Maklari: új hungarikum a láthatáron?

Amikor nem is olyan régen megláttam egy posztot, hogy magyar sneaker van a láthatáron, nem is hittem a szememnek. Ha valaki nem hallott volna a Maklari márkáról annak nagyon is ajánlott a cikk elolvasása! A tovább után fókuszban a Maklari, és első első hivatalos sneakerük, a Prime Essential!

Egy kis háttérsztori

Hogy őszinte legyek, amikor megláttam a “Maklari” nevet, nem mondott semmit, hisz a korábbiakban nem találkoztam vele egyszer sem. Amikor is azonban beleolvastam a cég történetébe, hősiesen bevallom, enyhe bizsergés futott végig rajtam, hiszen odavagyok az ilyen csavaros történetekért.

Na de honnan is indult ez az egész? A ’80-as évek közepén járunk. Maklári Sándor vízilabdázó egy jó cipész barátjának szívességből anyagbeszerző körútra indult. Útja során valami megfoghatta, hisz egyre többet segédkezett a műhelyben, addig-addig, míg a végén megismerkedett a szakma csínjával-bínjával. Ezen tudás birtokában 1988-ban feleségével, Dobcsek Judittal nekivágtak a cipőiparnak. Kezdetben a Duna cipőgyárban járultak hozzá a népgazdaság cipőtermeléséhez, majd a Tisza cipők gyártásában is szerepet vállaltak

"Handcrafted in Hungary"

“Handcrafted in Hungary”

A manufaktúra felemelkedése

A 80-as évek végén be is indult a kis családi vállalkozás, ahol eleinte csak bedolgozást vállaltak, ámbátor a 90-es évek közepétől nagy előrelépést produkáltak, hisz’ elkezdtek komplett cipőket gyártani és nem is olyan “kicsiben”, hiszen három üzletet is magukéknak tudhattak, körülbelül 40 alkalmazottal.

Egy új generáció

2018-ban Maklári Erik, annak érdekében, hogy továbbvigye a tradíciót valami újat álmodott három további úriemberrel (név szerint: Perjési Roland, Kiss Csaba, Jakab Péter), ami a mai generációra is nagy hatással van. Ez nem más, mint a sneakerek világa. A lépők kézzel készülnek, hűen a tradíciókhoz. Az első 100 darab szeptember 8-án debütált a webshopon. A fent említett három úriember is szerelmese a sneakereknek és a Kicks R Good rendezvények szervezésének lebonyolításában is nagy szerepet vállalnak. A Kicks R Good eseményekről természetesen mi is rendszeresen beszámoltunk cikkekben és videókban egyaránt 🙂

A Maklari cipők

Jelenleg három színállásban kaphatóak a szépségek és anyaghasználat terén panasznak nincs helye, ugyanis a belső rész a talpbetéttel együtt első osztályú kecskebőrből készült, míg a külsőrész szintén első osztályú marhabőrből.
A mindennapos séta sem válik kényelmetlenné x óra után, mivel a Phylon középtalp azért biztosítja a kényelmet. Értelemszerűen nem egy BOOST-talphoz kell hasonlítani 🙂 Továbbá attól sem kell tartani, hogy egyszer csak szeretett lépőnk ragasztása egy szebb pillanatban bedobja a törölközőt, merthogy  német ipari ragasztóval vannak az illesztések összetéve és ugye elméletileg a német precizitást már csak a japán képes felülmúlni 🙂

"Handcrafted in Hungary"

“Handcrafted in Hungary”

A logó

Maga a logó (IXX8) és a lépők oldalán található 8-as számok mind amellett, hogy a cég 1988-as alapítására asszociál, rejt még valamit. Ugyanis, ha a logót függőleges helyzetbe állítjuk (azaz a 8-as kerül “fentre”, az I pedig “lentre”)  akkor észrevehetjük, hogy olyan, mintha egy befűzött felsőrészt látnánk. Nem véletlen 🙂

Egy kis érdekesség a tulajdonosról

Maklári Erik egészen 2015-ig az UTE ötszörös válogatott jégkorongosa volt és hátvédként “tevékenykedett” igencsak magas szinten, ám 26 éves korában úgy döntött, hogy felhagy a sporttal és ki szeretné magát próbálni az élet más területein is. Családja révén sokat tevékenykedett és foglalkozott gyáruk háza tájékánm sőt még a kutyatenyésztés és -kiállítás terén is ki szerette volna magát próbálni.

Összességében

Személy szerint én nagyon örülök, hogy végre a magyar “sneaker kultúra” is gyökeret verni látszik. Szerintem ez egy hatalmas előrelépés és remélhetőleg kinövi magát a brand és nem csak Magyarországon fog teret hódítani. Én csak ajánlani tudom mindenkinek és biztatni, hogy szerezzen be mindenki egyet, aki csak teheti, mert anyaghasználat terén tényleg minőséget kapunk a pénzünkért. Apropó pénz. A lépő ára 29 990 Ft és a fent említett helyeken és a BP Shopban meg tudjátok vásárolni őket. Jó beszerzést, pacsi mindenkinek!

hegedsboti

Az átlaggal ellentétben, minden reggel boldogan megyek iskolába, hisz belebújhatok kedvenc lépőim egyikébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×