Maklari: új hungarikum a láthatáron?

Amikor nem is olyan régen megláttam egy posztot, hogy magyar sneaker van a láthatáron, nem is hittem a szememnek. Ha valaki nem hallott volna a Maklari márkáról annak nagyon is ajánlott a cikk elolvasása! A tovább után fókuszban a Maklari, és első első hivatalos sneakerük, a Prime Essential!

Egy kis háttérsztori

Hogy őszinte legyek, amikor megláttam a „Maklari” nevet, nem mondott semmit, hisz a korábbiakban nem találkoztam vele egyszer sem. Amikor is azonban beleolvastam a cég történetébe, hősiesen bevallom, enyhe bizsergés futott végig rajtam, hiszen odavagyok az ilyen csavaros történetekért.

Na de honnan is indult ez az egész? A ’80-as évek közepén járunk. Maklári Sándor vízilabdázó egy jó cipész barátjának szívességből anyagbeszerző körútra indult. Útja során valami megfoghatta, hisz egyre többet segédkezett a műhelyben, addig-addig, míg a végén megismerkedett a szakma csínjával-bínjával. Ezen tudás birtokában 1988-ban feleségével, Dobcsek Judittal nekivágtak a cipőiparnak. Kezdetben a Duna cipőgyárban járultak hozzá a népgazdaság cipőtermeléséhez, majd a Tisza cipők gyártásában is szerepet vállaltak

"Handcrafted in Hungary"

„Handcrafted in Hungary”

A manufaktúra felemelkedése

A 80-as évek végén be is indult a kis családi vállalkozás, ahol eleinte csak bedolgozást vállaltak, ámbátor a 90-es évek közepétől nagy előrelépést produkáltak, hisz’ elkezdtek komplett cipőket gyártani és nem is olyan „kicsiben”, hiszen három üzletet is magukéknak tudhattak, körülbelül 40 alkalmazottal.

Egy új generáció

2018-ban Maklári Erik, annak érdekében, hogy továbbvigye a tradíciót valami újat álmodott három további úriemberrel (név szerint: Perjési Roland, Kiss Csaba, Jakab Péter), ami a mai generációra is nagy hatással van. Ez nem más, mint a sneakerek világa. A lépők kézzel készülnek, hűen a tradíciókhoz. Az első 100 darab szeptember 8-án debütált a webshopon. A fent említett három úriember is szerelmese a sneakereknek és a Kicks R Good rendezvények szervezésének lebonyolításában is nagy szerepet vállalnak. A Kicks R Good eseményekről természetesen mi is rendszeresen beszámoltunk cikkekben és videókban egyaránt 🙂

A Maklari cipők

Jelenleg három színállásban kaphatóak a szépségek és anyaghasználat terén panasznak nincs helye, ugyanis a belső rész a talpbetéttel együtt első osztályú kecskebőrből készült, míg a külsőrész szintén első osztályú marhabőrből.
A mindennapos séta sem válik kényelmetlenné x óra után, mivel a Phylon középtalp azért biztosítja a kényelmet. Értelemszerűen nem egy BOOST-talphoz kell hasonlítani 🙂 Továbbá attól sem kell tartani, hogy egyszer csak szeretett lépőnk ragasztása egy szebb pillanatban bedobja a törölközőt, merthogy  német ipari ragasztóval vannak az illesztések összetéve és ugye elméletileg a német precizitást már csak a japán képes felülmúlni 🙂

"Handcrafted in Hungary"

„Handcrafted in Hungary”

A logó

Maga a logó (IXX8) és a lépők oldalán található 8-as számok mind amellett, hogy a cég 1988-as alapítására asszociál, rejt még valamit. Ugyanis, ha a logót függőleges helyzetbe állítjuk (azaz a 8-as kerül „fentre”, az I pedig „lentre”)  akkor észrevehetjük, hogy olyan, mintha egy befűzött felsőrészt látnánk. Nem véletlen 🙂

Egy kis érdekesség a tulajdonosról

Maklári Erik egészen 2015-ig az UTE ötszörös válogatott jégkorongosa volt és hátvédként „tevékenykedett” igencsak magas szinten, ám 26 éves korában úgy döntött, hogy felhagy a sporttal és ki szeretné magát próbálni az élet más területein is. Családja révén sokat tevékenykedett és foglalkozott gyáruk háza tájékánm sőt még a kutyatenyésztés és -kiállítás terén is ki szerette volna magát próbálni.

Összességében

Személy szerint én nagyon örülök, hogy végre a magyar „sneaker kultúra” is gyökeret verni látszik. Szerintem ez egy hatalmas előrelépés és remélhetőleg kinövi magát a brand és nem csak Magyarországon fog teret hódítani. Én csak ajánlani tudom mindenkinek és biztatni, hogy szerezzen be mindenki egyet, aki csak teheti, mert anyaghasználat terén tényleg minőséget kapunk a pénzünkért. Apropó pénz. A lépő ára 29 990 Ft és a fent említett helyeken és a BP Shopban meg tudjátok vásárolni őket. Jó beszerzést, pacsi mindenkinek!

hegedsboti

Az átlaggal ellentétben, minden reggel boldogan megyek iskolába, hisz belebújhatok kedvenc lépőim egyikébe.
×