KAWS: Az utcai graffitiktől a múzeumokig

KAWS. Ennek a névnek a hallatára biztosan a legtöbbeteknek a Nike-val közösen alkotott cipői ugranak be, azonban a tervező munkássága nem csak ennyiből áll. Ha érdekel a tevékenysége és alkotásai – és mivel sneaker blogot olvasol, természetesen az új Air Jordan 4 Black kollaborációja, akkor kattints a továbbra!

Padawan cikk

Ezt a cikket Kristóf írta, aki ekkor még padawanként „gyűjtötte a kilométereket”, hogy sneakerbox.hu bloggerré váljon.

A tervező fiatalkora

Bizonyára ha azt mondom, hogy Brian Donnelly, akkor nem sok ember kapja fel a fejét, de ezen a néven született a tervező 1974-ben New Jersey-ben. Egészen fiatalkora óta graffitizett, a szülővárosától kezdve New Yorkon, Párizson és Berlinen át egészen Tokyo-ig láthatták az utcán elhaladók a falakra és hirdetőtáblákra felfújt műveit. A művészneve már ekkor is KAWS volt, amit elég sok akkori alkotásán láthatunk is. Miután elvégezte az egyetemet, a Jumbo Pictures-nél dolgozott animátorként. Többek között részt vett a 101 kiskutya, a Daria és a Doug készítésében, ezekben leginkább a háttereken dolgozott.

KAWS: Sweeter Version Of Death

KAWS: Sweeter Version Of Death – KAWS egyik utcai graffitije

Játékbábuk luxuskiadásban

Az első karaktereit a 90-es években alkotta meg, és ezeknek a stílusa egészen mostanáig láthatóan visszaköszön. Legelőször 1999-ben lehetett hozzájutni a termékeihez, ugyanis ekkor jelentették meg a „Companion” tagjaként az első,  három színváltozatból álló bábuszériát. Azóta rengeteg neves gyártóval működött együtt, mint például az A Bathing Ape-val, Nigo-val és a Bounty Hunterrel, akivel egyébként az előbb említett első kollekciót készítették. Kaws és a Medicom még közös vállalatot is létrehoztak 2006-ban Original Fake néven. A cég először játékokat, később ruhákat gyártott egészen 2013-ig, amikor is bezárt a bolt. A tervező által készített bábuk különböző méretűek, a kiállítási darabok akár meghaladhatják az öt métert is, de voltak igazán kicsi modellek is.

KAWS: Companion '99 -KAWS első Companion szériája

KAWS: Companion ’99 – KAWS első Companion szériája

Az általa készített „szobrokat” rengeteg neves múzeumban kiállították, mint például a Museumplein előtt, Amszterdamban, vagy éppen a Modern Művészetek Múzeumában, Fort Worth-ban. Egyik talán legérdekesebb műve a 2013-as MTV VMA díjának átdolgozása a Companion karakterek alapján. Ebből az alap méret mellett egy gigantikus, 60 láb magas monstrum is készült, amely a gálán volt megtekinthető.

KAWS: Along The Way - Kiállítva: Museumplein, Amszterdam

KAWS: Along The Way – Kiállítva: Museumplein, Amszterdam

A legújabb bábuszéria

Akik fel vannak iratkozva a kawsone.com hírlevelére, azok kaphattak értesítést a legújabb szériáról, amely a „Small Lie” nevet kapta. A modell egyértelműen Pinocchio rajzfilmkarakterének átdolgozása. A klasszikus kantáros nadrágról és hosszú orráról simán felismerhető a mesefigura. Ezt KAWS megtoldotta az ikonikus csontvázfejjel, és az X-es kesztyűivel. Pinokkió lehajtott fejjel nézi a padlót, ezzel a tervező egy kissé nyomasztó érzést akart kifejezni. A termék három színben jelent meg, egy barnás-zöldes, egy fekete és egy szürke árnyalatban. Mindegyik darab 220 dollárba került, tehát ha volt valakinek egy kis spórolt pénze, vagy lemaradt a legutsó yeezy dropról, akkor ez egy ideális pénzszórási lehetőség lehetett volna számára.

KAWS: Small Lie - Vinyl Edition

KAWS: Small Lie – Vinyl Edition – A Companion legújabb darabja

KAWS: Small Lie -Óriás változatban, a Yorkshire-i szoborparkban

KAWS: Small Lie – Óriás változatban, a Yorkshire-i szoborparkban

KAWS cipői

A tervező első, és egyben leglimitáltabb lépőjét 2002-ben adták ki, amit a DC-vel közösen alkotott. A színállás roppant egyszerű, a fekete deszkáscipőn az ikonikus KAWS designt láthatjuk. A cipőből 300 darabot gyártottak összesen, és ha valaki igazán akar egyet magáénak tudni, az sok utánajárással és pénzzel jár.

KAWS x DC Shoes: A tervező első megjelent kollabja

KAWS x DC Shoes: A tervező első megjelent kollabja

A következő cipő többek számára lehet ismerős, a BAPESTA széria darabjaként 2005-ben került piacra egy KAWS-dizájnos sneaker, ami elég minimalista, ugyanis egy fehér alapon láthatjuk a már jól ismert 2 darab X-et. A BAPE-el közösen még három modellt készített, amik viszont már sokkal kirívóbbak és színesebbek.

KAWS x Bape: BAPESTA (2005)

KAWS x Bape: BAPESTA (2005)

Többek között a tervező készített még cipőket a Visvimmel és a Vans-sel is, és 2008-ban kollaborált a Nike-val először, aminek keretein belül két lépő került forgalomba, egy Air Force 1 Supreme, és egy Air Max 90. Az AM-ből egy fehér és egy fekete változat is készült, mindkettőn virít a neonzöld fűző, és ezekről se maradhatott el az „XX” motívum, a Force pedig egy fekete, hasított bőr kinézetet kapott, amihez szintén rikitózöld talp és fűző járt. Ennek a cipőnek a resell ára kb. 2600 dollár körül van most.

KAWS x Nike: Air Force 1 Supreme

KAWS x Nike: Air Force 1 Supreme

KAWS x Nike: Air Max 90 (2008)

KAWS x Nike: Air Max 90 (2008)

KAWS x Nike Air Jordan 4

Pár évvel és cipővel elérkeztünk az egyik leghypeoltabb cipőhöz, ami KAWS nevéhez fűződik. A bekezdés címéből következtethettetek arra, hogy a tervező idén (2017-ben) a Retro négyesnek szabta át a kinézetét. Március végén droppolt a szürke AJ 4, amiről bővebb információval Tomi korábbi cikke szolgál nektek. A cipő természetesen nem került az outletek polcaira, a resellerek elég borsos áron adták tovább rögtön a cipőket.

KAWS x Nike Air Jordan 4 Retro - Grey

KAWS x Nike Air Jordan 4 Retro – Grey

Már korábban is láthattunk képeket keringeni az interneten egy fekete színállásról, azonban ez ekkor még csak F/F, azaz csak a család és a barátok számára volt elérhető. A dizájn nem egyezik meg a szürke változatéval, csupán fekete felsőrésszel. A talpának alján szintén megtalálhatóak a kesztyűk, és hátul is maradt a két darab X.

KAWS x Air Jordan 4 Black Friends & Family

KAWS x Air Jordan 4 Black Friends & Family

Erről a cipőről ismét Tomi írt a blogra, azonban jóslásával ellentétben, a hétköznapi emberek számára is elérhetővé vált idén novemberben a lépő. Azaz, hogy vált volna. Ugyanis csak sorsolás szerint volt elérhető, mondanom sem kell, eléggé limitált darabszámban. Ezek mellett csak az Államokban élők számára volt megvásárolható, tehát legtöbbünknek alapból ki volt lőve a lehetőség. Az hírlevélben továbbá fel volt tüntetve, hogy csak saját használatra, ami alatt azt kell érteni, hogy a reseller biznisz ellen próbáltak bevetni valamit, azonban minden siker nélkül.

KAWS x Air Jordan 4 Black

KAWS x Air Jordan 4 Black

A Grailedet ellepték az új változatok, és az adásvételi csoportokban is ezer dollár körül forogtak a tagok között a lépők. Bár KAWS azt akarja, hogy tényleg viseljék a cipőiket a vásárlók, ez a próbálkozás sajnos nem jött be.

A Nike és Brian további együttműködéséről még nincsenek hírek, de remélhetőleg megajándékoznak minket még legalább ilyen kaliberű mesterművekkel.

Kép-, és hírforrásaink a Sole collector és a Hypebeast voltak.

Kristof

Számomra a hip-hop nem csak zene, a sneakerek pedig nem csupán cipők. Ezek számomra mind önkifejezés és egy életen át tartó szenvedély.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Túra Katalónia szívében - Viva Barcelona szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik. Ez egy előnézet, a hozzászólás az engedélyezést követően fog megjelenni.

    […] és Kaws műveket. Ahogy odaérünk egy hatalmas Mickey Mouse szobrot láthatunk. Az például Kaws alkotása és a souvenir boltban meg is lehet venni a kicsi másolatát. Érdemes megnézni ezeket az […]

×