Kövesdán Krisz mini-interjú

Kövesdán Krisszel legutóbb a Fundango Store Check alkalmával futottunk össze a Westendben. Azt azért persze félfüllel már hallottuk (plusz félszemmel láttuk), hogy Krisz mostanában a snowboard környékén nem nyüzsög annyira, inkább új szerelmét a szörfözést igyekszik minél többször űzni. Ezekről is kérdeztük egy rögtönzött interjúnk keretében 🙂 Tovább!

[caption id="attachment_24577" align="alignnone" width="620"]Kövesdán Krisz interjú (Fotó: Haász Dömötör) Kövesdán Krisz interjú (Fotó: Haász Dömötör)[/caption]

Krisz, mesélj mostanában mi van veled? Mintha ritkábban látnánk mostanában a snowboard háza táján?
Igen, ezt jól látod, kicsit visszább vettem a tempóból: a snowboard helyett mostanában többet szörföztem. De emellett most nagyon sokat dolgozom. A snowboardozás sem egy olcsó sport, de a szörfözést még nehezebb elérni így Magyarországról, és most, hogy a saját keresetemből járok el, még jobban megbecsülöm.
De a snowboardot sem engedtem el, az idei szezonban az összes magyar versenyre elmegyek, ahová csak tudok. Az ugrálós, big aires versenyeket kihagyom, mert a keresztszalag-szakadásom mély nyomott hagyott bennem… Egyébként sem voltam ugrálós típus, a jibbelést és slideolást jobban érzem, lassan rámenni és kreatívkodni az elemeken. Az ugrálásnál sajnos már elértem oda, hogy jobban tartottam a sebességtől, mint ahogy élveztem az ugrálást. A keresztszalag szakadásom meg végleg betette ennek a kaput.

Krisz a téli műszakban (Fotó: Králik Dani)

Krisz a téli műszakban (Fotó: Králik Dani)

Milyen elemek a kedvenceid, és milyen elem mozgatná meg legjobban a fantáziádat?
Eddig leginkább boxokon csúszkáltam, mostanában a korlátokat adom. És egy downrailen lenne most pár ötletem.
Mire figyeljen valaki, aki boxról korlátra vált?
Lassan kell felépíteni, nem a legfullosabb boxos trükköddel próbálkozni azonnal a korláton. De visszatérve a tökéletes elemre, most elfogadnék egy tökéletes hullámot valahol a házunk környékére.
Látom, visszakalandoznak a gondolataid a szörfhöz 🙂 Mesélj erről!
Olyan 12 éves koromban Spanyolországban ki akartam próbálni a szörfözést egy családi nyaraláson. Volt egy bérelhető shortboard, azzal próbálkoztam, de alig bírtam vele kijutni, azt hittem megfulladok, közben a bodyboardosok ott oltottak, hogy miért megyek rá a hullámra, hogy elütök mindenkit – ennek hatására jól meg is utáltam a szörföt 🙂
Aztán négy-öt éve, amikor a Pala elkezdődött elkezdtem én is járni oda. Ott kérdezte Pei, hogy nem-e akarok menni velük az óceánra. Mondtam neki a rossz élményemet, de bátorított, hogy többen egészen más élmény lesz. Kimentünk a cseh-szlovák szörfversenyre, és így hogy segítettek, egészen rendkívüli élmény volt, hogy fel tudtam állni egy szörfdeszkára az óceánon. Főleg a Pala hullámmedencéje után 🙂

Krisz a Pala Beach híres hullámán

Krisz a Pala Beach híres hullámán (Fotó Precíz)

Milyen érzés szörfözni?
Képzeld el, hogy a legtökéletesebb szűzhóban snowboardozol, de nem nyom a bakancs és a kötés. Szabadnak érzed magad, nagyon természetközeli sport, de elég nehéz egy sport az tuti 😀 nem kell fizetned a szezonbérletért, hogy a felvonók felvigyenek a hegyre, nem kell egy kábelpályán köröznöd, vagy egy zajos motorcsónakkal vontattatni magad. És nem véletlenül kezdődik sok meditációs gyakorlat azzal, hogy „képzeld el magad az óceán partján…”. Annyira megnyugtató, órákig el tudom nézni. De egyben szép erőnlétet kíván, hogy például kievezz: az első héten iszonyat hátizomlázam volt, meg úgy aludtam mint a bunda – nagyon sokat kivesz a víz.
Milyen trükkök vannak a szörfben?
A külföldi pro hullámszörfösök iszonyatosan nagy hullámokat adnak be. Ott is vannak air trükkök, nemrég szaltóztak is szörffel…

Krisz immáron az Óceánban (-on :)

Krisz immáron az Óceánban (-on 🙂

És mikor volt a legutóbbi trip?
A Fundangonak is köszönhetően voltam most kinn Franciaországban másfél hónapot.
És a legközelebbi surf-trip?
A télen szeretnénk kimenni a Kanári-szigetekre, Szennihez, ő most ott van kinn Jurichek Győzővel együtt. Tavasszal szeretném majd Győzőt meglátogatni egy 10 napra, ha tudok  valami olcsóbb repjegyet szerezni.

Kövesdán Krisz és az Atlanti-óceán (Fotó: Haász Dömötör)

Kövesdán Krisz és az Atlanti-óceán (Fotó: Haász Dömötör)

A snowboard neked akkor visszaváltott hobbiba?
Hát azért nem, mert szeretek versenyezni. Ilyenkor szívesen beadok új dolgokat, mert egymást motiváljuk.Nem beszélve a hangulatról, ami nagyon jó ilyenkor. Miénk a pálya, és egy kis minimális reflektorfény is van 🙂 Amúgy a múlt télen síeltem is egy hónapot, mert elvesztettem egy fogadást az Alpesi Klubbal, eljutottam egy 270 in, pretzel outig (szerintem ez nem kell: 🙂
Mondtad, hogy sokat dolgozol is, mit is?
Apámnak van autószervize már 40 éve, most éppen Porsche motorokat szerelünk külföldre. Igyekszem minél többet átvenni tőle, mert most ismét rallizik és szeretném, hogy minél többet tudja csinálni. A külföldi ügyfelekkel például én tartom a kapcsolatot, és egyéb módokon is igyekszem felfejleszteni a céget.
Veled még nem volt sneakerboxos interjú, még nem ismerjük a cipőízlésedet, mesélj!
Eléggé Supra-párti vagyok, de most éppen nincs „aktív”. Van egy nagyon régi fekete középmagas Suprám, már azt sem tudom milyen modell (mi sem tudjuk, a hozzáértők tippelhetnek – a szerk.:)  Ennek már ki is lyukadt a talpa a sarkánál, de szélvédőragasztóval megcsináltam, és azóta jobb, mint újkorában. Nagyon a szívemhez nőtt ez a cipő, mert a felsőrészének az anyaga kicsit a neoprene-re hasonlít, és jól bírja a vizet és  a havat. Egyébként nagyon szeretem a félmagas cipőket, mert tartja a bokámat, ha netalán gördeszkáznék . Van még egy Vans félcipőm, amit szeretek.

Az Ismeretlen Supra (meglehetősen megviselt állapotban :)

Az Ismeretlen Supra (meglehetősen megviselt állapotban 🙂

 ]]>

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×