Scottie Pippen @ SOLE DXB

A hétvégén a dubaji sneaker fesztivál, a SOLE DXB történéseinek szerves része volt a kosárlabda. A Nike háromszintes „cipősdoboz” helyszíne mellett kapott helyet a kosárlabda pálya, ahol a helyi kosaras csapatok bajnoksága zajlott. Sztárvendégben sem volt hiány: a Nike elhozta az eseményre a 33-as mez birtokosát, Scottie Pippen-t a Dream Teamből és Aaron Coopert, akinek a nevéhez a 90-es évek legtöbb Nike kosárcipőjének a tervezése fűződik. Miután elbeszélgethettünk velük, elvittek minket az Al Satwa negyedbe, a város utcai kosaras életének középpontjába, ahol a helyi srácokkal mi is edzettünk és játszottunk egyet. Beszámoló és képek a tovább után!

Scottie Pippen @ Al Satwa Dubai

Scottie Pippen @ Al Satwa Dubai

Aznapi programunknak első helyszíne a dubaji Jövő Múzeuma, azon belül is a világ első 3D nyomtatott irodája volt. Itt zajlott egy beszélgetés Scottie Pippen-nel és Aaron Copperrel – mi is kérdezhettünk tőlük 🙂

Scottie Pippen és Aaron Cooper interjú @ Dubaj

Scottie Pippen és Aaron Cooper interjú @ Dubaj

Körbefolyni az ellenfelet

Először Aaron Coopert, a Nike vezető designerét kérdezték arról, hogyan inspirálta Pippen játék a cipők megalkotásában. A tervező elmondta: „Számomra Scottie játéka mindig sima és folytonos volt. Valahogy körbefolyta az ellenfél játékosait, de egyszerre tudott kirobbanó is lenni: az egyik pillanatban itt, a másik pillanatban pedig már ott tűnt fel. Szerintem ez a technika rá volt jellemző igazán, és ez volt a fő inspirációs forrásom. Az első signature cipőjét még az alapján terveztem, amit a médiában láttam-olvastam róla – itt csak a legvégén kapcsolódott bele a munkába. Viszont a másodiknál már jobban megismertem Scottie-t és megértettem a játékát, így ebben a cipőben már sokkal jobban tükröződik a személyisége, a stílusa.”

Scottie Pippen 1996-ban (Fotó: Bill Frakes / Sports Illustrated)

Scottie Pippen 1996-ban (Fotó: Bill Frakes / Sports Illustrated)

Egy kosárcipő tervezése

Cooper első signature cipőjét Pippen számára tervezte, és azzal kezdte a beszélgetést, hogy milyen autót és hogyan szeret vezetni, mert úgy érezte, hogy ebből nagyon sok következtetést le tud vonni, hogy a sportolónak milyen cipő lenne a legmegfelelőbb. Scottie pedig mindent elmondott, amire a tervező kíváncsi volt és ennek az eredménye lett az a cipő, melyet így az 53 Mercury és egy Porsche inspirált 🙂 Már az első Pippen signature cipőbe is sok látható légbetét, méghozzá Zoom Air lkerült, mely alacsony profilú és jobb reakcióképességű volt. Akkoriban Jordan is emellett a technológia mellett tette le a voksát.

Ők ketten hat vagy hét közös cipőben, azaz ugyanennyi tervezési folyamaton vannak túl, Aaron kedvence a Pippen 3, a teljesítménye és a kényelme miatt.

Scottie Pippen & Aaron Cooper @ SOLE DXB

Scottie Pippen & Aaron Cooper @ SOLE DXB

Egy cipő tegye a dolgát észrevétlenül

Aaron elmesélte egy élményét, hogy Scottie egyik meccsén volt Chicagoban és azt látta, hogy a tíz játékosból kilencnek a lábán olyan cipő volt, amit ő tervezett. Akkor jött a felismerés, hogy mennyire fontos tényező egy játékos játékában a cipő, de ennek nem is szabad, hogy tudatában legyenek. A játékosok nem akarnak foglalkozni a cipőjükkel, az tegye a dolgát észrevétlenül. Elmondta, hogy amikor beszélgettek erről Scottie-val, rájött, hogy a cipőnek a játék elején és végén ugyanolyannak kell lennie. Ha fáradtabbnak érzik a lábukat a cipőben, az megváltoztatja a játékukat és ahhoz vezethet, hogy elveszítik a meccset.

Ezek az Aaron Cooper által tervezett kosárcipők tették a dolgukat :)

Ezek az Aaron Cooper által tervezett kosárcipők tették a dolgukat 🙂

Kosárlabda akkor…

Scottie Pippen-t megkérték, hogy hasonlítsa össze a húsz évvel ezelőtti kosárlabdázást a mostanival. Szerinte – bár a játék lényegében ma is ugyanaz – a legnagyobb különbség, hogy sokkal támadóbb jellegűvé vált: több dobás, több pont.

Nehéz egy ilyen karrier mellett, mint Scottie Pippené azt kérni, hogy emelje ki a legfontosabb momentumot. A kosaras legenda némi gondolkodás után nem az olimpiai arany és a bajnokségi győzelem évét emelte ki, hanem azt, ahogy az egész kezdődött, az elszántság, hogy ösztöndíjjal főiskolára menjen és hogy később az NBA-ben játszhasson, és hogy ezeket mind elérte. A játék szeretete és az eltökéltség, hogy ne csak jó legyen, de a legjobbak között legyen, segítette, hogy sose dobja be a törülközőt és végigvigye, amibe belevágott.

…és ma

Scottie szerint a játékosok ma sokkal szabadabbak, és nem annyira fizikális a játék, mint a 80-as vagy 90-es években. A játék sokkal „nagyobbra nőtt”, sokkal inkább globális, az európai játékosok is szépen feljöttek. Pippen azt látja, hogy az európai játékosok mostanra sokkal technikásabbak lettek, mint voltak a 92-es Olimpián, akkor egyértelműen az Egyesült Államok dominált. A játékosoknak több lehetőségük van felépíteni a személyes brandjüket a közösségi média segítségével, mert a szurkolók-rajongók is könnyebben követhetik a játékukat – és az életüket.

mai kosaras sztárok

Pippen meg is nevezett néhány kiemelkedő játékost a mostaniak közül: LeBron, Steph Curry; a csapatok közül pedig a Cleveland Cavaliers és a Golden State Warriors. Ezeket a csapatokat tartja most vitán felül a legjobbaknak, akik sztárjátékosaikkal a kosárlabdát valószínűleg új magasságokba fogják majd vinni.

A kosárlabda a pop-kultúra része lett

A kosárlabda a pop-kultúra része lett

POP-KOSÁRLABDA

Nem csak a játékosok és a csapatok, a kosárlabda maga is egyre nagyobb sztár. A 90-es évek történései alapozta meg azt, hogy mára a pop-kultúra részévé vált.

Scottie úgy látja, hogy régebben nem volt ekkora fókusz a cipőkön. Az, hogy a legjobb teljesítményű legyen, persze akkor is fontos volt, de most már inkább a lifestyle faktor a fontosabb. A szórakoztatóipar, a rapperek, a sneaker kultúra terjedése miatt ma már legalább ugyanannyi figyelmet kell fordítani egy kosárcipőnél arra, hogy néz ki a „pályán kívüli” viselethez, mint hogy milyen teljesítményt nyújt a pályán.

Milyen cipő volt Pippen lábán?

Többen is kérdeztétek az Insta bejelentkezésünk után, hogy milyen cipő volt Pippen lábán? Nos ez a Nike Air Max Uptempo 2, mely szintén a ’12 Soles’ egyiként került bemutatásra előző nap a SOLE DXB-n.

Nike Air Max 2 Uptempo 2

NIKE AIR MAX UPTEMPO 2

Színállás: Urban Haze/Urban Haze-Sail
Nike kód: 919831-300
Megjelenés: 2016. december 20.
Eredeti ár: $160

Nike Air Max 2 Uptempo 2 Urban Haze

 

A kosárlabda cipő a valahová tartozás jele

Aaron szerint a kosárlabda egy könnyen elérhető kiszakadást nyújt a fiataloknak a suli és a mindennapi élet nehézségei közül. Kimennek dobálni egy kicsit olyan srácokkal, akik szintén hasonlóan gondolkodnak, élik meg az életet. Így a játék az életstílus része, a kosaras cipő viseletete pedig az összetartozás jele, így nemcsak a pályán, de azon kívül is hordják – tehát stílusosnak is kell lennie. A futócipők is alkalmasak rá, hogy ne csak a sportoláshoz viseljék őket, de azokhoz nem jellemző, hogy ilyen élmények kapcsolódnának, a kosaras cipők sokszor sztorikat, közös emlékeket is jelentenek ezeknek a srácoknak.

Scottie Pippen @ Al Satwa Dubai

Scottie Pippen @ Al Satwa Dubai

BALLIN’ @ Al Satwa

Az interjú után Dubaj egy kevésbé fancy részébe, az Al Satwa negyedébe indultunk, hogy megismerjük a helyi utcai kosaras közeget. A kosárpálya és környéke emlékeztetett a new yorki, harlemi hőskorra, amikor a kosárlabda igazán népszerűvé, a kosarasok pedig a környék sztárjaivá váltak (erről szintén a Nike vendége, Bobbito Garcia mesélt nekünk, ezt is hamarosan elolvashatjátok majd 🙂 Mint Johnnytól, a Nikenál dolgozó Dubajba szakadt magyar kollégától megtudtam, az Emirátusoknak a sneakerheadeknek két fő típusa létezik: a gazdag arab srácok, akik a limitált modellekre és hypolt sneakerekre mennek rá, és a dél-kelet ázsiai bevándorlók gyerekei, akik körében nagyon népszerű a kosárlabda és ezáltal a kosaras cipők.

Nike basketball @ Al Satwa

Nike basketball @ Al Satwa

Azt tudtam, hogy kosarazni fogunk (és kicsit dobálgattam is itthon indulás előtt), de azt nem, hogy egy igazi kosaras edzés vár majd minket. Legelőször persze a helyi, teljesen vegyes, de többnyire a már említett dél-keleti ázsiai származású és fekete kosaras srácok rajonghatták körbe Pippent.

Aztán egy elég szigorú edző vezényletével kezdődött is az edzésünk, a kora délutáni napsütésben és az ottaniaknak kellemesen hűvös 34 fokban 😀 Látszott, hogy a helyieket is kistafírungozta a Nike: szinte mindenkinek vadiúj kosaras cipő figyelt a lábán a friss Battle Grey pakkból (a Battle Grey kosaras cipőkről nemrég írt Ádám cikket itt a blogban).

Nike Hyperdunk 2016 Flyknit - zoknis szárral

Nike Hyperdunk 2016 Flyknit – zoknis szárral

Nike Zoom KD 9 cipőteszt

Mi is a SOLE DXB-n is bemutatott ’12 Soles’ egyikét, Nike Zoom KD 9-t tesztelhettük lábon, játék közben 🙂 Ez volt a legelső alacsony szárú kosárlabda cipő a lábamon, az biztos, hogy energikus, gyors irányváltásokat tesz lehetővé, az alacsony talpszerkezet is rátesz erre. A szár hiányát nem éreztem, de nekem nem volt TTS a cipő: egy vastagabb kosárzoknival már kifejezetten szűk volt, ha ezt a modellt készülsz beszerezni, akkor eggyel nagyobb számot javaslok (az én US8.5-ös lábamra inkább egy 9-es passzolna), főleg a rüsztöm környékén éreztem, hogy kéne az a plusz szám.

Nike Zoom KD 9 cipőteszt

Nike Zoom KD 9 cipőteszt

Miután végeztünk a sorgyakorlatokkal, a rádobásokkal, egy gyors meccset is játszottunk – négy csapat, rotálódva, össze-vissza egymást ellen 🙂 Azért utána jól jött az árnyék és a hideg víz 🙂

Ballin' at Al Satwa Dubai

Ballin’ at Al Satwa Dubai

Ballin' at Al Satwa Dubai (34 fok)

Ballin’ at Al Satwa Dubai (34 fok)

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×