Az Eastpak táska sztori

Az Eastpak táskák igazi fogalomnak számítnak nemcsak az USA-ban, de világszerte is. Az olyan ismert sziluettek, mint a Padded Pak’r hátizsák vagy a Springer övtáska igazi örökzöldeknek számítanak, évről-évre számtalan színben (és collabban!) jönnek ki – de az alapvonalak és a tartósság mindig változatlanok. A tovább után most megismerheted, hogy jutott el a márka a hadsereg beszállítói státuszból a Raf Simons kollabig, ezen felül infókat is találsz, hogy hol és mennyiért vásárolhatsz Eastpak táskát.

A hadseregtől az egyetemi campusokig

Az Eastpak története 1952-ben kezdődött az USA-ban: a Monte Goldman által Bostonban alapított Eastern Canvas Products Inc. nevű cég először az amerikai hadsereg számára gyártott “elnyűhetetlen” katonai zsákokat és hátitáskákat. Mivel egy katonánál a felszerelés minősége élet vagy halál között is dönthet, ezért a cégnél az első pillanat óta mindmáig nagyon figyelnek arra, hogy megbízható és strapabírók legyenek az általuk gyártott táskák.

Az első Eastern Canvas Products Inc. táskák a hadsereg számára készültek

Az első Eastern Canvas Products Inc. táskák a hadsereg számára készültek

Az üzlet elég jól pörgött, de mikor az alapító fia, Mark Goldman is csatlakozott a céghez, merőben új irányba fordultak. A hetvenes években ugyanis a főiskolai és egyetemi campusokon divat lett a diákok körében, hogy katonai táskákban vitték a tankönyveiket és a cuccaikat. Mark elindította a diákok számára készült táskák gyártását és néhány éven belül nagy sikert aratott, a keleti parttól a nyugatiig már ott figyeltek az EASTPAK hátizsákok az egyetemisták vállán.

Reklám egyetemistáknak - és ez már EASTPAK

Reklám egyetemistáknak – és ez már EASTPAK

Egyre színesebb és érdekesebb

A nyolcvanas években az egyszerűbb mintáktól és színektől egyre inkább elmozdultak a színes és feltűnő táskák felé, az Eastpak egy igazi, lifestyle, streetwear branddé vált. Viszont a minőség és a tartósság iránti elhivatottság változatlan maradt. Az első mintás print 1985-ben látott napvilágot: a színek és formák abszolút a nyolcvanas évek végét idézik (ami meg poén, hogy ez most 2019-ben ismét divat 😀

Az első színes minta 1985-ben érkezett meg

Az első színes minta 1985-ben érkezett meg

Valószínűleg közületek is emlékeznek néhányan a kilencvenes években nagyot ment reklámra, amikor csontvázak “viseltek” makulátlan Eastpak táskákat – ezzel mindenki számára átvitték azt az üzenetet, hogy az ígért 30 éves garanciát komolyan veszik.

Ki bírja tovább? A híres "csontvázas" Eastpak reklám a 90-es évekből

Ki bírja tovább? A híres “csontvázas” reklám a 90-es évekből

Collab culture

A kétezres években kezdődő kollaborációs láz az Eastpak táskákat sem hagyta érintetlenül, az első designer collab Eastpak táska 2003-ban került a boltok polcaira. Ez egy holland tetoválóművész volt, aki ha jól dekódolom, akkor tényleg ilyen hosszú művésznéven fut: Hendrikus (“Hanky Panky”) Johannes Everhardus Schiffmacher. Azóta a márkával együttműködő tervezők, designerek és márkák listája már egészen hosszúra nyúlt, néhány név róla: Kris van Assche, Raf Simons, Colette, A.P.C, Wood Wood, Timberland, Vetements vagy Ed Banger.

A kétezres évek óta az Eastpak sok collab táskát készített

A kétezres évek óta az Eastpak sok collab táskát készített

Praktikus és stlílusos egyszerre

Az Eastpak azóta is ebbe az irányba megy: stílusos – és akár limitált – táskákat gyártani, melyeknél a praktikum és a tartósság alapkövetelmény! Egy hátizsáknak és ez utazótáskának ugyanis mindenképpen praktikusnak és strapabírónak kell lennie – és hogy még mi mindennek, azt korábbi “Milyen a jó hátizsák?” cikkemben alaposan körbejártam 🙂 Viszont a szettünk egyik legnagyobb méretű és legláthatóbb darabja, ezért egyáltalán nem mindegy hogyan néz ki.

Stílus és praktikum

Stílus és praktikum

Ha Eastpak táska vásárláson gondolkodsz, akkor csekkold a sneakerbox.hu shop választékát!

A legnépszerűbb Eastpak táskák

Az Eastpak jellegzetesen egyszerű földgömbös logója már sokféle táskán felbukkant már az elmúlt évtizedekben, de van néhány olyan forma, amit már messziről azonnal kiszúrhatsz, hogy “igen, ez egy Eastpak táska”!

Eastpak Padded Pak’r hátizsák

A legnépszerűbb Eastpak hátizsák a Padded Packr’ mely letisztult és mára már ikoniussá vált formavilággal rendelkezik. Két fő részből áll, a nagyobb pakolós részből és az elülső cipzáros részből. A cipzárak önjavítóak, ha valahol szétnyílik, akkor mindössze annyi a dolgod, hogy a másik irányból végighúzod a kocsit és újra sínre kerül a dolog 🙂

Az egész Padded Pak’r ugyanabból a nagy sűrűségű, vízlepergető, ballisztikus nejlonból áll, a varrások duplák és hegesztettek: így ha meg is szakad valahol egy öltés, nem szalad tovább. A vállpántok párnázottak és hordás során idomulnak a vállaidhoz és a hátadhoz. És minden szezonban annyi színben jön ki a modell, hogy csak győzz választani 😀

A Hátizsák: Eastpak Padded Pak'r

A Hátizsák: Eastpak Padded Pak’r

Eastpak Springer övtáska

Az övtáska, vagy más néven “hasitasi” az a táskafajta, aminek a hordási módja gyökeresen megváltozott akkor, amikor a kétezertízes évek végén újra divatba jött. Ugyanis a megjelenésekor még tényleg mindenki övtáskaként hordta, de azért lássuk be, annyira nem előnyös viselet 😀 Ezért amikor a retro hullámot meglovagolva, a visszatért, akkor az övtáska (angolul amúgy ‘bum bag’) viselési módja megváltozott: hanyagul átveted keresztbe a válladon, a tatyit a mellkasodon vagy hátadon hordva (ez utóbbit csak olyan helyeken, ahol biztos vagy benne, hogy nem fog benne illetéktelen matatni 🙂

Az Eastpak Springer az övtáska “alapmodellje”. Könnyű és egyszerű, de funkcionalitása mellett stílusos is. Elől cipzáros rész a nagyobb dolgoknak – nyilván itt a “nagyobb” alatt a pénztárcára, telefonra, napszemüvegre kell gondolni. A hátsó részen található cipzáros részbe mehet a kulcs, vagy ha van vékony tárcád, kártyatartód van, akkor ide mehetnek az értékek.

Eastpak Springer: az övtáska "alapmodell"

Eastpak Springer: az övtáska “alapmodell”

Eastpak táska árak

Az Eastpak táskáknak nagyon jó az ár-érték arányuk. Az alapmodellek is hozzák a tartósságot és az örökzöld designt, ezt a táskát tíz éve, ma és tíz év múlva is nyugodtan felveheted bármilyen szetthez – és mivel 30 éves gari van rá, ezért szükség is lesz erre a fajta “stílustartósságra” is. Akár suliba, egyetemre, munkába használod mindennapi hátizsákként, akár időnként (utazás, kirándulás), hosszú ideig társad lesz, tehát sokkal jobban megéri, mint venni egy csak pár ezer forinttal vagy néhány euróval olcsóbb táskát, ami szétesik pár éven belül vagy a megjelenése miatt nem szívesen hordod már.

Egy Eastpak Padded Pak’r alapmodell ára 2019-ben 13990 Ft, egy Springer övtáskát 7990 Ft-tól már megkapsz.

Vigyázat, hamisítják!

Az is fontos, hogy ha ennél olcsóbban látod (főleg valami nevenincs webshopban vagy Instán és Facebook profilon üzemeltetett kamushopban), vagy láthatóan nem időszakos akcióról van szó, akkor kezdj el gyanakodni, hogy nem hamisítvánnyal van-e dolgod. Lehet, hogy első pillantásra úgy gondolod, hogy egy olcsóbb “Eastpak táskának látszó tárgy” is megfelelő lehet, de a hamisítók nemhogy 30 év, de 30 másodperc garit sem vállalnak a táskákra, így a legfontosabb dologtól, a tartósságtól esel el.

Eastpak táska vásárlás

Eastpak hátizsák, övtáska és utazótáska már számos webshopban és üzletben beszerezhető – nálunk a sneakerbox.hu shopban is, ráadásul nem csak az alapmodellek vannak nálunk, hanem spirább, limitált Eastpak táskák is, csekkold őket most!

Eastpak Tecum Top Cnnct

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×