Nike kosárlabda cipő törióra

Az egész történet akkor kezdődött, amikor megszületett Shaquille O’Neal, és az első afro-amerikai kosarast, Bob Douglast beválasztották a Basketball Hall of Fame-be. Ezek mellett a kosárlabdázás története szempontjából egy másik fontos esemény is történt 1972-ben: A Nike bemutatta az első kosárlabda cipőjét, a Blazert. Ezzel lavinát indítottak el a kosárlabdázás és a cipőgyártás terén. Ebben a cikkünkben megpróbáljuk összefoglalni nektek a négy évtized legfontosabb lépéseit a Nike kosárlabda cipőinek fejlődésében. Ha érdekel, hogyan fejlődtek ki a Blazerből a legmodernebb csukák, akkor katt a továbbra!

[caption id="attachment_24940" align="alignnone" width="620"]Nike Evolution (katt a galériáért!) Nike Evolution (katt a galériáért!)[/caption]

 1970-es évek

A Nike első modellje a fent említett Blazer volt. Ekkor még a tervezők számára a legfontosabb szempont a praktikusság volt, ennek köszönhetően a cipő egy szép letisztult designt kapott. Akkor még valószínűleg nem is gondolták, hogy több mint 40 év múlva is megállja a helyét. A 70-es évek másik népszerű modellje a Bruin volt amit 1973-ban a Blazer áttervezése után dobtak piacra. A két cipő közti lényeges különbséget a méretük jelentette, ugyanis a Bruin a Blazerrel ellentétben low-top profilet kapott.

Nike Blazer 1972-ből

Nike Blazer 1972-ből

Nike Bruin

Nike Bruin

1980-as évek

Tíz évre a Blazer után debütált a Nike egyik, mai napig ikonikusnak számító modellje, az erőt és magabiztosságot sugárzó Air Force One. Ezzel együtt jelent meg az akkori egyik legfontosabb technikai újítás is a Nike Air, amit a cipők talpába építettek bele az leérkezésből adódó energiák tompításának érdekében. A cipő felső része pedig egy egyedi bőr-háló kombináció ami lehetővé teszi a strapabíróságot és a kiváló lélegzést. Elmondhatjuk, hogy az Air Force 1 a Nike egyik legjobban időtálló modellje lett, ugyanis több mint 30 év után még mindig hatalmas népszerűségnek örvend.

Air Force 1 (katt az evolúcióért!)

A legendás Air Force 1 (katt a többi képért!)

Az első Air Force 1.

Az első Air Force 1.

1990-es évek

A millenium előtti évtized mozgalmas volt mind az NBA és a Nike tervezői számára. Michael Jordan a karrierje csúcsán volt, említésképpen 4x kapta meg az NBA Most Valuable Player címet a 90-es években. De Jordan mellett a Nike sem tétlenkedett. Több modell is napvilágot látott a 10 év alatt. Ilyen volt az Air Flight Huarache 1992-ben, majd ezt követte egy másik érdekes modell az Air Raid, aminek elején egy jellegzetes X-pánt található. Őt követte az Air Max 2 CB, amelynek különlegessége az aggresszív cipőfűzőrendszerében rejlett. A Nikenál ez az évtized a kísérletezés jegyében telt, annak érdekében hogy megtalálják a minél jobb designt a tökéletes kosárlabdacipő elkészítéséhez. Érdemes még megemlíteni a Nike kosárlabdacipőinek egyik legfuturisztikusabb darabját, az Air Foamposite I-t. Ez a modell az egyetemi ligában debütált és ez volt a Nike első cipője amelyikben több szintetikus anyagból készítettek, megnyitva az utat a jövőbeni fejlesztések előtt.

Nike Huarache (kattints a többi 90-es évekbeli cipőért!)

Nike Huarache (kattints a többi 90-es évekbeli cipőért!)

Nike Huarache vázlata

Nike Huarache vázlata

Nike Air Raid és a jellegzetes X pánt

Nike Air Raid és a jellegzetes X pánt

Nike Air Max 2 CB és a gyorsfűzője

Nike Air Max 2 CB és a gyorsfűzője

Nike Foamposite, az első kosárlabdacipő, ami szintetikus anyagból készült.

Nike Foamposite, az első kosárlabdacipő, ami szintetikus anyagból készült.

2000-es évek

A 2000-es évek első évtizedét az új szintetikus anyagok és a természetes bőr keveredése, illetve az extravagáns stílus jellemezte. Az elmúlt 10 év egyik legjelentősebb újdonsága a Hyperdunk modell és a cipővel jött technológiai újítás, a Flywire volt. Ennek köszönhetően a cipő felsőrésze sokkal könnyebb lett, ami a kosárlabda cipőket egy teljesen új dimenzióba emelte. A Nike kosárlabda kreatív igazgatójának szavaival élve a „Nike Hyperdunk teljesen megváltoztatta a kosárlabdát a Flywirenak és az új futurisztikus designnak köszönhetően”. Két évre rá a Nike Zoom Hyperfuse tovább vitte ezt a fejlesztést és a cipő felső részébe egy kondenzált hálót építettek be a jobb lélegzőképességért és a súlycsökkentés céljából. LeBron James signature modelljeit is a Nike Zoomra alapozzák a mai napig.

Nike Hyperdunk

Nike Hyperdunk (katt a többiért!)

Nike Zoom Hyperfuse

Nike Zoom Hyperfuse

Jelen és a jövő

A Nike kosárlabda cipőinek 40 éves evolúciója után azt lehetne mondani, hogy nem nagyon lehet több újdonságot kitalálni, de a cég rácáfolt erre az állításra. A legjobb példa rá Kobe Bryantnak tervezett Kobe 8 System, ami első látásra egy alacsony szárú futócipőnek tűnhet. De a látszat ne tévesszen meg, ugyanis ez az első kosárlabda cipő, amiben megtalálható a Nike legújabb fejlesztése, az Engineered Mesh. A szintetikus hálós kialakításnak köszönhetően (természetesen a kritikus pontokon megerősítéseket tartalmaz), a cipő súlya radikálisan lecsökkent, de ez a súlyveszteség nem ment a teljesítmény kárára. Ez az innovációs lépés csak egy atléta igényeit tükrözi, a Nike az NBA legjobb kosarasaival, többek között LeBron Jamessel, Kobe Bryanttal, Kevin Duranttal és Kyrie Irvinggel azon dolgoznak, hogy még jobbá tegyék a kosárlabdacipőket. 🙂

Múlt és a jövő. 1973-as Nike Bruin és a Kobe 8 System.

Múlt és a jövő. 1973-as Nike Bruin és a Kobe 8 System.

]]>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Reszeli Soós Gábor szerint:

    ó, az a huarache… 🙂 talán még mindig megvan valahol… 🙂 kb. kilógott a lábujjam belőle mire visszavonultattam… 🙂
    illettve… ha Scottienak jó volt Orlandoban egy All-Star fellépésre… 😉

×