Színes zokni őrület

Nem is olyan régen egy érdekes új trendre figyeltünk fel a külföldi (és most már itthon is) sneaker csoportokban és az Instagramon: a korábban alapszabálynak számító fekete/fehér/szürke zoknikat tömegesen váltották fel a színes és mintás darabok – eddig elképzelhetetlen kombókat lehet látni! És valóban látni is: a pinrollnak és a „jogger pant” szárszűkítésnek köszönhetően ezek a színes csodák nem rejtőznek el a nadrágszár alatt. Mint sok más divathullám, ez is a tengerentúlról érkezett, a zászlóshajója pedig a Stance márka. Cikkünkben x pontban körbejárjuk a színes zoknik viselését, mert azért ez sem „csak úgy” van 😀 Tovább!

Színes zokni hype

Színes zokni hype

Amikor nincs szükség látható zoknira…

Tavasztól őszig – főleg, amióta a pinrollozott és a jogger pant szár szabadon hagyja a bokát – a titokzokni a legnépszerűbb, amely vagy nem látszik, vagy egy vékony csík éppencsak kibukkan a cipőből. Itt továbbra is az alapszínek játszanak – fehér vagy fekete, hiszen gyakorlatilag úgysem látszik, csak az a lényeg, hogy ne izzadj bele a cipőbe.

Egy szép retro futócipőhöz nyáron nem kell látható zokni

Egy szép retro futócipőhöz nyáron nem kell látható zokni

…és amikor van

Bár hideg időben is látni „kitartó” arcokat, akik továbbra is „csavard fel a nadrágszárat” játszanak és titokzoknit viselnek, szabadon hagyva a bokájukat, de nehezen tudom elhinni, hogy ez kellemes érzés lehet 😉 A pinroll persze maradhat, de érdemes legalább egy hosszabb zoknit húzni, és itt jönnek képbe az új színes csodák!

Turn up - fel a színes zoknikkal :P

Turn up – fel a színes zoknikkal 😛

AZ OLDSZKÚL SZABÁLYOK SZERINT…

Az elegáns öltözethez a zoknik viselésére néhány egyszerű, de annál konzervatívabb szabály létezett: a zokni színe harmonizáljon a nadrággal (ez a gyakorlatban a feketét, a szürkét, és a sötétkéket jelentette), és legalább olyan hosszú legyen a zokniszára, hogy a nadrágszár felhúzódása esetén se látsszon semmi a bokából.

A sneakereknél annyival volt több lehetőséged, hogy húzhattál hozzájuk fehér sportzoknit, vagy éppen feketét, a cipőd színétől függően. Még annyi íratlan szabály volt, hogy olyan zoknit ne viselj, melyen a cipődtől eltérő és látható márkajelzés van (azaz Nike cipőhöz ne húzz adidas zoknit 🙂

A színes, mintás zoknik nem is nagyon léteztek, max egy-egy csík a zokni teteje felé…

… és akkor egyszer csak minden megváltozott!

Szinte hihetetlen, de a színes zoknik divatja a klasszikus, elegáns divat irányából érkezett a streetwear és a sneaker kultúrába. A színes zokni az egyéniség, bátorság kifejezésévé vált. A nyakkendő és az óra mellett egy új lehetőség lett stílus megmutatására, és egy kis lazaságot is vitt az alapvetően formális öltözködési stílusba.

Az elegáns öltözethez jött be először a színes zokni

Az elegáns öltözethez jött be először a színes zokni

A színes zoknik népszerűsége begyűrűzött a streetwear és a sneaker világába is, ezért összegyűjtöttünk néhány irányvonalat, hogy ne vesszél el, hogy milyen zoknit húzzál kedvenc cipődhöz.

1. Érezd jól magad benne!

Az első és legfontosabb, hogy csak akkor viselj színes zoknit, ha nem hülyén, hanem jól érzed magad benne. A fehér, a fekete a szürke és a sötétkék továbbra is viselhető színek. Ha pedig a színesek felé kacsingatsz, akkor első lépésként választhatsz egyszínű, vagy visszafogottabb mintákat (például a csíkos, kockás vagy épp a pöttyös, vagy az aprómintás darabok is lehetnek „belépők”.

Egy csíkos belépő szint (Kép: Instagram @fionnaluver)

Egy csíkos belépő szint (Kép: Instagram @fionnaluver)

Egy semlegesebb színű cipővel mehet a vadulás

Egy semlegesebb színű cipővel mehet a vadulás (Fotó: sneakerbox.hu)

2. Nem „megegyező”, hanem hozzáillő

Ez egy kicsit megfoghatatlannak tűnhet, de a lényeg, hogy nem kell, hogy megegyezzen a nadrág vagy épp a cipő színével, de legalább harmonizáljon, vagy a minta tematikája passzoljon. Akár markánsan elütő, kirívó is lehet, az a fontos, hogy jó összkép alakuljon ki.

Ehhez az Asicshoz és a télhez teljesen jól passzol ez a grízes télies minta (Kép: Instagram @arian_rauscht)

Ehhez az Asicshoz és a télhez teljesen jól passzol ez a szürkés, télies minta (Kép: Instagram @arian_rauscht)

Akármennyire csiricsáré, mégis hozzáillő :P (Kép: Instagram @stancesocks)

Akármennyire csiricsáré, mégis hozzáillő 😛 (Kép: Instagram @stancesocks)

Cipőhöz illő színes zokni

Cipőhöz illő színes zokni (Forrás: End Clothing)

3. Ne terelje el a figyelmet a cipődről!

Sneakerheadek vagyunk és nem sockheadek és a cipőd még mindig sokkal érdekesebb, mint a zoknid! Úgy válassz, hogy ne tereld el a figyelmet a sneakereidről. Ha valakinek már a zoknitől kiég a szeme, akkor hogy csodálhatná meg a cipődet? 😀

Itt még a színek is stimmelnek, de ez talán már kicsit sok :P

Itt még a színek is stimmelnek, de ez talán már kicsit sok 😛

Ha pedig nagyon színes vagy mintás vagy zokni-cipő tájékon, akkor valahol máshol ellensúlyozni kell letisztultsággal, pl. egy semleges, egyszínű nadrággal vagy felsővel.

Stance Star Wars zoknik egy hófehér adidas Superstarral (Kép: Ladányi Mónika FB WOMFT HUN?, fotó: Farkas Christian)

Stance Star Wars zoknik egy hófehér adidas Superstarral (Kép: Ladányi Mónika FB WOMFT HUN?, fotó: Farkas Christian)

4. Még a felemás sem para

Még egy szabály dőlt le a közelmúltban: a felemás zokniké, ami korábban nem a stílus, hanem a szórakozottság jele volt, de ennek most vége! És mivel a babona szerint (a kifordított ruhához hasonlóan) a felemás zokni szerencsét hoz, mostantól egyszerre lehetsz stílusos és mázlista, ha nem egyforma zoknikat hordasz 😀

Stance Beavis and Butthead felemás zokni (Kép: Instagram @brookegenser via @stancesocks)

Stance Beavis and Butthead felemás zokni (Kép: Instagram @brookegenser via @stancesocks)

5) MENŐ ZOKNImárkÁK

STANCE

A legjelentősebb cool zoknimárka kétségkívül az amerikai Stance, melyet már itthon is megkaphatsz, például a Király utcai The Lab shopban, a BP Shop üzleteiben és nemsokára más boltokban is. A Stance jellegzetes logóját számos sneaker csoportban láthatod felbukkanni a zoknikon, most tényleg elég nagy hype van körülötte világszerte. A Stance-nek számos szponzoráltja van (Punks and Poets), 2015 áprilisában azt is bejelentették, hogy ezentúl a márka szállítja az NBA hivatalos zoknijait, és a Star Wars kollekcióval is elég nagyot gurítottak!

Ez a négy15 ősz/16 téli színállás itthon is kapható:

Néhány a 2015 ősz/2016 téli itthon is kaptató Stance zoknikból

Néhány a 2015 ősz/2016 téli itthon is kaptató Stance zoknikból

A Stance körül még egy olyan „First World Problem” is kialakult, hogy kell felvenni: belülre essen a Stance logo, vagy kifelé? Számos hozzászólást és stílusguru tanácsot mérlegre téve arra jutottunk, hogy tulajdonképpen mindegy, de többen hordják úgy, hogy befelé essen 🙂

Happy Socks

A Happy Socks Svédországból leginkább a pöttyös, csíkos és geometriai mintákra ment rá – skandináv design jó színesen.

Happy Socks (Fotó: Instagram @victor_chizh)

Happy Socks (Fotó: Instagram @victor_chizh)

HUF

A HUF védjegye a kannabiszleveles minta minden elképzelhető színben, de ezen kívül bőven van más mintájuk is…

HUF zoknik

HUF zoknik

A színes zokni hype begyűrűzésével minden valamire való streetwear és sneaker márka kínál színes zoknikat, érdemes csekkolni az UNDFTD, a Stüssy és mások aktuális kínálatát.

VÉGÜL, de NEM UTOLSÓSORBAN: Ami még mindig tilos!

A zokni-szandál még mindig tilos!

Továbbra se keverd a sneaker és a zokni márkáját.

A nagyon technikai kinézetű cipőkhöz (pl. Air Max 2015) inkább ne vegyél fel színes zoknit.

 

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×