Sikerült a 2 órán belüli maraton – mutatjuk, milyen cipőben

Eliud Kipchoge újabb határát törte át az emberi teljesítőképességnek: elsőként futotta 2 órán belül a maratoni távot, azaz 42,195 km-t. Az emberfeletti teljesítményhez tökéletes körülmények kellettek, beleértve természetesen a futócipőt is. A tovább után mutatjuk miképp járult hozzá a sporttörténelmi eredményhez a Nike Next% cipője!

Eliud Kipchoge, kezében a Nike Next% cipővel

A kezdetek – Breaking2

Ahogy a maratoni világcsúcs közeledett a 2 órás határhoz az embereket egyre jobban foglalkoztatta az álomhatár áttörése. Az első hivatalos kísérletre 2017-ben került sor a Nike Breaking2 eseményén belül. A monzai Forma 1-es pályán végrehajtott „kísérlet” során Eliud csupán 25 másodperccel maradt el az álomhatártól – természetesen már akkor is új fejlesztésű, Nike VaporFly Elite cipőben.

Az első kísérlet során Monzában – még Nike VaporFly Elite-ben

Ineos 1:59

A második kísérletre a szomszédban, Bécsben került sor 2019. október 12-én. Az előzőből tanulva Eliud magabiztosan, 1:59:40-es idővel törte át az áttörhetetlennek hitt határt! Hogy kicsit könnyebben emészthetővé tegyük: nagyjából egyenletes tempóban, 2:48 és 2:52 közötti kilométerekkel teljesítette a távot. A végén még futotta az erejéből egy 2:42-es hajrára… Ha az egyszerűség kedvéért 2:50-es ezrekkel számolunk ez standard, 400 méteres pályán 68 másodperces, míg szigetkörben (Margitsziget, 5300m) mérve 15 perces köröket jelent. 42 kilométeren keresztül…

Az autós felvezetés és innovatív, váltott nyitott „V” irammenés mellett a cipője is új szintre lépett a korábbi modellhez képest: a Nike Next% minden eddiginél vaskosabbnak – de ennek ellenére rendkívül áramvonalasnak – tűnik. A korábbi szériához kifejlesztett ZoomX hab mellett a talp elülső részénél apró Zoom Air tárulkozik a szemünk elé, míg a felsőrész a most debütáló Atomknit technológiával készült. A hírek szerint a talpban továbbra is található karbon lemez, ami nagyban segíti az energia megfelelő hasznosítását. Reméljük mi földi halandók is minél előbb élvezhetjük ezen technológiák nyújtotta előnyöket.

Nike Next%

No human is limited

A teljesítmény értékéből mit sem von le, hogy hivatalos világcsúcsként nem fogják számon tartani – a szabályok nem engedik az Ineos 1:59 alatt alkalmazott váltott vezetést és frissítő módszert. Az emberek így is, úgy is Eliud Kipchogéra fognak emlékezni, mint aki áttörte az álomhatárt. Nem mellesleg a hivatalos világcsúcs is az ő nevéhez fűződik – 2:01:39. Köszönjük Eliud, ismét bizonyítottad: no human is limited!

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.
×