Boost-tal megerősítve éleszti fel régi technológiáját az adidas

Emlékeztek még a 90-es évek végén pörgő Feet You Wear technológiára az adidas-tól? Vagy helyesebb lenne úgy kérdeznem, hogy emlékeztek már? Bár igazából a lényegen nem változtat: a német sportszergyártó feléleszti korábban népszerű technológiáját! Természetesen a mai kor követelményeinek megfelelően, így 2018-ban Boost You Wear néven tér vissza a boltok polcaira. Részletek a tovább után!

adidas_feetyouwear

Visszatér a méltán népszerű Feet You Wear!

Feet You Wear

Be kell valljam, a bevezetőben volt egy kis csúsztatás. A Feet You Wear technológiát ugyanis nem az adidas, hanem Frampton Ellis fejlesztette ki, a sportszergyártó csak licenszelte míg forgalmazta a terméket az 1996-tól 2001-ig tartó időszakban.

adidas_feetyouwear_biomechanics (1)

Biomechanika óra 1. rész (kép forrása: Anatomic Research Inc.)

Hogy működik?

A technológia alapötletét az adta, hogy a lábfejünkön nincs éles, derékszögű rész. Miért kéne, hogy a cipőnk talpán legyen? Így jött létre egy szélesebb, alacsonyabb profilú, a lábfej természetes mozgását elősegítő, talptól a középtalpig tartó jellegzetes külsőt kölcsönző íves megoldás.

adidas_feetyouwear_biomechanics (2)

Biomechanika óra 2. rész (kép forrása: Anatomic Research Inc.)

Korszakalkotó

Az említett 5 éves időszakot meghatározta ez a formavilág. Az adidas-nak pont kapóra jött egy tehetséges újonc kosaras, bizonyos Kobe Bryant debütálása az NBA-ben. Az ő lábán lettek híresek a széria modelljei – a Top Ten 2000, a Top Ten 2010, vagy akár a EQT Elevation. A technológia edzőcipőkre gyakorolt hatását hűen tükrözi a Yeezy Boost 700 design elemeinek származása.

adidas_eqt_solution_feetyouwear

Egy klasszikus Feet You Wear modell, az adidas EQT Solution (kép forrása: Flickr)

Régi vágyálom

Bár a Feet You Wear még nem biztosított “mezítlábas” érzést, mindenképp egy fontos lépés volt a naturálisabb talpkiképzés felé. Egyfajta előfutárának tekinthetjük a Vibram FiveFingers-nek, vagy a széles körben ismert Nike Free-nek. Én mindenesetre anno csak a nyomtatott (!) katalógusokra csorgattam a nyálam a Feet You Wear cipők után – egy terepfutó változatért voltam oda a legjobban, és még saját Feet You Wear-es szögescipőt is terveztem (értsd: rajzoltam) magamnak –, de bátyámnak volt egy pár eléggé robosztus megjelenésű lépője. Mai napig úgy emlékszik vissza rá, hogy imádta!

adidas_feetyouwear_bro

Bátyámnak ilyen volt, a nevét sajnos nem sikerült kideríteni (kép forrása: eBay)

A visszatérés

A technológia minden előjel nélkül, bár tökéletes időzítéssel tért vissza a Golden State Warriors-Los Angeles Lakers mérkőzésen, ahol Brandon Ingram és Nick Young – a.k.a. Swaggy P – lábán tűnt fel a Boost-tal felturbózott változat. És hogy miért tökéletes az időzítés? Ezen a meccsen vonultatták vissza a már említett, és bár karrierje befolyásosabb részét Nike-ban töltő, de a Feet You Wear technológiával összenőtt Kobe Bryant mezeit. Így az adidas-nak is jutott kicsi a rivaldafényből. Azóta azt is megtudtuk, hogy a Primeknit felsőrésszel rendelkező modell becsületes neve adidas BYW (Boost You Wear) LVL1 és 2018. február 15-étől lesz hivatalosan kapható. Reméljük más cipőkben is visszaköszön majd a régi-új technológia. Mi mindenesetre rajta leszünk a friss infókon!

adidas_boostyouwear_lvl1

adidas BYW LVL1 (kép forrása: SoleCollector)

Hírforrásunk a SoleCollector és a SneakerNews volt.

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

×