Visszatérés a maratoni versenybe – adidas adizero adios Pro

Az adidas adizero adios Pro által a három csíkos márka is beszáll a vastag talpú, karbonlemezes, maximális energia visszaadást nyújtó futócipők versenyébe. Nem kisebb ellenféllel veszik fel a versenyt, mint az Eliud Kipchoge által legendássá tett Nike Air Zoom Alphafly NEXT%-tel. Hogy milyen újításokra kellett eddig várni? A tovább után kiderül!

adidas_adizero_adios_pro_1

adidas adizero adios Pro

adidas adizero adios töri

Az adidas adizero adios család története 2008-ig nyúlik vissza. A széria első modelljében Haile Gebrselassie saját világcsúcsát megdöntve elsőként futotta 2 óra 4 percen belül a maratoni távot. A történelmi táv világrekordja az ezt követő 10 évben is a három csíkos márkánál volt: 2011-ben Patrick Makau, 2013-ban Wilson Kipsang, majd 2014-ben Dennis Kimetto faragott a csúcson egészen 2:02:57-ig. Bár ezt a csúcsot csak egyszer sikerült lejjebb tornászni – 2018-ban 2:01:39-re –, az első Breaking2 kísérlet (2017) óta mindenki a Nike-ról, Eliud Kipchoge-ről és az éppen aktuális csodacipőjéről beszél.

adidas_adizero_adios_1_haile_gebrselassie_marathon_worldrecord_2008

adidas adizero adios 1 – sokat változott 2008 óta a világ

A minimalizmus vége

A 2 órás maratoni határ áttörése érdekében folytatott „űrversenyt” kezdetben a minimalizmus határozta meg. Minél vékonyabb talp, minél könnyebb cipő. Jól mutatja ezt a korábban lépéselőnyben lévő adidas adizero Sub2 modellje, melyben egyedüliként találhatjuk meg a BOOST light technológiát. Egyelőre úgy tűnik a BOOST HD is hasonló, tiszavirág életű sorsa jut.

Ebben a környezetben húzott rendkívül merészet a Nike a több több elv mentén. A Zoom Vaporfly-ban debütált az addig szokatlanul vastagnak tűnő ZoomX középtalp. Napjainkból visszatekintve persze ez már meglehetősen visszafogott modellnek tűnik 🙂 Ami azóta történt már a történelem részévé vált. A 2017-es Breaking2 szinte laboratóriumi körülmények között zajló kísérlet során ugyan minimálisan elmaradt a Nike csapata az álomhatár megdöntésétől, de ahogy korábban is írtam 2018-ban Eliud Kipchoge révén megszerezték a hivatalos világcsúcsot, majd 2019 végén második nekifutásra a 2 órán belüli maraton is sikerült a szomszédos Bécsben. Hiába nem hitelesíthető körülmények között, az emberek túlnyomó részének a fejében akkor is ez él ” a világcsúcs”-ként. Kipchoge és a Nike vonult be a történelembe, egy mai napig nehezen emészthető megjelenésű cipővel. Mindenesetre a többiek azóta őket igyekeznek másolni.

nike_air_zoom_alphafly_next_%

A legnagyobb vetélytárs: Nike Air Zoom Alphafly NEXT%

adidas adizero adios Pro

A név kicsit megtévesztő lehet, hiszen az adidas év elején mutatott be egy 5 modellből álló futócipő kollekciót, közöttük az adidas adizero Pro-val – nem összekeverendő cikkünk alanyával, az adidas adizero adios Pro-val. Bevallom meg is lepődtem, hogy karbon talpbetét ide, vagy oda, de egy ennyire „klasszikus” modellel tervezik felvenni a versenyt az olimpiai bajnoki címért. A saját „űrcipőjük” érkezését meglehetősen jól titokban tudták tartani, előzetesen semmi információ nem szivárgott ki róla. Lássuk mi a jutalmunk a hosszas várakozásért cserébe!

Felépítés

Vágjunk a közepébe, és vegyük szemügyre a cipő szívét és lelkét, a talpszerkezetet! Első pillantásra a vastagsága jobban beleillek napjaink maratoni csúcscipőinek sorába. A klasszikus 10 milliméteres lejtést 39.5 milliméteres sarokmagasságról biztosítja. Természetesen ez éppen a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által meghatározott 40 milliméteres határon belül található. Az egyre jobban elterjedő Lightstrike hab – annak is Pro verziója – biztosítja a középtalp túlnyomó részét. A LighstrikePRO rendkívül könnyű tömeg mellett nyújt maximális energia visszaadást. Még úgy is, hogy kvázi két középtalpnak is jut hely a majdnem 4 centiméteres helyen. A „szendvics szerkezetben” természetesen jut hely a karbon középtalpnak. Ami szokatlan, hogy ez a megoldás csak a sarok alatt helyezkedik el és a középtalptól kezdődően a lábközépcsontoknak megfelelően 5 egymástól teljesen független karbon rúdban folytatódik. Az ún. EnergyRods az emberi anatómiával összhangban segíti maximalizálni a futómozgás hatékonyságát, miközben minimalizálja az energiaveszteséget.

adidas_adizero_adios_pro_2

A cipő felépítése

A középtalp alatt a szükséges helyeken rendkívül vékony, ezáltal könnyű gumi borítás található. Bár nem tűnik a tapadás bajnokának, Instagram sztorikban lehetett látni bőven 3 percen belüli ezres tempóban csúszás nélkül bevett derékszögű kanyart… Erre az adhat magyarázatot, hogy a hegymászó cipőknél alkalmazott gumikeveréket használták a tervezők. Természetesen a felsőrész is az adidas-nál jelenleg elérhető legjobb, legkönnyebb: Celermesh. A hálós felsőrész új értelmet nyer a technológia által, hiszen a lábfejünket tényleg mintha egy háló fogná közre, amit egy rendkívül vékony borítás fedne. A szellőzés ennek köszönhetően bíztató előjeleket mutat. A sarokrész minimálisan párnázott, a híradások alapján csúszásmentes anyagból készül.

adidas_adizero_adios_pro_3

Oldalról jól látható a dupla LightstrikPRO talp és Celermesh felsőrész

Megjelenés

A megjelenést hagytam utoljára, hiszen a teljesítményt ez befolyásolja a legkisebb mértékben. Nos, a 4 centis talp továbbra is megnehezíti az esztétikus megjelenés létrehozását. De ne feledjük, ez egy céleszköz. Ehhez képest talán a letisztult a megfelelő szó a küllemére. Abban talán megegyezhetünk, hogy nem válik belőle az UltraBOOST-hoz hasonló divat ikon.

adidas_adizero_adios_pro_4

Anatómiailag optimalizált

Kinek és mire ajánljuk?

Amennyiben a megjelenéséből és technikai specifikációiból nem vált volna világossá: ez egy vérbeli, hosszú távú versenycipő. Speciális cipő, speciális feladatra. Az adidas Runners Instagram oldalát átvevő profi futó, Reed Fischer – 1:01:37 félmaratonon – az alábbi feladatok alapján határozta meg cipőválasztását:

  • maraton specifikus edzések: adidas adizero adios Pro
  • pályaedzés: adidas adizero Pro
  • küszöb edzés: adidas adizero RC 2
  • hosszú futások: adidas SL20
  • könnyű futások: adidas SolarBOOST

Ahogy korábban is írtuk, az utcán, mint divatelembe várhatóan ritkán fogunk belebotlani. Mindenesetre, ha valaki ragaszkodik a Buffalo életérzés modern, technológiailag felturbózott változatához, végülis lehet alternatíva… A kezdetben korlátozottan, sorsolás útján megszerezhető adidas adizero adios Pro 200 dolláros áron lesz elérhető.

Hír-, és képforrásunk az adidas volt.

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×