Milyen a jó BMX-es cipő?

Ahogy a BMX-ezés egyre népszerűbbé válik, úgy válnak egyre ismertebbé és kedveltebbé a core bicós cipőmárkák, mint a Lotek és az Orchid, a nagy deszkás márkák pedig kihozták a BMX-eseknek kifejlesztett cipőket. De milyen egyáltalán a jó BMX-es cipő? Elég egy deszkás (vagy bármilyen) cipő vagy kell valamit „tudnia”? Kérdések, válaszok és további szavazások a tovább után.

 

Ha látsz négy gyanús üres helyet, ott lennének a szavazások, csak belassult a rendszer, kis türelem míg betöltődnek 🙂

Mik azok a tulajdonságok, amik egy cipőt alkalmasabbá tesznek a BMX-ezésre egy „sima” deszkás (vagy bármilyen más) cipőnél? Próbáltam összeszedni ezeket a dolgokat riderektől és a netről. De nagyon örülnék ha a kommentekben leírnátok, hogy mik a ti tapasztalataitok: mi fontos szerintetek, milyen márkák, modellek váltak be és miben csalódtatok esetleg?

Az egyik legfontosabb, hogy a talp jól összeakadjon a pedál tüskéivel, és így csökkenjen a lecsúszás esélye. Egy jó bicós cipőn a talp alsó részén kemény gumi vagy műanyag borítás van, így nem zabálja annyira, amikor talppal fékezel a keréken, vagy beadsz egy trükköt. A gördeszkához képest durvább érkezések miatt a BMX-es cipőknek keményebb, merevebb a talpa, a talp középső részének és a talpbetétnek jobb ütéselnyelő tulajdonsággal kell rendelkeznie és puhábbnak kell lennie. A talp orr-része jó ha meg van erősítve nagyobb kopás állóságú plusz réteggel, mert ezek a pont, ahol a legnagyobb az igénybevétel.

BMX-es cipőtalpak: DC Tactic

BMX-es cipőtalpak: DC Tactic – Katt ide még több speckó talphoz!

BMX-es cipőtalpak: Lotek Mike Dak

BMX-es cipőtalpak: Lotek Mike Dak

BMX-es cipőtalpak: Nike 6.0 Air Morgan

BMX-es cipőtalpak: Nike 6.0 Air Mogan

 

Nem véletlen, hogy egy csomó bicós cipő mid, azaz közepesen magas szárú modell. A BMX-ezés szempontjából a bokacsont nagyon rossz helyen van, ezt mindenképen meg kell védened a biciklid alattomos húzásaitól, de azért a bokád mozgásszabadságára is figyelni kell.  Az arany középút magas szárú és félcipők között a középmagas „mid” szár, egy jobban bélelt boka környéki résszel.

 

 

Néhány cipőn, pl. a Nike 6.0 Air Mogan Mid-en van tépőzár is, ami a díszítésen kívül szintén „védelmi célokat lát el”, ha nincs tépőzár, egy vastagabb nyelv is jól jöhet. A tartósság szempontjából jó ha a felsőrész orra és a sarok alsó része többször van átvarrva, és valami strapabíróbb anyagból készül.

A cipőfűzök védelme sem mindegy. Ha egy kicsit feljebb-beljebb vannak, akkor később rongyolódnak el az állandó dörzsölődéstől. A DC Tactic névre hallgató BMX-es modelljén pl. van egy kis zseb, ahová be tudod gyűrni a fűzővégeket.

Bicós cipők kritikus pontjai: felsőrész, orr, nyelv - Katt a nagyításhoz!

Bicós cipők kritikus pontjai: felsőrész, orr, nyelv – Katt a nagyításhoz!

 

Update Norbi és Réka fogyókúrás elszántsága sehol sincs a BMX-esekéhez képest, megy a folyamatos harc a bringák kilói és a dekái ellen 🙂 Azon túl, hogy a biciklik folyamatos és kíméletlen fogyókúrára vannak fogva, felmerülhet, hogy a cipő súlya is befolyásoló legyen a választáskor. Ezt inkább kérdésként teszem fel: szerintetek számít ez?

 

 

Végül, de nem utolsó sorban a stílus 🙂 Milyen színek jönnek be netek mostanában?

 

Ha tetszett az írás, talán ezek is fognak 🙂
Még több BMX-es írás a sneakerbox.hu-n
Scotty Cranmer kedvenc Vans cipője
Nike 6.0 cipők, amiben Garrett Reynolds szívesen bicózik

Ha nagyon belejöttél a szavazásokba, és van 4 perced válaszolni pár kérdésre, akkor kíváncsiak lennénk, hogy mik a kedvenc cipőid, ilyesmi.

Ja és még egyszer: kommenteljetek. Mi a Ti véleményetek, tapasztalatotok, melyik márka, melyik modell jött be, melyik nem?

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×