban is néz ki, mint képeken. Szerintem nem lesz akkora lifestyle király, mint elődei, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy nem csak a sportolók lábán fog felbukkanni a 2019-es modell sem.

adidas_ultraboost19_cipoteszt_2

Unboxed

Technológiai kisokos

Ugyan a hivatalos infók kikerülésekor körbejártuk a technológiai újításokat, nem árt az ismétlés. Ha korábban olvastátok volna UltraBOOST 19 cikkünket nyugodtan görgessetek a tesztelési módszertanhoz – vagy ismételjetek velünk!

adidas_ultraboost19_cipoteszt_3

A cipő főbb elemei (kép: adidas)

Optimized BOOST

Az egyik legizgalmasabb újítása az UltraBOOST 19-nek: egyrészt 20 százalékkal több termoplasztikus poliuretánt kapunk a talpunk alá változatlan tömeg mellett, másrészt a különböző gyártási folyamatok során gyűjtött rengeteg adat alapján mindez optimalizált középtalp-felépítéssel jár. Hogy 20 százalék mit jelent? Ki az, aki anno rajtam kívül EnergyBOOST-ról váltott UltraBOOST-ra? Ott is „csak” ennyivel növelték a kis kapszulák számát, mégis összehasonlíthatatlan volt a két cipő. Ha ez nem lenne elég optimalizálták a Continental talp szerkezetét is, közel megduplázva a talajjal érintkező felület  nagyságát!

adidas_ultraboost19_cipoteszt_4

20 százalékkal több BOOST lett, maradhat?

Torsion Spring

Furcsa cipőfétissel küzdve erre az apró műanyag darabkára is rápörögtem, bízva benne, hogy Futurecraft gyárból jut el innováció hozzánk földi halandókhoz. Bevallom olyan kifinomult érzékszervekkel nem rendelkezem, hogy a különböző felépítésű Torsion System-ek működésében fedezzek fel más-más karakterisztikákat. Ennek hiányában feltételezem többi társához hasonlóan maximálisan teszi a dolgát, amire kitalálták: segíti a lábfej anatómiailag megfelelő mozgását.

adidas_ultraboost19_cipoteszt_5

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a tesztelés során egyetlen UltraBOOST 19 sem sérült meg (kép: adidas)

3D Heel Frame

Az UltraBOOST 19 fő gondolatisága az egyszerűsítés volt, ami legszembetűnőbben a saroktámaszban manifesztálódott. A széria ikonikus eleme sokkal légiesebb és egyúttal modernebb lett, szerves részét alkotva a megnövekedett középtalpnak.

adidas_ultraboost19_cipoteszt_6

Már csak egy keret – kis „rendszámtáblával”

Primeknit 360

Az eddig Primeknit felsőrészek 2 dimenziósak voltak, így különböző metszésekkel, hajtásokkal és varrásokkal váltak 3 dimenziós felsőrésszé. Az UltraBOOST 19 újítása, a Primeknit 360 alapból 3 dimenziós formában kerül le a gyártósorról. Ezzel végérvényesen elértünk a zokni-szerű felsőrészhez.

adidas_ultraboost19_cipoteszt_7

Az igazi zokni felsőrész – Primeknit 360 (kép: adidas)

Tesztelési módszertan

Tekintve, hogy mióta nálam van a cipő meglehetősen csúfos időjárás volt, nem igazán volt szívem kinti terhelésnek alávetni ezt a gyönyörűséget. Persze ne aggódjatok, a hosszabb futások nélkül is kellően meggyötörtem az UltraBOOST 19-et. Maradva a három csíkos márkánál egy bizonyos Paul J. Fabritz online edzéstervét végzem. Valószínű az ő neve nem sokat mond, de jelenlegi leghíresebb tanítványa annál inkább – James Harden. Szoktam is viccelődni, hogy nem csak a cipőnk közös, hanem az edzőnk is 🙂 A Vert Code Elite-nek köszönhetően legfőképp a rövid sprintek, szökdelések és erősítések domináltak az elmúlt hetekben.

UltraBOOST 19 kézben

Amikor először kézbe vettem hosszasan csak forgattam, nézegettem, hiszen mintha egy teljesen új modellt kaptunk volna az adidastól. Szinte csak a névben van hasonlóság. Ismerkedtem a tovább tökéletesített felsőrésszel, az új saroktámasszal és a szinte már felfoghatatlan méretű középtalppal.

adidas_ultraboost19_cipoteszt_8

Kézben

UltraBOOST 19 lábon

Már első felvételnél érezhető, hogy a Primeknit 360 felsőrész feszesebb elődeinél. Azt nem tudtam eldönteni, hogy a tapintásra kevésbé finom felsőrész alapból nagyobb teherbírású szálakból készül, vagy a gyártási folyamatnak köszönhetően válik ilyenné. Ami kezdetben minimális aggodalommal töltött el, az a sarokrész látszólagos alacsonyabb párnázottsága. A Yeezy 350-re hajazó megoldás azonban felülmúlta várakozásaimat – semmi párnázottság-beli hiányérzetem nem volt. Megfelelő tartást és kényelmet biztosított az egyszerűsített kialakítás.

adidas_ultraboost19_cipoteszt_9

Lábon – a látszat ellenére megszokott UltraBOOST méretezéssel számoljatok

UltraBOOST 19 edzés közben

Szerencsére nem először volt UltraBOOST a lábamon, így tudtam, hogy nekem használatba vétel előtt nem kell „betörnöm” a modellt, egyből mentem benne edzeni. A feszesebb felsőrész nem reprezentatív mintán végzett felmérés alapján felvétel során okozhat nehézséget – nekem van Blaze of Glorym, ahhoz képest ez semmiség 🙂 Ami ezután egyből feltűnik az a robosztus középtalp nyújtotta még durvább párnázottság. Engem legjobban az UltraBOOST ST-re emlékeztet, ami számomra külön piros pont.

Mai napig az egyetlen részlet, amit nem tudtam megszokni a friss modellen, a ketrec. Legyen ennyi a legnagyobb bajom a cipővel, ugyanis a műanyag panelek funkcionalitásában megfelelően teljesítenek. Szimbiózisban a Primeknit 360 felsőrésszel optimális tartást biztosítanak.

adidas_ultraboost19_cipoteszt_11

A sarokrész közelebbről

A sarokrész nem csak a támaszban, hanem teljes kialakításában változott. A saroktámasz funkcionalitásában nem szenvedett csorbát tényleges felületének csökkenésével. A látványos megoldás szerencsére ugyanúgy segíti lábfejünk megfelelő pozícióban tartását. Az első ránézésre minimál párnázottság – számomra – megfelelő helyen van. Az extra kényelmes talp és feszes tartást biztosító felsőrész mellett ugyanakkor mintha kicsivel több mozgásteret biztosítana a cipő viselőjének bokájának.

Szerintem sokan tapasztalták már, hogy a BOOST egyfajta függőséget okozhat – nyilván, a jót könnyű megszokni. És bár a több nem minden esetben jobb, ezúttal fenáll az egyenes arányosság. A TPU cellák mind kényelem, mind energia-visszaadás szempontjából kifejtik áldásos hatásukat. A Primeknit 360 felsőrész minden eddiginél jobban tartja lábfejünket, ami számomra a laterális mozgással is járó edzésprogram esetében kifejezetten jól jött – nyiván a magas talpat nem éles irányváltásokra tervezték, így ez nem rendeltetés-szerű használat volt.

adidas_ultraboost19_cipoteszt_10

Non counter movement lateral to sprint

Összefoglalás

Az UltraBOOST 19 méltó módon viszi tovább az első modell eszmeiségét, mint legnagyszerűbb futócipő. Persze ez egy hatalmas kategória – ahány láb, annyi igény. Engem mindenesetre a kezdetek óta lenyűgöz a cipő kényelme és energia-visszaadása. Nekem mindig is ez volt a fő szempont futócipő vásárlásakor. Akár a nagyobb tömeg ellenére is. Személy szerint már az első modellel nagyon meg voltam elégedve. Maximum a talp kopásába és a számomra túlzottan rugalmas felsőrészbe – ami amúgy elengedhetetlen feltétele volt, hogy ekkora siker legyen lifestyle vonalon – tudtam picit belekötni. Mintha csak olvasnák a Sneakerboxot az adidas tervezői, ezeket a második modell megjelenésére már javították is. Azóta tényleg csak reszelgetik az UB-t, hiszen nem nagyon maradt hibája/hiánya.

Az adidas UltraBOOST 19 az első ténylegesen újragondolt a modell a szériában, ahol úgy tűnik bejön a több az jobb elv. Egyetlen anomáliám a dologgal kapcsolatban, hogy a SolarBOOST után miért kellett feltétlenül az UltraBOOST-tal is a performance vonal felé fordulni? Saját megfigyelésem alapján az UltraBOOST az utca emberének mindennapos kelléke lett az elmúlt 5 évben, sportpályán viszont ritkán találkozok vele. Ha valaki tud nekem ilyen jellegű statisztikát szolgáltatni és bebizonyítni – vagy adott esetben cáfolni – a feltételezésem nagyon megköszönném!

adidas_ultraboost19_cipoteszt_12

Erősen teljesítmény-központú kialakítás

Az egyetlen anomáliám mellett pedig egyetlen „problémám” van. A méretes középtalp olyan kényelmet nyújt, hogy a jelenleg meglévő sarokfájdalmam nem érzem benne. Ez azért veszélyes, mert a fájdalom érzetének hiányában nyomom bátran az edzést. Aztán ha leveszem a cipőt érzem, hogy mégsincsenek rendben a dolgok… Ebből a szempontból már veszélyes és túlzó az UB 19-ben található BOOST mennyiség 🙂

Remélem már csak egyetlen megválaszolatlan kérdés maradt: február 21-től itthon is elérhető 54.990 forintos áron.

 

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Nagy Levente szerint:

    Statisztika: Én kenuzok, szóval télen nagyrészt futóedzések vannak. Csomó gyereknek van „hungaroceltalpú” cipője,(pure, ultra solar, stb. boost)
    de egyiknek sem futásra hanem utcai használatra van.

×