TOP 5 sneaker kollab a nyárról!

Ugyan még csak pár hete ért véget a nyár, mégis nehéz visszatekinteni és felidézni azt a rengeteg sneaker kollaborációt amit az elmúlt 3 hónap nyújtott nekünk. Ha kíváncsi vagy a legjobb 5 nyári kollabra, akkor kattints a továbbra.

Akik nem fértek be

Nehéz ennyi jó kollab közül kiválasztani a legjobb 5-öt, így voltam ezzel én is. Miközben gondolkoztam, hogy mégis melyik cipők férhetnek bele a toplistába, nagyon sokat fájó szívvel hagytam ki. Annak ellenére, hogy nem került be a TOP 5 nyári kollab listába, mindenképpen említésre méltó DJ Khaled és a Jordan közös munkája, Tyler és a Converse közös lépője, de az adidasnál például több kollab is lemaradt a listáról, például említsük a White Mountaineeringgel közös NMD R2-t vagy éppen a Neighbourhooddal közös Iniki Boostot. Nagyon sokáig lehetne még sorolni, de inkább térjünk a tárgyra, és nézzük, hogy melyik kollabok fértek bele az “elitbe”.

top-5-kollab-cover-collab-off-white-bait-naked-hender-scheme-bape-kaws-kith-ronnie-fieg

5. Coca Cola x KITH x Converse

Az ötödik helyen a Coca Cola, a KITH és a Converse közös kollaborációja végzett, amely igazából nem egy különálló darab, hanem egy óriási kollab része. Az óriási kollab elsősorban a világhírű üdítőmárka és Ronnie Fieg közös munkája, a Converse “csak” a cipő alapjául szolgált. A lépő remekül tükrözi a Coca Cola letisztultságát, az egyszerű Chuck Taylor modellre került rá a márka logója, ám így is szemet gyönyörködtetőre sikerült a végeredmény. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen ez a cipő került bele a válogatásba, teljesen jogosan, hiszen egy egyszerű cipőről beszélünk. Ennek ellenére kijelenthető, hogy az, ami naggyá teszi a cipőt, az maga a KITH és a Coca Cola közötti hatalmas kollab, és az, hogy a cipő ennek a közös munkának a végeredménye.

 4.Tom Sachs x NikeCraft Mars Yard 2.0

A dobogóról éppen csak lecsúszó, negyedik helyen végző Tom Sachs és Nike kollaborációt is főként a története teszi különlegessé, legalábbis nem sorolnám a legszebb cipők közé. Az amerikai művész már dolgozott a sportszergyártóval, nem nehéz kitalálni a sziluett nevéből, hogy volt 1.0-ás verzió is belőle, ezt 2012-ben készítették el. Az akkori limitált kiadás miatt sajnos kevés  deadstock állapotban lévő párt lehetett kapni a resell piacon, melyet szomorúan konstatáltak a sneakerheadek, de talán ők is felvidultak idén nyáron. Az egyik leglényegesebb tény a cipőről és a kollabról – ezt a cipőt hordani kell és nem a polcon tartani, vagyis ahogy Tom mondaná

“These shoes are only valid if worn, and worn to death by you. Posers need not apply.”

azaz “Ezt a cipőt hordanod kell, hordanod kell amíg szét nem szakad. Pózereknek itt semmi keresnivalójuk”. Ez a mondat sokat elmond a kollab mögötti mentalitásról, bár abból kiindulva, hogy 1000$-ért kelnek el ezek a cipők, sokan nem tartják be Sachs szavait.

3. ASICS x Sneakerness Gel Lyte V “Passport”

A dobogón végző kollabról már olvashattatok korábban a sneakerbox.hu-n, de nézzük meg, hogy mi teszi olyan különlegessé ezt a gyönyörű cipőt.

A cipőt egy útlevélről mintázták. Főként az okmány vörös színe dominál, de arany csíkok is megtalálhatóak a lépőn, akárcsak az útlevelen. A kollab csodaszépre sikerült, a vörös-arany külsőn túl a talpbetét  pecsétekkel van díszítve, illetve az egész egy gravírozott fadobozba van csomagolva. Igaz, hogy tényleg gyönyörű a cipő, és csak 100 pár készült belőle, de nem ez teszi ilyen előkelő helyre a listán. Ez ennél sokkal többet jelent, ez jelenti az egész sneaker közösséget, azt, hogy mennyi különböző helyről jövünk, azt, hogy egy cipőért akár átutazzuk fél Európát, ez a szimbólum jelent mindent, ami összehozz minket.

2. adidas x Hender Scheme

Elérkeztünk az ezüstérmeshez, az adidas és a Hender Scheme közös kollabjához, amely sok fejtörést okozott, csak kevéssel maradt el a végső befutótól.

Ez a kollab, az előzőektől eltérően nem egy, hanem három sziluettet vonultat fel. Először a Micropacerről halhattunk, aztán bejelentették, hogy az NMD-t és a Superstart is kezelésbe veszi Ryo Kashiwazaki, a japán márka alapítója. A Hender Scheme tipikusan prémium bőrrel dolgozik, és azzal futottak be, hogy ismert sziluetteket (márkától függetlenül) bújtattak teljesen bőrbe. Ez a munka, ez a három lépő viszont azért más mint minden eddigi cipőjük, mert ez egy hivatalos kollaboráció, melyet nem mással, mint a német sportszergyártó óriással, az adidasszal vittek véghez. A cipők elestek pár funkciótól, az NMD-n nincsen Boost talp és a Micropacer sem méri a futásod idejét, ennek ellenére mérföldkőről beszélünk a Hender Scheme és a prémium cipőgyártás életében is. Mivel bőrből, kézműves technikákkal készítenek cipőt, elég magas a termékeik retail ára, ez sincs máshogy listánk második helyezettjével, körülbelül 1000$-os árral kell itt is számolni.

1.OFF-WHITE x Nike “THE TEN”

Nem férhet kérdés ahhoz, hogy ki is foglalja el a dobogó legfelső fokát, ki lett a befutó: Virgil Abloh és az OFF-WHITE csapata uralta a nyarat. Egyszerűen minden róluk, és a Nike-val való közös kollabjukról szólt az összes sneaker és streetwear blogon. Ugyan csak a napokban jött ki a kollaboráció első pár darabja, mégis sikerült elérnie Ablohnak, hogy egész nyáron róla cikkezzenek. Tökéletes kampány volt. Kezdetben érkeztek a kiszivárgott fotók egy-egy párról, aztán olyan világsztárok vették fel őket, mint Lebron James vagy Roger Federer, és már amikor tényleg mindenki erről beszélt, csak akkor hozták ki a hivatalos “THE TEN” kollekció összes darabját és ezzel együtt a megjelenési dátumokat. Egyértelmű, hogy e mögött a kollab mögött sokkal több van, mint pusztán 10 cipő, ezen a nyáron még az is megismerte Virgil Abloh nevét és az OFF-WHITE csapatát, aki sosem hallott róla.

Jár az aranyérem és a taps, mégpedig teljesen jogosan! 👏🏻👏🏻

Képforrásunk a sneakernews.com, a sneakerfreaker.com, a sneakersaddict.com és a highsnobiety.com volt.

littletkforyou

“Miért kell neked még egy pár cipő? Nem csak két lábad van?” hangzott el sokszor a kérdés, de a polcon még mindig van hely.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×