Air Jordan történelem /első rész/

Elkezdődött az új tanév, ki-ki visszaült az iskolapadba vagy az íróasztala mögé a munkahelyén. Kezdjük hát ezt az új évet egy kis történelemmel! Igen! Történelem! Csakhogy ezt nem tanítják az iskolában…még!!! Ha kíváncsi vagy a világ egyik leghíresebb és legkeresettebb kosárcipőjének történelmére kattints a tovább-ra…

Air Jordan History Of Flight (www.freshnessmag.com)

Air Jordan History Of Flight (www.freshnessmag.com)

.

Nike Air Jordan történelem

1984 elején, a Nike komoly veszélyben volt a gyorsan növekvő sportruházati piacon. A „fehérek futó márkája” imidzset nehezen tudta levetkőzni, és még mindig híre se volt a kosárlabda világában. A futócipő nagyhatalom, amely bevételeinek jelentős részét ezen surranók eladásából szerezte lassan haldokolni kezdett, és szükségük volt valamire, ami újraéleszti és felvirágoztatja a céget és ami a piac talán egy másik részére is zöld utat mutat. Ekkor történt, hogy a Nike az akkor még zöldfülű kosárlabda játékosban, Michael Jordanben látta meg a lehetőséget.

Michael mindig is jobban szerette az Adidas vagy a Converse cipőket, amiket a North Carolinai edzője, Dean Smith is ajánlott, és remélte, hogy valamelyik vállalattal le is szerződik. A Converse azonban fedélzetén Larry Birdel és Magic Johnsonal nem kívánt jobb ajánlatot tenni a Nikenál, az Adidas pedig akkoriban egyáltalán nem volt érdeklődő a kosárlabda iránt.

Végül, a menedzsere és a szülei bíztatására a vonakodó ifjonc beleegyezett, hogy az Oregoni Portlandben lévő Nike főhadiszállásra repül és megnéz egy különleges videót és a javaslatokat. A videóban lassított felvételeket mutattak Jordan egyetemi meccseiből és híres, magasröptű olimpiai mozdulatából, a kisfilm alatt az aláfestő zenét a Pointer Sisters „Jump” című száma szolgáltatta. Majd a Nike fő designere, Peter Moore vázlatokat mutatott az AJ1-es cipőről, melegítőkről, sportruhákról fekete és piros színben. Michael a következőt fűzte a vázlatokhoz:

„Nem hordhatom azt a cipőt, azok az Ördög színei”

Jordan az egész tárgyaláson érdektelennek és unottnak tűnt, de ahogy elhagyta a találkozót azt mondta az ügynökének:

„Kössünk alkut!”

A Nike egy 5 évre szóló 2.5 millió dolláros szerződést írt alá Mr. Jordannel. (plusz a jogdíjak és egyéb juttatások).

Az Air Jordan 1-es bemutatása feje tetejére fordította a sportcipő ipart. Az AJ 1 előtt a legtöbb kosárlabda cipő fehér volt, de a merész fekete-piros stílusú Air Jordan 1 piszkosul kigúnyolta ezt a szabályt. Erre reagálva az NBA kizárta a cipőt a ligából, de MJ így is hordta őket 5000 dolláros bírságot fizetve meccsenként. A Nike persze örömmel kifizette ezt az összeget, hogy játékban és a közönség szeme előtt tarthassa ezt a pár cipőt. Ez a nagy hajcihő egy pár kosárcipő körül és Jordan látványos fellépése hozzájárult ahhoz, hogy az Air Jordan nevet ismertté tegye. Természetesen az AJ kollekció darabjai a legjobban keresett kosárlabda cipők között vannak mióta 1985-ben piacra dobták őket. A designerek a mai napig Michael ötleteit, hobbijait, és életének történetét gyűjtik össze és zárják ezekbe a cipőkbe.

Ajánlom mindenkinek figyelmébe a History Of Flight flash cipő galériát!

Air Jordan 1 retro az első és megismételhetetlen

Air Jordan 1 retro az első és megismételhetetlen

Air Jordan 1 retro original

Air Jordan 1 retro original

Air Jordan 1 retro dobozzal

Air Jordan 1 retro dobozzal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×