Magyar sneakerhead törzsek I.

Nagy fába vágtuk a fejszénket Dáviddal és Ádámmal: cikksorozatunkban sorra vesszük a magyar sneakerhead „törzseket”. Most, az első részben a hazai Hypebeast, a Sneakerhead Jr. és a Kosaras sneaker rajongóknak tartunk tükröt, aztán a következő részben jönnek majd a Gyűjtő, Reseller, Gourmand és a Páwa hazánkfiai és lányai is. Ha egyik-másik leírásban magadra ismersz, az nem a véletlen műve 😀 Nézd meg, melyik vagy Te! Tovább!

Magyar Sneakerhead Törzsek I.

Magyar Sneakerhead Törzsek I. (Képek: Bús Levente, IG: @sadboiartworks)

I. Hypebeast

Az igazi hypebeast sneakerheadnek a fő szempont, hogy mekkora egy sneaker hype faktora, és utána jön hogy tetszik-e neki. Sokan közülük távol-keletiek, itt élő külföldiek, de azért magyarok is akadnak közöttük 😉

Ő az, aki Yeezy relasekor tuti minden rafflere jelentkezik az Instagramon, és ott sorakozik a Bizánc előtt. Bármikor tud mondani egy-egy sztorit, hogy kivel campelt együtt Bécsben, Berlinben vagy Londonban. Viszont ha nem tudja beszerezni retailen a cipőt, akkor is képes bármennyit perkálni, csak, hogy meglegyen az új hype csuka.

Amikor kinyitja a böngészőjét, a KLEKT  már várja, és pörgeti a forróbbnál forróbb példányokat, ahol valószínűleg az időrendi sorrend van beállítva keresésnél 😀 Agya minden bizonnyal közvetlenben rá van kötve a netre, mert minden release infót néhány perces átfutással telefonos screenshottal posztol a Facebookos sneaker csoportokban, kedvenc lángnyelves és repülő dollárköteges emoji-jaival pimpelve.

Azt gondolhatnád, hogy az Instáját a cipői kezelik, mert a “gazdi” aránylag ritkán látható a képeken. A profiképén szigorúan nem látszik az arca a Bape Shark hoodie kapucnijától vagy a Supreme baseball sapkától, akár egy divatrajongó dementor is lehetne 😀 Nem riad vissza a leghypeoltabb márkák darabjaitól sem, legyen Yeezy Season póló, Off White pulcsi, vagy Fear of God farmer. Általában színes zoknival dobja fel a napi outfitet, mely leggyakrabban Stance.

Kedvelt sneakereik: Yeezy sneakerek (Nike és Yeezy Boost 350-950-ig), Ultra Boost, Jordan I retrok
Kedvenc cuccaik: Supreme/BAPE x BÁRMI 😀

High-end hypebeast

A high end hypebeast egy keményebb “alfaja” a kategóriának. Ő általában a legkomolyabb márkákba bújik a nap 24 órájában, nem számít, hogy aludni készül, vagy VIP rooftop buliba megy. Szekrényében ott lapulnak a legújabb Louis Vuitton, Rick Owens, Saint Laurent és egyéb felső kategóriás brandek.

Magyar sneakerhead törzsek? A High-End Hypebeast

Magyar sneakerhead törzsek: A High-End Hypebeast

Fast Fashion Hypebeast

Ha már szót ejtünk a felsőkategóriásokról, akkor az “ellentétét” sem szabad kihagyni, a Fast Fashion Hypebeastet. Neki legtöbbször csak a cipője OG, szinte minden más fast fashion: Bershka, Zara, Pull and Bear, stb. ruhadarabok. Nála inkább az unpinroll fogalmát kellene bevezeti, mert ahhoz, hogy leengedje a nadrágszárát, valószínűleg meg kell dőlnie egy hidegrekordnak. Facebookos profilképe könnyen lehet, hogy egy Simpson karakter, tetőtől talpig hypebeastesítve, biztos forrása erre pedig @machonis nevű designer.

Kedvelt sneakereik: adidas NMD_R1, EQT Support ADV, Nike Air Huarache, Presto, az éppen legfrissebb Air Max.

Magyar sneakerhead törzsek: Fast Fashion Hypebeast

Magyar sneakerhead törzsek: Fast Fashion Hypebeast

II. Sneakerhead Jr.

A “18mínuszos” korosztály. A Kicks R Goodon is láttuk, hogy mennyire durván fiatalodott a hazai sneaker rajongók átlagéletkora is. Sokszor kérik számon rajtuk az öregek (értsd 18+ 🙂 hogy nem értik, nem érzik a sneaker kultúrát, csak a hype-ra mennek rá. Persze az vesse rájuk az első követ, aki tinédzserként nem a legmenőbb sneakereket akarta hordani és gyerekként szívesebben nyitogatta a sneaker kultúráról szóló színes albumokat vagy a weboldalakat, mint magukat a cipősdobozokat 😉

Junioréknál nagy valószínűséggel a szülők a gyűjtőszenvedély finanszírozói, legalábbis nem is merjük kiszámolni, hogy hányszor kellene elmondani, hogy “Adhatom nagyobb krumplival és üdítővel?” hogy lábra ficcenhessen a legfrissebb Yeezy. Persze manapság nem csak a diákmunka vagy a zsebpénz jelentheti az egyetlen forrást a sneaker vásárláshoz, a kölykök előtt olyan fiatal reseller példák is állhatnak, mint a Sneaker Don (@Benjaminkicks).

Kedvenc cipőik: a hypeolt modellek NMD, EQT, Yeezy Boost, Ultra Boost és a menőbb Jordan retro kiadások.

Magyar sneakerhead törzsek: Sneakerhead Jr.

Magyar sneakerhead törzsek: Sneakerhead Jr.

III. A kosaras sneakerhead

Attól hogy valaki kosaras cipőt hord, még nem biztos, hogy kosaras sneakerhead. Sokan vannak olyanok, akik egyáltalán nem értenek a kosárlabdához, viszont nagyon rajonganak az adott lépőkért. Persze ebben is rengeteg hype van: ezeken a sneakerheadeken leginkább a Jordan brandet látod, mert azt ismerik, vagy ott vannak a sztárok, akik csak úgy ajándékba kapnak egyet-egyet mondjuk Kobe-tól a visszavonulása tiszteletére dedikálva 😀

A kosaras sneakerheadek törzsén belül a legfőbb különbséget a korosztályok jelentik. A fiatalok sneakerimádata leginkább korunk nagy játékosaihoz kapcsolódik, mint Lebron, Kobe, KD és ezeket a vonalakat követik. Tehát minél újabb annál jobb! Képesek aktuális kedvenc játékosuk összes lépőjét beszerezni, attól függetlenül, hogy számukra az mennyire kényelmes a pályán, hisz a polcon a sorban akkor is jól néz ki. Tehát valószínűleg ők amint jönnek ki az újabb nagy nevek, úgy fognak átpártolni. Kicsit hasonlítanak a hypebeast-ekhez, csak a kosaras vonalon.

Ebből adódóan a jelenlegi kedvenc modelljeik között van a Curry 3, a Durant 9, Kyrie 3 és persze a Lebron 14.

Az idősebbek inkább a Jordan és abból is a Jordan retro generációk megszállottjai. Nem feltétlenül csak a régi szép idők vagy maga Michael Jordan miatt, hanem azért, mert nekik a modern vonalak vagy az új flyknit szálak nem jönnek be sem kényelemben, sem pedig kinézetben. Egy kosárcipő legyen hatalmas, és legyen bőrből! Mik ezek a cérnacipők? Azonban legkedveltebb modelljeik a Jordan Retro 4-6-7, és természetesen a ,,Szent Grál”, az eredeti Air Jordan Retro 1-es.

A kosaras sneakerhead elsősorban a pályára vásárol egy új sút, hogy ott hordja edzés vagy meccs közben, sőt akár a konditerembe. Viszont sokszor annyira megtetszik neki az adott darab, hogy utcára is egyre sűrűbben veszi fel. Ha igazi kosarasról van szó, akkor nem ritka a 46+ lábméret sem, ami némileg bekorlátozza a beszerezhető cipők körét.

Különleges képessége, hogy egész éjszaka fent tud maradni és megnézni akár a hajnal fél 5-kor kezdődő meccseket is, főleg mivel már javába folyik az NBA playoff. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy meccs közben nem csak a játékra figyel, hanem arra is, hogy mit viselnek a sztárok, bár néha elég fogas kérdés megállapítani messziről, hogy hanyadik generációs cipőről van szó.

Magyar sneakerhead törzsek: Kosaras Sneakerhead

Magyar sneakerhead törzsek: Kosaras Sneakerhead

Hiányolsz valamit, valakit?

Ha úgy érzed valaki vagy valami kimaradt, akkor kommentelj, írj e-mailt és ha olyan, akkor kiegészítjük a cikket!

Még több magyar sneakerhead törzs

Sorozatunk következő részében a Gyűjtő, Reseller, Gourmand és a Páwa magyar sneakerheadek kerülnek sorra! Addig is oszd meg a cikket a barátaiddal, hogy vajon ők melyik törzset erősítik? 🙂

Illusztrációk: Bús Levente (Instagram: @sadboiartworks)

Magyar sneakerhead típusok

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×