Cipőteszt: adidas Harden Vol. 1

A tervezettnél hosszabbra nyúlt a tesztelési fázis, de így legalább több tapasztalatot tudok veletek megosztani arról, hogy muzsikál az adidas Harden Vol. 1 a kosárlabda pályán. Részletes teszt a tovább után!

adidas_harden_vol1_1

adidas Harden Vol. 1

Miért a Harden Vol. 1?

A cipő technikai paramétereit a teszt beharangozójában már részleteztem, így kezdjünk is bele a közvetlen személyes tapasztalatokba. A cipő első bevetése meglehetősen egyedire sikeredett: az októberi esküvőmön éjfél után “sneakers and tie” buli volt, itt mutatkozott be hivatalosan az új kosaras cipőm. Részben ez indokolja a színválasztást is, hiszen a scarlet/scarlet/ftwr white (CQ1404) színösszeállítású passzolt legjobban feleségem menyecske ruhájához. Szerencsére amúgyis ez tetszett a legjobban 🙂

adidas_harden_vol1_2

Az első bevetésen: adidas Ultra Boost X és adidas Harden Vol. 1

adidas vs. Nike

A választás két szálon futott. Egyrészt mindenképp alacsony szárút terveztem. A Nike Kobe IV-em óta nálam csak ez jöhet szóba – bár már korábban is alacsony szárút szerettem volna az adidas Gil Zero személyében. Kobe signature cipői után természetesen elsősorban a Nike vonal merült fel bennem. A IV és a 8 után a sorminta alapján a 12, azaz a Kobe A.D. jött volna, ami azonban kicsit nyomta a bokám, míg a nagyon tetszetős NXT kicsit drága volt. A Nike PG1 kiváló alternatívának tűnt kedvező árával és csupa pozitív tesztelői visszajelzésével, ugyanakkor a futócipő fronton számomra szinte nélkülözhetetlenné váló Boost csábítóvá tette az adidas újdonságait is – bár korábban a Kobe A.D.-hez hasonló negatív tapasztalatom volt a Crazylight Boost-tal. Lényeg a lényeg, hosszas tanakodás, utána olvasás, videós tesztek nézése és bolti próbálgatás után az adidas Harden Vol. 1 mellett tettem le a voksom.

adidas_harden_vol1_3

When Boost is life

Először felvéve

Először felvéve már a táncparketten is Euro steppekben közlekedtem a násznép között. Az első, pályán kívüli használat továbbá azért is hasznos volt, mert a mostani cipőktől eltérően a Harden 1-re ráfér egy kis “betörés”. Nem spórolták ki belőle az anyagot, így a retrósabb külső bizony minimálisan nagyobb tömeget is jelent. Persze mindez csak első felvételnél feltűnő, a pályán mindebből már nem érzékeltem semmit. Az első felvételhez tartozik még, hogy a nyelv kívülről befelé haladva szinte körbeöleli a lábfejet. A fűzőelrendezés ugyanakkor elég egyedi. Nem egy lyukon történik a fűző elvezetése, mint az esetek döntő többségében. Egy lyukon be-, egy másikon, ami közvetlenül mellette helyezkedik el pedig kijön a fűző. Ami mellesleg meglehetősen vékony – emiatt nehéz az ujjaink közé szorítani – és kicsit nehézkesen mozog a sűrűn elhelyezett lyukakban, így elsőre nem mindig sikerül teljesen a lábfejemre szorítani a cipőt. Legalábbis kis mozgolódás után nekem szinte mindig újrakötésre van szükségem. Ugyanakkor a nyelvhez hasonlóan a cipőfűző is szélesen körbeöleli a lábfejet, így a tartásra nem lehet panaszunk.

adidas_harden_vol1_4

A lábfejet körbeölelő nyelv

Két külön világ találkozása

Amikor először pályára léptem benne szokatlan volt a Boost nyújtotta puhaság ebben a környezetben. Ugyanakkor “otthon” is éreztem magam, hiszen korábban a futópályán sok időt töltöttem a termoplasztikus poliuretán cellákon. Meg amúgyis, a jót könnyű megszokni 🙂 Mindez furcsa kettősséget alkot a robosztus felsőrésszel. Mintha két külön világ találkozna. Ennek ellenére mégis működik a mix. A felsőrész elülső részén látható extra réteget elvileg azért helyezték el a cipőn, hogy óvják Harden lábfejét a sok rálépéstől. Sajnos ezt a jelenséget élőben is tapasztalom. Túl nagy védelmet ugyan nem nyújt, de mégis ellenállóbb anyagnak tűnik, mint a felsőrész többi része, ami időtállóbbá teheti a cipőt.

adidas_harden_vol1_5

A megerősített orr-rész

A Euro step királya

A cipő Harden játékához passzolva a kitámasztásoknál van igazán elemében a széles talpnak és a jó tartást biztosító felsőrésznek köszönhetően. Persze sokaknak úgy tűnhet, hogy az idei MVP cím egyik várományosa lassan mozog a pályán és sokszor csak becammog a gyűrűig, de mérések alapján az egyik leggyorsabban tud megállni az NBA játékosok közül. Más szóval neki a legmagasabb a negatív gyorsulása. Mindehhez természetesen a talp megfelelő tapadást biztosít – teremben.

adidas_harden_vol1_6

A kitámasztások királya

Inkább terembe

Az elhúzódó tesztelés miatt már utcán is kipróbáltam, ahol bizony a betonon néha kicsit csúszkáltam benne. Ezt nem igazán mondanám hibának, hiszen szem előtt kell tartanunk, hogy ez a cipő elsősorban terembe készült. Ugyanakkor a Boost középtalpnak köszönhetően kevésbé sajogtak az ízületeim a kemény felületen való játék után, nehéz döntés elé állítva ezzel: kössek kompromisszumot a kis csúszkálással és a korábbi elhasználódással a beton miatt, vagy egy kevesebb csillapítást nyújtó, ellenállóbb cipőben játszak az utcán? Jelenleg még magam sem tudom a választ erre a kérdésre.

adidas_harden_vol1_7

Kint is jól mutat, de a betont annyira nem szereti

Mi van a Harden Vol 2-vel?

Ugyan időközben már kijött a Harden Vol. 2 remélem hasznos lehet számotokra a tapasztalatom az első szériával. Ha úgy döntök marad utcára a Harden és sikerül nyáron annyit játszani, amennyit szeretnék lehet hamarosan be kell ruháznom az újabb modellbe. Az anyagi veszteség mellett legalább egy összehasonlítást nyerhetünk vele 🙂

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×