AJ II – a majdnem utolsó Air Jordan!

D. blogger padawanunk hosszú szünet után ismét megírt egy fejezetet a Jordan Brand történelméből: az igazán alapos első rész után most egy hasonlóan kidolgozott mű született meg az AJ II-ről, mely majdnem az utolsó Jordan sneaker lett. Hogyan? Olvasd el a tovább után!

Air Jordan törióra: AJ II (White/White-Red)

Air Jordan törióra: AJ II (White/White-Red)

Sérülés és visszatérés

Michael Jordan 1984-ben üstökösként robbant be az NBA-be, új fejezetet nyitva mind a kosárlabdázás, mind a sportszergyártás történetében.

Michael fantasztikus újonc éve után, mindenki hatalmas várakozásokkal várta a második szezonját, ami azonban korán derékba tört a harmadik meccsen történt bokasérülésével. 64 kihagyott alapszakasz meccs után a Chicago Bulls mégis bejutott a rájátszásba, és az ifjú sztár minden dühét beleadta a játékba! Máig fennálló 63 pontos rájátszás rekordjával olyan nagyszerű és meghatározó játékos elismerését is kivívta, mint Larry Bird, aki gyilkos versenyszelleme miatt nem sűrűn és nem könnyen osztogatta a bókokat más játékosoknak! „I think it’s just God disguised as Michael Jordan!” – mondta a meccs után az aktuális MVP, Celtics vezér.

Látszott, hogy a boka rendbejött, és az is, hogy a Bulls csillaga nem viccel! Élvezi, hogy a legjobbak, legnagyobbak között van, de le is akarja győzni őket egytől-egyig! Jöhetett tehát az új szezon és ezzel együtt az új cipő is!

Air Jordan törióra: az AJII

Air Jordan törióra: az AJII

Az olasz meló

Az Air Jordan II egy nagyon érdekes cipő, tulajdonképpen mérföldkő minden idők legnagyobbjának lépői között! Igazából nem is annyira a megjelenésében vagy a forradalmi technológiájában, hanem abban, amik „benne” történtek, illetve amik „rajta kívül” végbementek MJ-ben és a Nike-val való kapcsolatában!

Ekkor tájt még nem volt annyira elterjedt, hogy egy játékos évenként új designban lépjen pályára. Sőt, a 80-as évek eleje-közepéig a sportcipők jószerével egyformák voltak, majdhogynem csak a márkajelzés különböztette meg őket egymástól…

Michael megkapta hát új cipőjét, de nem sok köze volt hozzá!

Air Jordan II White/Black és White/White

Air Jordan II White/Black és White/White

Az AJII ellentmondásai

A Jordan II egy nagyon ellentmondásos cipő: nagyon tiszta egyszerű a designja, mégis szinte unalmasnak tűnik! Rengeteg extra teljesítményt mutatott fel benne a gazdája, mégis az egyik legkevésbé népszerű modell a már a 30-ik verziónál járó sorozatban!

A tervező ez esetben is Peter Moore volt, Bruce Kilgore közreműködésével, de a cipőt Olaszországban gyártották egy különleges minőségű bőrből, szóval a játékos gyakorlatilag csak a készterméket kapta meg, nem is volt beleszólása, hogy mit fog viselni!

Ennek megfelelően nem is volt túlzottan elragadtatva, ami miatt majdnem drasztikus lépésre szánta el magát a szezon végén a Nikeval kapcsolatban, de ne szaladjunk ennyire előre!

Highs & Lows

A Ketteshez tehát csúcsok és mélypontok köthetők. Michael a pályán megállíthatatlan volt, mintha csak bosszút akarna állni a világon az előző szezonban kihagyott meccsek miatt, vagy legalábbis be akarná pótolni a pontszerzést!

Későbbi elmondása szerint soha annyira keményen nem támadta a gyűrűt, mint az 1986-87-es szezonban, aminek meg is lett az eredménye! 3041 dobott ponttal Wilt Chamberlain-i magasságokba emelkedett és 37.1-es átlaggal megszerezte élete első pontkirályi címét! A szezon során egy 9 meccses sorozata is volt, ahol minimum 40, vagy több pontot dobott, de a védekezésben sem pihent, hiszen a liga történetében elsőként ért el 200 labdaszerzést és 100 dobásblokkolást, ezzel is jelezve, hogy még nagyon komoly dolgokra készül a pályán!

Ezekkel a számokkal természetesen kihagyhatatlan volt az All-NBA 1st Team-ből, vagyis az év legjobb ötöséből, és az már csak hab volt a tortán, hogy a Seattle-i All-Star gálán elnyerte a zsákoló bajnoki címet!

ASG Slam Dunk Contest

ASG Slam Dunk Contest

Az új csuka tehát jól szuperált, nem nagyon hátráltatta a dobógépet a játékban! Az I-hez hasonlóan ebből is volt alacsony és magas szárú változat is, amit gyakran meccsek közben is kihasznált, hiszen az első félidőben, az alacsony szárúban a gyorsabb mozgást és szélesebb körű mobilitás előnyeit élvezte, míg a második félidőre a magas szárúra váltott, hogy a biztosabb bokavédelmet hasznosítsa!

Air Jordan II Low

Air Jordan II Low

Air Jordan II High

Air Jordan II High

A cipőnek két színváltozata van, bár mind a kettő fehér, fehér, illetve fekete talppal, gyakorlatilag majdnem egyformák, a fekete talpúnál markáns különbséget inkább csak a fekete cipőfűző használata jelent! Ez az egyetlen modell a Jordan vonalban, aminek eredetileg nem volt fekete színváltozata.

Ami viszont a legszembetűnőbb és legmeghatározóbb újítás, hogy a cipő oldalán nincs ott a jól ismert nagy pipa, sőt az egész cipőn nem látható! Az első cipőről átvett „Wings” logo is a nyelven van, ami azonban játék közben nem nagyon észrevehető! Ez igen bátor döntés és lépés volt, az akkor még mindig csak feltörekvő, igen komoly konkurenciával rendelkező fiatal márka marketing stratégiájában.

Ezzel együtt fura lehet, de a Nike Air Python néven piacra dobott egy ezzel szinte 100%-ban megegyező modellt!

Egyről a Kettőre, de van-e tovább?

A Nike úgy érezte megtalálta az aranytojást tojó tyúkot és boldogan adta ki Mike új cipőjét, hiszen a fiatal sportoló már az újonc évében sokszorosát hozta annak a haszonnak, amit bárki legvadabb álmaiban is remélt!

Az első sikerein felbuzdulva, biztosra mehettek és a folytatás már 100 dolláros áron került a boltok polcaira, ami több mint 50%-os áremelkedést jelentett! Bár az első robbanást nem tudták leutánozni, szégyenkezniük így sem kellett az eredményeikkel!

Mindenki imádta az új Air Jordan-t… kivéve Michaelt!

MJ a 3. szezonja végén tucatnyi elképesztő eredménnyel, két modellel és több százezer pár eladott példánnyal a háta mögött kész volt egy új kezdetre, kész volt felállni és hátat fordítani a pipás cégnek! De erről bővebben a következő részben!

Michael Jordan

Michael Jordan

vendégblogger

Ezt a cikkeinket vendégszerző írta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×