Nike LunarGlide+ Series Overview

Ebben a bejegyzésben elkalauzollak benneteket kedvenc melegítőcipőm világába. Mindent megtudhattok a 2008 óta forgalomban lévő LunarGlide+ modellekről, melyek úttörői voltak a XXI. századi sportcipők fejlődésének. Az első LunarGlide + ígérete szerint alapvetően egy könnyű, egyedülállóan párnázott belső és külsővel ellátott futócipő, mely a LunarlonDynamic Support és a FlyWire technológiák kombójából jött létre a sportcipők új korszakának hajnalán. A részletekért katt a továbbra!

Nike Lunarglide 6 "Run For Your Country" pack: USA, Brazília, Franciaország, Anglia, Hollandia és Portugália

Nike Lunarglide 6 „Run For Your Country” pack, benne USA, Brazília, Franciaország, Anglia, Hollandia és Portugália kapott helyet.

Lunarlon:

A Glide talpát a NASA által is használt Lunarlon hab technológiával készítették. A Lunar Foam 30%-kal könnyebb, mint egy átlagos cipőtalphoz használt hab anyag, és nyomás után hamarabb tér vissza eredeti pozíciójába, amitől sokkal strapabíróbb. Speciális, mert nem bírja a napfényt, ezért egy Phylon nevű hab anyaggal borítják be, és a kettő kombinációja biztosítja különleges érzést. Ugyan ezek az anyagok és technológiák ma már kézenfekvőnek tűnnek, de pár évvel ezelőtt még a tervezők a különböző műanyagokat a Nike konyhájában fagyaszották, annyira új volt a technológia, hogy néha maguk sem tudták mit csinálnak. Szerencsére végül megszületett a tökéletes foam, ami lassan szinte minden Nike sportcipőben visszaköszön (nemcsak futó, hanem foci, kosár és teniszcipőkhöz is használnak Lunarlont)!

Az első Nike LunarGlide+

Az első Nike LunarGlide+

Dynamic Support & FlyWire:

A Dynamic Support technológiával kialakított cipőt alapvetően neutrális vagy enyhén pronáló lábállású sportolókra tervezték, nincsen benne extra speciális pronáló – lúdtalpas – lábfejhez kialakított betét (ezért ha nagyon lúdtalpasak vagytok, figyeljetek arra, hogy erős belső támasztékkal ellátott cipőt vásároljatok!) A felsőrész pedig a FlyWire tecnológiával készült, aminek a lényege, hogy abszolút stabilan tartsa a lábfejet strapabíró anyagok felhasználásával és minél kevesebb varrással. Így akár mezítláb is hordható, bár én nem ajánlom…

Ezen a Glide-on jól látható, hogyan fogja a lábfejet a FlyWire, és hogy miből áll a mesh szerkezet alapja.

Ezen a Glide-on jól látható, hogyan fogja a lábfejet a FlyWire, és hogy miből áll a mesh szerkezet alapja.

LunarGlide+ 1:

Azt előre le kell szögeznem, hogy a széria összes tagja gyönyörű, ezért ezzel a szemponttal a továbbiakban nem is szeretnék részletesen foglalkozni. Viszont amitől már az első modell is különleges volt az az, hogy minden apró részlet a helyén van, így kialakult két hasonló, ám mégis nőkre és férfiakra külön személyreszabott cipő. Ugyanis a férfi modellek stabilak és inkább neutrálisak, míg a női modellekben vastagabb habréteg tartja a sarok külső élét, hogy lendületesebb elrugaszkodást biztosítson. Ezen kívül a felsőrész kialakítása is eltérő; a női modellben a sarok puhább, mivel az nálunk (csajoknál) sokkal érzékenyebb.

Az első Nike LunarGlide+ launch Bostonban; balra a női, jobbra a férfi verzió

Az első Nike LunarGlide+ bemutatása Bostonban: balra a női, jobbra a férfi verzió.

Személyes: már az egyes is nagyon jól nézett ki, de azt sajnos én csak edzőtársaimon láttam. Ezért el is határoztam, hogy a következő melegítőcipőm mindenképpen ilyen lesz!

LunarGlide+ 2:

Itt még nincsen drasztikus különbség az egyeshez képest, inkább apróbb finomítások vehetők észre. Főleg a felsőrész design-ja változott; strapabíróbb gyöngyvászon és merevebb panelek tartják a lábfejet, hogy ne csússzon  el futás közben. Újdonság volt, hogy ezt a Nike iD oldalon már saját színkombóval lehetett megtervezni és rendelni – természetesen ekkor még csak Amerikába.

Érdekességként egy Nike x Oprah limited edition lépőt mutatok be, amit Phil Knight tervező vitt magával egy Oprah interjúra és a forgatáson kiosztott belőle 400 párt!

Érdekességként egy Nike x Oprah limited edition lépő, amit Phil Knight tervező vitt magával egy Oprah interjúra, és a forgatáson kiosztott belőle 400 párat!

Személyes: a LunarGlide+ 2-es volt az első párom, és még most is imádom. Annak ellenére, hogy már legalább négy éve taposom, még mindig lehet benne futni. Hogy miért? Mert a talpa belülről puha, viszont kellően tompítja a betonra érkezést, a felsőrész pedig kiválóan fogja a bokát. Hátul pedig a sarkat egy vékony műanyag merevítés fogja, mely belülről tökéletesen ki van párnázva.

LunarGlide+ 3:

A 2011-ben debütáló hármas a FlyWire egy frissebb változatát kapta, ami a lábfej középső részénél tart a legjobban, és a panelek a cipőfűző meghúzásával állíthatók. A talp itt is többrétegű Lunarlon, minimalista design-nal. A változtatások ennél a cipőnél magukért beszélnek, ezért inkább megemlítenék egy különleges kiadást, ami 2012 áprilisában jött ki 9 lépővel a 9 leghíresebb belvárosi maraton tiszteletére. Mindegyik modellt helyi tervezők készítették, és a kollekcióban London, Tokyo és Chicago mellett Peking is szerepelt.

A 'City pack' londoni maratoni változatát Mark Ward grafikus készítette. A mintákat a FlyWire rész kapta, de a nyelv és a belső talp is kapott egy kis díszítést.

A ‘City pack’ londoni maratoni változatát Mark Ward grafikus készítette. A mintákat a FlyWire rész kapta, de a nyelv és a belső talp is kapott egy kis díszítést.

Személyes: be kell vallanom, hogy ebből a modellből betáraztam három párat a rosszabb napokra. Sok Nike modellel ellentétben itt a talp elöl nem vékonyodik, így mindig a felhőkben érzem magam futás közben 🙂 részletes indoklásomat itt találjátok.

LunarGlide+ 4:

Ez a széria a londoni Olimpia évében jött ki, és sok jót ígért. A hármashoz képest teljes átalakítást kapott alul-felül. A talp struktúráját megváltoztatva elöl elvékonyodik a talp, hogy segítsen elrugaszkodni, valamint extra stabil külső sarok merevítést is kapott. A bokát és a lábfej középső részét tartó paneleket vékony Dynamic FlyWire kötelek hálójára cseréltek, ami könnyebb és a fűzőkkel jobban állítható. A korábbi változatokat borító gyöngyvászont pedig ebben a szériában cserélték Engineered Mesh-re, ami egy jobban szellőző, lukacsos szintetikus mesh anyag.

LunarGlide+ 4 X Liu Xiang . A 110m gátas olimpikon elsőként szerzett aranyérmet férfi atlétikai számban Kínának. A cipőben visszaköszönnek hazájának színei.

LunarGlide+ 4 X Liu Xiang, a 110m gátas világbajnok és olimpikon elsőként szerzett aranyérmet férfi atlétikai számban Kínának. Ebben a cipőben visszaköszönnek hazájának színei.

Sportolói vélemények: A februárjában megjelent négyest már nagyon vártuk, ám az én edzőtársaimnál nem aratott osztatlan sikert. A lányok véleménye alapján a probléma a sarok kialalításával volt. Belülről hólyagokat okozott, kívülről pedig túl erős volt a támaszték, nem adott teret a mozgáshoz. Én ezt a modellt sajnos azért nem vállaltam be, mert a hármassal ellentétben elöl teljesen elvékonyodik a talpa.

LunarGlide+ 5:

A négyeshez képest ez a modell a felsőrész kialakításában nem hozott nagyobb változásokat, viszont a Lunarlon talp kialakítása annál többet változott.  Ezzel részletesebben az egyik téli cikkemben foglalkoztam. Az általános vélemény – az edzőtársaim megkérdezése alapján – abszolút pozitív, az egyetlen felróható hibája a vékony FlyWire-t borító Engineered Mesh felsőrész, ami nagyon sérülékeny.

Nike LunarGlide+ 5 EXT 'Night Run' kiadás, különleges zebra mintás Engineered Mesh borítással és vagány kék-fehér szalaggal. Ezzel barmilyen utcai versenyen ki lehet tűnni!

Nike LunarGlide+ 5 EXT ‘Night Run’ kiadás, különleges zebra mintás Engineered Mesh borítással és vagány kék-fehér szalaggal. Ezzel bármilyen utcai versenyen ki lehet tűnni!

Személyes: volt szerencsém az idei téli Shield kollekció LunarGlide+ 5-ösét tesztelni (melyet itt olvashattok részletesebben), annak ellenére, hogy a talpa ennek a modellnek is elvékonyodik az orr felé haladva, pozitívan csalódtam benne, abszolút kényelmes! Tökéletesen egyben tartja a lábfejet, extra pluszként pedig a merev, vízálló és fényvisszaverő felsőrész jól jött az esős/havas téli napokon!

LunarGlide+ 6:

Egy hónapja van piacon a hatos, és már most óriási a hype. A Nike iD-vel bárki tervezhet egyedi változatot, ami minden lelkes sneaker freaker-nek nagy álma. (Bevallom, én több mint egy órát töltöttem tegnap tervezéssel…) Ez az új verzió sokmindenben változott az ötöshöz képest, jobban működik a Dynamic Support és új borítást kapott a felsőrész is, a FlyWire természetesen megmaradt, de a lábfejet tartó merevítő panelek izgamlas geometriai mintát mutatnak. Részletes elemzésemet a LunarGlide+ 6-ról itt olvashatjátok. Ha pedig kíváncsiak vagytok, hogyan néz ki egy elemeire szedett LunarGlide+ 6, csekkoljátok a solereview honlapját!

Nike LunarGlide+ 6 x NikeLab fekete-fehér kiadás. Ha esetleg lemaradnátok, a Nike iD-vel ennél ezerszer merészebb színkombókat állíthattok össze, természetesen rendelésre.

Nike LunarGlide+ 6 x NikeLab fekete-fehér kiadás. A Nike iD-vel ennél ezerszer merészebb színkombókat állíthattok össze, természetesen rendelésre.

Személyes: a megjelenés után sikerült kipróbálnom egy londoni Nike boltban, sőt, még az üzletben található futópadon is teszteltem egy rövid kilóméter erejéig. Nálam jelenleg ő az abszolút győztes! Alig várom, hogy rátehessem a kezeimet egy párra! Lehet, hogy számomra is új dimenziókat nyit meg 🙂

fanni

2013-óta segítem a sneakerbox-ot női vonalon, hogy a lányok se maradjanak ki a buliból és, hogy mindenki megszeresse a futást ;)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×