12 dolog, amit egy jó hátizsák tud

A hátizsák legtöbbünk számára a mindennapok elengedhetetlen része. De milyen a jó hátizsák, mit kell tudnia? Vannak alapfunkciók, amit mindegyikben meg kell lennie, akár suliba, akár munkába, akár nyaraláshoz, utazáshoz használod. És vannak olyan tulajdonságok, amik egyik vagy másik hátitáskát alkalmasabbá tesznek iskolatáskának vagy éppen városnézéshez. Ebben a cikkünkben minden hasznos infót összegyűjtüttünk a témában, katt a továbbra!

Mit tudhatsz meg ebből a cikkből?

A hátizsákok alapvetően fontos tulajdonságai 12 pontban
A hátizsák, mint iskolatáska
Hátizsák egyetemre és munkába
Hátizsák utazáshoz, városnézéshez, nyaraláshoz
Megéri-e a jobb minőségű, de magasabb árú hátizsák?
Hol tudsz venni jó hátizsákot?

Milyan a jó hátizsák? (Fotó: Vitaly Taranov / Unsplash)

12 dolog, amire figyelj hátizsák vásárlásakor

Ha hátizsák vásárláson gondolkodsz magadnak, egy családtagodnak, vagy éppen ajándékba, akkor az alábbiakra mindenképpen figyelj!

1. A hátizsák hossza és szélessége passzoljon hozzád

A kényelmes viselés érdekében a hátitáska alja a csípődig  érjen. Ne legyen szélesebb, mint a hátad, mert az járás közben kényelmetlen lehet, hogy a karjaid nekiütköznek séta közben.

2. A vállpánt és a hát lehetőleg legyen párnázott

A széles és párnázott vállpánt a legjobb, és persze állíthatónak kell lennie. A hátrész párnázása is fontos lehet, főleg ha sokat hordod a hátizsákod. Ez a „felszereltség” középkategóriától felfelé már megszokott.

Jól állítható + párnázott pántok = kényelmes hátizsák

Jól állítható + párnázott pántok = kényelmes hátizsák

3. Legyen állítható a hátpántja

A pántok a váll közepén menjenek át, állítsd a balt és a jobbat is ugyanolyan feszesre és egyiket se hagyd lazán lógni. A hátizsák így tudja betölteni azt a szerepét, hogy még alaposan megtömve is eloszlassa a terhelést.

4. Legyen egy kényelmesen fogható füle

Bár legtöbbször persze a hátadon fogod hordani, mégis fontos, hogy a hátizsákodnak legyen egy kényelmesen fogható füle a pántjai között, amivel meg tudod emelni, ha keresel benne valamit, vagy kézben is tudod tartani. Ha jó fej vagy, akkor buszon, villamoson leveszed, mert a hátizsákkal tényleg könnyű akaratlanul elkasználni valakit. Ilyenkor jön jól egy kényelmes fül, ami nem vágja a kezed.

A jó hátizsákot kézben is kényelmes tartani (Eastpak Padded Pak'r)

A jó hátizsákot kézben is kényelmes tartani (Eastpak Padded Pak’r)

5. Legyen jó minőségű a cipzárja!

Belegondoltál már, hogy ha egy hátizsákot több évig használsz, hányszor húzod be és ki a cipzárat? Ezért nagyon fontos a jó minőségű és strapabíró cipzár.

6. Te férj könnyen hozzá a benne lévő cuccokhoz…

Két fő hátizsák típus létezik, az egyik, amikor az előoldalán egy fordított U alakú cipzár van, amivel szinte az egész elejét le tudod nyitni, ez jobban pakolhatóvá teszi. A másik megoldás a felül nyitható változat. Itt a kisebb dolgokat keresheted rendesen, ha a táskád aljára csúsztak 🙂

7. …de más lehetőleg ne!

A könnyű kipakolhatóság határozottan hátrány, ha ezt egy zsebtolvaj végzi. Keress olyan hátizsákot, amiben vannak kifejezetten nehezen hozzáférhető részek. Ide tedd az értékeidet, a pénztárcádat, az irataidat, a kocsikulcsot, stb. Ilyen relatíve biztonságos tároló lehet egy cipzáros részen belüli még egy cipzáros rész, vagy egy olyan zseb, amit csak egy határozottabb, erősebb mozdulattal lehet szétnyitni, vagy egy olyan zseb, ami hozzáér a táska hátfalához, ezáltal a testedhez.

Ezek mind segítik, hogy észrevedd, ha illetéktelenek matatnak benne. Ne feledd, a zsebtolvajok tettestársai általában megpróbálják elterelni a figyelmedet, ezért ha valamilyen balhés jelenetet látsz mondjuk a villamoson vagy az aluljáróban, akkor első dolgod legyen, hogy magad elé veszed a hátizsákodat és egyik kezed a telefonodon legyen 😉

8. Olyan színű legyen, amin kevésbé látszik meg a kosz

A hátizsák a sneakerünk mellett a leginkább koszolódó mindennapi használati tárgyunk. Nekidőlünk dolgoknak, letesszük a földre, éri az utca pora, szóval koszolódik. Ez egy világos színű hátizsákon azonnal meglátszik, egy feketén, szürkén vagy rafkós mintáson kevésbé.

Válassz olyan színt, amint kevésbé látszik a kosz (Eastpak Padded Pak'r)

Válassz olyan színt, amint kevésbé látszik a kosz (Eastpak Padded Pak’r)

9. Passzoljon a stílusodhoz, a szettedhez

A hátizsákod a szetted része. Nagy és jól látható – szóval olyan színűt, mintájút és stílusút válassz, amit a legtöbb szettedhez fel tudsz venni. Vagy legyen több hátizsákod és tudd, hogy melyik mihez illik. A „hypebeast karácsonyfák” azzal tudják magukra tenni a „csúcsdíszt” ha a méregdrága de annál jobban össze nem illő szettjükhöz még egy tökéletesen elütő táskát is magukra vesznek 😀

10. Legyen (valamennyire) vízálló

Nyilván nem annyira, hogy úszni tudj benne, de ha elkap egy eső, akkor a dolgaid, amik benne vannak azért ne ázzanak el. Megvásárlás után érdemes lehet egy gyors tusolással megnézni, hogy mennyi vizet bír az új hátizsákod és hogy milyen könnyen szárad meg.

11. Legyenek jól elkülönülő tárolózsebek

A kisebb-nagyobb tárolózsebek segítik, hogy megtaláld (és biztonságban tudd) a fontos dolgaidat: pénztárca, iratok, lakáskulcs, autókulcs, (nap)szemüveg, telefon, powerbank, tollak vagy bármi, amit magadnál hurcolsz. Ezenknek jó ha külön helyük van, hogy például egy kulcscsomó és a napszemüveged vagy a telefonod ne rázódjon ugyanabban a zsebben.

Régebben külön zsebek készültek a hordozható zenelejátszóknak, fülhallgatózsinór-kivezetéssel, de amióta a zene a telefonunkon van, az pedig a zsebünkben, ezek el is tűntek a táskákról… Ha a tieden még van ilyen arra jó lehet, hogy a powerbanket teszed bele és így a táskádból tudod tölteni a telódat.

A jó hátizsák sok tárolózsebbel rendelkezik

A jó hátizsák sok tárolózsebbel rendelkezik

12. Férjen bele egy cipősdoboz is!

Mi, sneakerheadek azt is szeretjük, ha egy egész cipősdoboz is belefér a hátizsákba, így ha tradelni megyünk, vagy épp szállítjuk haza az LPU-t, akkor nem kell még egy szatyrot is a kezünkben lóbálni 🙂

Jó hátizsákot keresel?

Nézz be a sneakerbox.hu shopba, ahol adidas, Eastpak és Vans táskákat találsz mindenféle színben és méretben!

Hátizsák, mint iskolatáska

Persze a kiskölyköknek is van verdás/szuperhősös vagy hercegnős gyerekhátizsákja, de ők azért még annyi mindent nem cipelnek magukkal – az első igazi komoly hátizsákot jellemzően iskolatáskaként kapják. A könyveken és füzeteken kívül bele kell férnie az uzsonnának, egy italospalakcnak, tolltartónak és más iskolaszereknek is.

Hasznos funkciók kisiskolásoknak

Egy külső italospalack tartó nagyon hasznos lehet, mert ha valaki egyszer is elfelejti rendesen visszacsavarni vagy visszapattintani a kupakot… 😮 Egy külső (jellemzően rugalmasan táguló, hálós anyagból álló) tartózsebben kapásból álló helyzetben marad a palack – és ha ki is ömlik vagy löttyen, az a táskán kívül történik. Nincsenek átázott könyvek és átmásolandó füzetek 😉

Hasznos lehet, ha van valami fényvisszaverő (reflective) elem a gyerek hátizsákján, de ha nincs, akkor érdemes valami olyan menű mütyürt (matrica, rátűző) rátenni, ami fényvisszaverő.

„Rajzfilmes” helyett inkább márkás hátizsákot

Mi azt mondjuk, hogy az éppen nagyon menő rajzfilm vagy játék designos táskákat kerüljétek el, mert ezek általában gyorsabban mennek ki a divatból, mint hogy a hátizsák elhasználódna. Inkább a márkás (pl. adidas, Nike, Vans, Eastpak) hátizsákokat javasoljuk, mert a márkás táska ugyanolyan menő és nem is fog kimenni a divatból.

Milyen a jó hátizsák iskolatáskának?

Milyen a jó hátizsák iskolatáskának?

Milyen nehéz lehet a hátizsák?

Bár a súlyos hátizsák rendszeres cipelése a felnőtteknél is okozhat tartásproblémát és egészségi gondokat, ez a kérdés leginkább a gyerekek és az iskolatáskák kapcsán merül fel. Az ökölszabály, hogy a hátizsákot viselő testsúlyának 15 vagy legfeljebb 20%-a lehet a hátizsák súlya. Ha valaki izmosabb (főleg vállban, hátban), akkor nyugodtan el lehet menni a 20%-ig, de inkább a 15%-ot lőjük be!

Mi mutatja, hogy túl nehéz a hátizsák?

Például, ha már megemelni, felvenni is nehéz. Ha tartósabb viselés után hátfájás vagy karzsibbadás jelentkezik, vagy a táska pántjai „mintát nyomnak” a vállakba. Ha csak előregörnyedve lehet „kényelmesen” hordani – igazából ez sem „kényelem”, csak azzal, hogy jobban ráfekszik a hátra, jobban eloszlik a súlya. Ha semmit sem lehet otthon hagyni a nehéz teherből, akkor annyit lehet ilyenkor okosítani, hogy a nehéz dolgok kerüljenek alulra és középre, vagy pár dolgot viszel kézben.

A nehéz hátizsák nem jó - főleg ha iskolatáska!

A nehéz hátizsák nem jó – főleg ha iskolatáska!

Hátizsák egyetemre vagy munkába

Attól, hogy az iskolatáskás korból kinövünk, még sokat kell utána (tovább)tanulni. Középiskolában jellemzően nem csökken, inkább nő a hordozandó cuccok száma, ehhez még egy laptop is társulhat idővel.

Laptop a hátizsákban

A hátizsákoknál általában megadják, hogy mekkora laptopot tudsz beletenni (itt a colt kell nézni, a leggyakoribb méretek 11″ és 15″ között vannak). Azt is számold hozzá, hogy ha a laptopot tokban hordod, az tovább növeli a méretét, nehogy pont emiatt ne tudd becipzározni 😀

Most már szinte szériatartozék a laptoptartó zseb, ami egy párnázott elválasztó a hátizsák nagy pakolós részében, közvetlenül a hátad mögött. Az igazán menő táskákban ezt puha anyaggal borítják, hogy ne karcolja meg féltett laptopod felületét.

Legyen visszafogott és praktikus

A felsőoktatásban vagy a munkahelyen már inkább a klasszikus és letisztult darabok kerülnek előtérbe, hogy egy kevésbé sportos szetthez is passzoljananak. Elegáns szetthez továbbra sem javasoljuk a hátizsákot, ahhoz egy kézitáska dukál 🙂

Hátizsák puha laptop tartó zsebbel (Eastpak Tecum Top Cnnct)

Hátizsák puha laptop tartó zsebbel (Eastpak Tecum Top Cnnct)

Hátizsák nyaraláshoz, városnézéshez

Itt most kifejezetten a városnézős, nyaralós, kirándulós hátizsákokról beszélünk, mert a túrázáshoz, hegymászáshoz speciális felszerelésre lehet szükséged. Mivel nem sokunknak van külön utazáshoz hátizsákja, ezért érdemes eleve egy olyat választani, ami erre is alkalmas – vagy ha több van, akkor inkább az arra alkalmasat magatokkal vinni.

A legeslegfontosabb, hogy a hátizsákodon kényelmesek legyenek a pántok, hogy ne gyilkolják le a válladat a nap végére és minél kevésbé izzadjon rá a hátadra.

Ne cipelj magaddal sokmindent

A városnézésnél ne cipelj magaddal sok dolgot, mert rá fog izzadni a hátadra az egész napos mászkálásban. Ha hűvösebb vagy esőre áll az idő érdemes lehet egy könnyű széldzsekit vagy esőkabátot bedobni – ezek nem foglal nak sok helyet. Hagyj helyet a táskában, hogy ha vesztek napközben valami szuvenírt, ne kelljen kézben vinned a szállásra visszatérésig.

Vigyázz az értékeidre

Itthon is szívás, ha valaki elemeli az értékeidet, de külföldön egy ilyen eset egy pillanat alatt tönkreteheti a nyaralásodat. Sose legyen nálad minden pénzed és iratod, egy fényképes igazolványt és némi pénzt mindig hagyj a szállásodon, egy igazolvány/útlevél pedig legyen nálad. Ezt süllyeszd a hátizsákod legmélyebb zsebébe, hogy nehogy kizsebelhessenek.

Utazáskor főleg úgy pakolj, hogy ki lophassanak ki semmit a hátizsákodból!

Utazáskor főleg úgy pakolj, hogy ki lophassanak ki semmit a hátizsákodból!

Zárható hátizsák

Válassz olyan hátizsákot, aminek a cipzárhúzókáin van egy-egy lyuk. Ezeket össze tudod zárni egy kis bőrödlakattal. Ezt persze nem a városnézéshez ajánljuk, hanem akkor, ha repüléskor végül mégsem engedik felvinni a fedélzetre a kézipoggyászodat. Ilyenkor vedd ki az összes értékedet és zárd össze a cipzárakat a kis lakattal.

Víz legyen nálad!

Mindig legyen nálad egy palack víz. És mivel te sem akarsz feleslegesen műanyag szemtetet termelni, ne eldobható PET-palackban, hanem a saját kulacsodban. A jó hátizsákon van külső kulacstartó is általában zseb vagy rugalmas háló formájában.

„Szabadulj meg” tőle, ahol tudsz

A hátizsákot a legtöbb múzeumba és turistalátványossághoz nem engedik be, le kell tenni – általában vannak erre a célra szolgáló zárható szekrények. De még ha nem is kötelező, akkor is használd ki a lehetőséget, ha egy ilyen megőrzőben vagy ruhatárban megszabadulhatsz egy kicsit a hátizsákodtól 😉

Hátizsák utazáshoz

Hátizsák utazáshoz

Megéri-e jó minőségű, de magasabb árú hátizsákot venni?

Egyértelműen igen! Olyan márkás hátizsákot válassz, ami nem csak egy-két szezont bír ki, de éveken keresztül hű társad tud lenni a mindennapokban. Az Eastpak például 30 (igen, harminc) év korlátozott, globális garanciát vállal a táskáira, de nyilván egy adidas vagy egy Nike vagy Vans táskában sem fogsz csalódni.

Hasonlóan a sneakerekhez, mi nem javasoljuk a fast fashion vagy a silány utánzatok vásárlásást, inkább érdemes először több pénzt kiadni, de hosszú távon mégis ez lesz a pénztárcabarátabb megoldás. Vannak hátizsák modellek (ilyen például az Eastpak Padded Pak’r), amik gyakorlatilag sosem mennek ki a divatból, ha jó színben veszed meg, akkor sok éven át jól tudod majd használni.

Hol kapható jó hátizsák?

Ahogy fentebb írtuk – ahogy a sneakerek esetében is – mi a bevált, ismert márkák választékát javasoljuk. Náluk a minőség garantált – ezt a a fast fashion vagy a piaci hátizsákoktól nem fogod megkapni. „Természetesen” a márkás táskákat is hamisítják, szóval nagyon figyelj, hogy csak megbízható üzletben és webshopban vásárolj! Amit a sneaker kamushopok esetében megismertettünk veletek a táskákra, hátizsákokra ugyanúgy áll!

Ne szívd meg egy „olcsó” replikával, ami nagyon is drága lesz, ha hamar tönkremegy benne a cipzár, kiszakad az anyaga vagy elveszti a színét az első meg- és beázás után!

Ha jó táskát akarsz, akkor a sneakerbox.hu shopot ajánljuk, ahol jó sokféle adidas, Eastpak és Vans táskákat találsz több színben és méretben!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)
×