Magyar Sneakerhead Törzsek II.

A magyar sneakerhead törzseket sorra vevő első cikkünkben a Hypebeast, a Sneakerhead Jr. és a Kosaras sneaker rajongókat mutattuk be, most pedig jöjjön a második rész a Gyűjtő, Reseller, Gourmand és a Mainstream törzsekkel a tovább után!

Itt a magyar sneakerheadeket bemutató sorozat második része!

Itt a magyar sneakerheadeket bemutató sorozat második része!

IV. A Gyűjtő

Szinte 100%-ban férfiemberről van szó és általában a 30+ korosztályról (idő kell, hogy összegyűljenek azok a cipők). Ő még emlékszik “a Görögre” és amikor a körúti vagy a Rákóczi úti sportboltokban lehetett csak edzőcipőket vásárolni, és az Air Max 90-es látványa a Malizia Uomo dezodor édeskés illatával forrott össze…

Vagy olyan csajt tud kifogni, aki szintén osztja ezt a szenvedélyét vagy a kapcsolat hossza limitáltabb lesz, mint a sneakerei. Persze az ilyen csaj ritkább, mint az eredeti sneaker a Nyugati aluljáróban!

Lehet, hogy a mohácsi csata dátuma vagy az anyja pontos születési dátuma nem megy rögtön fejből, de cserébe évtizedekre visszamenőleg vissza tudja idézni a releaseket és a collabokat.

Bizonyos cipői szó szerint aranyat érnek: olykor hihetetlen összegeket képesek kicsengetni egy vagy több Szent Grál sneakerért, hiszen csak akkor teljes az élet, ha ezek is ott figyelnek a vitrinben. Bizony, vitrinben, de legalábbis a sneakerek számára külön fenntartott szekrényben vagy szobában.

“One to rock, one to stock”: sok esetben egy modellből rögtön két párat vásárol, mert sem azt nem bírná elviselni, hogy nem hordhatja, sem pedig azt, hogy bekoszolódjon. Néha nem is köti a nyilvánosság orrára a social médiában (sem), hogy milyen gyűjteménye van, nem a közönségnek játszik.

Sneakerhead ikonjai: DJ Clark Kent, The_Perfect_Pair, Fat Joe

Magyar Sneakerhead Törzsek: A Gyűjtő

Magyar Sneakerhead Törzsek: A Gyűjtő

V. Reseller

Az a típus, akinél nehéz megkülönböztetni, hogy a cipőket vagy a pénzt szereti igazából. Felismerésben segít, ha fel sem próbálja az adott cipőt, amiért akár napokat campelt – ekkor tuti, hogy a pénzt.

Sokszor éri a vád, hogy a hétköznapi sneakerheadektől veszi el a lehetőséget, aki csak egy párat szeretne magának. Erre általában az a válasza, hogy bárki állhat sorba és, hogy a kereslet megteremti a kínálatot. Sorban állás terén a komoly reseller nagyban utazik: olykor embereket bérel fel, hogy sorban álljanak neki az adott cipőért, hiszen még ha fizet is nekik, a resell áras kaszálás után még bőven vastag marad a pénztárcája.  Az biztos, hogy többet campel egy év alatt a boltok előtt, mint egy cserkész egész életében.

Ha viszont nincs in-store release, akkor kedvenc bot-ja társaságában ül a laptop elé, ami a pillanat törtrésze alatt megpakolja online kosarát. A 1 pair/customer kijelentésektől sem riad vissza, mivel megvannak neki azok a bizonyos kontaktjai, hogy aztán a megjelenés után nem sokkal tudjon instára képet tolni, ahogy 4-5 cipősdobozzal pózol a szigorúan limitált cipőből. Ennek láttára legnagyobb utálója a Gyűjtő, de legtöbbször mégsem tudja megkerülni, ha meg akarja venni a kiszemelt lépőt.

Ő nem a “one to rock, one to stock” tipus, inkább “two to sell”: extrém esetben már a bolt előtt eladja a vásárolt sneakert, természetesen rögtön resell áron. Ha nem, akkor már hazafelé a Klekt és a sneaker csoportos accountjain bűvészkedik. Legjobb haverja pedig a PayPal.

A Resellerek egyik kisebb alfaja a “catch and resell”: megveszi a cipőt (1 párat), lefotózza 66 helyszínen, posztolja minden közösségi oldalon ”#LPU (láng emoji)“ leírással, ezt követően pedig már mehet is deadstock-ként resellre.

Kedvenc cipőik: bármi amit drágábban tud eladni, mint ahogy vette
Kedvenc pénznemeik: USD, EUR, GBP

Magyar Sneakerhead Törzsek: A Reseller

Magyar Sneakerhead Törzsek: A Reseller

VI. A Gourmand

Nem a mainstream cipőket szereti, sőt kifejezetten olyat keres, ami nehezen elérhető pl. Asics, Diadora, Saucony, Karhu, ritkább New Balance – túlnyomóan retro futócipőket hord. Gyakori hozzá a jogger pant, vagy a pinrollozott farmer és a kifinomult zokniválasztás.

Élénken figyeli az európai WOMFT csoportot inspirációért. Ha a Belvárosban mozog vagy bulizik és kiszúr egy nagyon durva cipőt (általában külföldin), akkor magában elismerően csettint, hogy milyen kifinomult európai ízlésük van mindkettejüknek 🙂 Egyik kedvenc szabadidős tevékenysége, hogy a megszerzett sneakereket minél művésziebben és érdekes körülmények között fotózza le, ezért vagy ő vagy a baráti körből valaki egyre profibb fotóssá válik.

Ő bemegy a boltba, megveszi az új kiadást, ha itthon is elérhető, de ez ritkaságszáma megy. A valószínűbb forgatókönyv, hogy megrendeli kedvenc német webshopjából, és aztán hordja, ahogy azt kell is, nem a polcra veszi. Kedvenc cipője egy európai shop x retro futócipő kollab, és nincs kizárva, hogy az asztalfiókjában már ott van a tervrajz kedvenc sziluettjének saját színállásáról.

Fel van szerelkezve Crep protect és Cure termékekkel, hiszen egy sneaker akkor patent, ha már-már fénylik a tisztaságtól.

Sneakerhead ikonjaik: Skepta, Ronnie Fieg, Edson Sabajo
Kedvenc sneakereik: Nike Air Max 1, ASICS Gel-Lyte V, Diadora N9000, extra Saucony modellek

Magyar Sneakerhead Törzsek: A Gourmand

Magyar Sneakerhead Törzsek: A Gourmand

VII. A Páwa / Mainstream

Ő eléggé kakukktojás a sneakerhead törzsek között, de fontosnak tartottuk erről is említést tenni. Elhiszi magáról, hogy sneakerhead, bár lehetséges, hogy már a márkák vagy modellek nevének helyes leírása is gondot okoz. A még nála is kevésbé hozzáértő barátaival még csak-csak el tudja hitetni, hogy ért a cipőkhöz, de legtöbbször nem is igazán tudja/akarja tudni megkülönböztetni a hamisítványt az igazitól. Általában ő az, aki örül magának, hogy talált egy webshopot, ahol szuperolcsón tud “szerinte eredeti” cipőt. Nem baj, ha Aliról van, a lényeg, hogy „messziről úgysem lehet megkülönböztetni”.

A baráti társaságában öltözködésben, hajviseletben és minden eléggé hasonlítanak egymásra, gyakorlatilag klónok – ha egyet láttál, kábé mindet láttad. Leginkább a bevásárlóközpontokban található meg: biztosan van (vagy volt) neki egy már vállalhatlalan állapotban lévő (egykor) fehér magas szárú Air Force 1 és/vagy adidas Superstar (fehér alapon fekete csíkok) cipője. Egész nagy esélye van, hogy hamis Yeezy 350 legyen a lábán, szerencsés esetben Nike pipa azért nincs rajta.

Kedvenc sneakereik: Nike Air Force One, adidas Superstar, kamu Yeezy

Magyar Sneakerhead Törzsek: A Mainstream / Páwa

Magyar Sneakerhead Törzsek: A Mainstream / Páwa

Szerinted még nem teljes a kép?

Ha érzed valaki vagy valami kimaradt ebből vagy előző cikkünkből, akkor kommentelj, írj e-mailt és ha olyan, akkor kiegészítjük a cikket!

Még több magyar sneakerhead törzs

Sorozatunk előző részében a Hypebeast, Sneakerhead Jr. és a Kosaras sneakerheadek voltak soron! Olvasd el azt is! Oszd meg a cikkeket a barátaiddal, hogy vajon ők melyik törzset erősítik? 🙂

A cikk megírásában közreműködött: Dávid
Illusztrációk: Bús Levente (Instagram: @sadboiartworks)

Magyar sneakerhead típusok

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Glonczi Krisztián szerint:

    A kis tiniribik ki maradtak a szintén replika Roshe one,superstar, air force-al, esetleg stan smithel vagy ha igényesebb akkor nyilván de azt is apuci meg anyuci szponzorálta

×