5 tipp, amivel felismered a hamis Roshe cipőt

A Roshe Run üstökösként tűnt fel a sneaker világ egén, mostanra gyakorlatilag minden valamirevaló márkának van „könnyű, hálós/szövött felsőrésszel és könnyített talppal rendelkező” modellje. És hogy az lenni szokott, léptek a hamisítók is, sajnos már kamu Roshe Run cipőre sem túl nehéz bukkanni a netes kereséses során. Olvass tovább, hogy neked se legyen gond egy hamis Roshe felismerése!

Ismerd fel a kamut! Tippjeink a hamis Roshe cipők felismeréséhez

Ismerd fel a kamut! 5 tippünk a hamis Roshe cipők felismeréséhez

1) Nézd meg a FELSŐRÉSZT!

A legtöbb esetben neten terítik a hamis cipőket, tehát az a lehetőség, hogy kézbe vedd a cipőt nem lehetséges. De a legtöbb hamisítványt már képről is ki lehet szúrni: Vedd szemügyre a cipő formáját, aztán nézz meg egy garantáltan eredetit, mondjuk a Nike webshopjából. Ha összehasonlítod őket, akkor te is észreveheted, hogy a kamu Roshe-knak valahogy „ortopéd” formájuk van: például az orruk jobban össze van nyomva, a sarokrész tömzsibb, rövidebb a sarkon és a nyelven lévő pánt, amibe az ujjad tudod akasztani, amikor felveszed a cipőt.

"Szerencsére" ez a Roshe annyira kamu, hogy nem nehéz kiszúrni

„Szerencsére” ez a Roshe annyira kamu, hogy nem nehéz kiszúrni

Ez a hamis Roshe már jobban sikerült, de a forma és a szín árulkodó

Ez a hamis Roshe már jobban sikerült, de a forma és a szín árulkodó

2) Nézd meg a cipő színét!

A hamis Roshe Run/One cipők színe „sem az igazi”. Az eredetiekhez képest vagy fakóbbak vagy harsányabbak, de szintén érdezhető rajtuk, hogy gagyibb. Azokról a színállásokról nem is beszélve, melyeket nem a Nike tervezői álmodtak meg, hanem a szorgos kínai cipőgyárosok 😛 A Team Roshe színállás adatbázisát jó szívvel ajánljuk: itt nagy lelkesedéssel gyűjtik az összes kijött variánst és színállást, ha itt nem találsz meg egyet, akkor nagy esély van rá, hogy hamis cipőbe botlottál!

Ízelítő a Team Roshe színállás adatbázisából

Ízelítő a Team Roshe színállás adatbázisából

3) NÉZD MEG A TALPAT ÉS A TALPBETÉTET!

A talp arányai is nagyon jellemzőek egy eredeti Roshe Run cipőnél, a kamuknál gyakran tömzsibb a talp, mintha túl lenne fújva egy kicsit, vagy már képen is látszik az anyagán, hogy nem „pillecukorból” (amúgy ez egy EVA anyag), hanem valami ótvar műanyagból van, vagy furán fénylik. A hamis Roshe cipőknél sokkal-sokkal hamarabb kezd el ráncosodni, tömörödni és töredezni a talp, hogy egy lépésnél egyszer csak eltörjön. A talpon és a talpbetéten is ott kell lennie a dombornyomott Nike logónak (bár sok hamisítványra is rákerül már…)

Nézd meg a talpat is: a hamis cipőknél sokszor amorf, vagy fura színe, fénye van

Nézd meg a talpat is: a hamis cipőknél sokszor amorf, vagy fura színe, fénye van

4) Nézd meg a címkét és szúrd ki a hamis Roshe -t!

Ha van kapcsolatod az eladóval, kérj képet a cipő belső címkéjéről vagy a dobozcímkéről. Minden cipőnek van egy kódja és más adatai, amit a címke tartalmaz. A Nikenál a termékkód egy 6+3 számjegyből álló sor: az első hat a modellt, az utolsó három a színt jelenti. Keress rá a neten, és nézd meg, hogy az ismertebb blogokban, megbízható webshopokban milyen cipőt dob ki rá a gép: ha tök más modelleket vagy színállásokat ad ki a kereső, vagy kizárólag kamushopokban jön fel találat arra a cipőre, akkor engedd el – hamis. Ha stimmel, akkor is hasonlítsd össze a színeket: ha más a színárnyalat, anyaghasználat, akkor az is nagyon gyanús.

Keress rá a bevarrt/dobozon lévő címke adataira a neten!

Keress rá a bevarrt/dobozon lévő címke adataira a neten!

5) Nézd meg az ELADÓT ÉS AZ árat!

Van, amikor egy kép alapján már szinte lehetetlen megkülönböztetni egy hamis Roshe-t a valóditól (más kérdés, hogy miután megérkezett és kivetted a dobozból, akkor már nagyon is könnyű…), de az eladó és az ár nagyon árulkodó tud lenni.

Nincsenek csodák, ha a cipő jelentősen olcsóbb az üzletek vagy nagy, ismert webshopok árainál, akkor az hamis. Nyilván vannak a hivatalos outletek, és persze akciók is mindenütt lehetnek, folyamatosan, jelentősen alacsonyabb áron kínálni “ugyanazt” a cipőt, ráadásul minden méretben, folyamatosan… ez nem érheti meg egyetlen kereskedőnek sem, kivéve, ha olcsó kamut akar rád sózni.

Ne dőlj be se a távol-keleti kamushopoknak: ezek órák alatt összetákolt webáruházak, nagy „választékkal” (általában mindenféle Yeezy, limitált QS cipők, sőt még Air Mag is van készleten 😉 Gyanúsan olcsó árakkal vagy hatalmas 60-70%-os „akciókkal” dolgoznak, elérhetőségük sokszor csak egy e-mail író vagy chatablak. Sokszor jogellenesen használják a webcímükben a „Nike” vagy „Roshe” szavakat, tehát egy „cheap-roshe-run.com” vagy egy „nike-roshe-deals.biz” oldal teljesen biztos, hogy kamut árul! És az is biztos, hogy néhány hét múlva már „Oldal nem található” lesz a helyén, mert megszűnik és egy másik címen, másik összetákolt designnal „újranyit”. A reklamációddal meg oda fordulsz, ahová akarsz…

Példa egy távol-keleti, hamisítványokat árusító webshopra

Példa egy távol-keleti, hamisítványokat árusító webshopra

Az Aliexpressről, vagy magyar apróhirdetős oldalakon „készletről rendelhető”, és a Facebookos (sőt most már Instagramos) oldalakon kínált cipők döntő többsége (99,99%) hamis. Érdemes kicsit utánaolvasni, amikor ilyen „szuper akciót” találsz: a legtöbb helyen már odaírják, hogy ők csak közvetítők (persze garancia, jótállás és minden nélkül), akik fogják és a megrendelésedet továbbítják a távol-keleti hamisítvány webshopoknak, előre levéve a részüket. Kamuzhatnak akármit: „egyenesen a gyárból” meg a „nagy tételben vesszük”, de ez csak mellébeszélés: ezek filléres gagyik, amin ezek a közvetítők jól keresnek, te meg hordhatod, amíg le nem foszlik a lábadról – és ez elég hamar be fog következni :/

Nem kell nagyítóval keresni a kamut az apróhirdető oldalakon sem - a képek mellett az ár is árulkodó

Nem kell nagyítóval keresni a kamut az apróhirdető oldalakon sem – a képek mellett az ár is árulkodó

Végezetül: ezt mindig le szoktam írni, de a hamisítványok felismeréséről írt cikkekinkhez érkező kérdések és kommentek alapján úgy látom nem lehet elégszer:

Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az nem igaz!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Lia szerint:

    sziasztok!
    most szeretnék Nike Roshe Runt (avagy One-t) venni virágos mintával, de megnéztem a roshe adatbázisát és sem ott sem más eredeti oldalon nem látom :/ akkor ez valószínűleg csak kamu cipőben van?

×