12 szuper sneakerhead ajándék ötlet – ennek tuti örülni fog

Sneakerhead vagy hypebeast a barátod / tesód / párod / gyereked / szülőd / rokonod? Meg szeretnéd ajándékozni valami olyannal, ami kapcsolódik rajongása tárgyához, a sneakerekhez és a streetwear cuccokhoz? Akkor olvasd el sneakerhead ajándék tippjeinket! Legyen karácsony, születésnap, névnap, lagzi vagy bármilyen más alkalom, ebben a cikkben találsz egy tucat jó ötletet… És néhány olyat is felsoroltunk a végén, ami jó ötletnek tűnhet elsőre, de elmondjuk, hogy miért nem azok 😀 Olvass tovább!

Hogyan készülj fel?

Ha profin akarsz meglepetést szerezni, akkor ne csak pár nappal az adott ünnep/esemény előtt kezdj el ötletelni. Már a megelőző időben is figyelj, mint egy vércse (az amúgy egy ragadozómadár):

  • figyelj az elejtett megjegyzésekre, hogy mire vágyik (ha a megajándékozott is profi, akkor ezek nem is annyira véletlen megjegyzések lesznek 😉
  • tegyél fel ártatlannak tűnő, ráutaló kérdéseket (még örül is neki, hogy a kedvenc témájáról beszélhet)
  • szúrd ki a közösen használt számítógépen felbukkanó (számodra) érthetetlen hirdetéseket, melyeket vélhetően a megajándékozandó személy böngészési előzményei okoztak
  • faggasd ki a sneakerhead haverokat
  • fiatalabbak esetén a Mikulásnak/Télapónak/Jézuskának írott leveleket könnyedén eltérítheted (csak nehogy e-mailt akarjon írni a kölök)

Persze végső soron ott van a direktben a megajándékozottnak szegezett kérdés is… Így kevésbé lesz meglepetés, de legalább tuti örülni fog az ajándéknak 🙂 Haladók kérhetnek három ötletet és akkor a meglepetés az lesz, hogy végül melyiket kapja meg 😀

Ajándék ötletek sneakerhead és hypebeast srácoknak, csajoknak

Ajándék ötletek sneakerhead és hypebeast srácoknak, csajoknak

Ha AZONNAL szükséged van valamilyen „sneakerhead ajándékötletre”, akkor böngészd át ezt a listát, tuti találsz benne megoldást! Mi mindegyiknek örülnénk 😉 A sorrend teljesen véletlenszerű, meg sem kíséreltünk toplistát felállítani…

Nézd meg a videót!

Az összes ajándékötletet elmondjuk a videóban és le is van írva a cikkben. Ha a linkeket keresed, ami egy-egy ötletre, termékre mutat, akkor azt a cikkben fogod megtalálni, szóval ha a videót nézed meg, a cikket akkor is érdemes átböngészni!

1. Vásárlási utalvány

A pénz személytelen. Vannak vitathatatlan előnyei, például a rugalmas felhasználás, de ötlettelenséget is sugallhat. A vásárlási utalvány ennél sokkal jobb ötlet, mert megmarad az előnye, hogy a megajándékozott arra költi, amire szeretné, de megmutatja, hogy tudod, hogy mire szeretné költeni 🙂 Arra figyelj, hogy az érvényességi idő legalább fél év legyen, nehogy lejárjon felhasználatlanul! Számos üzletben és webshopban tudsz vásárolni vásárlási utalványt vagy ajándékutalványt, ezekre rákérdezhetsz a pénztárnál, a webshopokban keresd a „Kiegészítők” és az „Egyéb termékek” között. Ha megvan az utalvány, akkor csinálj hozzá valami személyeset (vicces, személyes üzenet, felpimpelt boríték, ilyenek).

Nálunk a sneakerbox.hu shopban 10 és 60 000 Ft közötti címletekben választhatsz ajándékutalványt, amikhez még stílusos kártyát is válaszhatsz. Kétféle van: az e-ajándékutalvány, amit kinyomtathatsz otthon, és az ajándékutalvány kártya, amit „kulcsra készen” szállítunk és neked már csak széles mosoly kíséretében át kell adnod.

Ajándékutalvány kártya és e-ajándékutalvány a sneakerbox.hu shopban

Ajándékutalvány kártya és e-ajándékutalvány a sneakerbox.hu shopban

2. Sneaker tisztító- és ápolószer

Az igazi sneakerheadek makulátlanul tisztán, ápoltan és jó illatúan szeretik a cipőiket. Az utóbbi években számtalan márka jelent meg a piacon: az itthon is mindenki által ismert, de meglehetősen drága Crepe Protect cuccok mellett számos hasonlóan jó minőségű, de kedvezőbb árú tisztító- és ápolószerek jelentek meg már: ilyen például a SNEAKY vagy a nemrég a Kicks R Good-on bemutatkozott Collonil Carbon Lab.

Ha ezen belül el vagy veszve, hogy mit vegyél, akkor rögtön azzal kezdjük, hogy mit NE: cipőillatosítót, mert még ne adj isten célzásnak veszik 😀 De vannak fasza csomagok, amik teljesen jók ajándékként, ilyen például a SNEAKY Cleaning Kit!

Sneaky Premium Cleaning Kit - A nagy takarításhoz

Sneaky Premium Cleaning Kit – A nagy takarításhoz

3. Sneaker Art

Nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi időben felrobbant a sneaker és streetwear kultúra inspirálta művészet, egy csomó fiatal és tehetséges srác és csaj készít sneaker sziluettek vagy a hype jelenség által ihletett grafikákat. Nem véletlen, hogy a legutóbbi Kicks R Good-on már külön Sneaker Art Passage volt, ahol több külföldi és magyar művész is kiállított. Ha szeretnél tőlük printet rendelni, akkor legcélszerűbb ha írsz Instán nekik, mert itt üzlettel, galériával vagy webshoppal csak azoknál fogsz találkozni, akik már komolyabban, megélhetésként űzik a sneaker artot.

A külföldiek közül nekünk legjobban Dan Freebairn a.k.a Kickposters, a lengyel Wójcik Olga a.k.a Machonis, a belga Jonas Cozone és az amszterdami Way Fung a.k.a Digiway munkái tetszenek legjobban. Náluk már webes rendelési lehetőséget is találsz.

A magyarok közül jó szívvel ajánljuk csapattagunk Bús Levente a.k.a sadboiartworks, illetve Macskási Alex és Németh Miki munkáit!

Ja és nyilván ezt le sem kell írni: nem ingyenesen letölt és kinyomtat, hanem megrendel – így támogathatod a művészek erőfeszítéseit 🙂

Sneaker art: @maconis / @alexmacsek / @sadboiartworks / @digiway / @nmthmike / @kickposters

Sneaker art: @machonis / @alexmacsek / @sadboiartworks / @digiway / @nmthmike / @kickposters

4. Sneaker könyvek

A könyv mindig jó ajándék – és ez nem közhely. Illetve mégis közhely, de igaz! Magyarul nagyon kevés ilyen könyv jelent meg, hiszen inkább színes-szagos albumokról van szó, amiket nem érné meg lefordítani és kiadni magyarul. A magyar nyelven megjelent sneaker témájú könyvek között abszolút figyelemreméltó Phil Knight: A Nike sztori című műve (a könyv teljes és ifjúsági változatban is elérhető a sneakerbox.hu shopban).

Phil Knight Nike sztori

Phil Knight – A Nike-sztori

Angol nyelven már sokkal durvább kínálatot találsz sneaker könyvekből, ezeket megrendelheted például az Amazonról. Néhány cím, amit a figyelmedbe ajánlunk:

Simon Wood: Sneaker Freaker. The Ultimate Sneaker Book

A Sneaker Freaker magazin minden szempontból nagyformátumú sneaker albuma, ami bárkiből szakértőt csinál, ha elolvassa!

Elizabeth Semmelhack & Jacques Slad: Sneakers x Culture: Collab

A kollaborációk a sneaker márkák és a sportolók, művészek, előadók között már számos legendás sziluettet eredményeztek, a szerző ezeket tekinti át.

Nicholas Smith: Kicks: The Great American Story of Sneakers

Jó kritikákat kapott, puhaborítós olvasmányos történelmi áttekintés a sneaker jelenségről, a kezdetektől napjainkig.

Kyler Obata: Flip It: 8 Steps to Becoming a Successful Sneaker Reseller

Micsoda? Már tényleg könyvet írtak a resell game-ről? Igen, méghozzá tippekkel együtt. Mi nem olvastuk még, ha valamelyikőtök igen, szóljatok, hogy mennyire volt hasznos, vagy egyszerűen csak ugorjatok el felénk a vadiúj sportkocsitokkal 😉

Sneaker könyvek

5. Sneaker kiegészítők és apróságok

Nagyon sok sneaker témájú kiegészítő apróság van: gondolkodhatsz egy masszívabb matricacsomagban, kulcstartóban, ezeket általában „Aliról” is megrendelheted. Itt nem a szó eredeti értelmében vett legit termékekről van szó (hiszen Kanye nem csinál Yeezy kulcstartót), de annak ellenére, hogy tuti „hivatalos” engedély nélküli készülnek a dolgok, igazi „fufu”-ról sem beszélhetünk. Mondjuk úgy, hogy szürkezóna…

Itt arra figyelj, hogy minőség tekintetében eléggé tudnak szórni, arra figyelj, hogy ne legyen gagyi! Olvasd el a seller értékeléseit és csekkold a fotókat a termékekről! Érdemes lehet még telefontok témában is körbenézni, bár a Supreme, Yeezy és Off-White feliratokat inkább kerülnénk, mert azokról általában lerí, hogy nem legit. Itt inkább az official merch-et javasoljuk, márcsak a tok anyagminősége miatt is.

Sneaker telefontok

Sneaker matricák

Vannak kifejezetten a cipőkhöz kapcsolódó kiegészítők, ilyen lehet egy jó kis sneaker sámfa, illetve egymásra pakolható, átlátszó plexi dobozokat is számos helyről szerezhetsz be (ha rágugliznál, akkor a „stackable shoe boxes” vagy „clear sneaker boxes” a varázsszavak 🙂 Ha pedig nem sámfával „simítanád ki a ráncaidat”, hanem rögtön hordás közben előznéd meg, akkor arra is van megoldás (bár nekem inkább tűnik ez a cucc egy modern kínzóeszköznek).

Sneaker kiegészítők

6. Zokni

A cipővel ellentétben zoknit nagyobb biztonsággal ajándékozhatsz, a méretprobléma szinte kizárva, ráadásul egy „hagyományos” ajándék. A színes zoknik trendje, amiről múltkor egy videóban is beszéltem még mindig dübörög, de a klasszik crew zokni ugyanúgy kiváló választás, nálunk a shopban is érdemes körbenézni zokni fronton!

Zokni, a klasszikus ajándék: snekaer rajongóknak jöhet a színes Stance zokni!

Zokni, a klasszikus ajándék: snekaer rajongóknak jöhet a színes Stance zokni!

7. Lakberendezési tárgyak

Egy átlátszó cipősdobozokból épített toronnyal, vagy néhány sneaker printtel a falon már megfelelően demonstrálható, hogy a szoba/lakás sneakerhead övezet, de ezt még lehet tovább is fokozni. A Supreme és az Anti Social Social Club is előszeretettel ad ki minden egyes dropnál használati (vagy épp használhatatlan) tárgyakat, lakberendezési kiegészítőket: a bögrétől a szerszámosládán át a székig sokminden droppolt már. Ezekkel egy szoba hypefaktorát az egekbe lehet tornászni 😉 Hacsak nincs épp drop, akkor ezeket a cuccokat már csak a resell piacról lehet beszerezni, ehhez jól jöhet resell témában írt cikkünk!

Sneakerhead / hypebeast "lakberendezés" Fotó: @silvestervincent via @hype_haus / Instagram

Sneakerhead / hypebeast „lakberendezés” Fotó: @silvestervincent via @hype_haus / Instagram

Jópofa lehet még sneaker lábtörlő (Google varázsszó: sneaker mat), de az IKEA és Virgil Abloh „MARKERAD” kollekciójába szőnyeg, szék, asztal, vitrin, tükör, párnahuzat is került (apropó, azt a videónkat láttad már, amikor öt perc alatt lefosztották az IKEA-t a release idején?)

IKEA x Virgil Abloh Markerad lakberendezési cuccok

IKEA x Virgil Abloh Markerad lakberendezési cuccok

8. Sneaker shopping hétvége

Nyilván ez nem a kulcstartó árkategória, de egy jó időzítéssel szinte bármilyen külföldi hosszú hétvégés kiruccanásból könnyen lehet „sneaker shopping” hétvégét csinálni. Nézd meg, hogy mikor van SNEAKERNESS vagy Sneaker Con (ezeket a dátumokat általában már év elején közzéteszik) és időzítsd úgy az utazást, hogy az egyik (fél)napi program egy ilyen sneaker eseménynek a meglátogatása legyen. Ha éppen nincs ilyen event az adott városban, akkor London, Berlin, Párizs vagy Milánó sneaker és streetwear üzleteinek felhozatala is bőven ki tud tölteni egy „store check” napot (ezekről mindről készült már store check cikkünk vagy videónk, katt a városok nevére, vagy az összes utazós vlogunkhoz ide). Ezzel biztosan be tudod lopni magad a megajándékozott szívébe, ahhoz pedig, hogy még a tizedik üzletben is hitelesen jó képet tudj vágni a dologhoz, ajánlom Allan Pease: Testbeszéd – Gondolatolvasás gesztusokból című könyvét!

9. Kicks R Good belépőjegy

Ez a sneaker shopping hétvége ötlet hazai viszonyok között is megoldható! Ha vidéken laktok, akkor egy tavaszi vagy őszi Kicks R Good tökéletes alkalom lehet egy budapesti hétvégére. Egy nap kinn a rendezvényen, a másikon pedig körbe lehet járni a budapesti üzleteket és bevásárlóközpontokat. De a Kicks R Good belépőjegy (VIP is van 😉 hosszú hétvége nélkül is jó ajándékötlet!

KRG: a hazai sneaker event (kép: Kicks R Good / Farkas Christian)

KRG: a hazai sneaker event (kép: Kicks R Good / Farkas Christian)

10. Baba sneakerek

Ettől az ajándéktól a megajándékozott tuti összepisili magát (bár valszeg enélkül is). Mondjuk ki: egy bébi sneakernek elsősorban nem az örül, aki kapja, hanem inkább Anya vagy Apa. Viszont sosem lehet túl korán elkezdeni az ifjú sneakerhead generáció kinevelését, és mennyire menő lesz már, hogy amikor 2034-ben a trimenzionális neurálimplant cseten rákérdeznek majd a haverjai, hogy neki mi volt az első sneakere, akkor meg tudja osztani az agyukba azt az OG sziluettet, amit még apától kapott.

Sneaker a babának, aminek lehet Apa és Anya jobban örül :D

Sneaker a babának, aminek lehet Apa és Anya jobban örül 😀

11. Custom cipő

Ez valószínűleg szintén nem olyan kategória, amit meglepetésként kell ajándékozni. Ha van egy olyan sneaker sziluett, amit a megajándékozott nagyon szeret és egy olyan tematika, amit ízlésesen rá lehet festeni, akkor nagyszerű ajándék lehet egy custom sneaker. Erre a hazai szcéna elismert mesterét Kiss Csabit, a.k.a. Dent Kicks Custom-t ajánljuk.

DentKicksCustom munka közben

DentKicksCustom munka közben

12. Sneaker formatorta

Ezt kifejezetten szülinaphoz javasoljuk, mert például karácsonyra elég hülyén venné ki magát. De akkor már egy ilyen üdvözlőkártyát is adj hozzá 😉

Travis Scott is AJ1 formatortát kapott a szülinapjára - akkor neked is jó lehet :D (Fotó: juliann)

Travis Scott is AJ1 formatortát kapott a szülinapjára – akkor neked is jó lehet 😀 (Fotó: juliann)

És ami NEM jó sneakerhead ajándék…

Sneakeres giccs

Mint ahogyan minden van például macskásban, így egyre több „sneakeres” dolog is létezik. Ezek leginkább attól „snekeresek”, hogy ráprintelnek valami sneakernek látszó tárgyat. Az eredmény az esetek döntő többségében gagyi, bóvli, cringe. Kívülállóként sokszor nehéz megítélni, mi az, hogy menő, a saját tapasztalataink szerint ez SOSEM sikerül. Sokszor már azt sem sikerül eltalálni, hogy mi a sneaker és mi nem. Szóval. Ezt. Ne. Erőltessük.

Konkrét cipő meglepetésként

Hacsak nem előzte meg gondos egyeztetés a cipő márkáját, modelljét, méretét és színét illetően a megajándékozottal (nyilván itt meglepetésről már nem beszéltünk), akkor ezt se erőltessük. Akik rajonganak a sneakerekért, azok PONTOSAN tudják, hogy mit szeretnének beszerezni és mit nagyon nem. Kívülről, random megtippelni… hát sok szerencsét neked, a megajándékozottnak pedig ahhoz, hogy hihetően tudjon örülni a kicsomagolásnál.

Pénz

A pénz alapból nem rossz, hanem nagyon is praktikus ajándék, csak tényleg elég személytelen. Akkor már inkább legyen vásárlási utalvány, ahogy az első pontban is írtuk.

Cipőillatosító

A snekaer tisztító és ápolószerek egyáltalán nem mondhatók kockázatos ajándéknak, kivéve egyet. Ez pedig a cipőillatosító, amit mindenki vegyen meg inkább magának, ha szükségét érzi. Te semmi esetre se vegyél, mert ezzel mintha azt írnád volna a kísérőkártyára, hogy „Boldog Karácsonyt Te Büdöslábú!” Ugyanolyan kategória, mint fitnesz bérletet venni (azaz „Boldog Karácsonyt, Kövér Vagy”).

+1: Ajándékozz környezettudatosan!

Reméljük hasznosnak találtad és tudtál választani valami ajándékötletet sneakerhead barátodnak / barátnődnek / haverodnak / tesódnak / párodnak / gyerekednek / szülődnek / unokatesódnak! Ajándékozásnál is próbálj figyelni a környezettudatosságra!

  • Felesleges dolgot lehetőleg ne vegyél! Olyat se, ami már van neki. Szánd rá az időt és nyomozd ki ezt előtte 😉
  • Ha netről rendelsz, akkor azt is inkább hazai webshopból/üzletből, hogy kevesebbet kelljen szállítani!
  • Ha rendeled, akkor a csomagolóanyagot válaszd szét és menjen a szelektív hulladékgyűjtőbe és ne a szemétbe.
  • Ha csomagolod, akkor ne használj csilivili, műanyaggal kombinált díszcsomagolást, akár régi magazinokból vagy újrapapírból is lehet menőn csomagolni!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)
×