Szabó Koni BMX-es interjú

Szabó Konráddal már régóta terveztünk egy BMX-es interjút, és a május elsejei dunakeszi versenyen (ahol Koni nem mellesleg ismét a dobogó legtetejére állhatott fel) sort is kerítettünk a beszélgetésre. Szokás szerint nem csak a bicózásról kérdeztünk, hobbik, győri újdonságok, vicces sztorik, további tervek… Szerintem sok érdekes és tanulságos dolgot tudhattok meg róla az interjúból (és nem csak BMX-esek 🙂 Tovább!

[caption id="attachment_26015" align="alignnone" width="620"]Koni akcióban (Fotó: Tegze Tamás / livetoride.hu) Koni akcióban (Fotó: Tegze Tamás / livetoride.hu)[/caption]

Szia Koni, akkor vágjunk is bele! Bemelegítő kérdés: Mutasd be magad egy mondatban!
Szabó Konrád vagyok, 18 éves, Győrben lakom és BMX versenyző vagyok. És ahogy mondani szoktam: „Az én biztonsági övem Jézus”.

Mikor és minek a hatására kezdtél el BMX-ezni?
Kisebb koromban is szerettem nagy kerekűvel, 26″-ossal biciklizni, egykerekezni. Olyan 13-14 éves lehettem, amikor a környékünkön egy srác vett egy BMX-et, és nekem is nagyon megtetszett. Gondoltam, hogy nekem is kell egy ilyen, ezzel megyek majd iskolába, és én leszek a király 😀 Sokat fűztem ezt a haveromat, hogy adja el nekem, végül is megvettem a szülinapomra kapott 10 000 Ft-ért. Ez egy Mongoose Motivator volt egyébként…

Először csak suliba, meg a városban tekeregtem vele, aztán megismertem győri BMX-eseket, láttam, hogy ügyeskednek. Megtetszett nekem is. Egy idő után közelebb kerültem a győri kemény maghoz is. Először csak néztem, hogy „Azta, bárcsak én is tudnám ezeket a trükköket” – és az évek alatt ez tényleg valóra is vált.

Koni irdatlan szaltója a Dunakeszi Skatepark megnyitó versenyén

Koni irdatlan szaltója a Dunakeszi Skatepark megnyitó versenyén

Van valamilyen emlékezetes trükk a fejlődésedből?
A vázpörivel szenvedtem a legtöbbet, az hónapokba tellett, mert nem volt senki a környezetemben, aki normálisan elmagyarázza. De van jó emlék is: a 360 vázpörit és a 720-at ugyanazon a napon sikerült beadnom: A 360 vp megvolt, és nagyon rápörögtem a forgásokra, láttam van hozzá közöm, túlforogtam: 540. Na mondom, még-még-még, és 720 lett belőle. Ez a nap felejthetetlen volt számomra.

Kikkel biciklizel itthon a legszívesebben?
Első sorban legjobb barátommal, Culával (Poleczki Ricsi). Ha otthon vagyok, akkor mindig együtt biciklizünk, és szoktunk együtt utazni is. Aztán ott van Pápai Dani, Gaben. Szántó Bálinttal a Burn jóvoltából utaztam legtöbbször. Most, hogy jön a nyár, remélem mindenkivel együtt lesz majd.

Győri BMX-es különítmény

Győri BMX-es különítmény

Most, hogy az itthoniakról beszéltünk, lássuk a külföldet: Ha választhatnál, akkor melyik külföldi riderhez kecóznál be egy nyárra, hogy együtt biciklizzetek?
Egyértelműen Daniel Sandoval. Nincs még egy olyan rider, aki fék nélkül ilyen bike kontrollal tudna biciklizni, hogy az valami hihetetlen számomra.

Szerinted mik azok a tulajdonságok, hozzáállás, jellemvonások, amik hasznosak a BMX-ezéshez?
Elsősorban legyél kitartó, ez a legfontosabb. A türelem is nagyon kell – én ebben amúgy nem vagyok túl jó, nekem hamar elfogy, például ha kamerázunk, és nem sikerül, amit elterveztem 🙂 Ha ezek megvannak, akkor nincs probléma.

Türelem és kitartás :)

Türelem és kitartás 🙂

Egy trükk megtanulásához mi tud téged inspirálni, mi spanol fel egy versenyen?
Elsősorban a zene. Ha van egy jó zeném, akkor jobb a napom. Abban is segít, ha dolgozatot írok a suliban, és persze a biciklizéshez is. Ha kameráznak vagy fotóznak, azt is imádom. A versenyeken pedig, ha üvölt és tapsol a közönség, akkor az akkora erőt ad, hogy rávállalok olyanra is, amit még sosem próbáltam. Magyarországra amúgy jellemző, hogy nagyobb versenyeken aktívabb a közönség, de a kisebbeknél csak akkor ordítanak, ha esést látnak.

Van még másik sport, amit szívesen űzöl, vagy olyan hobbi, amit megemlítenél?
Imádok snowboardozni. De snowboardozni sokkal kevesebbet lehet, mint biciklizni. El szoktam menni egy iskolai sítáborral, meg szülőkkel is. Regular vagyok, a 360 megy mind a két irányba, meg fogok grabeket. Imádok snowparkokba is járni.

Koni más hangszeren is játszik: egy kis snowboard :P

Koni más hangszeren is játszik: egy kis snowboard 😛

Hát a Sneakerbox Snowtáborba téged is szívesen látunk majd, ha van kedved csatlakozni 😉 De most térjünk át a „brit-mániádra” 🙂
Azt tudni kell, hogy nekem mindig az kell, ami itthon nincs. Amikor a Total cég megjelent az angol piacon és Mark Webbet meg Alex Colebornt támogatták, akkor tudtam, hogy ez kell nekem. Volt Totalos övem, pólóm, a brit zászlós ülést nagyon sokáig hajtottam, mert nem nagyon lehetett itthon beszerezni. Aztán a Harlee Shop elkezdte Magyarországon is forgalmazni a Total márkát, az ő segítségével sikerült nemcsak egy ilyen ülést szerezni, hanem később Total flow riderré is válni, most évente kapok egy biciklit. Eddig egyik biciklimmel sem volt probléma, nagyon elégedett vagyok ezekkel az alkatrészekkel.

Total BMX!

Total BMX!

Az idei szezon még csak nemrég kezdődött, mesélj a múlt nyárból valamit, amire szívesen emlékszel vissza!
A Gyula Bike Fest nagyon jó volt, csak úgy lementünk, és a Kempf Zozoék felajánlották, hogy náluk tudunk aludni. Nagyon jól tartottak bennünket a szülei, imádom őket! Ahogy a második versenynap után aránylag csendben vacsorázunk, egyszer csak olyan hatalmas fékcsikorgás, hogy már vártam, hogy két kocsi csattanjon össze – de semmi. Halljuk a kocsiajtó csapódását, és belép Zozó apukája, hogy „Szevasztok srácok, jó étvágyat!” Kiderült, hogy raliversenyző, és az utcában már megszokott, hogy mindig így érkezik haza 🙂

Koni épp pihenőben a Gyula Bike Festen (de azért volt itt tripla vázpöri is :)

Koni épp pihenőben a Gyula Bike Festen (de azért volt itt tripla vázpöri is 🙂

Tényleg, téged érdekelne a „nem lábbal hajtós versenyzés”, a motorozás vagy a rali?
Hát… még régen volt egy kis pitbikeom, de elég „kínais” volt, ha egy kicsit tovább nyomattam vele, akkor nem volt olyan eset, hogy ne amortizálódott volna: volt, hogy a kipufogódobot hagytam el volt, hogy a légszűrőt, törtek ki küllők… Érdekel a crossmotorozás is, de az nagyon drága sport.

Hát az biztos! Amúgy mi a helyzet mostanában a győri pályátok környékén?
Régen volt a győri műjégpálya csarnokában  egy skatepark egy csomó jó elemmel, de azt pont akkortájt zárták be, amikor én elkezdtem BMX-ezni. Úgyhogy maradt a dirt, az Apor. Ezt nagyon lelkesen ásták az idősebbek, és ezt folytattuk mi is. De ez azért nem volt az igazi, mert nem volt víz, csak az esőt várhattuk. Egy szánkódombról lehetett rácsövelni az ívre, de a másik oldalán meg egy játszótér volt, ahonnan a gyerekek állandóan átjöttek, rámentek az ívre. Ilyenkor ha kinn volt Cula, lehetett látni, hogy gyűlik benne az ideg, amíg rájuk nem ordított, hogy „Takarodj onnan, vagy eláslak anyáddal együtt!” 😀 Erre általában lefagytak a kölykök és visszaszaladtak 😛

Bad Shit Crew Győr

Bad Shit Crew Győr: BMX is a dorty job, but someone has to do it 😀

Aztán így a gyerekek miatt, meg hogy télen szétszánkózták az egészet, várni kellett az esőt, annyit kellett foglalkozni az egésszel, hogy új hely után kellett nézni. Van egy idősebb BMX-es arc a városban, ő vett két telket az ikrényi kertvárosban és megengedte, hogy csináljunk ott egy pályát. Ott van fúrt kút, hívhattunk markolót is, ezt 2012 szeptembere óta építgetjük, decemberig tudtunk itt bicózni. Először csak két ugró volt, de most már van például minifélcső is (ez a Culáé!!!). Szóval ez most a csapatunk, a Bad Shit Crew pályája.

És mik a tervek erre a nyárra?
Előző nyáron is majdnem minden hazai versenyen ott voltam, de most külföldi versenyek is tervbe vannak véve. Az angliai Relentless Nass és Boardmasters versenyekre szeretnék nagyon kimenni. Aztán ott van a Dirt on Fire Csíkszeredában, meg a Pannonia Challange Eszéken.

Koni idén határon innen és túl is megtalálható lesz

Koni idén határon innen és túl is megtalálható lesz

Mesélj egy kicsit a szponzoraidról, kik támogatnak abban, hogy ezeket elérhesd!
A Total BMX, akiktől a biciklimet kapom – egyelőre kábé az alkatrészek háromnegyede van tőlük, de ez folyamatosan bővül, szerintem hamarosan mindent fognak gyártani. A Burn csapatnak pár hónapja vagyok a tagja, tőlük anyagi támogatást kapok, ami nagyon nagy segítség, főleg a külföldi utazásokhoz. A Harlee Shop főnökeinek Sarlósi Attilának és Kondi Balázsnak Miskolcról nagyon sokat köszönhetek, mert majdnem a kezdetek óta velem vannak. A Skullcandyvel már két éve kapcsolatban vagyunk, nagyon jók a fülesek és nagyon jó fejek is velem. Psycho Store támogat lrg ruházattal és Lakai cipőkkel. A Go4it is támogat, itt nagyon fontos az utánpótlás kinevelése, és egy márkát is igyekeznek felépíteni.

Szabó Konrád BMX-es interjú

BMX-es interjú Konival

Neked mi a fontos egy cipőnél, amit BMX-ezésre használsz? Mennyire jönnek be Lakai cipők?
A legfontosabb, hogy varrott talpa legyen, nekem az a tapasztalatom, hogy ezek strapabíróbbak a vulkanizáltak talpaknál – bár a vulc cipők közül is van azért, ami sokáig bírja. Legyen félmagas vagy magas szárú, mert a bicózásnál kapja a boka rendesen. Most Lakai cipőkben biciklizem. Bár ezek alapvetően deszkás cipők, de bizonyos modellek BMX-ezésre is teljesen jók. Nekem eléggé kivan a sarkam, szóval fontos, hogy védje valami. A Carroll a kedvenc modellem, ez magas szárú és vulkanizált talpú.

Koni most ebben a Lakai Carroll cipőben biciklizik

Koni most ebben a Lakai Carroll cipőben biciklizik

Koni, köszi a lehetőséget, és remélem, hogy minél több külföldi versenyen tudsz jó eredményeket elérni a nyáron! Egyik Lakai cipőddel pedig egy fullos tesztet is összehozhatnánk hamarosan 🙂

]]>

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×