50 éves lesz a Nike Blazer

A Nike egyik legközkedveltebb modellje, a Blazer nemsokára 50. születésnapját ünnepli. Csakúgy, mint sok más híres sneakernek, a Blazernek is egy nagyon érdekes története van. Már a kezdetektől átment sok változáson, illetve népszerűsége is igen változó volt ez idő alatt. Ha érdekel a Blazer története, és pár érdekesség, katt a továbbra!

A kezdetek

A sneakerbox.hu-n olvashattatok már egy töris összefoglaló cikket a Nike Blazer modellről még 10 éve, mikor a cipő 40 éves lett, ám most ismét érdemes elővenni a témát és felidézni a múltat, főleg hogy Blazer mostanában ismét egyre népszerűbb!

Azt valószínűleg sokan tudjátok, hogy a Blazer kosaras cipőnek indult. Azt viszont talán már kevesebben, hogy 1973-ben, amikor a cipő először droppolt a Nike még éppen csak betört a piacra. Mára már hihetetlen elképzelni azt, hogy a világszerte ismert Nike is szintén volt kezdőjátékos, és nem mindig volt annyira közkedvelt, mint ma. Ez így igaz, hiszen a vállalat akkor még csak röpke 9 éve működött és akkortájt váltott a Blue Ribbon Sports névről, az ikonikus Nike-ra. Ez így igaz, kezdetben még nem is a mostani nevén futott a vállalat, és 1971 volt az az év, amikor bekövetkezett a névváltás, illetve az ikonikus pipa szimbólum létrehozása. Ha már az alapítás és a korai évek, akkor egy pár szót mindenképpen érdemes a márka eredeti céljának szentelni. Amikor Bill Bowerman és Phil Knight megalapították vállalatukat, akkor a céljuk nem más volt, mint a japán sportcipő viselet meghonosítása, és népszerűvé tétele az USA-ban.

Nike Blazer Iceman

Ám térjünk vissza a Blazer történetéhez. 1973-at írunk, amikor ez az alapjaiban véve új és merész vállalat a piacra dob egy kosaras cipőt, a Blazert. Természetesen egy kosaras cipőhöz egy olyan név illik, amit a sport inspirált. A Blazer egy helyi kosaras csapat után kapta nevét, ami nem más volt, mint a portlandi Trail Blazers. Figyelembe véve, hogy akkoriban a Converse és az adidas uralta ezt a sportágat, nagyon merész vállalkozás volt, hogy létrehozzanak egy olyan cipőt, ami minden eddiginél jobb.

George Gervin, ahogy a Blazert viseli meccs közben

Mint ahogy a Nike évekkel később megkereste az ifjú Michael Jordant, hogy népszerűsítse akkori cipőjüket, úgy szintén ebben a sztoriban is van egy tehetséges kosarazó, aki sokat tett a sneaker sikeréhez. Ő pedig nem más, mint az „Iceman” néven is ismert George Gervin. A San Antonio Spurs játékosa volt tehát az arca az új cipőnek, és minden játéka során reklámozta azt. Az emberek figyelmét pedig felketette a pipa jelképe, és a Nike egyre inkább népszerűvé vált.

Ha érdekel a Blazer történet magától Geroge Gervintől, akkor nézd meg ezt a videót!

 

Kosaras cipőből a deszkások kedvence

Minden ikonikus sneaker életében van egy olyan pont, amikor a kezdeti felkapottság után lassan szűnik a hype, és lassan felejtésbe merül. Ez nem volt másként a Blazerrel esetében sem. Piacra dobása és első sikerei után, a Nike az Air technológia fejlesztésére összpontosított és új sneakereket dobott a piacra. Ezzel szép lassan a Blazer idejemúlttá vált a kosarazok körében.

Ezt követően évekig egy low-budget cipő volt csupán, de szerencsére a gyártását nem szüntették meg. 2003-ban viszont újra kapott egy kis reflektorfényt a Blazer, amikor is az akkoriban népszerű alkotó Futura2000 felfigyelt rá és felhasználta az egyik projektjéhez. Ez a Blazer egy olívazöld, fekete és sárga külsőt kapott. Ebből a lépőből 1000 darab készült, és bár általa újra előkerült a Blazer, mégsem ez volt az a pont, ami nagy változást hozott volna.

Nike Blazer Futura 2000

Nike Blazer Futura 2000

 

2005 volt az év, mikor a Blazer-t felfedezte egy új közösség. Ahogy sok más kosarazáshoz tervezet cipővel történt, a deszkások felfedezték ezt a sneakert is. Új rendeltetést kapott tehát a cipő, és új korszak kezdődött a Blazer életében. Tapadása és elérhető ára miatt hamar ismét kedvenc lett, és ahogy telt az idő a Blazer hirtelen visszatért a felejtésből a hypeolt surranók közé.

Lance Mountain, az akkori deszkás közösség kiemelkedő alakja még abban az évben bejelentette, hogy a Nike elkészíti a Blazer SB modelljét, amelyet direkt ennek a közösségnek szán. Ez volt tehát a döntő pillanat a sneaker életében, amikor a felejtésből visszarántották, és egy új „életet” kapott. Ahogy nőtt a népszerűsége, úgy a Nike is elkezdett újra foglalkozni vele, és egyre több kollab is született. Mindennek a teteje a Suprememel közös munka volt. A 2006-os Supreme x Nike kollab minden idők egyik legjobban kivitelezett és legízlésesebb Supreme kollab volt.

Nike Blazer x Supreme Kanye West lábán

Nike Blzer x Supreme Kanye West lábán

Néhány kiemelkedő Nike Blazer

Ahogy említettük a Blazer újrafelfedezése után rengeteg kollab és kiadás született. Mára ismét egy kedvelt modell, és az utcán rengeteg ember lábán lehet látni. Egyszerűsége, és kényelmessége miatt nagyon közkedvelt, és elmondható, hogy 2022-ben is igazi hot topic. Mostani felkapottsága főleg a vintage daraboknak köszönhető. Ezek a klasszikus színállások nagyon kedveltek napjainkban, és alapdarabbá váltak. Ám a klasszikus colorwayek mellett volt pár igazán emlékezetes is, amikről érdemes megemlékezni.

Nike Blazer Mid '77 Move To Zero

Nike Blazer Mid ’77 Move To Zero

 

Láthattunk újra felhasznált anyagokból készült Blazert is, és tényleg rengeteg színállást. Amiről pedig semmikép sem lehet elfeledkezni, az a nemrég elhunyt Virgil Abloh-val közös munka, az Off-White keretein belül.

Nike Blazer x Off-White

Nike Blazer x Off-White

Illetve azt se felejtsétek el, hogy a Blazer idén is érkezik újdonságokkal, ilyenek például az NBA tiszteletére kiadott cipők, melyek a kiemelkedő kosaras csapatok színeit viseli.

Nike Blazer x NBA x WNBA

Nike Blazer x NBA x WNBA

 

BKilyén

Számomra a cipő nem csak lábbeli, hanem szenvedély.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×