Párizs Sneaker & Hype Store Check

Március közepén Párizsba voltam hivatalos az adidas Deerupt bemutató eseményére. A kétnapos bemutató után nyakamba vettem a várost, és – bár nem egészen ilyen hideggel és ennyi hóval képzeltem a párizsi tavaszt – sorban pipáltam az üzletlistámat: Bape, Supreme, adidas Originals, Nike Lab, size?, afterdrop, SNS és még sokan mások. Nézd meg a videót, olvasd el a cikket! Párizs, a divat fővárosa a tovább után!

A videó

A videóból nem csak a legjobb párizsi sneaker üzleteket ismerheted meg, hanem két „Párizs kihívást” is igyekeztem beadni, készíts be egy kis hidegélelmet és nézd meg YouTube csatornánk egyik leghosszabb videóját 🙂

A ‘hype’ környék: Le Marais és Les Halles

Volt egy listám, amire az előző napokban szorgosan írogattam fel a helyi erők által ajánlott boltokat, szóval nem vaktában indultam neki. Eldöntöttem, hogy elsősorban nem a nagy márkák hatalmas „flagship store” üzleteit csekkolom majd, hanem inkább a kis „gyöngyszemeket”.

A szállást is eleve úgy foglaltam, hogy közel lehessek ahhoz a középkori hangulatú, szűk utcákkal és kis boltokkal teli Le Marais és a modernebb épületekkel megtűzdelt, de ugyanúgy hangulatos, sok üzlettel és sétálóutcával rendelkező Les Halles negyedekhez – itt van a legtöbb sneaker üzlet egy rakáson. Ez egy aránylag kis terület, sétálva könnyedén bejárható pár óra alatt.

A legtöbb sneaker üzlet a Le Marais és a Les Halles negyedekben van

A legtöbb sneaker üzlet a Le Marais és a Les Halles negyedekben van

Párizsi „tavasz”

Volt egy kép a fejemben a tavaszi párizsról, ahogy rügyező fák alatt, kellemesen simogató napsütésben, kávé és frissen sült croissant illatától övezve látogatom majd sorra az üzleteket és mikor reggel kiléptem a hotel kapuján azzal kellett szembesülnöm, hogy igencsak hideg van és esik az eső. Sőt: havas eső. Sőt: hó.

Esernyőm nem volt, így hát kapucnis pulcsi, sapka, hogy ne ázzak annyira és persze a Yeezyről is gondoskodni kellett, hogy minél kevésbé ázzon és legyen saras. Mivel azért néztem időjárás-előrejelzést, ezért nem ért teljesen váratlanul a szar idő és elhoztam az adidas Originals cipőtisztító és cipőápoló termékek közül az impregnáló spray-t, amivel alaposan befújtam a jízkót indulás előtt, így már mehetett a menet.

Yeezy x adidas Originals repellent spray

Yeezy x adidas Originals repellent spray

BAPESTORE PARIS

Cím: 34 Rue de la Verrerie, 75004 Paris

Először a párizsi BAPE STORE-ba vitt az utam, mely 2017 decemberben nyílt meg. Ez a Budapesthez legközelebb eső BAPE, Európában egyébként csak Londonban van ezen kívül. Nagyon izgalmas volt bemenni egy ilyen hype márka üzletébe, amit mi általában csak online látunk 🙂

Az üzlet kialakítása full letisztult, minden fehér, a próbafülkék mintás függönyeit kivéve semmi sem tereli el a figyelmed a cuccokról. A választékot illetően igazából nem értek meglepetések: szinte kizárólag a márka védjegyének számító camo nadrágok, felsők és kabátok voltak. Felpróbáltam egy shark hoodie-t, de úgy döntöttem, hogy inkább majd máskor veszek több mint 500 euróért pulcsit 😀

Párizsi sneaker store check: BAPE Paris (34 Rue de la Verrerie)

Párizsi sneaker store check: BAPE Paris (34 Rue de la Verrerie)

ADIDAS ORIGINALS

Cím: 3 Ter Rue des Rosiers, 75004 Paris

A Le Marais negyedben egy hangulatos kis utcában van egy még hangulatosabb adidas Originals üzlet. Egyáltalán nem kicsi, elég durva a sneaker felhozatal is. Nagyon tetszett az eklektikus indusztriális és kortárs design belső kialakítás, az egyedi cipőtervező munkaállomás, és hogy design és művészeti albumok is hevertek mindenfelé, amikbe bele lehetett lapozni. Épp ment a sorakozás, amikor ott voltam, mert a fekete Yeezy Powerphase raffle nyertesei éppen akkor vették át/meg a cipőiket (aztán később kiderült, hogy felesleges volt a nagy sorakozás, mert más üzletek polcain láttam még bőven belőle).

Sneaker Store Check Párizsban: adidas Originals Marais (3 Ter Rue des Rosiers)

Sneaker Store Check Párizsban: adidas Originals Marais (3 Ter Rue des Rosiers)

SUPREME

Cím: 20 Rue Barbette, 75003 Paris

Egy kis utcácskában egyszerű fekete portál mögött bújik meg a kontinens egyetlen Supreme üzlete (a másik európai szintén Londonban van). Mikor odaértem, háromnegyed óra múlvára kaptam időpontot (addig pont megkajáltam a közelben) majd az üzlet előterében egy kis sorbanállás (legalább nem kellett ázni 🙂  után bebocsáttatást nyertem a hype szentélybe. Mivel aznap nem volt drop, ezért az érdeklődés elég lanyha volt, de azért így is voltak benn elegen. Előttem és mögöttem a sorban jellemzően ketten együttvéve voltak annyi idősek mint én, a mandulavágású szem vagy az orosz karattyolás volt legtipikusabb. Távozásnál a náluk lévő Supreme-es szatyrok mennyiségéből látszott, hogy ezeknél a srácoknál (illetve hát inkább nyilván a szüleiknél) nem igazán számít a pénz.

Benn a cuccok közül annyira nem mozgatta meg semmi a fantáziámat, de persze nem bírtam ki, hogy ne vegyek valamit 😀 Egyedül itt nem tudtam az üzletben videózni, máshol mindenütt leszarták – itt viszont nagy volt a szigor. Az üzlet egyetlen közepes méretű helyiség, az egyik sarokban táskák, két csoportban pólók, pulcsik kabátok, a pénztárpultban pedig a márkára annyira jellemző, minden dropban jelenlévő „vattafak” Supreme cuccok, pl. szakállvágó, kulacs, stb.

Vannak cipők is – méghozzá nem kollabok, hanem teljesen szokványos deszkás cipők és néhány sneaker is – normál árban (vagy picit felette).

Az pedig később derült ki, hogy drop után szinte azonnal hová kerülnek a cuccok: hát az Afterdrop-ba 😀

Hype Store Check Paris: Supreme (20 Rue Barbette)

Hype Store Check Paris: Supreme (20 Rue Barbette)

NIKE LAB P75

Cím: 27 Rue Quincampoix, 75004 Paris

A Nike stílusos kis „butikja” portáljáról nem távolította el a régi „könyvesbolt” feliratot, így még jobban belesimul az utcaképbe. Az itt talált sneaker finomságokon túl dumáltam a helyi csapattal és egyetértettük abban, hogy az ázsaiak sneaker őrülete nagyon hajtja felfelé az árakat és hogy az online vásárlás mellett továbbra is kellenek ilyen közösségi helyek.

Tele volt retro és hibrid cipőkkel, szóval nem egy „sneaker szupermarket” benyomását keltette az biztos 🙂

Ez a bolt szokott kapni egyébként Off-White x Nike cipőket is, bónuszként a felső szinten találtam egy kiadvány az IKEA és Vrigil Abloh együttműködéséről és egy másik elég vaskos művet is, ami nemes egyszerűséggel a „What is Virgil Abloh címet viselte”.

Párizsi sneaker üzletek: Nike Lab P75 (27 Rue Quincampoix)

Párizsi sneaker üzletek: Nike Lab P75 (27 Rue Quincampoix)

Edmond

Cím: 17 Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie, 75004 Paris

Ha luxus designer sneakerre vágysz, akkor itt a helyed! Balenciaga, Alexander McQueen, Dior, Giuseppe Zanotti, Maison Margiela és Lanvin cipők. Kérdeztem a staffot, hogy kik vásárolják ezeket a cipőket és mondták, hogy van egy stabil francia vásárlóközönségük is, de a turisták is fosztogatják őket rendesen. Én személy szerint ezért a vonalért nem rajongok túlzottan, szóval itt elég hamar végeztem 🙂

Store check Paris: Edmond (17 Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie)

Store check Paris: Edmond (17 Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie)

Vans Store Beaubourg

Cím: 27 Rue Quincampoix, 75004 Paris

A Les Halles negyed felé vettem az irányt, ahol már a szélesebb utcák és nagyobb boltok a jellemzők, és utamba akadt a Vans Store Beaubourg, egy hangulatosan berendezett és nem kicsi üzlet. Nyilván a Vans választékot mindenki ismeri, itt a helyi csapattól inkább azt kérdeztem meg, hogy melyik a legnépszerűbb sziluett, és – természetesen –  a Vans Old Skool volt az 😀 Ez most ott is mindent visz, akár utcára, akár deszkázásra kell. A klasszik fekete-fehér mellett készültek más színekkel is 🙂

Vans üzlet Párizsban (27 Rue Quincampoix)

Vans üzlet Párizsban (27 Rue Quincampoix)

size?

Cím: 16-18 Rue Berger, 75001 Paris

A size? Nagy-Britanniában rendelkezik kiterjedt üzlethálózattal, de pár üzletet elpotyogtattak már Észak-Nyugat-Európában is, ezek egyike az egyetlen párizsi size? mely a több szint mélységű Les Halles bevásárlóközpont mellett (de nem benne!) található. Az üzlet hozza a mainstream sneaker felhozatalt, szép a Nike és a Jordan választékuk – nem sok helyen láttam ennyi Air Max 95 és Air Max 97 cipőt!

size? Paris (16-18 Rue Berger)

size? Paris (16-18 Rue Berger)

Starcow

Cím: 64 Rue Saint Honoré, 75001 Paris

Szintén helyi ajánlásra mentem el a Starcow-ba, ami elég erős hipszter és deszkás gyökerekkel rendelkezik: az üzletben az egy főre jutó szakállak aránya gyakorlatilag 100%-os volt. Az üzlet egy deszkás bolt, egy nappali, és egy BKV-s buszsofőr melegedő bódé eklektikus egyvelege volt, deszkás és hipszter cuccokkal.

A szokásos deszkás márkákon túl alternatívakat is találtam, sok volt a New Balance és volt például a finn Karhu cipőkből (azt eddig is tudtam, hogy medvét jelent a neve, de vicces volt látni, hogy a dobozokon is a „sportsbear” felirat szerepel a „sportswear” helyett 😀 Air Max cipőkből szigorúan retrok és pár AJ sziluett is volt. Láttam még sok North Face cuccot, meg csináltak saját Starcow-os pólókat is, de mivel a staff inkább egymással meg a tekeréssel volt elfoglalva, ilyen szuvenírrel nem tértem haza 🙂

Starcow (64 Rue Saint Honoré, Párizs)

Starcow (64 Rue Saint Honoré, Párizs)

Afterdrop

Cím: 19 Rue Tiquetonne, 75002 Paris, Franciaország

Hová mész buli után, ha nem bírsz magaddal? Afterra. Hová kerülnek a párizsi hype cuccok, ha megvolt a drop? Hát az Afterdropba. Ez az üzlet tulajdonképpen egy hype bizományi, ahol a reseller arcok leadják a sneakereket és ruhákat, miután a raffle/sorakozás után behúzták őket, hasonló a berlini Solemart-hoz.

Ennél kisebb, egyszerűbb, dísztelenebb üzletet, mint a párizsi Afterdrop el sem tudok képzelni, és mégis olyan resell értéket zsúfoltak össze, hogy valószínűleg érdemesebb lehetne kirabolni, mint a szomszéd sarkon álló bankfiókot… Amikor azt mondom, hogy van minden, ami körül mostanában izzik a hype, akkor az kevés: van minden IS. Egy teljes halom Off-White cipő, az összes változat, összes színállás, de ezen kívül a közelmúlt minden heat sneakere megtalálható.

Megkérdeztem a staff-ot, hogy az ügyfeleik, akik beadják a cuccokat, inkább sneakerheadek vagy üzletemberek, akkor csak diplomatikus mosollyal annyit válaszolt, hogy „is-is”.

Ha heat cuccokra fáj a fogad, itt az első pontot kipipálhatod: van. De nem egy outletről beszélünk, ha steal árakban reménykedsz, akkor azt sürgősen felejtsd el: minden g*ci drága, láttam Bogo Supreme pulcsit 1500 euróért, azt hiszem ez már kimeríti a pofátlanság kategóriát 😀 Amúgy majdnem minden Supreme relikviából van a boltban, a Supreme moci is ott figyel a kirakatban.

A párizsi resell fellegvár: afterdrop (Starcow (64 Rue Saint Honoré)

A párizsi resell fellegvár: afterdrop (Starcow (64 Rue Saint Honoré)

Sneakersnstuff (SNS)

Cím: 95 Rue Réaumur, 75002 Paris

Berlin, London és Stockholm mellett Párizs a negyedik európai főváros, ahol van Sneakersnstuff üzlet. Egyike a nagyon stílusos és prémium üzleteknek, akik szinte biztosan kapnak a limitált sneakerekből. Az üzlet egy élszerűen elvékonyodó sarokház földszintjén van, ebben az „élt” mindig az aktuális drop hangulatában rendezik be, ez éppen az Air Max ‘Atmos Animal Pack’ volt, dzsungelt idéző növényekkel, dekorációval és hangokkal.

Párizs sneaker store check: Sneakersnstuff / SNS (95 Rue Réaumur)

Párizs sneaker store check: Sneakersnstuff / SNS (95 Rue Réaumur)

Üzletek a Champs-Élysées-n

Bár nem ez volt fókuszban, azért kíváncsi voltam arra is, hogy mi újság az üzletekkel a Champs-Élysées-n, Párizs reprezentatív sugárútján. A Louvre felől érkezve rögtön a bevásárló rész elején van egy hatalmas adidas bolt, középtájon pedig egy hatalmas Foot Locker, a földszinten egy House of Hoops szekcióval, a mélyszinten pedig egy hatalmas sneaker szekcióval. A Foot Locker a fő beszerzési a forrás a Nike Plus és retro Air Max cipőknek, amik olyan nagyon népszerűek a párizsi külvárosokban. Szintén az sugárút középtájékán van a Nike flagship store is.

Sneaker üzletek az Avenue des Champs-Élysées -n

Sneaker üzletek az Avenue des Champs-Élysées -n

Párizsi cipő- és stílustrendek

A nyugat-európai sneaker trendekhez képest nincsenek nagy különbségek, ugyanúgy az adidas, a Nike, a Jordan és a Vans pörög a legjobban. Általában elmondható, hogy a franciák tényleg adnak a stílusra. Itt is megy a retro  meg a teljesen szedett-vedett, mintha csak turkálók lennének a világon (amúgy itt tényleg sok van) de még ezt is ügyesen csinálják.

Nagyon sokan hordanak fehér Stan Smith cipőt, akár elegánsabb szettekben is, és nagyot ment itt is az Air Max 97-es és a 95-ös. Ami speciálisan jellemző, hogy – főleg a külvárosi fiatalokon a Nike Tn (Tuned Air) iszonyatosan pörög, lehetőleg zokniba tűrt nadrággal.

Sneakers & Style Check @ Paris

Sneakers & Style Check @ Paris

Kíváncsi vagy más városokra is?

Nézd meg berlini, londoni, nápolyi beszámolónkat is 🙂

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×