The Last Dance: Michael Jordan és a Bulls sztori

A kosárfanok legnagyobb örömére a karantén kellős közepén landolt a Netflix legújabb sorozata, a Last Dance, ami Michael Jordan és a Chicago Bulls utolsó közös szezonját mutatja be. Kattints a továbbra és olvasd el sorozatajánlónkat – sneakerheadektől kezdve, sportfanatikuson át, mindenkinek ajánlott.

The Last Dance – Michael Jordan a Netflixen

Sosem volt akkora igény a sportra, mint tartalomra, mint napjainkban. Szinte az összes sporteseményt elhalasztották az utóbbi időben, március közepén az NBA-t is felfüggesztették. Éppen ezért örülhetünk, hogy az ESPN és a Netflix elindította a Michael Jordanről és a Chicago Bulls utolsó szezonjáról szóló sorozatát. Vagyis úgy tűnik, mintha csak az utolsó szezonról szólna. Az archív felvételekkel és mai interjúkkal turbózott dokusorozat részleteiben mutatja meg, hogy miért lett Jordan szupersztár és hogyan nyert 6 gyűrűt a 90-es években. Magyarországon a Netflixen jön ki 5 héten keresztül 2-2 új rész a 10 részes sorozatból.

air-jordan-1-michael-jordan-nike

Jordan és az ikonikus Air Jordan 1 „Bred”. A sorozatban a cipőszerződéséről is szó esik.

Nem az a kérdés, hogy mi a történet vége: a Bulls megnyeri a hatodik bajnokságát, Jordan MVP lesz és másodjára is visszavonul. Ennél viszont sokkal izgalmasabb az, hogy most az egész világ láthatja a fénykorában játszó Michael Jordant (meg persze Pippent, Rodmant és a többieket). Talán ez is az okok között volt, amikor Jumpman az ESPN közel 20 éves unszolására igent mondott és elővették az archív felvételeket. 2016-ban, azon a napon, amikor Lebron James a Cleveland Cavaliersszel ünnepelte a bajnoki gyűrűjét. Lehet véletlen egybeesés – szerintem nem. Valószínű, hogy Jordannek elege lett abból, hogy a mai fiatalok nem tudják, hogy ki volt a valaha volt legjobb NBA játékos. Leporolták a felvételeket és el is kezdődőtt a gyártás.

last-dance-michael-jordan-dennis-rodman-scottie-pippen

A sorozat a Bulls csapattagokat is bemutatja és megszólaltatja. Jordan mellett Pippen (33) és Rodman (91) is nélkülözhetetlen szereplője volt a második triplázásnak

Michael Jordan – Ki is ő valójában?

Kevés olyan ember van a világon, mint Michael Jordan. Már lassan 20 éve visszavonult, de ha kimondjuk a nevét, akkor szinte bárki, bármilyen korosztályból tud hozzá kapcsolni valamit. A fiatalabb generációnak talán előbb jut eszébe a legújabb Off-White x Jordan kollab róla, mint a legendás kosaras, de ez is csak az óriási ismertségét jelzi. Kétségkívül a valaha volt egyik legbefolyásosabb sportoló, aki popkulturális ikonként beégett a kollektív tudatba. Annak ellenére, hogy mindenkinek ismerősen cseng a Jordan név, az igazi rajongókon kívül nem sokat tudtunk Michael Jordanről, mint sportolóról. Az ő idejében nem voltak olyan közösségi platformok, ahol minden lépését követni lehetett volna. Az NBA láz még csak kopogtatott az Egyesült Államokon kívüli országok ajtaján. Az április 20-án indult Last Dance viszont elkalauzol minket a kulisszák mögé, megmutatja, hogy milyen volt a Jordan éra és hogy miért is tartják őt minden idők legjobb NBA játékosának.

michael-jordan-dunk-air-jordan

Michael Jordanről és a zsákolásairól rengeteg képet láttunk már. Azt viszont sokan nem bírjuk elképzelni, hogy miért ő volt a valaha volt legjobb NBA játékos. 1988 Dunk Contest – On Feet: Air Jordan 3

Utolsó Tánc

Az 1997/98-as szezon előtt minden úgy nézett ki, hogy a Chicago Bulls az utolsó szezonját fogja játszani az akkori felállásukban. A korábbi 7 évben 5 gyűrűt bezsebelő Phil Jackson vezetőedző irányításával Jordanék a második triplázásukra készültek. Nem kérdés, hogy a 90-es évek legdominánsabb és legjobb csapatáról beszélünk. Ennek ellenére a Bulls vezetősége már az alapszakasz előtt egyértelműen kijelentette, hogy Jackson távozni fog az edzői székből. A filozofikus mester minden idénynek adott egy nevet, ennek tudatában „The Last Dance” azaz „Utolsó Táncként” mutatta be játékosainak a szezon előtti forgatókönyvét.

jerry-krause-phil-jackson-chicago-bulls

Jerry Krause (bal) és Phil Jackson (jobb). Krause a szezon előtt kijelentette, hogy Jacksonnak mennie kell. Jackson ennek tudatában írta meg a forgatókönyvét, aminek „The Last Dance” volt a címe

Videósok a színfalak mögött

Adam Silver, az NBA mostani feje, akkoriban a videós részlegen dolgozott, és ugrott az alkalomra. Meggyőzte a Bullst, hogy egy videós stáb végigkövesse a színfalak mögött a csapatot az egész évben, hamár úgyis az utolsó lesz. Ez teljesen egyedi volt, egyáltalán nem volt megszokott, hogy bárki is bemehessen az öltözőkbe, nemhogy egy egész videós stáb. A deal az volt, hogy az anyag csak akkor kerül ki, hogyha Jordan is beleegyezik. Legrosszabb esetben megmaradt volna a világ legizgalmasabb házivideójának. A kosárlegenda egészen 2016-ig, addig a bizonyos Lebron bajnoki címig húzta ki, utána mondott igent. Ennek pedig mi és minden sportrajongó nagyon örül a mostani helyzetben.

air-jordan-11-last-dance-michael-jordan

Ebben a sorozatban megismerjük Jordant a pályán kívül is. 1996 – On Feet: Air Jordan 11

Sportdózis hétfőnként – sneakerheadeknek is ajánlott

A Last Dance Michael Jordan főszereplésével 5 héten keresztül jön ki új részekkel április 20-tól kezdve a Netflixen. Eredetileg egyébként a döntők idején akarták kihozni, de mivel minden borult, ezért a tartaloméhes emberek kielégítésére korábbra hozták a premiert. Egyébként azért csak heti 2 rész van, mert az első kettő megjelenésekor még nem voltak megvágva az utolsó részek.

the-last-dance-michael-jordan-netflix-sorozat-chiacgo-bulls

The Last Dance – Michael Jordan és a Bulls sztori

A sorozat nem csak a 97/98-as szezont mutatja be, az archív felvételekkel és jelenkori interjúkkal egy komplett korlenyomatot kapunk. A sorozatban arról is szó esik, hogy melyik cipőgyártóval akart eredetileg leszerződni Jordan. Nem kérdés, hogy ez a sorozat nem csak kosarasoknak és fanoknak ajánlott. Ajánlott annak is, aki tudni szeretné, hogyan elképzelhető az, hogy a világ egyik legkeresettebb sneaker márkáját egy sportolóról nevezték el. És persze azoknak is, akik szimplán kíváncsiak, hogy miért játszott  úgy Michael Jordan minden edzésen, mintha egy NBA döntőben lenne – vagy talán annál is keményebben.

littletkforyou

“Miért kell neked még egy pár cipő? Nem csak két lábad van?” hangzott el sokszor a kérdés, de a polcon még mindig van hely.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×