Talán fel sem tűnik, de LeBron James már 2003 óta pattogtat az NBA-ben – nem véletlenül járunk már a 14. cipőjénél. A Nike elérkezettnek látta az időt, hogy a Király első cipőjét retrózzák. A tovább után a Nike Air Zoom Generation Retro-ról olvashattok!

Nike Air Zoom Generation Retro "First Game"
Nike Air Zoom Generation Retro “First Game”

Mintha csak tegnap lett volna, hogy mindenki egy középiskolás érkezését várta az NBA-be. “A kiválasztott”, a “Király”, Mr. Basketball Ohio-ban, a legjobb középiskolás játékos. Hosszasan lehetne sorolni, amit LeBron már középiskolás korában elért, az azóta elért eredmények pedig fényesen igazolták az akkori várakozásokat.

LeBron James
LeBron középiskolásként

A Hummer-incidens

Persze a hype apróbb ballépéseket is hozott. Az egyik, hogy még középsikolás korában kapott egy Hummer H2-t édesanyjától. A szegény családban felnövő kosaras anyukája állítólag fia várható jövőbeni sportsikereire kapott hitelt… Csakhogy az USA-ban nagyon szigorúan veszik az amatőr sportot, senki nem kaphat 100 dollárt meghaladó értékű ajándékot. Egyéb problémák is adódtak, de LeBron végül megúszta kétmeccses eltiltással.

lebron_james_hummer
Nem ezzel a Hummer-rel volt gond

A Nike Air Zoom Generation

Mindezek ellenére a (leendő) szponzorok sorban álltak érte. Már azelőtt milliomos volt, hogy a labdát leütötte volna az NBA-ben. Első cipője, a LeBron 1, azaz a Nike Air Zoom Generation (Retro) a Hummer-es incidensnek állít fricskát. A sneaker fő design elemeit ugyanis a robosztus autó inspirálta, ami teljesen passzol James erőteljes testfelépítéséhez.

LeBron 1, azaz Nike Air Zoom Generation
LeBron 1, azaz Nike Air Zoom Generation

First Game – MÁRMINT OTTHON

A “first game” fantázianév kicsit félrevezető, ugyanis ezt a színösszeállítást az első hazai meccsén viselte az ifjú király. A jeles nap dátuma – 2003. november 5. – vissza is köszön a cipő belsején. Természetesen az akkori csúcstechnológia található a cipőben, ami ma kicsit kevésnek tűnhet. Ennek ellenére klasszikus, most már retró cipőről van szó, ami egyszerre erőteljes, mégis letisztult és könnyed. Bár én személy szerint inkább a LeBron 2 retrózását várom 🙂

nike_air_zoom_generation_retro_3
Az első (hazai) meccs dátuma