Ezt azoknak, akik kamu sneakerben flexel(né)nek

Elég sokat blogoltunk és vlogoltunk már kamu webshopok és sneakerek kiszúrásáról. Viszont észrevettem, hogy vannak, akiket nem hogy nem zavar, ha fufu van a lábukon, sőt még flexelnek is bennük. Vajon miért? Köze lehet hozzá, hogy a sneaker kultúra átfordult hypekultúrába? Hogy az Instát pörgetve sorban jönnek szembe a méregdrága szettek? És hogy itthon csak egy egészen vékony rétegnek van egyáltalán esélye, hogy „felszálljon a hypevonatra”? Ebben a cikkben erről gondolkodok el. Nagyon örülök, ha te is végigolvasod és elmondod, hogy mit gondolsz! Tovább!

Mi a hamis cipők ellen vagyunk…

Nagyon népszerűek azok a cikkeink és videóink, amiben megmutatjuk mire kell figyelni, hogy nehogy hamis cipőt rendelj kamushopból. Összegyűjtöttük, hogy mire figyelj, felsoroltuk már az árulkodó jeleket sőt még feketelistát is készítettünk azokról az átverős „webshopokról”, akik megpróbálják megtéveszteni a vásárlókat, akik bedőlnek a félrevezető leírásoknak, olcsó vagy „akciós” áraknak és fizetnek nekik. Elég csak elolvasni a több száz kommentet a cikkek alatt a kevésbé szerencsésekkel, akik azután látták meg a cikkeinket, miután pénzt adtak a csalóknak és vagy semmi sem jött, vagy csak valami ócska kamut találnak a dobozban (ha volt doboz).

…de mi van azzal, aki direkt hamisítványt akar rendelni? 😮

Miután mindent igyekszünk megtenni, hogy felismerhessétek és elkerülhessétek a hamis cipőket árusító kamushopokat, nagyon furcsa érzés volt látni, hogy a cikkeket és videókat kommentelők jócskán akadtak olyanok, akik kifejezetten hamis (replika, UA – tök mindegy, ezek csak szebb nevek arra, hogy kamu) cipőt akartak rendelni és nem értik, hogy ezzel mi a gond. Tehát nemcsak kínálat van, hanem kereslet is.

Fake flexers - akik direkt hordanak kamu sneakert

Fake flexers – akik direkt hordanak kamu sneakertFake flexers

De miért lettek keresettek a hamis cipők?

Az én megfejtésem erre, hogy a sneaker kultúrában több olyan jelenség is felerősödött, ami ide vezetett.

Sneaker kultúra -> Hypebeast kultúra

Régebben sokkal kevesebb limitált sneaker volt, és sokkal kevesebb embert is érdekelt ez. Mára futószalagon jönnek ki limitált modellek, és már több kollaboráció van rapperekkel, művészekkel, mint sportolókkal. És a hypebeast arcok változatlan lelkesedéssel csapnak le az újabb és újabb releasekre, jóformán mindegy mi az. Csak legyen körülötte felhajtás, aztán meg lehessen flexelni benne az Insta képeken.

Ezt a két hypebeast karácsonyfát nyilván csak elrettentésül tettem ide :D

Ezt a két hypebeast karácsonyfát nyilván csak elrettentésül tettem ide 😀

Ennek a jelenségnek Kanye West és az adidas Yeezy hype vagy az Off-White láz a legismertebb példái, ami már a mainstream arcok ingerküszöbét is bőven átlépte. És az „igazi” hypebeastek (vagy ahogy én hívom őket, „hypezombik”) bármiféle kritika vagy gondolkodás nélkül mindenre lecsapnak, ami hype… Szerintem nem is a konkrét cipőket szeretik, hanem csak az aktuális felhajtást a cuccok körül.

Hype zombik (Grafika: @sadboiartworks)

Hype zombik (Grafika: @sadboiartworks)

Resellerek (és resell árak) mindenütt

De a hypebeast csoportot létszámban mára szerintem már lenyomta a (wannabe) resellereké. A limitált cipőből ugye direkt keveset csinálnak, ez a lényege. A kereslet meg az egekben. A campeléseknél/sorsolásoknál mára már több „wannabe” vagy „hivatásos” reseller áll a sorban, mint „just want my pair” srác. Egy online releas pedig olyan mint egy Robot Wars epizód, ahol a robotok sneakerekért harcolnak egymással, hogy melyik gyorsabb egy milliszekundummal (az embereknek itt már nincs esélye). Így csökkent közel nullára az esély, hogy az átlagos sneakerhead retail, azaz bolti áron juthasson hozzá az álom sneakerhez. Sőt, lassan bármilyen sneakerhez, ami nem a „sportáruházas” kategória. A resell ár pedig nagyon könnyen felszalad – akár olyan magasra, amit nagyon kevesen tudnak vagy akarnak kifizetni.

Sneaker resellerek mindenütt!

Sneaker resellerek mindenütt!

Luxus és designer márkák diadalmenete

A márkás sneaker sosem volt olcsó, de azért nem volt megfizethetetlen. Viszont az utóbbi időben nagyon divatba jöttek a luxus és designer márkák sneakerei és kollaborációi is. Szerintem senki sem gondolta pár éve, hogy Dior és Jordan kollab lesz majd, vagy hogy egy „átlagos” tizenéves srác luxuscuccokat akar a hétköznapi outfitjébe. Márpedig ezeknek éppen az az egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy csillagászati árakkal biztosítják, hogy csak egy szűk kör engedhesse meg magának a megvásárlásukat.

Dior Jordan: sneakers x haut couture

Dior Jordan: sneakers x haut couture

…és mindez ‘tök átlagosnak’ tűnik az Instagramon

Ha érdekel a divat, a stílus és a sneakerek, akkor egészen könnyű több száz vagy akár több ezer olyan Insta profilt bekövetni, ahol srácok és csajok tetőtől talpig hype cuccokban pózolnak, mindezt szuper, kreatív, divatfotó minőségben. Kinek ne csorogna a nyála ezektől a képektől?

Ha minden nap ez jön szembe, miközben az Instád pörgeted, könnyen kialakulhat az a benyomásod, hogy egy Off-White Jordan 1-es vagy a legfrissebb Yeezy cw a lábon, egy Gucci melegítőnaci és egy Supreme pulcsi, LV hátizsák egy napi átlagos szett részei. A „How much is your outfit” sorozatok a YouTube-on konkrétan nem szólnak másról, mint hogy „Mennyibe került a szetted?”. Ezekben sokszor tizenpáréves srácokat láthatunk olyan értékű ruhákban és cipőkben, amit Magyarországon több havi (évi?) átlagkereset összedobásával lehetne csak megvenni.

How much is your outfit?

How much is your outfit?

Sőt egyes hypebeastek minden képükön pózolnak és kézzel vagy maszkkal vagy kapucnival eltakarják az arcukat, hogy csak a cuccaik „beszéljenek” – mindez azt üzeni, hogy mindegy ki vagy és mit csinálsz, csak az a lényeg, hogy minél drágább és hype cuccaid legyenek. Csak a csomagolás a lényeg.

Te is akarod…

A hype cuccok nagyon menőn néznek ki, nehéz hozzájuk jutni (mármint drágák), és az állandóan ott vannak szem előtt az Instán. Nem csoda, hogy sok, a sneaker és streetwear kultúrára fogékony tizen- és huszonéves szeretné ezt a stílust és életérzést követni és átélni – egyre fiatalabban, már általános sulis kortól.

…de miből?

Viszont ezek a cuccok olyan drágák, hogy az sem lenne elég, ha tizenéves fejjel összespórolnád az összes szülinap-névnap-karácsony-húsvét-zsebpénz-diákmeló bevételeidet. Magyarországon nagyon-nagyon kevés szülő engedheti meg magának, hogy a gyerekének ilyenek cuccokat vásároljon (és még ha meg is engedheti, akkor sem feltétlenül akarja 😉

Ha pedig már önálló jövedelemmel rendelkezel – bár múltkor mi is viccelődtünk itt a Sneaker Money vs. Everything Else mémmel – mi is tudjuk jól, hogy a „való világban” előbb kell kaját venni, kifizetni a lakbért és olajat cserélni a kocsiban, mint megvenni a huszadik pár sneakert – főleg ha többe kerül, mint a havi fizetésed…

A való életben sajnos ritkán tudunk így dönteni (Grafika: @larolagosta)

A való életben sajnos ritkán tudunk így dönteni (Grafika: @larolagosta)

„Akkor rendelek egy kamu sneakert, legalább nekem is lesz”

Gondolhatod, hogy úgysem engedheted meg magadnak az eredetit, akkor rendelsz egy kamut, hiszen azt írják a kamushopokban, hogy „úgyis alig lehet megkülönböztetni”… És akkor legalább neked is lesz egy ilyen sneakered.

A rossz hír, hogy így nem lesz.

Én most nem fogok itt eredeti és kamu sneakereket összehasonlítgatni. Hogy milyen szálirányú az anyag, hogyan nyomkodd be a Boost (illetve a hamisak esetében „Boost”) talpat, miként nézd meg nagyítóval, hogyan hímezték bele a logót a nyelvbe, vagy hogyan csekkold a címkéket. Erre ott vannak az erre szakosodott legit check YouTuberek, mint például Yeezy Busta (vele egyébként egy interjút is csináltunk) és Insta profilok. A legtöbb hamisítványt úgyis könnyen ki lehet szúrni… Azok pedig, amik egészen élethű utánzatra sikerülnek, általában már szintén olyan magas áron vannak, amennyit csak kevesen adnak ki egy hamis cipőért.

Hamis sneakerrel flexelés

Hamis sneakerrel flexelés

A kérdés inkább az, hogy kit tudsz átverni egy kamu sneakerrel?

Magadat?

Ha van valaki, aki biztosan tudja, hogy kamu sneakert viselsz, az te magad vagy. Hiszen ha egy kicsit is van közöd a sneaker kultúrához, akkor találkozhattál az erről szóló cikkeinkkel, videóinkkal. Vagy simán csak gyanússá válhatott, hogy pár ezer Ft-ért rendelhetsz meg egy olyan sneakert, ami egyébként sokszoros áron pörög a legit oldalakon.

Egy sneaker egyfelől összevarrott gumi, textil és bőr – ezt a részét nem lehetetlen hamisítani. Viszont amikor egy eredeti, hype sneakert a lábadra húzol: az az érzés hamisíthatatlan. És ebben a cipő menő kinézete, stílusa mellett bizony az is benne van, hogy hónapokig szemeztél vele. Hogy „szabad szemmel is látható” mennyiségű pénzt adtál ki érte. Hogy egy napot álltál sorba. Hogy több (tíz)ezer jelentkező közül végül téged sorsoltak ki. Hogy ez AZ A cipő. Ezek miatt bizsergeti a lábadat egy legit sneaker – és ezt egy kamu soha nem fogja tudni.

Nyilván lehet minket, sneakerheadeket hülyének nézni emiatt. Ezek tök emberi dolgok: gyűjtőszenvedély, rajongás és ez a bizonyos bizsergető érzés, amikor sikerül megszerezni a szent grál sneakert és a lábadra húzni. Ilyenek vagyunk, másnak meg más a kattanása 😀

Tehát, ha és amikor megjön a kamucipőd, feltéped a kínai írásjelekkel felcímkézett műanyag zacskót a viharvert cipősdobozról, kinyitod és megcsap az olcsó ragasztó szaga, majd felveszed azt a többé-kevésbé sneakernek látszó tárgyat, akkor garantálom neked, hogy nem bizsergést fogsz érezni, hanem legfeljebb azt, hogy „hát ja, végül is hasonlít… asszem”.

Magadat tehát tuti nem fogod tudni átverni egy kamuval…

Egyvalaki biztosan fogja tudni, hogy hamis sneakert visel: te.

Egyvalaki biztosan fogja tudni, hogy hamis sneakert visel: te.

Másokat?

Vannak azok az ismerőseid és családtagjaid, akiket tökéletesen hidegen hagy, hogy mi van a lábadon, szóval biztosan nem miattuk szerezel be hype sneakert – vagy egy hamisat 🙂

Aztán vannak azok az ismerőseid, akik vágják, hogy mik a hype sneakerek – és ők azt is tudják, hogy mennyibe kerülnek. Amikor első nap besétálsz a kamu cipővel a lábadon a suliba vagy a melóhelyedre, akkor ők tuti kiszúrják.

Fordítsuk meg: ha te látnál ilyet, mi futna át a fejeden? Van egy srác, aki stílusos, de alapvetően fast fashion ruhákat hord, vannak sneakerei is, de semmi extra. Normális, de nem csúcskategóriás telefonja van, és tudod, hogy kábé mennyit költ egy hétvégi buli alkalmával. És akkor egyszercsak megjelenik rajta egy elvileg több százezer forintos limited sneaker és/vagy elvileg százezer forintos „designer” kabát. Minden más pedig változatlan: a pólója ugyanúgy H&M, a telefonja továbbra sem egy arany iPhone 11 Pro és a szombati bulira sem két palack Grey Goose-zal érkezik, és ugyanúgy éjszakai busszal távozik, mint egyébként.

Szóval szerintem arra nem nagyon lehet számítani, hogy elhiszik, hogy eredeti van a lábadon. Még akkor sem, ha készülsz hozzá „resellertől vettem, de nagggyon stealbe” vagy „egy csomó másik sneakert pörgettem csoportokban és összejött rá” vagy egyéb más hihetetlen sztorival. Ugyanis tényleg hihetetlen lesz. Ha meg elmondod nekik, hogy fufu van a lábadon, akkor valószínűleg nem azt fogják gondolni, hogy „Hú, de menő ez a csávó, hogy kamu Off-White Nike cipője van…”

Vagy esetleg azért kellene a fufu, hogy te is flexelhess benne az Insta képeiden, ahogy a városod/falud főterén egy korláton ücsörögve, szigorúan eltakart arccal mutogathasd a kamut, azt gondolva, hogy talán képről és messziről nem szúrják ki? Ezt a műfajt érdemesebb lehet a „hivatásosokra” hagyni. Mert ami üt egy olyan képen, amit egy nyugat-európai vagy amerikai metropolisz menő utcáján, tetőtől talpig hype cuccokban, profik fotóztak, az nem biztos, hogy a fufu+fast fashion kombó egy magyar falu térkövezett főterén is ütni fog, telefonnal meglőve. Legalábbis szerintünk nem.

Akinek számít valamit, úgyis észreveszi, hogy kamu cipőt viselsz...

Akinek számít valamit, úgyis észreveszi, hogy kamu cipőt viselsz…

És akkor most mi van?

Van a szerencsés kisebbség, akik tehetős családba születnek és megengedhetik maguknak a limitált és designer cuccokat. A többségnek pedig ez elérhetetlen – ezek a tények. Ha esetleg nálatok sem áll halomban a drága cuccokra költhető pénz, és nem tudsz így öltözni, attól még semmivel sem érsz kevesebbet. Sok pénzért drága ruhákat lehetséges venni, ízlést és stílusérzéket nem. Akkor is kinézhet valaki egy szarkupacként, ha sapkájától a cipőjéig minden designer márka rajta – annyi, hogy így ez egy elég drága szarkupac lesz.

Nem csak méregdrága cuccokban nézhetsz ki jól, sőt...

Nem csak méregdrága cuccokban nézhetsz ki jól, sőt…

Nem kell designer márka vagy méregdrága outfit, hogy stílusos legyél

Nem kell egymillió Ft értékű szett rajtad ahhoz, hogy stílusos legyél. A lényeg, hogy a cuccaid passzoljanak a külsődhöz, azaz az alkatodhoz, és a belsődhöz, azaz a személyiségedhez – és persze az aktuális trendekhez. Sokféle stílusból választhatsz, és ha bátrabb vagy, kombinálhatod is őket, és idővel kialakíthatod a sajátod. Ezt pedig egyáltalán nem csak luxus árkategóriájú cuccokkal (vagy azok utánzataival) teheted meg, nagyon sok márka mozog az elérhető árkategóriában – és ruhák tekintetében ott van a fast fashion is. Láttad már például fast fashion cuccokról szóló cikkünket? Ha bemész egy ilyen üzletbe, simán találhatsz érdekes és stílusos ruhadarabokat – és ami a legfontosabb: ezek megfizethetők (cipőt továbbra se vegyél náluk 😉

Nemcsak a limitált sneaker szexi

Sokszor láttuk azt az érvelést, hogy valakinek nincs pénze hype cipőre, és azt mondja, hogy „emiatt csak kamut tud venni”. Ez egy borzasztó torz felfogás, kábé olyan mint „ha nem lehet top szupermodell a csajom” akkor csak egy lehetőségem maradt, hogy megvegyem guminőben… Tessék? És a maradék több ezerféle cipő…?

Mivel ez egy sneaker blog, nálunk is csak a márkás és menő sneakerek jöhetnek szóba, szóval nem itt fogsz dicséreteket olvasni a fast fashion vagy ZS kategóriás cipőkről 🙂 De nagyon-nagyon-nagyon sok olyan márkás és jól kinéző sneaker van, amik elérhetők és megfizethetők, egyszerűen csak bemész egy jobb sneaker üzletbe vagy rendelsz egy webshopból.

Nyilván emeli egy sneaker értékét, ha nem egyszerű hozzájutni, de egyáltalán nem csak attól lehet egy sneaker szexi, hogy egy vagyont adsz ki érte, vagy hogy az egész világon csak 100 darab készült belőle, vagy mert Kanye West, Virgil Abloh vagy [ide helyettesítsd be az aktuális hype designert, mikor olvasod ezt a cikket] adta hozzá a nevét.

Nekem személy szerint van már több mint 50 pár cipőm (elnézést, szakmai ártalom :), de kábé csak a tizedük különlegesebb vagy limitált. A cipősszekrényben van Jordan 1, Ultra Boost, NMD, Air Max, EQT, Air Force, I-5923, Presto (nem Off-White 😉 Vans Sk8-Hi és Old Skool, Converse Chuck Taylor és Timberland bakancs is. És ezeket ugyanúgy szeretem felvenni egy jó szett részeként mint mondjuk a Yeezy cipőimet.

Ja, hogy te nem flexelni akarsz benne, csak „a formája tetszik”

Azt a kifogást pedig kérlek ne add elő (csak mert már ezt is láttuk sokszor), hogy neked nem a flexelés meg a hype miatt tetszik egy adott cipő, csak éppen ez a forma tetszik, ezért vennéd meg a fufu, azaz „guminős” verziót belőle. Ha tényleg ennyire nem érdekel a hype egy cipő körül, akkor biztos nem lesz gond választani több százféle „normál” cipő közül és nem kell ráfanyalodnod a kamura 😉

Tehát?

Én azt mondom, hogy nyugodt szívvel válassz az elérhető és megfizethető sneakerek közül! Ha nem tudod megengedni magadnak, ne epekedj hiába a limitált, designer vagy luxus sneakerek iránt – nyugodtan engedd el, nem maradsz le semmiről. Azon meg főleg ne agyalj, hogyan kapaszkodhatsz fel egy fufu sneakerrel, „jegy nélkül” a hypevonatra, az egész nem ér ennyit.

Találd meg a saját stílusodat!

Inkább fordíts időt és energiát arra, hogy megtaláld azt a stílust, ami igazán passzol hozzád és ehhez válassz egy számodra is elérhető árú sneakert. Szerencsére manapság nem lesz nehéz dolgod, mert nagyon sok márka nagyon sok modellje jöhet szóba, a néhány tízezer Ft-os árkategóriában 🙂

És te mit gondolsz a kamu cipőkről és arról, aki ezekben flexel?

Ha eljutottál idáig a cikkben, akkor egyszerre gratula és köszi, hogy rászántad az időd az olvasásra 😛 Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi a véleményed a fentiekről, oszd meg velünk kommentben ez alatt Instagram poszt alatt!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×