12+1 tanács a tökéletes sneaker fotóhoz

A sneaker fotózás külön műfajjá nőtte ki magát: az Insta roskadozik a jobbnál-jobb cipőfotókról, és jópár Facebook csoportnak is témái ezek. Egy jó on-feet, azaz lábon fototózott sneaker fotó ma már messze nem az, hogy felülről (oldalról) a telefonoddal csinálsz egy képet a cipődről. Farkas Christiánnal, akinek szuper sneaker fotói bizonyára ismerősek a netről, a közelmúltban nemcsak videóinterjút készítettünk, hanem ezt a „how-to” cikket is a sneaker fotózásról. A tovább után egy tucat plusz egy alaposan kifejtett tippet találsz, hogy lődd lábon a cipődet 🙂

Olvasd el tippjeinket a tökéletes sneaker fotó készítéséhez!

Olvasd el tippjeinket a tökéletes sneaker fotó készítéséhez! (Werkfotó: Pelikán Kristóf)

Két sneakert választottunk a cikk elkészítéséhez: az egyik egy fehér adidas NMD Runner, a másik pedig egy fekete Nike Air Presto Ultra Flyknit. Chris a kamerájával és a telefonjával is készült, hogy lássuk, mi mire képes, mire jó. Kristóf és Dávid pedig azt fotózta, hogy Chris fotózott – nekik köszönhetjük a werkfotókat. Alaposan körbesétáltuk a Moszkva teret, hogy megtaláljuk a legjobb szpotokat, beállításokat. A cikkben megtalálod a készített képeket és werkfotókat, illetve „felütöttük” a posztot jófajta on-feet képekkel az Instáról és a Facebookról.

Lássuk tehát a tanulságokat, hogy mire figyelj, hogy egy tökéletes sneaker fotó legyen a végeredmény!

1) LEgYEN RENDBEN A cipő, a Zokni és a nadrág is!

Ha a vadiúj cipődet fotózod, akkor érdemes addig lelőni, amíg még makulátlan. Ha pedig nem LPU-fotó készül, akkor szánj rá időt, hogy jó formába hozd a sneakeredet: a cipőtisztításról már jó pár cikket írtunk korábban, nézd meg őket! A bekötésre is ügyelj: nem kell, hogy sterilen mértani legyen a masni, de nagyon csálé se legyen, a legjobb itt is a természetes.

Fotózás előtt tisztítsd le a cipődet - de azért ne így :)

Fotózás előtt tisztítsd le a cipődet – de azért ne így 🙂 – Fotó: Farkas Christian

A hétköznapokon sem mindegy, hogy milyen zoknit és nadrágot veszel fel egy-egy sneakerhez, egy jó on-feet fotónál pedig főleg nagyon fontos. Itt sem hagyunk magadra: Laci egy korábbi cikkében alaposan körbejárta a nadrágtémát (a nadrág mostanában nagyon divatos feltekeréséről, azaz a pinroll-ról külön útmutató készült), én pedig zokniügyben írtam egy elég részletes posztot 🙂

Zokni, nadrág, fűzés is legyen rendben (Fotó: Instagram / roland_krg )

Zokni, nadrág, fűzés is legyen rendben (Fotó: Instagram / roland_krg )

2) Legyen koncepció, sztori!

A limitált, tematikus vagy egyedibb sneakereknek szinte mindig van története, sztorija, amit megjeleníthetsz a fotókon (például a Vans Nintendos kollekciója), de a cipő anyaga, különleges tulajdonsága is lehet kiindulási pont (például kígyóbőr vagy épp londoni metróülés mintájú). Akár kép helyszíne, a nadrágod, zoknid megválasztása vagy egy tárgy utalhat erre és nagyon sokat hozzá tud adni a kép hangulatához.

Nike x Roundel for London Underground Air Max 90 - adta magát, hogy a londoni metró ülésén fotózzanak

Nike x Roundel for London Underground Air Max 90 – adta magát, hogy a londoni metró ülésén fotózzanak

Vans Sk8-Hi Nintendo (Fotó: toucanssoleshots / Instagram)

Vans Sk8-Hi Nintendo (Fotó: toucanssoleshots / Instagram)

3) Lehetőleg legyen egy FOTÓSOD!

Nem sokszor van az, hogy egy stábbal tudsz kivonulni a sneakered lefotózására, de egy haverodat, barátodat/barátnődet simán megkérheted, hogy lőjön rólad egy on-feet képet. És ha már ott van még egy szempár, hallgasd meg az ötleteit is, mert lehet pont abból születik majd meg a legjobb kép.

Ezek általában sokkal jobban sikerülnek, persze ha épp egyedül vagy, akkor segít a hajlékonyság, a hosszú karok, egy szelfibot vagy időzített felvétel 🙂

Az jól jön, ha van fotós ismerős, de a hosszú karok vagy szelfiebot is előny :D

Az jól jön, ha van fotós ismerős, de a hosszú karok vagy szelfiebot is előny 😀 (Werkfotó: Pelikán Kristóf)

4) FILTEREZÉS HELYETT SZERKESSZ!

A telefonok kamerái iszonyat ütemben fejlődnek és szuper képeket lehet velük csinálni. Ezek a képek legtöbbször az Instagramon kötnek ki, itt óvatosan a filterekkel, mert jónéhány csak roncsolja a képet.

Szóval jól válassz filtert, és ne feledd, hogy Instán is lehet egyenként alakítani a képtulajdonságokat, emellett Chris két appot ajánl, melyekkel feltöltés előtt a telefonodon meg tudod fésülni a képeket: a VSCO-val több más funkció mellett főként a színeket lehet jól állítani, a Snapseed-del pedig több beállítással, komolyabb belenyúlásokat lehet eszközölni.

Sneaker fotóidat a telefonon is jól tudod szerkeszteni

Sneaker fotóidat a telefonon is jól tudod szerkeszteni (Werkfotó: Pelikán Kristóf)

5) Használd bátran (ÉS jól) a vakut!

Az okostelefonoknál már a vaku is okos (a fényképezőgépeknél meg főleg) Van egy olyan trükk, hogy exponálás előtt a cipőre fókuszálsz, ezzel a telefon ehhez állítja be a fényeket, és ha rávakuzol, akkor utólagos (akár a telefonon) szerkesztéssel még ki tudsz belőle hozni plusz kontrasztot, úgy hogy nem égnek ki a színek.

Használd okostelefonod okos vakuját sneaker fotózáshoz

Használd okostelefonod okos vakuját sneaker fotózáshoz (Werkfotó: Pelikán Kristóf)

6) egy fényképezőgéppel csodákat lehet művelni

A fényképezőgép természetesen célszerszám, egészen más kategória, mint egy telefon. Esti képekhez ne is nagyon próbálkozz telefonnal, de – természetesen – minden kép sokkal jobban fog kinézni, ha kamerával csinálod, még automatikus beállítások használatával is.

Ha igazán jó sneaker fotót akarsz, akkor fényképezőgépet használj!

Ha igazán jó sneaker fotót akarsz, akkor fényképezőgépet használj! (Werkfotó: Pelikán Kristóf)

7) HÁTTÉR, színek és kontrasztok

Alapszabály, hogy a cipő színetől elütő hátteret válassz, hogy tudjon érvényesülni a képen, és ne olvadjon bele a háttérbe.

Tehát sötét cipőt világos háttér előtt fotózz – a nagyon pro játékosok mehetnek sötét háttérrel és a cipőre vakuzással, és utómunkával elő lehet hozni a kontraszokat. Ugyanez fordítva: világos cipőt sötét háttér előtt lőjj.

Ami fontos az éles, minden más elmoshatsz (Fotó: Farkas Christian)

Ami fontos az éles, minden mást elmoshatsz (Fotó: Farkas Christian)

Ami még fontos, hogy a hátér ne legyen túl zsúfolt, hogy ne terelje a figyelmet, ne legyen zavaros a kép: ha mégis az, akkor a mélység-élességgel lehet játszani: fókuszálj rá az előtérben lévő cipőre, így elmosódik, homogénebb lesz a háttér.

Készül az NMD Runner kép (Werkfotó: Deák Dávid)

Készül az NMD Runner kép (Werkfotó: Deák Dávid)

Chris képein mostanában erős kontrasztokat, de kicsit fakított színeket találsz, akár ezt is kipróbálhatod, de nyugodtan kísérletezz, hogy rátalálj a saját stílusodra! Bár kevesen használják, de a fekete-fehér fotók is játszhatnak!

Fehér adidas NMD fekete-fehérben (Fotó: Farkas Christian)

Fehér adidas NMD fekete-fehérben (Fotó: Farkas Christian)

8) KOMPOZÍCIÓ

A legtöbben a szimmetrikus, kiegyensúlyzott kompozíciót szeretik. Képzeld el, hogy a képet 9 egyenlő részre vagy három vízszintes sávra osztod. Ha kiegyensúlyzottságra törekszel, akkor a cipő a középső harmadban/kilencedben legyen, ha ebből kikerül, akkor a kép asszimetrikus lesz.

Az asszimetria azonban nem feltétlenül gond: izgalmas, dinamikus hatást érhetsz el vele. Példul az is fókuszálhatja a figyelmet, ha képen van valamilyen vonal/sáv, ami odairányítja a szemet a sneakerre – még akkor is, ha épp nincs a kép középpontjában. De az is lehet, hogy egy másik tárgy is van a képen, ami fontos, itt a sneaker és a másik tárgy viszonya is kiadhat egy kompozíciót. Így a kép akár egy történetet is elmesélhet.

Nem szimmetrikus sneaker fotó, de cserébe izgalmas

Nem szimmetrikus sneaker fotó, de cserébe izgalmas

9) Válassz megfelelő beállítást!

Alapvetően kétféle beállás van, a statikus és a dinamikus. A statikusnál állsz vagy ülsz, akárhogy is, nincs mozgás. Ezeket telefonnal és kamerával is jól meg tudod lőni. A dinamikusnál valamilyen mozgás közben kapod le a cipőt, ide egyértelműen a fényképezőgépet ajánljuk, mert a telefonnal készített képek általában életlenek lesznek.

Mindig az adott cipő alapján döntsd el a beállítást. Egy Nike Uptempo például egy batár nagy cipő, azt kifejezetten oldalról érdemes, így látszik a nagy „AIR” felirat, más szögekből nem igazán mutat.

Nike Uptempo - oldalról jobban mutat (Fotó: Bandor Tibor / IG: big_snail23)

Nike Uptempo – oldalról jobban mutat (Fotó: Bandor Tibor / IG: big_snail23)

Ami még fontos, hogy minden sneaker jellegzetes részeire koncentrálj, azokat emeld ki. Az NMD-nél például adják magukat a „LEGÓ-kockák” a cipőn.

Tipikus statikus beállÍTÁSOK

Ilyen például az „L-beállás”, amikor az egyik cipőd oldalt látszik, a másik pedig rá merőlegesen, szemben van a kamerával. Ez a legklasszikusabb, ez mutatja meg a legtöbbet. Itt fontos, hogy honnan fotóztok: ha pl. jobb oldalról fényképeztek, akkor a jobb lábad legyen benn és a bal kint.

Dent Kicks Custom "Racer & Roshe "Racer" Custom" cipők (Fotó: Farkas Christian)

Dent Kicks Custom „Racer & Roshe „Racer” Custom” cipők (Fotó: Farkas Christian)

Van a „vigyázzállás oldalról”, itt olyan szorosan tartod egymás mellett a lábaid, hogy oldalról fotózva olyan, mintha csak egy lenne 🙂

Nike Presto Ultra Flyknit "vigyázállásban"

Nike Presto Ultra Flyknit „vigyázállásban”

Állásnál sokan előrehelyezik a testsúlyt és a lábujjaikkal lenyomják a cipő elejét, ezzel is szép hatást lehet elérni. Ha nem vízszintes felületen állsz, mindig természetesen állj, a tested legyen egyensúlyban.

Az „ültetett” beállítások közül van olyan, amikor kicsit lóbálod a lábad, az egyik cipőt pedig betartod a kamera elé.

adidas EQT ADV Support OG (Fotó: hypefactoryuk / Instagram)

adidas EQT ADV Support OG (Fotó: hypefactoryuk / Instagram)

Hátulról aránylag ritkán fotózunk cipőt, mert ha csak egy képet akarsz lőni és feltölteni a cipődről, az valószínűleg szemből vagy oldalról lesz fotózva, de vannak olyan modellek, amik hátulról is jól mutatnak.

adidas Tubular Nova Primeknit hátulról

adidas Tubular Nova Primeknit hátulról

Egyedi képek készülhetnek akkor is, mikor a talpát mutatod a cipőnek, főleg ha van valami spira mintázat vagy grafika rajta.

TIPIKUS DINAMIKUS BEÁLLÍTÁSOK

A „lépcsőről lelépés” elég elterjedt itt a egyik cipő felső fokon van, a másikkal pedig a kamera felé lép. Ugyanez működik hátulról is, azaz lépcsőn felmenni, miközben hátulról fotózzuk.

Dinamikus beállítás lépcsőről lefelé (Werkfotó: Pelikán Kristóf)

Dinamikus beállítás lépcsőről lefelé (Werkfotó: Pelikán Kristóf)

Jordan IX Anthracite (Fotó: roland_krg / Instagram)

Jordan IX Anthracite (Fotó: roland_krg / Instagram)

10) Sneaker Fotó Képkivágás

Nem kötelező, hogy az egész cipő rajta legyen a képen, csak az egyik cipő van rajta a képen, a másiknak pedig levágjuk az orrát, az egyáltalán nem gond. Lehet csak egy-egy érdekes vagy jellegzetes részletre koncentrálni.

11) SOROZD MEG!

Ha csak egyszer exponálsz, akkor kicsi az esélye, hogy elkapod a megfelelő pillanatot. Ha dinamikus beállítást választasz, akkor – akár telefonnal, akár kamerával fotózoll – mindenképp sorozatfelvételt csinálj!

Sose egy képet készíts - sorozd meg!

Sose egy képet készíts – sorozd meg!

12) Oszd meg Instán és #hashtaggelj #okosan!

Az Instagram a jobbnál-jobb on-feet sneaker fotók mekkája, egy jó sneaker fotónak mindenképpen ott a helye! Ha jól játszol a hashtagekkel, akkor sokkal többen láthatják (és persze lájkolhatják) a képedet. Érdemes megnézni a nagy játékosok képeit, hogy milyen hashtageket használnak, és onnan ötleteket szerezni. Mi például ezeket mindig odaírjuk: #sneakergram #igsneaker #kickstagram #dailykicks #sneakerporn #sneaker #sneakers #sneakerholics #sneakeraddict #sneakergame #walklikeus #sneakerboxhu

Amióta az Instagram kiírja a hashtaggelésnél, hogy hány képet láttak már el vele, könnyű eldönteni, hogy melyiket használd: a legnépszerűbbeket mindenképpen tedd oda, de figyelj a sneakered sajátosságaira (márka, modell, szín, relase, stb.) és lásd el néhány csak rá jellemző hashtaggel is. Azért túl se told, egy bő tucat elég lesz…

A nagyobb oldalaknak, Insta profiloknak vannak kimondottan shoutout hashtagjeik (ezeket általában a profiljuk bio-jában találod), ezeket folyamatosan nézik a profilkezelők, és ha valami jót látnak, akkor esély van, hogy ők is megosszák. A sneakerbox.hu Instagram shoutout hashtagje például (vigyázat, váratlan fordulat 🙂 a #sneakerboxhu – ha fasza sneaker fotót töltöttél fel, akkor ezt is csapd hozzá, és ha mi is szeretjük, akkor megosztjuk 😛

Ügyesen oszd meg a képeket Instán és Facebookon!

Ügyesen oszd meg a képeket Instán és Facebookon!

13) Gyűjtsd be a lájkokat a Facebookon is 🙂

Itt felsorolunk néhány Facebook csoportot, ahol megoszthatod a képedet:

WOMFT

WOMFT? HUN

#SADP (Sneakers Addict Daily Pictures)

Ha ajánlanál még Facebook csoportot, amivel bővítsük a listát, akkor dobj egy üzenetet a Facebook oldalunkon vagy az e-mail címünkre (sneakerbox.hu@gmail.com).

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×