Az első Fridge Bécsben

Idén először a budapestivel párhuzamosan Bécsben is megrendezték a Fridge fesztivált, ide költözött át a snowboard és freestyle síversenyeknek helyet adó rámpa is. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen a szomszédoknál a Fridge, ezért átugrottunk és megnéztük 🙂 Élmény- és versenybeszámoló a tovább után!

[caption id="attachment_29386" align="aligncenter" width="620"]A rámpa idén is gigászi méreteket öltött A rámpa idén is gigászi méreteket öltött[/caption]

A “szomszédos” Fridge fesztiválnak a Donauinselen, azaz Bécs Dunaszigetén találtak otthont. Érdekes hangulata volt: mikor átértünk a hídon és megláttuk a helyszínt, egy kompakt, tél-eleji Sziget fesztiválra emlékeztetett: parkos környezet, Duna-part, színpad, partisátor, mobil-WC 🙂 A Sziget-feelinget tovább erősítette, hogy – mivel a szervezés is magyar volt – a büfék is ismerősek voltak a hazai nyári bulikról, a Balaton Grilltől, a Rézangyalon át a Zing Burgerig.

Na és persze itt volt a Rámpa, mely idén nem a budapesti, hanem a bécsi Fride-et erősítette. Itt zajlottak a snowboard versenyek pénteken és a freestyle síversenyek szombaton.

A rámpa és a trükkök is komoly méretet öltöttek

A rámpa és a trükkök is komoly méretet öltöttek

Péntek, snowboard a terítéken

Az első napon sikerült a selejtező körök végére befutnunk, így a koncertek és a nagy finálé még mind előttünk álltak. Example, majd Kalkbrenner is odatette magát, talán a második koncerten többen voltak, de a brit énekes DJ Wire-el az oldalán jobban megmozgatta a bécsi massive-ot. A versenyek után a party sátorban folytatódott a veretés, ahova mi csak benéztünk, mivel az utazás és a verseny sokat kivett belőlünk, de ahogy az esemény Facebook oldalán is látszik a rengeteg kommentből, a top szervezés és minőségi hangzás volt jellemző a Fridge bulikra.

Paul Kalkbrenner és Example stílusosan kékbe öltözött

Paul Kalkbrenner és Example stílusosan kékbe öltözött

És akkor folytassuk a másik lényegi programmal, a snowboard döntővel. A Love Snowboards alapítója Seppi Scholler kapta meg a lehetőséget, hogy levezényelje és kommentálja a döntőt, jó hangulatot garantálva erre az akcióban dús órára, nem a trükkök nevére, hanem tényleg a feelingre koncentrálva. Sajnos a magyar snowboard elitből egyedüliként induló Szigeti Viktor nem jutott be a döntőbe, büszkék vagyunk a 900-as ugrásaira, melyek tökéletesítésével még nagy eredmények várnak majd Szigire. A nációk szintjén nagyon vegyes döntőben repkedtek a cork ugrások és a no limit forgások frontján is 900-ig itt sem álltak meg a fiúk. Végül a norvég Kim Rune Hansennek sikerült behúznia az első helyet az amcsi Kyle Mack és az osztrák Matthias Weissenbacher előtt.

Kim Rune Hansen győzelmének minden rider és néző örült

Kim Rune Hansen győzelmének minden rider és néző örült

A riderek közül mini interjúkat csináltunk Szigivel és a svédek rossz-fiújával Kevin Backströmmel, amiket hamarosan olvashattok itt a boxban!

Szombat, freestyle sí

A szombati freestyle sí versenynapon a sneakerbox csapatát Gergő és Szebi képviselte a Rámpa aljában. Már az utazás is kissé kalandosra sikeredett, mert a csapat 50%-a (nem Gergő) elaludt, de szerencsére még az utolsó budapesti megállóban fel tudott esni a szuper RailJet szerelvényre, ami három óra alatt Bécsbe repített minket 🙂

A Fridge-et nem volt nagy kihívás megtalálni, a borús ég alatt kivilágított Rámpa körülbelül úgy nézett ki, mintha egy intergalaktikus rakétaindító lett volna. Átcaflattunk a sáron (a téli fesztiválok előnye, hogy nem por van, cserébe van sár 🙂 és elfoglaltuk helyünket a Rámpa aljában, az “első sorban”, ahol még rajtunk kívül összeverődött jópár magyar freesíelő arc 🙂

A selejtezők és a döntő hangulata is nagyon jó volt. Az előző napi snowboardos teljesítményből kiindulva titkon reméltük, hogy láthatunk triplát, sajnos ezt a síelők most kihagyták, de duplákból nem volt hiány! Lego amúgy elmondta, hogy a rámpa “észlelt” nagysága megtévesztő volt, mert kisebb volt a budapestinél, beleértve az érkező nagyságát is, ez magyarázatot adhat a tripla elmaradására is – de persze így is eszméletlen, hogy mire képesek a srácok! Szebi szakkommentálása alapján az  alábbi versenyzők teljesítményét emelnénk ki:

Szombaton a freeski vette át a stafétát

Szombaton a freeski vette át a stafétát

Luca Schuler Svájcból még csak most lett 15, és így a mezőny legfiatalabb indulója volt. Le a kalappal a teljesítménye előtt, mivel maga mögé tudta utasítani a tavalyelőtti Budapesten megrendezett Fridge fesztivál első helyezettjét, Elias Ambühlt is!

A már említett Elias Ambühl hozta formáját, bár tőle kicsit többet vártam volna. De így is brutális volt, és minden ugrásához felspanolta a közönséget is 🙂

Truso Lucas Lego a mezőny egyetlen magyar indulója volt. Lego a Freeski Maffia egyik meghatározó tagja  nagyon oda tette magát és a mezőny durvaságát figyelembe véve elég jó helyezést ért el… Bár szerintem jobb helyezést érdemelt volna meg szépen lepakolt Kangaroo Flipjeivel, de ezen már változtatni nem lehet, majd jövőre! Baromi nagy respect neki! Yooo Maffiaaa!!!

Kai Mahlerrel szemben nagy elvárások voltak, de ez az esemény nem úgy sikerült neki, ahogy várta… a trükkök tökéletesre csiszolásán kívül a feszültséget is meg kell tanulnia kezelni. Inkább arról maradj meg az emberek fejében, hogy “őrületes ugrás volt, kár hogy a landing nem sikerült”, mint hogy “ez az a srác, akik beleütött a kamerába és kib*szta a síbotját a nézők közé”… Persze a többi ridernek is nagyon nagy tisztelet, és reméljük, hogy jövőre elég lesz megint csak a trolira felülni, hogy ilyen versenyt láthassunk 🙂

A riderek közül mini interjúkat csináltunk Legoval, a svájci Elias Ambühllel és a svéd Jesper Tjäderrel, amiket hamarosan olvashattok itt a boxban!

Seppi Scholler hergeli a népet a pályaigazítás alatt

Seppi Scholler hergeli a népet a pályaigazítás alatt

Így buliznak az osztrákok

Nos, itt nagy meglepetések nem értek minket, egyáltalán nem éreztük magunkat “idegenben”: az osztrákok hasonlóan a magyarokhoz szeretnek beb*szni és utána bulizni ezerrel 🙂 Ami újdonság volt, az a pogózásra való fokozott hajlam, már a színpadon Freestylers alatt kialakult egy nagyobb pogó-sziget, majd pogó-örvény, de a partysátorban a Modestep dábtep “dallamaira” is megjött a kedve az osztrák srácoknak és csajoknak és persze a magyar különítménynek is 🙂 Jövőre minimum ugyanitt, vagy valamivel közelebb reméljük újra találkozunk a rámpával és ridereivel meg persze a léptető tömeggel is.

]]>

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

×