SneakerboxPedia: Jordan XI

Új SneakerboxPedia sorozatunkban egy-egy, a sneakerheadek körében prominens modellt vesézünk ki. Igyekszünk ismert és kevésbé ismert infót megosztani Veletek az adott lépőről. Első delikvensünk a Jordan XI, a szerző pedig András, hazai sneakerhead olvasónk. Tovább!

SneakerboxPedia: Air Jordan XI

SneakerboxPedia: Air Jordan XI

Természetesen a Jordan XI is Tinker Hatfield műve, ő 1985 óta tervez a Nikenak és olyan modellek fűződnek a nevéhez, mint az Air Max 1 és a 90 Infrared vagy a Trainer.

Tinker Hatfield tervezőirodája a Nikeban

Tinker Hatfield tervezőirodája a Nikeban

A Jordan XI eredetileg 1995 és 1996 között készült, de töretlen népszerűsége miatt  számos alkalommal “retrósítva” lett (2011 Karácsonya környékén mi is írtunk az újrakiadást övező hyperól), a legutolsó verzió a Playoffs volt 2012-ben.

Air Jordan XI Playoffs 2012 Retro

Air Jordan XI Playoffs 2012 Retro

Az eredeti kiadás megjelenésekor Michael Jordan éppen másodligás baseball játékos volt, így nem azonnal került bevetésre a cipő. Mikor 1996-ban Jordan visszatért a kosárlabdához, örömmel kezdte el viselni a modellt, mert olyan nagyon fontos újításokat hozott a Tizenegyes, mint például a szénszálas talp. Jordan rögtön kapott is egy 5000 dolláros büntetést, mert nem tartotta be a Bulls öltözködési szabályait, amik teljesen fekete cipőt írtak elő (nem mintha ez az első ilyen eset lett volna 🙂

Air Jordan XI Concord: az eredeti fekete-fehér színállás

Air Jordan XI Concord: az eredeti fekete-fehér színállás

Három eredeti színállása van a cipőnek, a Concord, a Playoffs és a Columbia, de a Space Jam-et is ide sorolhatjuk, aminek érdekes története van: A Space Jam című filmben MJ a Concord XI-ben van, de a TV-n keresztül a cipő lilája kéknek tűnt, ezért a Nike az utcára szánt “Space Jam” változatot már Royal Blue színnel dobta piacra. A kétezres évek elején aztán megjelentek az alacsonyszárú változatok és bővült a színválaszték is.

Jordan XI eredeti színállások: fent a Columbia, lent a Space Jam

Jordan XI eredeti színállások: fent a Columbia, lent a Space Jam

A Tizenegyes a felhasznált anyagok, a formák és a színek miatt minden idők egyik legnépszerűbb Air Jordan-je, ami szinte minden sneakerhead gyűjteményében megtalálható akár több színállásban is. A legfrissebb retro kiadása a pár nappal 2013 karácsonya előtt megjelent Gamma Blue, a színállás teljes neve „Black/Gamma Blue-Black-Varsity Maize„. Ezt például a Váci utcai Foot Lockerben 2014 január elején még láttuk, tehát itthon is beszerezhető.

Air Jordan 11 Gamma Blue (Fotó: Joe Venuto)

Air Jordan 11 Gamma Blue (Fotó: Joe Venuto)

Instagramon ezekkel a tagekkel nézheted meg a felhozatalt a Tizenegyes Jordanekből: #airjordanxi #airjordan11

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×