Sneakerbox Snowtábor 2013 @ Vars – beszámoló

A második Sneakerbox Snowtábor helyszíne ezúttal a franciaországi Vars-Risoul volt, másfél buszt és néhány autót kitevő csapatunk péntek este kerekedett fel, hogy egy bő hétre bevegyük magunkat a az Alpok csúcsai közé, és csak a snowboarddal és síeléssel foglalkozzunk 🙂 Ameddig szorgos kezek vágják a tábor videóját, olvassátok el a tábor képes-szöveges beszámolóját 🙂

[caption id="attachment_24377" align="alignnone" width="620"]Sneakerbox Snowtábor @ Vars (FR) 2013 Sneakerbox Snowtábor @ Vars (FR) 2013[/caption]

A csapat nagy részével már sok éve együtt csúszunk, és persze idén is csatlakoztak hozzánk új arcok, köztük BMX-es és montis riderek. A Fundango teamből Beni és Matyi, a Freeski Maffia padavanja, Szebi is velünk tartott.

Utunk zökkenőmentesen zajlott, buszsofőrjeink óramű pontossággal falták a kilométereket: átszeltük Szlovéniát és Észak-Olaszországot, majd egy rövid briançoni élelmiszer-feltankolás után felkanyarodtunk a Varsba vezető szerpentinre. Megérkezés után gyorsan becuccoltunk az apartmanokba, ahol elindult a vacsorafőzés (általában tészta 🙂 majd a szomszédolás a klasszik 0,25-ös Kronenbourg sörrel a kézben.

Vars pályarendszeréről csak jókat tudunk mondani: a zöldtől a feketéig mindenféle nehézségű pályából van elég, és nagyon sok helyen ki lehet kirándulni az erdőbe, vagy éppen a „hómezőkre” freerideolni. A felvonók gyorsak, az idegesítő átcsúszók nem jellemzőek és tölcsérszerűen jól összefutnak a pályák, amik segítik, hogy könnyen egymásra találjatok. És persze  ott van az összekapcsolat terep másik fele, Risoul, ahová át lehet kirándulni. Na de a hab a tortán Varsban: a parkszemlélet! Van egy nagyobb kijelölt snowpark a Vars Les Claux feletti oldalon, ahol zöld, kék, piros és fekete ugrató sor várja a ridereket – tehát mindenki gyakorolhat a tudásszintjének megfelelően. A kidobókat precízen shapelik, tisztelet ezért! A fenti főleg kicker line-okból álló parkon kívül négy elemekkel gazdagon megszórt park is várt minket, legnagyobb örömünkre.

Üdv a varsi freestyle par(k)adicsomban

Üdv a varsi freestyle par(k)adicsomban

A lenti pályák mellett rövidebb, kezdő elemek találhatók: a „zöld parkban” box, rainbow, rooftop, törtbox, hullám, egyel arrébb a „sárga parkban” pedig eddigi freestyle karrierünk leghosszabb hullám eleme (olyan 12-15 méter körüli hosszal ),  rainbow-val fűszerezett box és hasonló sokszor már külön értelmezést kívánó elemek vannak. Van egy line közép tájon, amit fém elemekből raktak össze és főleg csövekből, illetve egy negyedív tetejére fektetett hatalmas boiler elemből áll. Ugyanitt kicsit lejjebb lépcsővel tört boxok és downrailek, törtkorlátok színesítik a kínálatot. A Girly Park elemei csajos rózsaszínben pompáztak, de a tartalma már nem volt cukrozva: szintén számos (haladó!) boxot, rainbow-t, hullámot és ezek kreatív kombinációit sorakoztatta fel. A parkok egymás utáni elhelyezésével  egy felvonózás után akár tucatnyi elemet is lecsúszhatsz, ilyet mi korábban még sehol sem láttunk 😮

A csapat általában kimaxolja a síeléssel és snowboardozással tölthető napokat (különös hangsúllyal a tábor első felében :), így a pályanyitás környékén már mindenki beöltözve és felszerelkezve sétált a nap nyitásaként szolgáló hatosülős felvonóhoz. Az első napokban a frissen hullott púderben igyekeztünk nyomot hagyni, utána pedig a volt akit inkább kickerek és sliderek, volt, akit pedig az egész pályarendszer felfedezése kötött le.

Egy kis csapat a nagy csapatból

Egy kis csapat a nagy csapatból

Most is volt velünk néhány lelkes kezdő, akiket önkéntes oktatóink igyekeztek snowboardra vagy síre állítani, és „elindítani lefelé a lejtőn”. Benji ismét megerősítette tavalyi, Ajkay Ádival szerzett tapasztaltunkat, hogy a BMX-eseknek van érzékük a snowboardozáshoz, második-harmadik nap már simán tartotta a lépést a csapat többi tagjával, így kitartóan folytatjuk „missziónkat”, hogy minél több bicóst tanítsunk snowboardra táborainkban, és a „Rohadjon meg a tél!” hozzáállást felváltsa a „Juhú, itt a tél!” 🙂

Az első csúszásnap estéjére időzítettük a bemelegítő bulit, ahol mindenki körbekínálhatta a „világ legjobb” házi pálinkáját, és nagyot ment a Háló 2000 is, amivel bármilyen asztalból pingpongasztal varázsolható. Ezen az éjjelen új sportág született: páros pingpong csapatonként egy-egy ütővel, mindez egy ebédlőasztalon játszva – állítólag a 2016-os Olimpián már hivatalos sportág lesz 😉 A párhuzamosan zajló beerpong bajnokságból sem nagyon lehetett józanul kiszállni 🙂

Welcome beer/ping-pong party

Welcome beer/ping-pong party

Az első tábor hagyományaihoz híven idén is megrendezésre kerültek házi versenyeink a tábor 5. napján, sőt újabb állomásokkal bővültünk a szponzorok felajánlásainak köszönhetően. Az Electric Crazy Race vonzotta tavaly is a legtöbb résztvevőt, és ez idén sem alakult másképpen.  A verseny a chinese downhill egy kicsit módosított változata, ahol a pálya tetejéről indulva kell max sebességgel leérni a célba, megtéve a nagyjából 2 kilométeres távolságot.

A Crazy Race hangulatát nagyon nehéz visszaadni, mivel igazi közösségi élmény a résztvevőknek: ilyenkor mi uraljuk a hegyet, együtt zúzunk lefelé, lent pedig mindenki utolsó erejéből futja az utolsó métereket. Ha mindez nem lenne elég, akkor ott vannak az értékes nyeremények és a tábori csoportkép készítése a díjátadó után.

A rajtban Szebi és Beni segítségével álltak fel a sí és snowboard nevezők, gyakorlatilag teljes szélességében sikerült ezzel blokkolnunk a pályát, melyre igen büszkék vagyunk 🙂 A rajt után kirobbant a mezőny és az első crashek is eldördültek, több a végső győzelemre is esélyest végleg kigolyózva. A célhoz közeledve egyre inkább szétvált a mezőny, míg a finishre letisztult az élboly. A célban Dóri és Zsuzskó várta a befutókat, náluk kellett lecsatolnia mindenkinek, hogy az utolsó 15-20 métert már futva tegye meg a sneakerbox zászlóig, ahol Gergő kezében várták új gazdájukat az Electric technikai szemüvegek, melyeket a Procross ajánlott fel a versenyre. A snowboardosoknál címvédésre került sor, mivel tavalyi nyertesünk Fábián Ádi volt idén is a leggyorsabb, az ő nyakába kanyarintottuk a nyertest megillető vándorleplet. A síelőknél a szexárdi crewból Orsós Jani volt az első befutó. Az utolsó síelő és boarodos befutókat egy-egy üveg sörrel és üdvrivalgással vártuk.

A Crazy Race snowboardos befutóját ünnepeljük a célbaérés után :)

A Crazy Race snowboardos befutóját ünnepeljük a célbaérés után 🙂

A délelőtti száguldást követően a szerda délután a freestyle versenyeknek volt dedikálva, amikor is a zöld ugratók voltak soron, illetve a park box elemein villanthattak a riderek. Köszönet Beninek és Matyinak, akik nemcsak zsűrizték az ugrásokat, de mindenkit külön biztattak és tanácsokat is adtak, hogy lehetne még jobban kigyúrni az adott trükköt. A jumpokon Agócs Bence hozta el az első helyet a snowboardosok között: bs 360 methodja volt az állomás csúcspontja, mely Fundango ajándék csomagot ért. A síelőknél különdíjast hirdettünk Rozsnyai Dani személyében, aki a szekszárdi Criminal Skateshop ajándékával gyarapodott. Reméljük jövőre a freeski vonalon is több indulóval számolhatunk majd.

Fábián Ádi feladta Bencére a nyertest illető sneakerbox vándorleplet, és a kis park felé vettük az irányt, hogy a fiúk a boxokon is bizonyíthassanak. Itt újabb játékost üdvözölhettünk Lengyel András személyében, aki szuicid stílusban pakolta a frontboardokat már az első körben. A döntőbe Ádi és Bence mellé ő jutott be. Bár a két előző verseny győztese switch trükkökkel is probálkozott, sőt Bence egy super disaster tailbonkot is bevállalt mégis végül András győzedelmeskedett elhozva a Fundango díjat. A jam hangulathoz itt is hozzá tartozott, hogy Balázs és Jani az aznapra bérelt snowbike slide-jaikkel színesítették a boardosok meneteit, illetve Dani a freeski vonal becsületét itt is megvédte forgásaival és pretzel csúszásaival a boxon.

Díjátadó a parkverseny után

Díjátadó a parkverseny után

A nappali menetet természetesen esti is követte, ahol bevettük a lokál discotheque-t, megkínálva a táncparkettet break performanszunkkal, magunkat pedig nem egy itallal. A tánc és party részén kívül mindenkinek külön élmény volt, hogy majdnem egy orát vártunk, hogy kinyisson a hely, de addig is Vars Les Claux főutcáját felpezsdítette a csapat minden, az „útra szánt” piát és az aktuális kedvenc számot mobilrol körbekínálva.

Visszanézve elmondhatjuk, hogy a második Sneakerbox Snowtábor még jobban sikerült, mint az első: nagy csapat, jó pályák és park, kiváló hóviszonyok, reméljük jövőre is együtt megyünk csúszni – mi rajta leszünk, hogy így legyen 🙂

Még több kép a Facebook galériánkban, a táborlakóknak betagelni magukat a képeken ér (sőt további fotókat is szívesen fogadunk 🙂 És persze közben készül a videóbeszámoló is!

]]>

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)
×