Scotty Cranmer és kedvenc Vans cipője: Tolan X2 MU

Scotty Cranmer, a 22 éves tősgyökeres new jersey BMX-es beceneve Buldózer. Próbáltam valami „szokványosat” találni róla, de csak azt sikerült, hogy a kedvenc kajája a sajtburger. Ezen túl semmi szokványos. Amellett, hogy elképesztő energiával, kontrollal és beleéléssel bicózik, olyan hobbijai vannak, mint pl. paintball pályát csinálni a házban, vagy gyorsulgatni autóval. Már amikor nem a saját skateparkjában tolja egyre vadabb és komplexebb trükkjeit. A Vans csapatát erősíti, nem is akárhogy: 2008-as csúnya lábtörése után a 2009-es augusztusi X-Gamesen freestyle park kategóriában – bár csak egy hajszálon múlt – ismét aranyat zsebelt be. Scotty kedvenc cipője a Vans Tolan X2 MU. A cipőről többet és utána Scottyról még többet a tovább után olvashattok.
 

Vans Tolan hirdetés Scotty Cranmerrel

Vans Tolan hirdetés Scotty Cranmerrel

 

Scotty a videóban elmondja, hogy a Vans Tolan a leginkább a sarok alatti bubit szereti legjobban, mert jól tompítja a rázkódásokat, és kissé merevebb talpat, ami jól jött neki a lábsérülése után. A jól ismert Vans waffle (azaz gofri) talp kicsit meg lett variálva, a fő cél az volt, hogy ne csússzon, még akkor sem ha a talp poros vagy koszos. Ami a színeket illeti a fehér talp/fekete felsőrész, a teljesen fehér és a fekete-babakék, fehér talppal. Az a véleménye, hogy a cipőnél jól megtalálták az egyensúlyt: jól néz ki és elég technikás a bicózáshoz is.

Vans Tolan fekete/kék

Vans Tolan fekete/kék

Scotty Cranmernek külön szekciója van a Vans/BMX oldalán belül, és nagyon megtetszett amit ott írtak róla, és lefordítottam. Ha inkább az angol eredetit böngésznéd, itt megteheted.

Hogyan építs egy BMX-es legendát? 

Tegyük fel, hogy van egy tehetséges, belevaló és nagyon elhivatott srác, aki nem fél semmitől, és adsz neki egy bicót. A srác – nevezzük mondjuk Scottynak – megkapja a biciklit és olyan gyorsan akar tekerni, mint senki más, és kiviszed a versenypályára a Bicycle World mögé, hogy lásd mire jut. Scotty megy és csinálja. Boldogabb, mint valaha, és hogy ne unatkozzon mindig tovább tolja a határokat, ezért megteszed pályavezetőnek és megnézed mit kezd vele. Hamarosan már ugrálgat maximum sebességgel, versenyeket nyer, szinte repül a pályán, élvezi az életet.
Aztán, mondjuk, ez a srác egy nap kitalálja, hogy lehet ugyanazokat az ugratókat maximum sebességgel… egyszerűen átszállni. Mielőtt feleszmélnél, ő már azon töri a fejét, hogy mit kezdhetne a levegőben töltött másodpercekkel. A teste és a biciklije lassan egybefonódik, és amit megálmodik azt meg is valósítja, hogy aztán szimpla rutinná váljon… Scotty bicója, agya és teste együttesen azon kattog, hogy megkísértse a lehetetlent – újra meg újra.
 
Őrülten hangzik, de ő valahogy így működik. Scotty az a fajta srác, aki hall egy számot a rádióban, aztán keres egy zongorát és megpróbálja hallás után eljátszani. Ugyanez a módszere amikor az olyan BMX-es legendák eredményeire épít, mint Dave Mirra. Fogja, azt amit mások megcsináltak és továbbfejleszti. De mit csinálhatsz vele? Hát, lenyugtatni úgysem tudod, szóval megépíted neki a legjobb BMX/skateparkot a Keleti Parton. és elnevezed Incline Clubnak. Hátradőlve nézed, ahogy egyre jobban kibontakozik. Scotty és a barátai elkezdik újra kitalálni azt, amit biciklizésnek neveznek.
 
Most azt hiszed, hogy megkönnyebülhetsz, igaz? Azt gondolod, most hogy megtalálta a freestyle-t, amivel mindent kifejezhet, amit csak akar, ellesz egy kicsit. Jól érzi magát és azt csinálja, amit imád és kiteljesítheti a kreatív énjét távol a versenypályától. Nincs ilyen szerencséd… Scotty versenyezni akar, nyerni akar. És ki vagy te, hogy az útjába állhatsz?
 
Leviszed hát a Floridába a nagy Roots Jam amatőr versenyre és persze mi történik? Ő a legjobb. 15 évesen zsebre vágja az egész versenyt. Felejtsd el az amatőr világot, ez a kölyök egy pro. Visszaviszed hát a következő évben a pro versenyre és azt is megnyeri. Gratulálunk: egy szörnyet teremtettél. A neve Scotty Cranmer.
 
Cranmer a riderek egy új generációjához tartozik, ahol az eredetiséget dicsőítik és a fejlődést díjazzák. Mielőtt 20 lett volna, bezsákolt jópár nagy versenyt (Vans Triple Crown, Let it ride versenyek és aranyat nyert a 12. X Gamesen) miközben az AST Dew Tour-on is dominált. Miközben egyre-másra nyerte a versenyeket, Scotty a Vans csapat egyik legnagyobb nevévé vált, olyanok mellett, mint Ryan Guettler, Tim „Fuzzy” Hall, Josh Harrongton, Colin Mackay, Cory Nastazio, Robbie Morales, Dave Osato, Luke Parslow, Alistair Whitton, Gary Young vagy Chase Hawk.
 
Hatalmas tempóban teremti meg azt a csomó új trükköt, amiket addig nem látott a világ és senki más nem tud beadni – pillanatnyilag a triple whip backflip-en kattog. Mindenben ugyanazt a módszeres, mechanikus és művészi hozzáállást viszi végig, például a tuningverdáinál is, melyeket szeret bütykölni ha éppen nem bicklizik. Az erő hajszolása, precízió és tökéletesség és mindez szép stílusban. Új BMX-es kölykök generációit fogja inspirálni, akiknek az ő bicós karrierje és élete lesz a viszonyítási pont.
 

Bónusz: videó Scotty Cranmer és  Diogo Canina (akit Scotty egy paraszthajszállal utasított maga mögé) menete a 2009-es 15. X games freestyle park döntőjében (egy rövid, átugorhatatlan reklámmal indul, hiába ez már amerika 😉

 

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×