Ismerd fel a hamis cipőt és a kamushopot!

Továbbra is nagyon (tényleg nagyon) sok kérdést kapunk tőletek, amiben belinkeltek nekünk oldalakat, webshopokat hogy segítsünk megállapítani, hogy vajon eredeti vagy kamu cipő várható, ha ott adtok le cipőrendelést. Videónkban most két konkrét oldal példáján mutatjuk meg, hogy mik azok a figyelmeztető jelek, amik arról árulkodnak, hogy nem eredeti sneaker, hanem fufu érkezik majd.

Összegyűjtöttük nektek a figyelmezetető jeleket. Ha valami olyat látsz, ami gyanús, akkor azt javasoljuk, hogy inkább ne rendelj onnan. Nagyon sok olyan üzenetet kaptunk olyanoktól, aki azután kérdeztek minket, hogy már megrendelték a hamis cipőt egy kamu shopból, akkor pedig már nem igazán lehet mit tenni…

1) Nézd meg a webcímet!

Csak a márkák hivatalos webshopjaiban szerepelhet az adott márka neve! Tehát messzirők kerüld el azokat az oldalakat, aminek például ez a neve: cheapjordanshoes.com vagy akciosadidascipok.hu (vagy ezek bármilyen kombinációja). Vigyázz, mert hamis cipőt árusító webshopok nem csak magyar nyelven lehetnek, de angolul, németül, franciául is…

2) Nézd meg az összképet!

Ha egy webshopnak szép a kialakítása, a cipőkről jó termékleírást, láthatóan minőségi képeket találsz, akkor az rendben van. Ha a weboldalt láthatóan csak úgy összetákolták, nincs termékleírás vagy mindenütt hasonló „töltelékszöveget” találsz vagy hemzseg a hibáktól, a magyar szövegek közepette egyszer csak idegen nyelvű szöveget találsz az legyen gyanús! Ha termékképek is össze-vissza vannak, akkor az mindenképpen hatalmas figyelmeztető jel!

3) Limitált vagy szinte elérhetetlen termékek is vannak

Ha olyan cipők is vannak (ráadásul minden méretben), amikről köztudott, hogy nagyon limitáltak vagy resellben kaphatók csak, akkor szólaljon meg a vészcsengő. Nagyon fontos: egy olyan oldal, ahol akár csak egyetlen kamugyanús modellt is találsz (tehát pl. ‘Yeezy’ vagy ‘Human Race’, melyeket csak a legnagyobb és legismertebb sneaker shopok árusítanak és ugye már a relesase napján elfogynak), akkor ott 99,99% az esélye, hogy a többi cipő is hamis! Tehát ha te egy Superstart vagy NMD-t akarnál rendelni, de ilyen nyilvánvalóan „esélytelen, hogy itt legyen” cipőket is találsz a választékban, akkor készülj fel, hogy a tied is fufu lesz!

4) Gyanúsan olcsó ár

A kamushopokban az árak a megszokottnál jóval alacsonyabbak, mint amit a normál üzletekben, webshopokban találsz. Nyilván ez a fő horog, amire a gyanútlan vásárló ráakadhat. A legfontosabb figyelmeztető jel ez. Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az nem igaz. Jó akciókat bárhol kifoghatsz, de az teljesen valószínűtlen, hogy egy webshopban minden márkás cipő minden színállása és minden mérete folyamatosan töredéke legyen a normál üzletek normál árainak. Azért olcsóbb, mert silány, hamis „cipőnek látszó tárgyat” kapsz a pénzedért. Figyelj, mert egy drága cipőnél könnyebb kiszúrni az árulkodó árkülönbséget, egy közepes vagy alacsonyabb árú cipőnél jobban résen kell lenned.

5) Nincsenek cégadatok feltünteve

Egy webshopot nem üzemeltethet valaki, csak mert gondolt egyet. Kell, hogy legyen mögötte egy cég, aki számlát ad ki, aki kicseréli vagy megjavíttatja a minőségi hibás termékeket, egyszóval aki felelősséget vállal. Egy kamushopban nem fogsz találni cégadatokat, Általános Szerződés Feltételeket (ÁSZF) és még egy csomó törvényileg kötelező dolgot. Hétköznapi vásárlóként gondolhatod, hogy ezek minek, hiszen te cipőt akarsz, nem számlát… de onnantól hogy valami félremegy (nem jön meg a cipő, más jön, kiderül, hogy egy silány sz*r) kábé futhatsz a pénzed után. Hiszen még azt sem tudod, hogy kitől vetted!

6) Ügyfélszolgálati elérhetőségek hiánya

Nagyon-nagyon erősen szólaljon meg a vészcsengő a fejedben, ha csak egy (ingyenes) e-mail címet vagy csak egy e-mail író ablakot találsz az elérhetőségeknél (de még egy telefonszám sem nagy garancia). Egyvalamit futtass le a fejedben: mi van, ha valami gond van? Egészen egyszerű nem válaszolni egy reklamáló e-mailre vagy Facebok üzenetre – és akkor te mit csinálsz? Kihez fordulsz? Nem egy ilyen sztorival fordultak már hozzánk tanácstalan olvasóink…

Még több cikk a kamu webshopkról és hamis cipőkről

Már számos cikket írtunk fufu sneaker témában, ezeket itt találod!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×