Letesztelve: adidas x Parley Ultraboost Uncaged

Több hetes tesztelés után végre meg tudjuk nektek válaszolni a cipőteszt beharangozójában feltett kérdést: performance vagy inkább lifestyle vonalon teljesít jobban az adidas Ultraboost Uncaged? Persze nem ez az egyetlen dolog, amit a részletes tesztből megtudhattok a tovább után!

adidas_parley_ultraboost_1

„Szülőhelyére”, az óceáni szeméthez is elvittük tesztelni

Parley

Mivel tesztünk alanya egy adidas x Parley Ultraboost Uncaged, ismerkedjünk meg kicsit a kollab céggel. A Parley célja, hogy valamelyest csökkentse az óceánok terheltségét, a beléjük kerülő szemetet illetően. Amiből sajnos van bőven, ugyanis percenként egy kamionnyi szemét köt ki az óceánokban. A Parley ezt igyekszik minél nagyobb mértékben újrahasznosítani. Esetünkben egy speciális fonal formájában, amiből a cipő felsőrésze készül.

Külső

Ugyan a külső mindig szubjektív, de vessünk egy pillantást tesztünk alanyára. Személy szerint a kezdetektől kedvelem az Ultraboost vonalat. Az első próbáig csak feltételesen voltam rajongója a magabiztos marketingszöveggel bemutatott cipőnek, utána viszont teljesen a rabjává váltam. Az Uncaged modell ezen előzményekbe hoz egy számomra letisztultabb, még szebb darabot. A (kezdetben) hófehér talp tökéletes összhangot mutat a kék-fehér Primeknit felsőrésszel. A ketrec elhagyásával sokkal légiesebb, tisztább sziluettet mutat az UB. A kedvenc részletem szinte alig észrevehető – jó fényviszonyok és alapos odafigyelés kell, hogy a cipő elején található 3 csíkos brandinget felfedezzük.

adidas_parley_ultraboost_2

Tökéletes összhang

Bújjunk bele!

A „sima” Ultraboost-ról ST-re való váltás során hiányolni kezdtem az egy darabból kialakított, lábfejet körbeölelő belebújós felsőrészt. Na, nem mintha a klasszikus, nyelves modell nem lenne praktikusabb sportolás szempontjából. Mégis hiányzott a csak felkapom és mehetek is érzés… Azt azért itt jegyezzük meg, hogy bekötés nélkül max sétálásra, bemelegítő kocogásra használtam a korábbi UB-okat. Nem volt ez másképp az Uncaged modellel sem. Hiába nagyon kecsegtető a már ténylegesen zokniszerű felsőrész, amely bekötés nélkül is feszesen tartja a lábat. Mégiscsak egy rugalmas anyagról beszélünk. Tehát kössétek be a cipőiteket! Higgyétek el, több szempontból is jól jártok.

adidas_parley_ultraboost_3

Kössétek be a cipőitek!

Az első méterek

Szerencsére már nem ér pozitív sokkhatásként az a kényelem, amit egy méretes Boost középtalp és Primeknit felsőrész kombinációja tud nyújtani. Ezeket az újabb (futó)cipőket nekem már be sem kell „törni”, a dobozból kivéve azonnal tudok benne menni edzeni. És hogy érződik-e a műanyag saroktámasz hiánya? Egy cseppet sem. Nekem az Uncaged kialakítása is tökéletesen tartja a sarkamat.

adidas_parley_ultraboost_4

Számomra ez a megoldás is megfelelő tartást biztosít

Edzzünk végre!

Húsz évnyi versenyszerű atlétizálás befejezése után kicsit átalakult a terhelés, amit 1-1 cipőnek adok. Ugyanakkor továbbra is igyekszem heti rendszerességgel két-háromszor edzeni, melyek során sok minden előfordul, a futástól az olimpiai súlyemelésig, meglehetősen vegyes terhelést adva ezzel a cipőnek. Hivatalosan futócipő lévén, nézzük mit nyújt futás közben!

adidas_parley_ultraboost_5

Lássuk mit tud élesben!

Ultra Boost Uncaged, mint futócipő

Bevallom, 5 km-nél hosszabb távot nagyon ritkán futok. Az iram változatos, de 3 percen belüli, ezrekre már nem nagyon kerül sor. A többi Ultraboost-hoz hasonlóan az Uncaged modell is rendkívül kényelmes társ ezekhez a futásokhoz. Alulról indulva a Stretchweb talpfelülettel nem tapasztaltam csúszást, kopását átlagosnak mondanám – mindkettő a Continental gumikeveréknek köszönhető. A Boost véleményem szerint továbbra is az elmúlt évek legnagyobb innovációja cipő fronton. A BASF által fejlesztett anyag az egyik legreszponzívabb és legrugalmasabb középtalp a piacon. A ketrec elhagyása miatt a Primeknit felsőrész feszesebb, mint valaha. A minimális cipőfűzési lehetőség kis bizonytalanságot keltett bennem, mely csak az első próbáig tartott. Meglepően hatásos a dolog és bár nem próbáltam más elrendezésben, a felsőrész belső felén található lyukak további lehetőséget biztosítanak a cipő befűzésének egyének szerinti optimalizálására. A saroktámasz ezúttal bár nem műanyagból került kialakításra – mármint nem két merev plasztikdarabból, hanem újrahasznosított műanyag fonálból –, megfelelő tartást biztosít.

adidas_parley_ultraboost_6

Az AR futásain nemcsak remek társaságban, megfelelő szakemberek kezei között sportolhatsz, de cipőket is kipróbálhatsz

Ultra Boost Uncaged, mint edzőcipő

Súlyemelés közben kifejezetten élveztem a cipő lapos profilját. Mármint ezt értsétek az ST-ről való váltás szemszögéből – ahhoz képest lényegesen laposabb. Bár a Boost vicces érzést nyújt, miután felkapom a súlyt – még tovább süppedek a puha középtalpban –, mivel már nem dolgozom óriási súlyokkal, ez inkább élvezetes volt, mintsem zavaró. Egyetlen hátrányként a colorwayt tudnám említeni, ami rendkívül könnyen koszolódik.

adidas_parley_ultraboost_7

Plusz súllyal a Boost még puhábbnak tűnik

Ultraboost Uncaged, mint utcai cipő

Amikor meghallottam, melyik cipőnek leszek a tesztelője, azt mondtam, ez túl szép ahhoz, hogy ilyen időben kimenjek benne. Nehéz is volt az első esős, saras napon felhúzni. A cipő varázsa ugyan nem múlik, de egy idő után belenyugszik az ember, hogy edzés közben bizony koszos lesz. Ahogy korábban is írtam, számomra nagyon tetszetős a sziluett. A ketrec elhagyásával kevésbé robosztus cipő lett az Ultraboost-ból. Lágy lejtésű felsőrésze és rendkívüli kényelme ideális utcai cipővé teszi – a melegebb évszakokban. Pláne tesztünk alanyát, ami szerintem az egyik legszebb Ultraboost (Uncaged) modell.

adidas_parley_ultraboost_8

Utcára is tökéletes

Verdikt

Akkor performance vagy lifestyle? Semmiképp sem szeretnék felette pálcát törni, mindkét vonalon extrát teljesít az adidas (x Parley) Ultraboost Uncaged! Személy szerint edzéshez nekem az ST-re van szükségem a befelé dőlő jobb lábfejem miatt, de ha neutrális lenne mindkét lábam, biztosan ezt az Ultraboost-ot választanám. Szerintem eddig ez a legjobban sikerült UB! Mivel utcán, sétálás közben nem nagyon éri terhelés a lábam, biztosan beszerzek egy Uncaged modellt a Pure Boost mellé! 🙂

adidas_parley_ultraboost_9

Műanyag palackból extra (futó)cipő

Köszönjük az adidas Magyarországnak a tesztpéldányt, és további sok sikert a Parley-nak (és az adidas-nak) az óceánok megtisztításához! Ha ennek köszönhetően ilyen cipőket kapunk, duplán jól járunk.

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.
×