Fast fashion másolatok – olcsón jót (?)

Az alábbi képen az adidas NMD City Sock legújabb változatát… Várjunk csak, de hát ez nem is az! A képen ugyanis a Zara Black Geometric Hight-Top látható, a fast fashion másolatok legújabb gyöngyszeme. Ennek hatására kicsit utánanéztünk, milyen gátlástalanul lopnak a fast fashion gyárak cipős vonalon is. Vigyázat, a tovább után ízléstelen koppintások következnek!

A fast fashion másolatok legújabb gyöngyszeme - Zara Black Geometric High-Top

A fast fashion másolatok legújabb gyöngyszeme – Zara Black Geometric High-Top

Ha nálam többet jártok olyan üzletekbe, mint a Bershka, H&M, Mango, Zara, stb., akkor bizonyára sűrűbben találkoztok ismerős részletekkel, vagy akár modellekkel nem csak a ruhák viszonylatában, hanem a cipőket illetően is.

mango-star-perforalt-bor-edzocipo

adidas Stan Smith a Mango által

Bár nincs min meglepődni, hiszen erre épült ki az egész sokmilliárdos üzletág. A lehető leggyorsabban eljuttatni az új trendeket a tervezőasztaltól a vásárlókig. Bár tervezésről itt nehéz beszélni, hiszen csak lemásolják a divat világmárkáinak aktuális darabjait. Emiatt túlzott technológiai fejlettséget se várjunk. Ami esetleg megjelenésében pl. Boost-nak néz ki, az nagy eséllyel közel sem fog olyan komfortot nyújtani. Ellenben a gyártáson és a logisztikán valóban sokat fejlesztettek, pláne ami ezek gyorsaságát illeti.

bershka-racsozott-technikai-ferfi-cipo

Ismerős formák a Bershka tálalásában

A fast fashion márkáknak köszönhetően olyan darabokhoz juthatunk hozzá, amik megszólalásig hasonlítanak egyes Balenciaga, Burberry, Cartier, Dior, Givenchy, Gucci, Louis Vuitton, Mulberry, vagy épp Saint Lauren modellekhez – esetünkben, cipős vonalon értsd: adidas, Nike, Puma, Reebok, stb. Mindezt töredéknél is alacsonyabb áron. Nem mellesleg néha hamarabb megjelennek, mint az inspirációul szolgáló alapmodell…

gucci_zara_asos

A sorrend: Gucci, Zara, Asos – azt hiszem nincs mit hozzáfűzni (kép forrása: fashioncopycats.com)

De hogy lehetséges mindez? Az irodalommal, drámával, musicallel és művészi munkákkal ellentétben a divat nem tartozik szerzői jogi védelem alá. A ruhákra továbbra is használati tárgyként tekintenek, legyen az akármilyen egyedi, divatos, vagy drága is.

zara-hook-and-loop-high-top

A Zara (engem) adidas Tubular X-re emlékeztető modellje – Hook and Loop High Top

Nem tudom a cipőket mióta másolják ilyen ütemben, de az intenzitás fokozódása valószínűleg összefüggésben van a globális cipőőrülettel, ami az elmúlt években az egész világra kiterjedt. Személyes kedvencem barátnőm egyik kedvelt boltja, ahova magamtól valószínüleg soha nem tenném be a lábam. Pedig a Mango-ban olyan remekművek másolatai is megtalálhatóak, mint a Reebok Insta Pump Fury! Legalább ez szóljon mentségükre, hogy ilyen széles látókörűek, hogy felfedezték ezt a számomra kedves, valóban teljesen egyedi modellt!

mango-krista8-kombinalt-anyagbol-keszult-edzocipo

Reebok Insta Pump Fury, azaz Mango Krista8

Persze nem mindig másolnak le konkrét modelleket, néha csak szemezgetnek egyes hangsúlyos részletekből. Én azt mondom akkor már ne álszenteskedjenek, copy-paste-eljék az egész cipőt egy az egyben, különben olyan csodák jönnek létre, mint ez a Bershka Yeezy Boost 750.

bershka-suede-fashion-ankle-boot

Bershka Suede Fashion Ankle Boot

Hogy rossz-e ez az egész? Vannak kutatók, akik szerint a fast fashion márkák hajtják a divat motorját, míg mások szerint nagyon is káros a ténykedésük. Utóbbi alátámasztására egy híres esküvői ruhatervező esetét szokták felhozni: Narciso Rodriguez menyasszonyi ruhájából 45 darabot adott el, míg aki lemásolta 80 ezret… Én mindenesetre nem tudnám megmondani melyik a rosszabb: a hamisítványok, vagy a fast fashion replikái.

mango-marina-spriccelt-edzocipo

Egy igazán érdekes adidas Yeezy 350 és Pure Boost kombináció – Mango Marina

Az egyenesen felháborító modellek mellett persze akad egy-egy megmosolyogtató is. Az például egészen kreatív volt, ahogy a Nike KD7-et makkos cipőbe oltották a Zara “tervezői”. Persze mindez csak egy felvezető cikk volt, várjuk a ti kedvenc fast fashion modelleiteket, és a jövőben is tervezzük figyelni a piac ezen szegmensének “fejlődését”!

zara-kd7

Nike KD7 divatosítva a Zara által

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×