Nike Blazer törióra

A Nike Blazer modell 2012-ben ünnepli negyvenedik születésnapját. Más, ikonikussá vált és mára az utcai cipők közé átigazolt Nike modellhez, pl. a Dunkhoz vagy az Air Force One-hoz hasonlóan a Blazer története is a kosárlabdapályák parkettáján kezdődött, sőt még a japán vonal is befigyel. Idén a szülinap alkalmából nálunk Magyarországon is kaphatók lesznek jófajta színek ebből a gyönyörű retro magas szárú cipőből, ezekhez és egy kis modell töriórához katt a továbbra!

40 éves a Nike Blazer - egy kis törióra és itthon is megkapható színek

40 éves a Nike Blazer – egy kis törióra és itthon is megkapható színek

Mind a Nike Blazer, mind pedig félcipő tesója a Bruin története Japánban kezdődik. Itt kivételesen nem az volt a helyzet, ami mostanság zajlik, hogy a japánok cuppantak rá az amerikai márkák nekik készített limitált modelljeire, hanem pont fordítva. Phil Knight, a Nike társalapítója és elnöke a japán Onitsuka Tiger gyárban tett látogatást néhány kollégájával és ekkor ismerték meg a már „polcra kész” Blazer és Bruin modellek elődjét, hogy utána kisebb módosításokkal, és egy hatalmas pipa rápakolásával létrejöjjön a Nike Bruin és Blazer, melyeket a kezdeti időszakban Japánban gyártottak.

A Blazer cipők prototípusai a Nike székhelyének helyt adó Portland kosárlabda csapatának, a Portland Trail Blazers két játékosának, Geoff Petrie és Sidney Wicks lábán debütáltak 1972-ben, ezért kapták a Nike Blazer Hi-Top nevet. Az üzletek polcaira 1973-74-ben kerültek a modellek, a magas szárú Blazer piros, kék, zöld, a félcipő Bruin pedig piros, kék, zöld, arany, és nyers színben volt elérhető. Ezek a modellek lettek a Nike első kosárcipő sikerei.  Mind a két modell különleges technikai újításokat is hozott a Spenco talpbetéttel, a szemcsés bőr felsőrésszel, a feltörést megakadályozó a bokának és a lábujjaknak is védelmet nyújtó belső kialakítással és kiváló tapadással, ami a kosárpályán a gyors megindulások és hirtelen megállások miatt kiemelt fontosságú. Persze, ami akkoriban csúcstechnológiának és kiemelkedő csillapításnak és kényelemnek számított, és magasra tette a lécet, a mai Nike kosárcipőkkel összevetve elég fapadosnak számít 🙂

A Nike Blazer első három színe és a két első viselői a kosárpályákon

A Nike Blazer első három színe és a két első viselői a kosárpályákon

Az első Bruin-ok és Blazer-ek a sütőben az autokláv technológiával készültek: ebben a folyamatban a cipő felsőrészét és talpát speciális gumiragasztóval kenik be, összeillesztik és irány a sütő, ahol „készre sütik”, mint egy süteményt. Ez az egyik legrégebbi – és manapság újra divatos – eljárás, hogy sportcipőket gyártsanak.  A legismertebb autokláv módszerrel készült modell nem más, mint a Converse Chuck Taylor tornacipő.

Az akkoriban alapmodellnek számító fényes bőr modell mellett egy hasított bőr verziója is kijött a modellnek. Ezek a Japánban készült modellek nagyon jó minőségű bőrből készültek – és ami nagyon sok NBA játékosnak tetszett – nagyon puha és kényelmes volt. Emiatt persze a kosarasok elég gyorsan fogyasztották őket, de a Nike szívesen látta el őket folyamatosan új cipővel.

Nike Blazer - korabeli katalógusoldal

Nike Blazer – korabeli katalógusoldal

Az elmúlt negyven évben aztán a Blazer „kiszabadult” a kosárpályákról és elképesztő változatosságban jöttek ki újabb és újabb színek és minták (néhányról mi is beszámoltunk már itt a boxon),  a modellt immáron az utcán viselő sneaker freakereknek, és a modell a Nike SB deszkás cipők között is megjelent. Sőt, a Blazer egyike volt az első modelleknek, amit a Nike elkezdett vintage-ként kezelni, azaz visszanyúlva a gyökerekhez, korhű formában újra kiadni a modellt.

Néhány a számtalan Blazer változatból

Néhány a számtalan Blazer változatból

Idén itthon – a back to the basics jegyében – három gyönyörű alapmodell közül lehet majd választani, a kék, piros és sárga színváltozat bármelyike jól passzol majd egy színes, vidám és nem tolakodó, de kellőképpen feltűnő tavaszi outfithez 🙂 Ezeket a friss tavaszi Blazereket, nejlon felsőrésszel és előre retrosított talppal Magyarországon is megveheted 24.990Ft-os áron, Budapesten a Westend, Aréna, Árkád, vidéken pedig az Alba Pláza, Győr Árkád, Miskolc Pláza, Pécs Árkád, Szeged Árkád, Veszprém Pláza Woodoo üzleteiben.

Ezek a Nike Blazer cipők itthon is kaphatók

Ezek a Nike Blazer cipők itthon is kaphatók

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×