AM törióra, avagy 25 év az Air Max szárnyain

Alig egy hete írtunk nektek arról, hogy a Nike hogyan dominálta a kosárlabda cipők fejlődését az elmúlt 40 évben. Ezen a héten egy másik klasszikus vonalat a Nike legendás futócipőjének az Air Maxnak a történetét mutatjuk be nektek. Az Air Max sztori 15 évvel fiatalabb, mint a Nike kosárlabda cipőié, de legalább ugyanannyi fejlődési lépésen esett át és vált a popkultúra és mindennapjaink részévé. Idén tavasszal is menő AM-ben szántani a betont, így úgy gondoltuk szívesen olvasnátok bővebben a modellről.  Ha érdekel a futócipők nagyágyújának sztorija, akkor katt a továbbra!

[caption id="attachment_25075" align="alignnone" width="620"]Nike Air Max 1 - 1987 Nike Air Max 1 – 1987[/caption]

A kezdetek, 1980-as évek

A cipő története egészen 1979-ig nyúlik vissza, amikor a Nike tervezőmérnökei feltalálták az Air Cushioning Technologyt, amely az akkori futócipőkhöz képest radikálisan tompította a futás közben a talpat érő ütéseket. 8 évvel később ennek a továbbfejlesztett változata lett a Nike Air, amit az eredeti technológiához képest megnagyobbítottak, hogy jobb teljesítményt érhessenek el a futók. Az első Nike Air Max erre a technológiára épült fel, ez volt ugyanis az első cipő, amiben láthatóvá tették magát az Air unitot, hogy a cipőt használók körében tudatosuljon az, hogy mi segíti őket a teljesítményük növelésében. Az első modell, a Nike Air Max 1 1987-ben látott napvilágot.

Forradalmi újítás. Ezzel reklámozták az Air Maxot a 80-as években

Forradalmi újítás. Ezzel reklámozták az Air Maxot a 80-as években

Természetesen elmagyarázták, hogy miért forradalmi újítás. :)

Természetesen elmagyarázták, hogy miért forradalmi újítás. 🙂

Olyan sportolókkal reklámozták mint legendás 23-as Michael Jordan. Ennél több nem kellett. :)

Olyan sportolókkal reklámozták mint legendás 23-as Michael Jordan. Ennél több nem kellett. 🙂

90-es évek

A kilencvenes évek a kosárlabda cipőkhöz hasonlóan, az Air Max életében is a kísérletezések jegyében zajlott. Nem kellett sokáig várni az első modellre, ugyanis 1990-ben bemutatták a Nike Air Max III-at, közismert nevén az Air Max 90-et, ami a mai napig az egyik meghatározó modellje az Air Max családnak. Öt évvel később bemutaták az Air Total Max változatot, közismert nevén az Air Max 95-ös modellt, aminek az alapján a mai napig rengeteg változatot mutatnak be. Hasonló sorsra jutott a ’97-ben kiadott, becenév nélküli Air Max 97 is, a mai napig készülnek különböző változatai a sneakernek. Ha megnézitek a képeket láthatjátok, hogy mind az Air Max Total és az Air Max 97-es teljesen új felépítéssel rendelkezik, mint az eredeti cipő vagy a klasszikus Air Max 90. Ez a Nike – fent már említett – kísérletező időszakának köszönhető, amikor is több, egymástól eltérő felépítést próbáltak ki az optimum elérésének érdekében.

Air Max III, közismert nevén Air Max 90

Air Max III, közismert nevén Air Max 90

Air Max 97

Air Max 97

 2000-es évek

Az új évezred elején jelent meg az Air Max egy másik híres modellje az Air Max Plus, közismert nevén az Air Max TN, ami az elmúlt tíz év kísérletezéseinek mintájára épült fel és szintén nem mutat sok hasonlóságot az eredeti sneakerrel. Hét évre rá jelent meg az Air Max 360, ahol a tervezők radikálisan újragondolták az Air Max koncepcióját és törekedtek arra, hogy minél jobb teljesítményt érhessenek el a versenyzők. Az évtized vége fele a Nike tervezői úgy gondolták, hogy ideje visszatérni az alapokhoz és az első két – a mai napig és legnépszerűbb – modellt újratervezték. 2009-ben ennek alapján született meg az új Air Max 90. A legfőbb változtatást a lábujjnál hajtották végre, mivel a strapabíróság érdekében megemelték a cipőtalpát. Még ugyanebben az évben szintén újratervezték az eredeti Air Max 1-et, amibe beépítették a Flywire technológiát.

Air Max TN

Air Max TN

Air Max 360

Air Max 360

Jelen és jövőkép

A 2010-ben jelent meg az Air Max cipőinek egy új generációja az Air Max Trainer széria. Az Trainer család  tagja radikálisan különböznek az eddigi Air Max válotozatoktól. Az újítást a cipő elején található tépőzár adja. A széria már a harmadik verziónál tart és ki tudja hol lesz a vége. Ezenfelül a tavaly indult Air Max+ széria is keményen tör előre, már megjelent az Air Max+ 2013 is, ami a legújabb hivatalos változata az Air Max családnak.

Nyílvánvalóvá vált, hogy az Air Max története, ahogy a Nike kosárlabda cipő kollekciójához hasonlóan többször is radikális újításokon esett át új technológiák és anyagok felfedezésével. Személy szerint várom már, hogy mit láthatunk 2037-ben amikor is az Air Max betölti az ötvenet. 🙂

Air Max+ 2013

Air Max+ 2013

Air Max Trainer 1 és a jellegzetes tépőzár

Air Max Trainer 1 és a jellegzetes tépőzár

Az Air Max+ legfrissebb modelljével külön is foglalkoztunk nemrég, itt olvashattok róla bővebben. Az elkövetkező hetekben a töriórát egy itthoni Air Max szemle követi majd, melyben bemutatjuk nektek, hogy a hazai üzletek milyen modelleket kínálnak nektek a nyárra.
Kővári Zsombor
]]>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×