Mamba out – Kobe Bryant végleg itt hagyott bennünket

2020. január 26-án este soha nem látott lendülettel vetettem bele magam az internet bugyraiba. A lehető leggyorsabban akartam bizonyítani, hogy a fake news nagyon rossz viccet űz velünk. Sajnos azonban nem sikerült megcáfolni a helikopter szerencsétlenség övezte borzalmakat. Kobe Bryant végleg itt hagyott bennünket. A tovább után szentimentalizmustól sem mentes köszönetnyilvánításomat olvashatjátok a Los Angeles Lakers legendájának!

Kobe Bryant (1978-2020)

Kobe Bryant (1978-2020)

Mamba mentality ?

Be kell valljam úgy írom ezen sorokat, hogy mint kosárlabdázót sosem kedveltem Kobe Bryant-et. De mindig is tiszteltem. Tiszteltem a kosárlabda iránti alázatát. A munkamorálját. A folyamatos fejlődés iránti elhivatottságát. Az állhatatosságát. A győzelem iránti végeláthatatlan elkötelezettségét.

Életútját, sikereit, érdemeit sok helyen megírták már. Sneaker blog révén én a cipőin keresztül tekintek vissza profi karrierjére. Lesz miről mesélni, hiszen a kosaras cipőkre legalább akkora hatása volt, mint magára a játékra. Előre felhívom a figyelmet, hogy ez egy szubjektív lista a számomra fontos Kobe cipőkről. A cikk attól lesz még több, ha ti is megosztjátok velünk a kedvenc Kobe lépőtöket, esetleg a hozzá kapcsolódó kellemes emlékeket felidéző sztorit.

Ahogy a legtöbben emlékezhetünk Kobe -ra: győzelmet ünnepelve

Ahogy a legtöbben emlékezhetünk Kobe -ra: győzelmet ünnepelve

Kobe Bryant adidas korszaka

A fiatalabbak közül talán nem mindenki tudja, de középiskola után Kobe Bryant bizony a három csíkos márkánál kezdte profi karrierjét. A rendkívül atlétikus játékos crossover-eit bokák sokasága bánta, míg látványos zsákolásaitól rengeteg állat kellett felszedni a padlóról. Tette mindezt a rivaldafény egyik középpontjában, Los Angeles-ben. Mit kívánhat ennél többet egy sportszergyártó a támogatott sportolójától? Az akkoriban kis afro frizurával rendelkező Kobe – a.k.a. Frobe – szurkolók tömegeit láncolta a kosárlabda sportághoz és több adidas cipőt tett híressé, vagy épp hírhedtté.

Kobe egy rendkívül izgalmas korszakban, a Feet You Wear technológia csúcsán szerződött az adidas-hoz. Első évében „sima” cipőkben – Top Ten 2000, Top Ten 2010, EQT Elevation – játszott. Ezen vonal mentén kapta meg második profi szezonjára első saját cipőjét, az adidas KB8-et. A későbbiekben már mint Crazy8 találkozhattatok a történelem eme darabjával.

kobe_bryant_adidas_kb8_crazy8_feetyouwear

Frobe a Feet You Wear technológia csúcsidőszakában

Bár karrierje jelentős részét a Nike-nál töltötte, visszavonulásából érthető módon kezdeti kenyéradója is ki akarta venni a részét. Ennek apropóján jelent meg a Boost You Wear LVL1, Kobe korábbi cipőjének frissített technológiával kiadott változata.

A híresek mellett mindenképp meg kell említett a hírhedt modellt is. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, és talán a közmegegyezés is itt lesz a legnagyobb, hogy ezt a kevésbé megtisztelő címet az adidas Kobe 2 nyerte el. A modell a Kobe 1 Audi TT ihlette megjelenését emelte egy merőben új szintre.

Ehhez a cipőhöz egy LeBron sztori is kapcsolódik: az akkor még középiskolás James egy amerikai trikolórba öltöztetett modellt kapott a Lakers sztárjától. Bár LeBron cipőmérete már akkor egy számmal nagyobb volt egyik példaképénél, többször is ebben a cipőben lépett pályára.

kobe_bryant_adidas_kobe2

adidas Kobe 2

A szabadügynök korszak

Volt egy átmeneti szezon, amikor Kobe sportszergyártó szerződés nélkül pattogtatott az NBA-ben. Ebben az időszakban olyan gyöngyszemeket láthattunk a lábán, mint különböző Air Jordan-ek, And1 Desire, Converse Weapon,  Nike Air Force, vagy épp Reebok Answer 4 és Quest.

Kobe_bryant_sneakerfreeagent_air_jordan_iii_pe

A szabadügynök korszak egyik kiemelkedő darabja: Air Jordan III PE

Kobe Nike korszaka

Kobe és a pipás márka neve szinte összeforrt. A Jordan brand mellett a leginnovatívabb termékvonalat köszönhetjük nekik. Persze már a signature vonal megjelenése előtt ikonikussá tett Nike modelleket. Többek között a Huarache 2k4 és Hyperdunk modelleket viselte szívesen.

kobe_bryant_nike_huarache_2k4

Nike Huarache 2k4

Az első signature modelljét véleményem szerint mindenképp érdemes megemlíteni, mert Michael Jordané mellett a legjelentősebb kosaras széria kezdetét jelenti. Semmi extra technológia. Semmi extra megjelenés. De mégiscsak az első saját pipás lépő. Ja, és a 81 pontos meccs.

nike_zoom_kobe_1

Nike Zoom Kobe 1

Számomra – és talán az egész kosaras cipő üzletágra – a széria negyedik darabja volt a legnagyobb hatással. A Nike Zoom Kobe 4 lerombolta azt a korábbi tévhitet, miszerint a kosaras cipők magas szára óvja meg viselőjét a bokasérüléstől. Pedig ezt alacsony szár mellett is el lehet érni egy egyszerű, de nagyszerű megoldással: megfelelő talpkialakítással.

Személyes kapcsolódásom ehhez a modellhez, hogy ez volt az első Kobe-m. Alapjáraton atlétaként funkcionálva elmondhatatlan szabadságot biztosított az alacsony(abb) szár. A klasszikus white/black/varsity purple színállást anno – ha emlékezetem nem csal – a legendás nba1.hu fórumon keresztül Positól szereztem be. Ezúton is pacsi neki! Ja, és a boka biztosítást áruló Kobe reklámot el ne felejtsem megtekintésre javasolni – BROKEN ANKLES! 

Szerencsére a retro lázból ez a modell sem marad ki, hiszen igazán korszakalkotó egyéniség.

kobe_bryant_undefeated_nike_zoom_kobe_4_iv

Az Undefeated-del karöltve kiadott Nike Zoom Kobe 4 kollekció

A Nike Zoom Kobe 5 még alacsonyabb szárral érkezett. Ami számomra örökre emlékezetessé tette, az a Chaos és Bruce Lee színösszeállítás. Azt hiszem ezt nem kell különösképp ecsetelni miért.

kobe_bryant_nike_zoom_kobe_5_v_chaos

Nike Zoom Kobe 5 Chaos (kép forrása: KC Campbell)

Ezekben az években meglehetősen jó szériában volt a termékvonal, a Nike Zoom Kobe 6-ot is meg kell említsem. Egyrészt ezzel a modellel végérvényesen elterjedtek az alacsony szárú kosaras cipők, másrészt a Grinch színösszeállítás itt is hozott egy emlékezetünkben örökké megmaradó modellt, mely később újra és újra visszatér(t).

kobe_bryant_nike_zoom_kobe_6_vi_grinch

Nike Zoom Kobe 6 Grinch

A Nike Kobe 7 moduláris felépítéssel borzolta a kedélyeket. A játék(os) típusától függően lehetett cserélni a cipő betéteit, módosítva ezzel karakterisztikáját. Kvázi két cipőt kaptunk egyben. Az „Attack Fast” betéttel Phylon középtalpat és Nike Zoom betéteket kaptunk a gyors visszajelzések segítése végett, míg az „Attack Strong” betéttel Cushlon középtalpat és bokarögzítőt a festék domináns játék segítésére.

A reklámkampány itt is zseniálisra sikeredett! A sorozatban feltűnik többek között Kanye West, Serena Williams, Tony Robbins, vagy épp Richard Branson.

kobe_bryant_nike_zoom_kobe_7_vii_yearofthedragon

A „Year of the Dragon” színösszeállításban még jobban üt a Kobe System

A Nike Kobe 8-at sem hagyhatom ki. Egyrészt ez volt a második Kobe-m – atlétaként ritkán kosaraztam, sokáig bírta az előző –, másrészt ez már tényleg elérte a futócipők szármagasságát/alacsonyságát. Mégse volt egy fikarcnyi félelemérzetem se potenciális bokasérüléssel kapcsolatban. Ja, itt debütált az Engineered Mesh felsőrész. És szerintem az egyik legmenőbb színösszeállításban – Pit Viper – sikerült beszereznem 🙂 A nyolcadik modellnek köszönhetjük a „legkígyóbb” megjelenést: a karácsonyi pakkban műanyag pikkelyek alkották a felsőrészt.

kobe_bryant_nike_zoom_kobe_8_viii_pitviper

Nike Kobe 8 Pit Viper (kép forrása: KC Campbell)

A Nike Kobe 9 (kezdetben) szakított elődei alacsony szárával. Ennek persze oka volt – Kobe Achilles-ín szakadása. Na nem mintha ettől nagyobb biztonságban lett volna gyógyuló ina, de megjelenésében meglehetősen extravagáns volt. Pláne a kis „varrás” díszítő elemekkel a műtéti beavatkozás helyén. Ja, és az Achillese elszakadása után még pályán maradt, hogy bedobja a büntetőket. Utána lesétált a pályáról… Mamba mentality!

A modell történetéhez kapcsolódik, hogy ebben előzte meg Michael Jordan-t az NBA pontlistáján. Nem mellesleg egy Kobe 9 cikkel debütáltam anno a sneakerbox blogon.

kobe_bryant_nike_kobe_9_ix_elite

Ehhez nehéz mit hozzáfűzni – Nike Kobe 9 Elite

A Nike Kobe 10 és 11 esetén már tényleg csak apró finomításokról beszélhetünk, hiszen amit el lehetett érni, azt nem csak a kosárlabdapályán, de a kosaras cipő fejlesztésben is elérte.  A 10-et a kerek évforduló miatt, míg a 11-et Kobe utolsó szezonja és aktív kosárlabdától történő búcsúja miatt kell megemlítenem. Meg amiatt, hogy az utolsó meccsén 60 pontot dobott…

kobe_bryant_nike_kobe_11_xi_mambaday

Nike Kobe 11 Mamba Day

Aktív karrierje befejezésével elindult az A.D. vonal. Kezdetben követve a korábbi cipői által kitaposott utat, hogy aztán a második modelltől az innováció melegágyává váljon a széria. A jövőbe mutatására neve is felhívja a figyelmet az NXT utótagnak köszönhetően. Lehet ez már túl sok az átlag kosarasnak és ezért nem látni belőle olyan sokat a pályákon, mint a korábbi modellekből, mindenesetre én mindig izgatottan vetem bele magam az újdonságok technikai részleteibe, hogy barátkozzak azokkal a megoldásokkal, amik más modellekben majd évek múltán jelennek meg.

kob_bryant_nike_kobe_ad_nxt

Számomra az eddigi legütősebb A.D. modell: Nike Kobe A.D NXT

Kobe Bryant öröksége

Nehéz összefoglalni mit hagyott nekünk örökül Kobe Bryant – bár Aladeen blogger csapattársam kiválóan megtette Facebook oldalunkon. Különösképp, hogy még fel se sikerült fogni a történteket. Azt, hogy személye jóval túlmutatott a kosárlabdán, a sporton ti is tapasztalhatjátok a saját social media csatornáitokon. Az egész világ megrendült a hír hallatán, hiszen Kobe Bryant-et azok is ismerik, akik nem követik rendszeresen az NBA-t. Jómagam kb. 1995-től követem a liga történéseit, így Kobe szinte a kezdetek óta velem volt. Sok kortársához hasonlóan mintha együtt nőttünk volna fel. Mintha ténylegesen ismertem volna.

Ahogy a cikk elején is írtam, mindent megtett azért, hogy kihozza magából a maximumot. És most nem csak kosárlabdáról beszélek, hanem az élet minden területéről. Ezzel (is) mindnyájunknak példát mutatva. Elhivatottsága, eredményei és egész személyisége által ő volt az én korosztályom Michael Jordan-e.

Bár golyóállónak hittük, mint Mike Lowrey-t, mégis itt hagyott bennünket. Egy kiváló embert veszítettünk. Egy igazi példaképet. Zárásként álljon itt utolsó meccse utáni búcsúbeszéde. Mamba out! Kobe, Gigi és a katasztrófa többi áldozata, nyugodjatok békében ?

Köszönöm Kobe!

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Posi szerint:

    Jo cikk..nekem is a Kobe 4 a kedvencem a megjelenese ota..most is van belole 4par…mokas hogy egy 12eves modell felveszi lazan a lepest a mostani cipokkel. Nem veletlen hogy a liga egy resze ilyenben jatszi…de ha sorrendet kene allitanom…4 5 8

    Utolag is szivesen a cipöt ?

    RIP Black Mamba?

    Posi insta Posi23

×