A 23 legdrágább Jordan 1 – resell szemle

Szerintem senkinek nem mond újat az, hogy az Air Jordan 1 a sneaker történelem egyik legikonikusabb darabja. Most ebben a szemlében meglessük a 23 legdrágább darabot, és bár minden AJ1 nagyjábol azonos, 180$-os áron látja meg a retail napvilágot, néhányért csillagászati összegeket kérnek a resell piacon. Ha kiváncsi vagy a game changer lépő legkülönlegesebb verzióira akkor katt a továbbra!

A Jordan I, ami megváltoztatta a sportcipők világát

Mindenki úgy beszél erről a cipőről, mint az első sneakerről, amelyik megváltoztatta a  sport és a sportcipők iparát és szinte azonnal a hip-hop, a gördeszkás kultúra és a divat alapelemévé vált.

Az 1985-ös első release óta számtalan OG és nem-OG színállásban megjelent már. Több kollab alapját is képezte, többek között Lance Mountain gördeszkás, Virgil Abloh designer, a párizsi Paris Saint-Germain focicsapat, vagy akár Travis Scott rapper Nike-val közös lépői között is szerepelnek Jordan 1-esek.

2018-ban nem kevesebb, mint 60 színállás jelent meg és a legtöbbet így is pár órán belül elkapkodták. Sokunknak van emléke az Off-White Jordan 1-eseiről (többnyire „L”, „W” ennél jóval kevesebbünknek). Az utóbbi szerencséseknek akár 1000%-os profitot is hozhattak a cipők a magas resell árak miatt – kivéve, akik rendes ember módjára rockolták a cipőt, bár még eléggé megviselt kondícióban lévő darabok is messze retail ár felett cserélnek gazdát.

A Jordan 1 több mint 30 éves történelmére tekintettel, kiváncsiak voltunk, hogy melyik cw-k azok, amelyek a legértékesebbek jelenleg a piacon, úgyhogy összegyűjtöttük a 23 legdrágábbat közülük a StockX-ről – legalábbis, ahogy 2019 nyár végén álltak az árak!

Lássuk hát a TOP 23 Jordan I-est, a „legolcsóbbtól” a legdrágábbig!

23. Off White™ Nike Air Jordan 1 „UNC”

Off White™ Nike Air Jordan 1 "UNC"

Off White™ Nike Air Jordan 1 „UNC”

Megjelenés: 2018. június 23.
Átlagos resell ár: $872

Ez a harmadik színállás az Off White™, Nike Jordan 1-esei közül. Az alapul szolgáló kék cw Michael Jordan egyetemének a Chapell Hill-i University of Carolina egyetemnek dedikált színállás, amelyet ebben az esetben Virgil Abloh dekonstruktív kézjegye dob fel. Ha „olcsó” Off-White Jordan 1-esre vágysz, akkor ő a te embered!

22. Travis Scott x Nike Air Jordan 1 „Reverse Swoosh”

Travis Scott x Nike Air Jordan 1 "Reverse Swoosh"

Travis Scott x Nike Air Jordan 1 „Reverse Swoosh”

Megjelenés: 2019. május 11.
Átlagos resell ár: $973

A fordított Swoosh Nike Air Jordan 1 Travis Scott második Jordan kollabja és eddig ez mutatkozik a legnépszerűbbnek. Azután, hogy több mint egy évig pletykáltak róla, ad-hoc módon Scott Grammy produkciója alatt jelent meg a SNKRS appban. A fordított logon kívül rejtett sarok zsebb és Cactus Jack részletek dobják fel a lépőt.

21. Nike Air Jordan 1 „Igloo”

Nike Air Jordan 1 "Igloo"

Nike Air Jordan 1 „Igloo”

Megjelenés: 2017. július 12.
Átlagos resell ár: $1 269

Ez az „Igloo” színállás egy két cipőből álló pack-nek volt a része és egy exclusive drop keretein belül került a piacra 2017-en, Miamiban az Art Basel keretein belül. A város Art Deco öröksége által inspirált cipő tulajdonképpen egy „Black Toe”, amit déli-part barát színekkel egészítettek ki. Mindkét lépő extrém limitált volt, amit a resell ár is jól szemléltet.

20. Nike Air Jordan 1 „Banned” 2011

Nike Air Jordan 1 "Banned" 2011

Nike Air Jordan 1 „Banned” 2011

Megjelenés: 2011. június 2.
Átlagos resell ár: $1 363

A Bred cw nem volt újdonság 2011-ben, amikor a „Banned” színállás droppolt, viszont a piros „X” és az eredeti „Nike Air” felirat a nyelven azok voltak. És ezek azok az apróságok, ami miatt ez a lépő cirka 1000 dollárral drágább a 2009-es Bred AJ1-nél. A Bred színállás természetesen 1985-ben jelent meg először, ami legendásan híres arról, hogy Michael Jordant emiatt a lépő miatt tiltotta el az NBA, ugyanis súlyosan megsértette a szigorú dress kódot. Ennek részletes sztoriját mi is megírtuk 🙂

19. Nike Air Jordan 1 „Quai54 F&F”

Nike Air Jordan 1 "Quai54 F&F"

Nike Air Jordan 1 „Quai54 F&F”

Megjelenés: 2011
Átlagos resell ár: $1 394

Ez a Jordan 1 a Jordan Brand barátainak és családainak kiadott verzió, amire az F&F (Friends & Family) név is utal. 2011-ben kapták meg a kiválasztottak a Quai54 street ball bajnokságon Párizsban. Erre utal a nyelven és az insole-on elhelyezett Quai54 logo is.

18. Solefly x Nike Air Jordan 1 „Art Basel”

Solefly x Nike Air Jordan 1 "Art Basel"

Solefly x Nike Air Jordan 1 „Art Basel”

Megjelenés: 2018. december 8.
Átlagos resell ár: $1 403

Ez a lista második Art Basel-en bemutatott lépője. Ez a színállás a miami-i viszonteladóval, a Solefly-al készített kollab, amely 2018 decemberében droppolt. A „Sail” alap hagyta kibontakozni a University of Miami inspirált kékes-zöld bőr kiegészítőket, valamint a Solefly logót a sarkon. A retail ár csak 160$ volt, de mivel szigorúan limitált számban került a boltokba ezért ma már majdnem 10-szer ennyit kell kicsengetni érte.

17. Nike Air Jordan 1 „Rust Pink”

Nike Air Jordan 1 "Rust Pink"

Nike Air Jordan 1 „Rust Pink”

Megjelenés: 2017. július 12.
Átlagos resell ár: $1,528

A „Rust Pink” a már említett 2017-es Art Basel második lépője, vagyis az „Igloo” párja. Itt is a „Black Toe” adta az alapot, de itt a halvány kék szín helyett egy halvány rózsaszín árnyalat dobja fel a klasszikus vonalakat. Amikor Zágrábban csapatunk meginterjúvolta ‘Croatian Style’-t, akkor ez a cipő volt rajta, a srácok azt mondták, hogy szép darab 🙂

16. Nike Air Jordan 1 „Brooklyn nets City Edition”

Nike Air Jordan 1 "Brooklyn nets City Edition"

Nike Air Jordan 1 „Brooklyn nets City Edition”

Megjelenés: N/A
Átlagos resell ár: $1 536

A DeJesus Custom Footwear által kiadott lépő Brooklyn körül forog. A „City Edition”-t a COOGI-inspirálta „Brooklyn camo” fantázianévre hallgató mintával dobtak fel, amely ismerős lehet a Brooklyn Nets trikokról is. A lépő sarka Notorius B.I.G.-ra is reflektál. A sarkakon a rapper születési éve „1972” és egy „BIG” felirat is helyet kapott.

15. Nike Air Jordan 1 „Satin”

Nike Air Jordan 1 "Satin"

Nike Air Jordan 1 „Satin”

Megjelenés: 2016. október 18.
Átlagos resell ár: $1 686

2016-ban, amikor a Jordan Brand elkezdte piacra dobni a feljavított retro Air Jordan sorozatát, kihoztak egy nagyon limitált kiadást is a „Bred” cw-ből. A csavar abban volt, hogy ez a lépő szatén felsőrésszel rendelkezik. A luxus anyagok és a szuper limitált drop miatt igazán előkelő helyet foglal el a legdrágább AJ1-ek között.

14. fragment x Nike Air Jordan 1

fragment x Nike Air Jordan 1

fragment x Nike Air Jordan 1

Megjelenés: 2014. december 27.
Átlagos resell ár: $1 817

Hiroshi Fujiwara és a Nike nagyon hosszú partneri viszonyra tekinthetnek vissza. A Sock Dart és a Roshe LD-1000 SP után úgy gondolták, hogy a Fragmentnek szüksége van egy korona ékszerre és az nem más, mint egy szuperlimitált AJ1. A különbség a klasszikus színállás és Fujiwara lépője között mindössze a kis Fragment logo. Na meg a limitált mennyiség, ami közel kétezer dollárra tornászta fel a cipő árát.

13. Off White™ Nike Air Jordan 1 „Chicago”

Off White™ Nike Air Jordan 1 "Chicago"

Off White™ Nike Air Jordan 1 „Chicago”

Megjelenés: 2017. szeptember 9.
Átlagos resell ár: $1 945

Virgil Abloh első kollekciója közösen a Nike-val a „The Ten” sok ponton forradalminak számított. A legnépszerűbb darabja a kollab sorozatnak a „Chicago” AJ1 volt, ami magán viseli Virgil kézjegyét. Ez a dekonstruktív lépő 2017 egyik must-have sneakere volt, mi is készítettünk róla videót.

12. Off White™ Nike Air Jordan 1 „White”

Off White™ Nike Air Jordan 1 "White"

Off White™ Nike Air Jordan 1 „White”

Megjelenés: 2018. március 3.
Átlagos resell ár: $1 956

Ez a Jordan I Abloh kollab abból a szempontból különleges, hogy ez a három közül az egyetlen, ami nem egy OG színállásból készült, hanem egy full white AJ adja az alapot egy kis világoskék, narancs díszítéssel. Annak ellenére, hogy nem OG színállás, mivel európai exclusive release volt így ez lett a legértékesebb a három Off White™ Nike Air Jordan 1 közül.

11. Nike Air Jordan 1 OG 1985

Nike Air Jordan 1 OG 1985

Nike Air Jordan 1 OG 1985

Megjelenés: 1985
Átlagos resell ár: $2 512

Az eredeti Nike Air Jordan 1 1985-ből épphogy kicsúszott a top 10-ből, de így is az előkelő 11. helyen végzett. Természetesen az árát a kora magyarázza, hiszen már több, mint 30 éves darabról beszélünk, arról nem is beszélve, hogy milyen eszmei értéket képvisel a sneakerheadek között.

10. Dave White x Nike Air Jordan 1 „Wings for the Future Gold”

Dave White x Nike Air Jordan 1 "Wings for the Future Gold"

Dave White x Nike Air Jordan 1 „Wings for the Future Gold”

Megjelenés: 2011. február 17.
Átlagos resell ár: $2 725

2011-ben a  Jordan Brand felkereste Dave White-ot, hogy készítsen 23 pár AJ1-et, amit később jótékonysági árverésre bocsátanak. White csillagokkal és csíkokkal díszítette a cipőt. Az orr részt arannyal borította, míg a többi részen kék, fehér és piros részletekkel dobta fel a jól ismert sziluettet.

9. Spike Lee x Nike Air Jordan 1 „Fort Greene”

Spike Lee x Nike Air Jordan 1 "Fort Greene"

Spike Lee x Nike Air Jordan 1 „Fort Greene”

Megjelenés: 2017. június 16.
Átlagos resell ár: $2 727

Spike Lee, mint sok más művész ezen a listán, hosszú kapcsolatra tekinthet vissza a Jordannel, elég csak az első reklámokra gondolni Michaellel, amiknek Spike Lee volt a rendezője. 2017-ben elérkezett az ő ideje is és megtervezhette és kiadhatta a saját Jordan 1-ét. A tengerészkék-fekete Spike „Mars Blackmon”-jával a sarkán a 40 Acres and Mule-ban droppolt 300$-ért és, mint a resell ára is mutatja, szuper limitált volt.

8. Just Don x Nike Air Jordan 1 „BHM”

Just Don x Nike Air Jordan 1 "BHM"

Just Don x Nike Air Jordan 1 „BHM”

Megjelenés: 2015. február 21.
Átlagos resell ár: $3 050

Nem sokkal a Jordan 2 kollab után Don C folytatta a munkát a Nike-val és elkezdtek együtt egy Black History Month témájú Jordan 1-esen dolgozni. Az alapot egy triple white AJ1 adta, amire majdnem mindenhol különböző mintákat nyomtak. A nyelv és a szár fekete bőr szegélyt kaptak. Különlegesség az Air Force 1-ről ismert levehető strap. A cipőfűzők végeit és a strap fém alkatrészeit is aranyba borították. A világ összesen 39 darabot kapott ebből a lépőből és mindegyiket ebay-en bocsájtották aukcióra. Természetesen ezt a cw-t is szuper nehéz beszerezni – kivéve ha szupergazdag vagy 😀

7. Solefly x Nike Air jordan 1 „Art Basel Black”

Solefly x Nike Air jordan 1 "Art Basel Black"

Solefly x Nike Air jordan 1 „Art Basel Black”

Megjelenés: 2018. december 8.
Átlagos resell ár: $3 619

Ez az Art Basel AJ1 a Sail „University of Miami” párjaként droppolt. Fekete és sötétzöld lakk bőr felsőrészt kapott. A lépő különlegessége, hogy a külső oldalon egy sötétzöld swoosh látható, de a belső oldalon egy rikító narancssárga Nike logó rejtőzik és ez eléggé magára vonzza a tekintetet. Sajnos nem igazán fogunk vele találkozni az utcán, hogy megcsodálhassuk.

6. Fragment x Nike Air Jordan 1 F&F

Fragment x Nike Air Jordan 1 F&F

Fragment x Nike Air Jordan 1 F&F

Megjelenés: N/A
Átlagos resell ár: $4 668

Ismét egy F&F lépő, tehát csak család és barátok lehetnek a büszke tulajdonosok – illetve azok, akik csillagászati áron megszerzik tőlük valamelyiket. A különbség a 14. helyezett Hiroshi Fujiwara Fragment x Nike Air Jordan 1-ese és az F&F verzió között alig észrevehető. A retail-re szánt lépőn sötétkék az F&F verzión pedig fekete a sarok részen elhelyezett kis Fragment logó. Ez az apró részlet nagyjából duplájára növeli az alapból sem túl olcsó AJ1 resell árát.

5. Shinedown x Nike Air Jordan 1 PE „Attention Attention”

Shinedown x Nike Air Jordan 1 PE "Attention Attention"

Shinedown x Nike Air Jordan 1 PE „Attention Attention”

Megjelenés: N/A
Átlagos resell ár: $4 825

Ez a különleges release a Shinedown, Jacksoville-i rock banda családjának és barátainak kiadott darab 2018-ból. A gitáros, Zach Myers, retro Jordan gyüjtő. Valószínüleg ennek köszönhető, hogy ez az együttműködés létrejöhetett. A színállás tulajdonképpen egy „Bred Toe”, annyi különbséggel, hogy a piros részeket citromsárgára cserélték. A sarok részen a banda „Attention Attention” album logója teszi még különlegesebbé a cw-t.

4. colette x Nike Air Jordan 1 F&F

colette x Nike Air Jordan 1 F&F

colette x Nike Air Jordan 1 F&F

Megjelenés: N/A
Átlagos resell ár: $4 854

Amikor a colette 20 év után bezárta kapuit, a Jordan Brand egy különleges F&F AJ1-et készített a retailernek. A cipő a colette kék fehér színein kívül a sarok hátsó részén található két pöttyös logóval, a 1997-2017 feliratokkal és a talp alján elhelyezett „Bonjour” és „Au Revoir” feliratokkal búcsúztatta a colette-et.

3. Nike Air Jordan 1 „Legends of Summer Red”

Nike Air Jordan 1 "Legends of Summer Red"

Nike Air Jordan 1 „Legends of Summer Red”

Megjelenés: N/A
Átlagos resell ár: $6 100

Amikor 2013-ban Jay-Z és Justin Timberlake együtt turnéztak a „Legends of Summer” turnéjukon, a duó számtalan exkluzív Jordan 1-et  viselt, amik „Legends of Summer”-ként kerültek a köztudatba. Szám szerint három színállás létezett és azok közül az egyik ez a full piros darab. Ez a cipő is szintén F&F, ami extra ritkává teszi.

2. Nike Air Jordan 1 „Legends of Summer Red Glitter”

Nike Air Jordan 1 "Legends of Summer Red Glitter"

Nike Air Jordan 1 „Legends of Summer Red Glitter”

Megjelenés: N/A
Átlagos resell ár: $6 339

Ugyanazon a turnén, ugyanaz a színállás és ugyanaz a pack. A különbség, hogy ez csillog, hogy még jobban magára vonja a figyelmet. Na meg persze ez már nem F&F. Ez a cw kifejezetten Justin Timberlake-nek és Jay-Z-nek készült. Nem véletlen a második hely.

1. Nike Air Jordan 1 „Legends of Summer Black”

Nike Air Jordan 1 "Legends of Summer Black"

Nike Air Jordan 1 „Legends of Summer Black”

Megjelenés: N/A
Átlagos resell ár: $6 400

Utoljára, de nem utolsó sorban a „Legends of Summer” pack harmadik darabja egy Black/Red színállás, megfűszerezve egy pár reflective részlettel. Ez jelenleg a legrágább Jordan 1-es a világon. Nem kell leírnom, hogy mennyire ritka…

Σ

Ezek lennének hát a legdrágább, legritkább Air Jordan 1-esek. Nekem személy szerint az egyik kedvenc sziluettem ez a lépő és minden álmom, hogy egyszer egy igazi ritkaságot tudhassak magaménak. Te melyiknek lennél a gazdája?

Kép és hír forrásunk a Highsnobiety volt.

RLND

Az vagy, amit viselsz és azt viselsz, ami vagy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×