Tippek, nehogy kamu Air Maxet sózzanak rád

Egyre gyakrabban küldtök nekünk linkeket és kéritek, hogy nézzünk rá egy-egy webshopra, internetes eladóra, hogy vajon eredeti Nike Air Max cipőket árul-e. Mivel a legtöbb esetben válaszunk  már egy gyors csekkolás után is a „nem”, ezért összegyűjtöttük nektek a legfontosabb tudnivalókat, hogy magatok is észre tudjátok venni a gyanús jeleket és nehogy hamis cipő rendelésébe fussatok bele. Részletek a tovább után!

[caption id="attachment_25342" align="alignnone" width="620"]Ne hagyd hogy átverjenek, ne dőlj be a hamisítványoknak! Ne hagyd hogy átverjenek, ne dőlj be a hamisítványoknak![/caption]

Az Air Max cipőkről szóló cikkeink egyre népszerűbbek, és az utcán a srácok és csajok lábán is egyre többször köszön vissza az ikonikus Nike modell. Nem csoda hát, hogy sokan keresitek, hogy hol lehetne beszerezni egy ilyen lépőt – főleg egy különlegesebb színkombót. És lehetőleg okosba, azaz minél olcsóbban. Itt lép a képbe a net, ahol tömegével találhatsz magyar és külföldi oldalakat/eladókat, ahol fantasztikusan széles választékban és szuperolcsón találhatsz Air Max-eket. Mielőtt azonban nagyon beleélnéd magad a szerencsédbe, ki kell, hogy ábrándítsunk – az ilyen cipők szinte minden esetben hamisak. A jó hír viszont, hogy nem is olyan nehéz kiszúrni a kamut, nézd meg tippjeinket és neked is sikerülni fog!

Nézd meg, hogy kitől veszed!

Webshopok esetén árulkodó lehet a domain név. A „Nike”, az „Air Max” és hasonló márkanevek bejegyzett védjegyek, a Nike-n kívül senki sem használhatja őket a webshopja címében. Tehát ha azt látod, hogy egy webshop domin neve pl. „cheapairmax.co.uk” akkor már rögtön zárhatod is be az ablakot – biztos, hogy kamushopot dobott a gép!

Kamu webshopok

A kamu webshopok nagyon egy kaptafára vannak kialakítva, ha megnézel párat, hamar rááll a szemed: Ha böngészed őket és úgy érzed, hogy a kocka gyerek a szomszédból különbet rakna össze egy délután alatt, akkor kezdhetsz gyanakodni. Árulkodó jelek: Az ilyen oldalakon a design gyatra, a logók rossz minőségben oda vannak csak zsúfolva, már a főoldalon tele van Nike és Air Max említésekkel, menüpontokkal.  Bizonyos aloldalak pl. „Shipping info” vagy „About us” ki sincsenek töltve, hanem csak ilyen vak- vagy töltelékszövegeket találsz, a szövegek hemzsegnek a helyesírási hibáktól. Tanácsunk: mindig keresd meg a „Contact us”, azaz Kapcsolatfelvétel menüpontot. A kamushopokban itt csak egy e-mail író ablakot találsz, ahol még azt az e-mail címet sem látod, hogy írod a levelet. Ha ilyen helyről rendelsz, akkor garantáltan sosem fogod őket többet elérni. Egy rendes webshopban részletes infók vannak az ügyfélszolgálatról, fel van tüntetve a telefonszám, postacím, cégnév, minden.

Kamushop: "Nike Air Max" webshop, de még Converse is van a kis reklámjukon :)

Kamushop: „Nike Air Max” webshop, de még Converse is van a kis reklámjukon 🙂

Nézd meg alaposan a képeket!

Sokszor már a fényképeken is látszik, hogy valami nem stimmel a cipőkkel. Ilyen lehet a deformált alak, a megszokottól eltérő felhasznált anyagok, apró csáléságok, hibák. Ezek lehetnek egészen ordító hibák is, pl. hogy egy Air Force cipőre van írva hogy Air Max, de legtöbb utánzat egészen hasonlít az eredetire!  Fontos, hogy pusztán attól, hogy a képeken igazinak néznek ki a cipők, még ne bízz meg automatikusan a webshopban! Gondolj bele, hogy a netről mennyi időbe telik eredeti cipők képeit lementeni és felhasználni. Na ugye.

Példa a kamu webshopra: "airmax" a domian névben, gagyi design, áru- ésa kategóriahalmozás

Példa a kamu webshopra: „airmax” a domian névben, gagyi design, áru- ésa kategóriahalmozás

Gyanúsan alacsony ár

Ami nagyon árulkodó lehet: az ár. Az ősi bölcsesség, hogy „ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem igaz” itt is teljesen megállja a helyét. Akciók mindenütt lehetnek, de hogy folyamatosan töredékáron áruljanak eredeti cipőket, annak az esélye nulla.

Ha ilyen helyekről rendelsz, és kibontod a csomagot (persze csak ha tényleg megjön) akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy az eredetire többé-kevésbé hasonlító, de silányabb anyagokból összetákolt Air Maxnek látszó tárgyat kapsz. Biztos, hogy a cipő lelkét jelentő légbetét nem eredeti lesz benne, az egész valószínűleg szétesik pár hét használat után, nem mellesleg élőben ordít róla, hogy kamu.

Ugye te sem ilyen kamu Air Max cipővel szeretnél szembesülni a dobozoban? :S

Ugye te sem ilyen cipővel szeretnél szembesülni a dobozoban? :S Gyönyrű kamu Air Max, nem?

Aukciós oldalak

Az aukciós oldalakon (pl. TeszVesz, Vatera, eBay) független eladóktól vásárolhatsz, és bár a szabályzat minden esetben tiltja, nagyon könnyű hamisítványokra akadni. A legkönnyebben a szuperakciós árakról lehet felismerni őket, meg hogy minden méretet és színt tudnak hozni (illetve külföldről hozatni), az illusztrációs képeken szépen megszámozva ott sorakoznak a modellek. Néha a leírásban van valami halovány indoklás, hogy miért tudják folyamatosan fél- vagy negyedáron kínálni ezeket a márkás cipőket. Ilyen kamu indoklás például, hogy „közvetlenül szerzik be a gyárból”. Szerintünk viszont azért ilyen olcsók, mert ezek az eladók ugyanazokból a távol-keleti kamushopokból szerzik be az árut, amiket fentebb bemutattunk.

Az is elég árulkodó, hogy a jótállást, garanciát ezekre a cipőkre nem vállal az eladó. Ha első nap széthullik az egész, akkor ennyi volt, magadra vethetsz.

Mi egyetlen ilyen eladótól sem rendeltünk még, tehát elvileg elképzelhető, hogy tényleg van olyan forrásuk, ahonnan vadonatúj eredeti, márkás cipőket tudnak nagyon olcsón beszerezni, és ha bármi probléma van, akkor a garanciát is gördülékenyen intézik… csak éppen egyáltalán nem tartjuk valószínűnek…

Aukciós oldal: Gyanúsan olcsón, ellenőrizhetetlen forrásból, garancia nincs (illusztráció)

Aukciós oldal: Gyanúsan olcsón, ellenőrizhetetlen forrásból, garancia nincs (illusztráció)

Tehát? Hogy kerülheted el a kamu Air Max cipőt?

Egy: alaposan nézd meg a webshopot vagy az eladót. Csak akkor rendelj, ha megnyerték a bizalmadat. Kettő: nézd meg az árat. Ha túl alacsony, és nem egyedi akcióról van szó, akkor a cipő hamisítvány. Ne feledd: ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az nem az!

Lehet ügyesnek lenni és itthonról vagy külföldről akciós időszakban egész szép kedvezményekkel kifogni darabokat. Ezek általában azért olcsóbbak, mert a kereskedő már ki akarja pörgetni a beragadt készleteket, vagy maradt még egy-két méret. De az, hogy valaki folyamatosan, széles választékban és nagyon-nagyon olcsón kínáljon eredeti cipőket, olyan nincs. Ott valami nem kerek.

Itthon például a Nike Westend, a Nike Árkád üzletekben és a BP Shopban, illetve a váci utcai Foot Lockerben találhatsz biztosan eredeti Air Maxeket, de például a német Allike webshopban is találhatsz friss és autentikus modelleket.

Ha konkrét kérdésetek van, akkor továbbra is várjuk, itt a hozzászólásokban vagy a Facebook oldalunkon!

]]>

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×