A Nike Dunk legenda

A Dunk egyike a Nike legendás cipőmodelljeinek, elképesztően sok változatban készült el az elmúlt évtizedekben és igazi sneaker kulturális ikonná vált. Ismerd meg a modell nem mindennapi történetét és regelj a nyereményjátékba, melyben eredeti Nike Dunk pólót és jópofa Dunk SB zoknit nyerhetsz. Katt tovább!

Ismerd meg a Dunk legendát és nyerd meg a Dunk pólót és zoknit!

Ismerd meg a Dunk legendát és nyerd meg a Dunk pólót és zoknit!

 

A Nike Dunk egyike a Nike legendás cipőmodelljeinek: amikor 2008-ban, a pekingi olimpiára kiválasztottak 8 ikonikus terméket a Nike történetéből, az Air Force One, Cortez és Air Max 90 mellett a Dunk cipők is helyet kaptak ebben az „elit klubban”. A modell története 1985-re nyúlik vissza, amikor a „Collage Colours” program keretében a Nike nyolc kiválasztott főiskola és egyetem kosárlabdacsapatát szponzorálta be Dunk cipőkkel (a dunk zsákolást jelent az angol kosárszlengben). A szponzoráció különlegessége az volt, hogy a cipőket a csapatok mezének színeiben készítették el.

Nike Dunk: Be True Your School

Nike Dunk: Be True Your School

 

Az eredeti Dunk széria megélte a neki szánt szezonokat, mint kosárcipő és felváltották az újabb és fejlettebb modellek, amik sorban elvezettek a mai szinte űrtechnológiás kosárcipőkhöz. A kilencvenes években a kosarasok (és a deszkások révén) a Dunkok Japánba is eljutottak és népszerűek lettek. A rajongóknak köszönhetően a Dunk 1997-ben született újjá, mint kultikus street cipő: japán gyűjtők, az amerikai diszkontokban összevásárolt Dunk cipőket a tokiói Ueno utcában igazi tömegjelenetek közepette adták el a rajongóknak, akik közül sokan napokig képesek voltak sorban állni (és aludni), hogy hozzájussanak egy párhoz. A hype tovább nőtt és világméretűvé terebélyesedett.

Japán Nike Dunk őrület (képek: nikebetrue.com)

Japán Nike Dunk őrület (képek: nikebetrue.com Mangazine)

 

A Dunk sikere valószínűleg annak köszönhető, hogy ez a modell olyan mint egy kaméleon: számtalan művész, sportoló, együttműködő márka  ihletett vagy készített már limitált vagy sorozatgyártású színkombót a Dunk „tiszta lapra” – a cipő tényleg egy modern (sneaker) kulturális ikonná vált. Itt láthattok néhányat a számtalan collab modellből.

Néhány Nike Dunk a számtalan collabből

Néhány Nike Dunk a számtalan collabből – Katt a nagyításhoz!

 

A Dunk nemcsak a kosarasok körében lett népszerű, a deszkások is felfedezték maguknak. A lapos talp stabilitása és a cipő olcsósága miatt a 80-as években népszerű lett a riderek körében, és a Dunk  nagy visszatérése után a deszkások saját modelleket kaptak Dunk SB néven. Ezek valamivel párnázottabb nyelvvel és boka körüli résszel rendelkeznek, mint „sima” tesóik, de ugyanúgy megvan bennük a bokaerősítés és az Air Zoom légbetét. A Dunk SB-kből is készült collab gazdagon, korábban olvashattatok már a sneakerbox.hu-n a Skate Mental Premium Dunk SB-ről, Todd Bratrud Brain Wreck és Skunk SB Dunkjáról, vagy a Lostban „szereplő” Oceanic Airlines ihlette Lost SB Dunkról. Ezt a  black/black/varsity maize közepes szárú Mid Dunk SB cipőt 2010 tavassszal-nyáron itthon is megveheted, ára 24.990 Ft és pl. az Ollie SK8 Shopban megtalálod.

Nike SB Dunk Mid (black/black/varsity maize) - ezt itthon is megveheted

Nike SB Dunk Mid (black/black/varsity maize) – ezt itthon is megveheted

 

Érdekesség, hogy Michael Jordan is Nike Dunkban kosarazott, amíg létre nem hozta saját Air Jordan vonalát. A Dunk modernizált formában Air Jordan Phat néven ma is része a kínálatnak, ezt a Phat Low és Phat High cipőt ebben a szezonban magyarországi boltokban is megtalálod.

Air Jordan Phat Low és High - ezeket itthon is megveheted

Air Jordan Phat Low és High – ezeket itthon is megveheted

 

Játssz a Dunk pólóért és az SB Dunk zoknikért!

Jelentkezz a sneakerbox.hu nyereményjátékába és megnyerheted az eredeti 1985-ös Dunk reklám mintájával megnyomott pólót (M-es méret) és a jópofa Dunk SB titokzoknikat (41-43-as méret). Köszönjük a Nike Magyarországnak a felajánlást!

A jelentkezés 2010. május 9.-én lezárult és kisorsoltuk a nyertest.
A szerencse ujja Császár Viktorra mutatott rá, Pilisszentivánról. Gratulálunk!

Játsz a Dunk pólóért és a zokniért! 

Egyéb tudnivalók:
Egy személy csak egyszer jelentkezhet, a többszöri jelentkezéseket töröljük! A nyertes mellé egy tartaléknyertest is kisorsolunk, aki akkor válik jogosulttá a nyereményre, ha a sorban előttük lévővel nem tudunk kapcsolatba lépni. Mivel a nyeremény 5000 Ft alatti értékű, adó nem terheli. Megadott adataidat bizalmasan kezeljük és nem spammelünk! Adatkezelési irányelveinket itt megnézheted.

Ha bármilyen kérdésed lenne, kérdezz nyugodtan: sneakerbox.hu@gmail.com.

 

Ha kíváncsi vagy még több legendás Dunk cipőre, a történetükre vagy fullos Dunk háttérképeket töltenél le akkor kattints a Nike speckó Dunk websitejára!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×