Sneakertrendek 2021 – Mit várunk idén?

Sneakerek oldaláról nézve nem is alakult olyan rosszul a 2020-as év: rengeteg új extra megjelenés, ikonikus sneakerek, és egy csomó új trend. De mi vár minket idén? Milyen új dolgok felé fordul az iparág, és mit viszünk magunkkal tavalyról? Milyen új irányvonalak formálódnak, és milyen sneaker trendek vannak kialakulóban? Mi lesz a sneakertörténelem következő állomása? Nos, ezekre keressük a választ itt, a tovább után!

2020: Ilyen volt sneaker-streetwear szemszögből

A tavalyi évre erősen rányomta a bélyegét a -még mindig tomboló- járványhelyzet, ami egészen alapvető dolgokban írta át az életünket, a napi rutinunkat. Ám sneakerek terén más miatt lesz emlékezetes 2020, hiszen bőséggel születtek olyan modellek, melyek büszkén viselhetik a „modern klasszikus” címet.

Ilyenek voltak például (a teljesség igénye nélkül) az elképesztő Nike Dunk kollabok, a high fashion együttműködések, Kanye Foam Runner-ei, vagy akár a Travis Scott Összes. Ha csekkolnád, milyen trendek uralták 2020-at, akkor olvasd el a csapat által összeállított lookback cikket! A kérdés tehát csak az, hogy mi lesz a folytatás?

Új sneaker trendek – ezekre számíthatunk 2021-ben

Amit tovább viszünk idén is

Sajnos akármilyen sokan is bíztak benne, az újév nem elvágólagosan váltotta elődjét (bár a 23:60:01-es mémjóslatok sem jöttek be), így trendek és stílusok terén is sok-sok dolog valószínűleg velünk marad idén is.

2020-nak nem lett "csak úgy" vége

A Dunk szárnyalása

Talán túlzás nélkül kijelenthető, hogy 2020 a Dunkok éve volt, amit a Nike rendkívül ügyesen lovagolt meg. A visszahozott retro, OG színállásokkal, és a tömérdek különleges kollaborációval (Travis Scott, Grateful Dead, Ben&Jerry’s, Civilist…) egy mindent elsöprő keresletet teremtettek a modell köré. A hullámnak pedig még nincs vége, hiszen a Dunk-őrület jelen pillanatban is tombol. Úgy tűnik a Nike-nak vannak még tartalék ötletei, amelyekkel életben tudják tartani a hirtelen(?) fellángolt tüzet.

Dunk ‘Street Hawker’ – eddig az idei legextrább Dunk megjelenés

Fenntartható anyagok, fenntartható gyártás

Szintén tavaly kezdődött egy elég erős hangsúly tolódni a fenntarthatóság, és a zöld, természetbarát megoldások felé, amivel valljuk be, aligha jellemezhető a divatipar. Minden esetre több gyártó is rivaldafénybe helyezte az új megoldásait, melyekkel úgy tűnik tovább kísérleteznek idén is, bővítve az elérhető, környezetbarát termékpalettát.

sneaker-trend-nike-cosmic-unity-fenntarthato

A Nike Cosmic Unity – egy fenntartható kosárcipő

 

1990 – 2000?

Velünk marad-e vajon a retro stílus? Az biztos, hogy az előző évre hatalmas hatással volt a 90-es évek divatja, mind ruházat, mind sneaker fronton is. A kérdés inkább az, hogy megmarad-e a rajongás a 80-90-es évek stílusa iránt, vagy lassan tolódunk a 2000-es évek, mai szemmel (még) sokszor „kellemetlen” divatja felé?

sneaker-trend-2000s-divat

2000-es évek: mi az, ami még kellemetlen, és mi az, ami már stílusos?

Amiben újat mutathat 2021

Természetesen a divatipar folyamatosan megújul, még ha gyakran a múltból merítkezik is. Adja tehát magát a kérdés, hogy vajon milyen új megközelítéseket, trendeket látunk majd meghonosodni idén?

10 centivel a föld fölött – Robosztus talpak

Míg a Balenciaga Triple Sole-ja igazi pionír volt a témában (legalábbis az utóbbi két évtizedben), újra kibontakozóban vannak a robosztus talpszerkezetű sneakerek, ami könnyen lehet, hogy egy felkapott trenddé nőheti ki magát 2021-re. Már a tavalyi év végén érkezett néhány új ilyen modell, például csak a Nike-tól a Sacai Vaporwaffle, vagy az MMW Zoom 4. Ráadásul egyiket sem kellett kiárusítani hó végén.

MMW Zoom 4, és a hozzá tartozó szerkezet a talp helyén

Új alapanyagok?

Ahogy már említettem, a fenntarthatóság egyre meghatározóbb szerephez jut, ennek pedig egy érdekes hozadéka, hogy a gyártók egyre bátrabban térnek el a klasszikus anyagoktól, új, zöldebb megoldások után kutatva. Akár a Nike Space Hippie „trash” cipői, akár az adidas Clean Classics, Futurecraft, vagy a Parley-val közös vonala.

sneaker-trend-adidas-clean-classics-stan-smith

Clean Classics Pack – teljesen újrahasznosított anyagok

Ki lesz a sneakerek új istene?

2015-ben Kanye West megjelent az új Yeezyvel, és a 350 széria azonnal tarolt. Két évig övé volt a trón. Aztán érkezett a „The Ten”, és az emberek onnantól Virgil cipőiben látták a divat alfáját és omegáját. Egészen 2019-ig, amikor Travis Scott trónkövetelőként jelent meg új kollabjaival, mondanom sem kell, hatalmas sikert aratva.

sneaker-trend-2

A hype triumvirátusa

Két év Kanye és a Yeezy-k, két év Virgil, és az Off-White, majd két év Travis-uralom. Ki lesz a következő, ki lesz az új felfedezett?

Érdekes kérdés ez, és tavaly már megmutatkozott néhány olyan jelölt, akik kollaborációikkal tudtak nagyot villantani. A Nike-nál új felfedezettként J Balvin munkálkodik, az adidasnál pedig továbbra is folyamatosan pörgetik Pharrell és Nigo ötleteit. Hogy viszont ki lesz az, aki átveszi az ügyeletes főinfluencer vezető szerepét, azt csak a sors dönti majd el. Mindennek margójára megjegyezném, hogy szerintem Melody Eshani érdemelne jóval nagyobb reflektorfényt.

 

Feltörekvő brandek – akikre érdemes figyelni

Mint tudjuk, a sneakerek piacát hatalmas, gyakorlatilag behozhatatlan előnnyel dominálja a Nike, közvetlenül mögötte pedig az adidas stabilan birtokolja a második helyet. Mégis, évről-évre törnek fel olyan márkák, melyek egy új stílussal, új trenddel akár teljesen átformálhatják a közízlést, és egy-egy fronton akár térdre kényszeríthetik a legnagyobb gyártókat is.

Biztos vagyok benne, hogy idén is számíthatunk meglepetésekre, hiszen jelen pillanatban is vannak kibontakozó márkák, akik egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek:

  • A Li-Ning-ről korábban már írtam, a kínai márka pedig várhatóan idén is egyre komolyabban fókuszál majd az európai piacokra, így érdemes szemmel tartani őket, hogy mikor jelennek meg egy-egy új sziluettel.
  • 2020-ban indult egy izgalmas új sneaker márka, a No Two Ways, első sneakereik pedig alig több mint 1 perc alatt fogytak el teljesen a polcokról.
  • A High-fashion márkák is egyre gyakrabban kóstolnak bele a sneakerek világába, és lássuk be, sokszor sikerrel is járnak. Itt most tekintsünk el a plagizált és felmárkázott koppintásoktól… Jó példa volt erre a Dior nagyszabású Jordan kollabja tavaly, de az is egyre gyakoribb, hogy egy High Fashion brand teljesen saját formát alkot. Ezáltal, ha nem is valójában „feltörekvő”, a sneaker-piacon valamelyest mégis csak új szereplők ezek a márkák. Így kerül a Balenciaga mellé a Louis Vuitton, a Gucci, a Saint Laurent, vagy akár a Maison Margiela.
  • Ne felejtsük el a klasszikusokat: hiszen vannak márkák, akiknek nem jutott akkora szerep 2020-ban, viszont róluk sem szabad megfeledkezni. Akár a Reebok, a Converse, a New Balance, és a számos további „régi motoros” is folyamatosan a legjobb, legújabb modelljeiken dolgoznak. Őket sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen tudjuk mennyi legendás termék származik a kezeik közül. Ki tudja, mikor születik meg a következő.
2020-no-two-ways-brand

No Two Ways – a semmiből feltűnt márka

 

Verdict

Egészen biztos, hogy nem sikerült minden pontot kiemelnem, melyek az idei évben meghatározó sneaker trendek lehetnek, ezért ha van bármi ami kimaradt, esetleg máshogy gondoljátok, akkor ne habozzatok azt megírni nekünk!

Egy azonban biztos: a tavalyi év, a sok nehézség ellenére, sneaker-fronton erős volt, mi pedig várjuk, hogy milyen hasonlóan izgalmas pillanatokról, újdonságokról, megjelenésekről számolhatunk be idén is!

MisiTheOfficial

Az első sneakeremért még a szüleimnek könyörögtem, de ma már magamat kell győzködnöm, hogy ne minden pénzem cipőkre költsem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×