Off-White Jordan 5 – mi van a cipő mögött?

Az Off-White Jordan 5 Black színállása 2020 februárjában droppolt, a Jordan Chicago Collaborators’ Collection részeként. A Jordan Egyes három színállása mellett ez a második eset, hogy Virgil Abloh Jordan sziluettet vett kezelésbe. A sneaker megjelenése eléggé megosztotta a sneakerheadeket és természetesen sold out volt, de voltak olyan hangok is, hogy szinte csak a resellerek húzták be és lábon aránylag ritkán bukkant fel a cipő – még az Instagramon is 😮 Na de lássuk közelebbről!

Off White Jordan V – első benyomás

A sneakert mindenhol szürke áttetsző szintetikus felsőrész borítja, ez egységes megjelenés ad neki. Jellemző elemek még a reflektív nyelv és az öregített színű áttetsző talp és egy csomó (kivágható) lyuk. A „szokásos” Virgil-es jegyek most sem hiányoznak: a cipő sarka nincs összevarrva, így ezen is kilátszik a szivacs, a jellegzetes indusztriális stílusú felirat, a „SHOELACES” a cipőfűzőkön és a feketés színű zip tie.

Az Off-White Jordan 5 sneaker

Az Off-White Jordan 5 sneaker

Off White Jordan V oldalról OffWhite Jordan 5 sneaker hátulról - és ott lóg a jellegzetes zip tie Az OW AJ5 az átlátszó (és leörgített) talppal

Mi volt a koncepció?

Virgil egy interjúban elmondta, hogy három éve a dekonstruálás mozgatta meg a fantáziáját, de ennek vége. Ami most újdonság, azok a lyukak, ami az „Air” koncepció egyfajta továbbgondolása, hogy így a sneakereket „átjárja” a levegő, ezért lyukas a cipősdoboz is (ez a motívum már korábban is felbukkant). És hogy miért az Ötös került sorra Virgil (át)tervezőasztalán?

Az Off-White Jordan V doboza - kilyuggatva

Az Off-White Jordan V doboza – kilyuggatva

A Jordan V gyökerei

A Jordan 5 sneakereket első színállásait 1990-ben adták ki. A tervező ugyanaz a Tinker Hatfield volt, akinek a nevéhez az ugyanabban az évben kijött Air Max 90 cipő is fűződik. A Jordan V egy agresszív harci repülőgép stílusát kapta, erre a talpra festett fűrészfog design is ráerősít. A cipőn anno több újdonságot mutattak be, mint az átlátszó talp, a fűzőrögzítő és az asszimetrikus sarokrész. Eredetileg négy színállásban jött ki, ezek egyike volt a Black Metallic, ami annyira elvarázsolta a kis Virgilt annak idején.

Az eredeti Jordan V színállások 1990-ből (Tervező: Tinker Hatfield)

Az eredeti Jordan V színállások 1990-ből (Tervező: Tinker Hatfield)

Virgil egy interjúban elmesélte, hogy az V-ös Black Metallic volt az első Jordan cipője, amit a szüleitől kapott. Annyira izgatott lett tőle, hogy gyakorlatilag a cipővel aludt, odatette az éjjeliszekrényére, hogy reggel ez legyen az első dolog, amit megpillant. Virgilt már gyerekkora óta rajong Michel Jordanért. Ahogy egy interjúban mesélte, hogy mindig is úgy érezte, hogy a Jordan sneakerek olyanok, mint a gyerekeknek a „szuperhős” lepel – ha felveszed, akkor komolyan elhiszed, hogy te is tudsz repülni.

Közben kiszivárogtattak egy világos krémszínű színállás is, ennek a pomtos megjelenési időpontjáról még nem tudunk.

Ha minden igaz, akkor jön a krémszínű Off-White Jordan ötös is

Ha minden igaz, akkor jön a krémszínű Off-White Jordan ötös is

Vélemény

Miután kezembe fogtam az Off White Jordan 5-öst, jobban megtetszett, mint elsőre gondoltam volna. Ahogy Virgil a fent említett interjúban is elmondta, a dekonstruálásból tényleg visszavett és a cipő egész jó összhatást ad. Egy videóban azt is megmutatta, hogy sniccerrel kivágta a kis lyukakat a cipőn, ha én hordanám, akkor szerintem ez nálam nem történne meg 😀 Neked hogy tetszik?

Az Off-White Jordan 5 lábon

Az Off-White Jordan 5 lábon

 

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×