A Yeezy Hype – hogy kerülhet egy cipő ennyibe???

A Yeezy hype már jó ideje nem csak a sneakerheadek körében tombol. Kanye West adidas cipőit, főleg a Yeezy Boost 350 v2-t körülvevő felhajtás, az üzletek előtti campelések, sorsolások sokaknak felkeltették a figyelmét. Mi is nagyon sok kérdést kapunk… A „kezdők” azt kérdezik mi ez a hype egyáltalán, meg hogy kerülhet egy cipő ennyibe. A „haladók” pedig azzal bombáznak, hogy hol és hogyan tudnának Yeezy cipőt venni vagy rendelni. Háromrészes sorozatunkban végigmegyünk mindenen a hype eredetétől a vásárlási lehetőségekig. Tovább az első részhez!

Mi lesz a cikksorozat három részében?

Ezt az első részt azoknak írtuk, akik eddig nem nagyon mozogtak sneakerhead körökben és nemrég szembesültek azzal, hogy vannak, akik képesek „elképzelhetetlen összegeket” kiadni egy cipőre 😮 Gyorsan végigpörgetjük, hogy alakulhatott ki ekkora hype a Kanye West sneakerek körül.

Haladó sneakerhead olvasóinknak pedig a második és a hamarosan megjelenő harmadik részt ajánljuk. A második cikkben azt vesszük végig, hogy hol és hogyan lehet Yeezy cipőhöz jutni, amikor release van. A harmadik rész témája, hogy mik a resellben beszerzési lehetőségek, ha pont egy bizonyos korábbi vágyott cw-t szeretnél bezsákolni vagy lemaradtál a release-ről.

Yeezy hype

Yeezy hype

Yeezy hype gyorstalpaló

A Yeezy körüli felhajtás miatt sok olyan arc is elkezdett érdeklődni Kanye sneakerei iránt, akik eddig nem voltak benne a sneaker game-ben.

Van olyan, akit a cipő menő és stílusos vonalvezetése vagy az fogott meg, hogy Kanye West neve fémjelzi a modelleket. Vannak, akiket a cipő exkluzivitása és a körülötte kialakult hájp fogott meg – hiszen a limitált darabszámok és a borsos ár miatt ez a cipő tényleg nem jön szembe percenként az utcán.

És most már ott vannak azok is, akik megszimatolták benne az a bizniszt: jelenleg nem sok olyan cucc kapható Magyarországon, hogy kilépsz vele az üzletből és máris többet kérhetsz el érte, mint amennyit egy perccel azelőtt leszurkoltál a pénztárnál. Tehát a Yeezy-láz a profi vagy botcsinálta sneaker resellereket is bevonzza, mint éjjel a fény a lepkéket.

Hype delivery

Hype delivery

Először vala a Nike Air Yeezy

A fiatalabb generáció (ld. még Sneakehead Jr. 😉  lehet már csak az adidas Yeezyket ismeri, de – nem is olyan régen – a rapper még a Nike csapatát erősítette (a Nike Air Yeezy cipők sztoriját itt találod) Az utolsó pipás modell az Air Yeezy 2 ‘Red October’ volt, mely végül némi késéssel 2014 februárjában landolt az üzletek polcain és máig a legértékesebb darabja a sorozatnak, resellben 5000 dollár körül cserél gazdát.

A hype a Nike Air Yeezy 2-vel kezdődött

A Yeezy hype a Nike Air Yeezy 2-vel kezdődött

Az adidas x Yeezy éra

Yeezy Boost 750

Kanye és a háromcsíkos márka együttműködése a Yeezy Boost 750-es modell Grey/White színállásának megjelenésével kezdődött 2015 februárjában. 9000 darab készült belőle, mely 10 perc alatt el is fogyott… A második 750-es cw a 2015 decemberében érkezett, ez full fekete volt. A 2016-os júniusi Light Grey/Gum release-zel kezdődött meg a Yeezy Season 2, a budapesti bulin mi is ott voltunk, majd utána alaposabban is ránéztünk a cipőre Sneaker Review sorozatunkban a YouTube csatornánkon. Ezt követően még a Light Brown színkombó landolt 2016 októberében, azóta csend honol a hétötvenes fronton.

A friss Yeezy 750 illata :P

A friss Yeezy 750 illata 😛

Yeezy Boost 750

Yeezy Boost 750 on feet

Yeezy Boost 350

A Yeezy 350-es modell a Turtle Dove színállással debütált 2015 júniusában. „Svájci tudósítónk”, Áron campeléséről a berni Titolónál itt számoltunk be, és utána arról is, amikor összehasonlította a 750-est a 350-essel.  Ezt követte a Pirate Black (csehla bloggerünk beszerzési sztorija itt), a Moonrock és Oxford Tan színállás az első generációból, melyek most kivétel nélkül 1000 dollár feletti összegekért húzhatók be resellerektől.

Yeezy 350

Yeezy 350

Adidas Yeezy Boost 350 - Pirate Black

Adidas Yeezy Boost 350 – Pirate Black

Adidas x Kanye West Yeezy Boost 350 " Moonrock "

Adidas x Kanye West Yeezy Boost 350 ” Moonrock „

Yeezy Boost 350 v2

2016 szeptemberében érkezett meg Yeezy Boost 350 v2 változata, mely a tűzkeresztségben a ‘Beluga’ nevet kapta. Masszívabb vonalaival a vékettes szerintem erősebbre és jellegzetesebbre sikerült, mint az első hullám, bár személy szerint a SPLY-350 felirattal azóta sem tudtam kibékülni… Persze ezzel nem volt mindenki így – Áron és Dávid barátunk Beluga beszerzési sztoriját itt olvashatod. Sőt, a brit BMX-es Ryan Taylor (akivel még a pro karrierje kezdetén a kölni VB-n interjút csináltam, még kocsijára is felnyalta a SPLY-350 mintát… amúgy ő az a srác aki Yeezyben bicózik 😀

Yeezy 350 v2 'Beluga'

Yeezy 350 v2 ‘Beluga’

BMX, Yeezy 350, SPLY-350 dekor (IG: ryan_taylor)

BMX, Yeezy 350, SPLY-350 dekor (IG: ryan_taylor)

A Beluga vitathatatlan sikere után gyors egymásutánban érkeztek az új színállások a Yeezy Boost 350 v2-ből, 2016 novemberében rögtön egy trió, a Solar Red, Green és Copper cw landolt, melyet az utolsó 2016-os eresztés, a Black/White követett.

A 2016 novemberi Yeezy trió

A 2016 novemberi Yeezy trió

Yeezy Boost 350 v2 Black/White

Yeezy Boost 350 v2 Black/White

Nem kellett sokat várni az újabb adagra, már 2017 februárjában érkezett a fekete/piros színállás. A hazai mainstream médiának ez a release vitte át először az ingerküszöbét, de mint Kristóf bloggerünk helyszíni beszámolójából is kiderült, azért nem volt zombi-apokalipszis a budapesti releasen (sem). A következő 2017-es játékos a Cream White lett, amiről (szerintem előnyére) lekerült a SPLY-350 – ez egy nagyon clean és letisztult változat, a személyes kedvencem 🙂 A fullfehér Yeezy április végi budapesti érkezéséről Dávid bloggerünk tudósított a helyszínről 🙂

adidas Yeezy Boost 350 v2 Cream White

Szent Grál a lábon

A Zebra colorway első pillantásra kicsit „Győzikésnek” tűnhet, de az az igazság, hogy lábon ez is jobban mutat, mint kézbe fogva. Meg hát ennyi „hypeléktalan” nem tévedhet, mint akikkel dablty b/vloggerünk együtt campelt Bécsben a júniusi release idéjén. Csekkold a videót 🙂

Más Yeezy modellek vagy bármi Kanye lábán

Kanye személye egyébként eléggé megosztja a sneakerheadeket, de a jelenség mellett nem lehet elmenni: sokszor már azzal is „fel tud emelni” egy márkát vagy modellt, hogy simán a lábára húzza. A két fő adidas modell, a 350 és a 750 mellett ott van még egyébként a magas szárú csizma-bakancs, a Yeezy 950 első és crepe változata és további a közönség által kevésbé ismert cipőmodelljei, de például a finn Karhu márka ismertségének is jót tett, mikor a rapper a cipőikben tűnt fel.

Yeezy 950 Crepe on feet

Yeezy 950 Crepe on feet

Egy pofás Karhu sneaker

Egy pofás Karhu sneaker

Egy új front: Yeezy Wave Runner 700

Nemrég látott napvilágot a sorozat következő darabja. A Yeezy Wave Runner 700 még erősebb cop/drop érzelmeket kavart, mint az előző modellek, erről itt olvashattok bővebben. Én személy szerint azok táborát erősítem, akik szerint a kínai diszkontban különb cipőt kapni, de nyilván vannak olyanok is, akik szerint egy látnoki darabbal, a jövő divatjával van dolgunk. És persze vannak azok a resellerek, akik behúzták kötelező jelleggel, arra számítva, hogy majd úgyis lesz elég pénzes hypebeast arc, aki ennél a release-nél is kifizetik majd az extra árrést.

Yeezy Wave Runner 700 - Kanye West új húzása

Yeezy Wave Runner 700 – Kanye West új húzása

A következő részek tartalmából

A második cikkben azt vesszük végig, hogy hol és hogyan lehet Yeezy cipőhöz jutni, amikor release időszak van. A hamarosan mgjelenő harmadik rész témája pedig az lesz, hogy mik a beszerzési lehetőségek, ha egy korábbi colorway-t szeretnél beszerezni vagy hiába campeltél/sorakoztál, lemaradtál, hogy megvehesd retailben a cipőt.

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×