Snowboard cipők A-tól Z-ig

Most készülsz megvenni életed első snowboard cipőjét, vagy éppen szintet lépnél? A jól kiválasztott snowboard cipő nagyon fontos ahhoz, hogy a lábaid reggeltől az utolsó felvonózásig melegen és szárazon maradjanak, és hogy mindemellett „eggyé tudj válni a deszkáddal”. A 2012/13-as Whiteline magazinban is megjelent cikkünk ezen online verziójában csak a freestyle, vagy más néven puha cipőkkel foglalkozunk, mivel a kemény bakancsok az alpin stílussal együtt mára visszaszorultak a versenyzés keretei közé, így a spéci szaküzleteket kivéve, csak ilyenekkel fogtok találkozni. Hasznos tippjeiket és tanácsainkat a tovább után találod!

[caption id="attachment_24051" align="alignnone" width="620"]Snowboard bakancs vásarlási és ápolasi tanácsok Hogyan válassz, próbálj és ápold a snowboard cipődet? Mindenre választ kapsz :)[/caption]

Vásárlási szempontok

Ha tök kezdő vagy, akkor érdemes lehet az első pár napot kölcsönzős cipőben végigcsinálni. Ha már ráéreztél a csúszás ízére, akkor jöhet a saját szett 🙂 A nagyobb márkák (Burton, Forum, Nitro, Nike, Northwave, stb.) snowboard cipőit  nyugodtan választhatod, mind jó minőségűek és jól is néznek ki. Vásárlás előtt döntsd el, hogy a csúszási stílusodhoz milyen cipő passzol, ezután jöhet a kinézet és a szín eldöntése. Csak olyan bakit vegyél, ami kivehető belső cipővel rendelkezik, újonnan egyébként már szinte csak ilyet találsz.

A cipő keménysége a legelső szempont. Általában minden márkánál három fő kategória létezik: a puha, a közepes és a kemény. Első cipőként a közepes keménységűt érdemes választani, ezek megfelelő kontrollt biztosítanak a deszka irányításához, de nem túl merevek. A puha cipőket a parkos ridereknek ajánlják, ezek felsőrésze a bokatájékon könnyebben hajlik, segítve a presselgetéseket és a trükkök beadását, és sokszor a talpba is több ütődéselnyelő réteg kerül, az érkezéseket tompítandó. Viszont ha ilyenben csúszkálsz a hegyen egész nap, jobban megterheli az izmaidat és ízületeidet. A kemény cipő a pályákat és a szűzhavas lejtőket meghódító freerideos és backcountry harcosok felszerelése, kemény kivitele tökéletes kontrollt biztosít a deszka felett, így a három közül ez a kategória emlékeztethet a leginkább egy sícipő merevségére.

Belső fűző - szinte már mindenütt gyorsfűző van

Belső fűző – szinte már mindenütt gyorsfűző van

A másik fontos szempont a fűzési rendszer.  A belső cipő minden bakancsban gyorsfűzős rendszerű. A külső cipőknél is úgy tűnt egy ideig, hogy a hagyományost kiszorítják a gyorsfűző rendszerek, de megmaradtak egymás mellett. A gyorsfűzős (főleg a pro kétzónás, vagy tárcsás megoldások) nagyon praktikusak és rendesen tartanak. Vannak riderek, akik továbbra is a hagyományosra esküsznek (általában a park-kutyák), mert bár akár többször kell utánakötni a nap folyamán, finomabban be lehet állítani, hogy hol mennyire tartson.

Mire figyelj a felpróbálásnál?

Egy snowboard cipőt sokkal fontosabb felpróbálni megvásárlás előtt, mint egy utcai cipőt. Ha internetes rendelésen gondolkodsz, akkor nagyon tisztában kell lenned az adott márka méretezésével, egy kényelmetlen snowboard bakancs nem csak simán kellemetlen, de tönkre is teheti a boardozás élményét és sérüléshez is vezethet.

Elvileg bármilyen freestyle cipő beleillik bármely freestyle kötésbe, de ha nagyon alapos akarsz lenni, akkor az egyik kötésedet is vidd el a próbához és ellenőrizd, hogy passzol az új cipőd vele.

Snowboard cipőt mindig snowboard zokniban próbálj (Kép: burtongirls.burton.com)

Snowboard cipőt mindig snowboard zokniban próbálj (Kép: burtongirls.burton.com)

Mindig snowboard zokniban próbálj! A cipőnek alaposan tartania kell, kábé olyan erővel, mint egy határozott kézfogás (kis képzavar, de remélem érthető 🙂 A lábujjak végei pont érjenek hozzá a belső cipő elejéhez, és semmi esetre se nyomják. Ideális esetben minden irányból egyenletes tartást kell biztosítania. Miután teljesen befűzted mindkét cipőt állj úgy, mint a snowboardon és billegj egy kicsit, mint élváltáskor. Nagyon fontos, hogy a sarkad ne emelkedjen meg.

Legalább 5-10 percet legyen rajtad az üzletben, hogy érezd, nem nyom-e valahol. Egy snowboard cipő először sosem teljesen kényelmes, 4-8 nap, amíg be tudod törni, ekkora kitágul valamelyest és felveszi a lábad alakját. Ha a sok havon töltött nap után már úgy érzed, hogy sehogy sem tudod megfelelően meghúzni a cipőd (emelkedik a sarkad, vagy nagy a „holtjáték”), akkor kitágult és lassan itt az ideje egy új után nézni.

Állj úgy a snowboard cipőben, mint ahogy a deszkán és legyen rajtad vagy 5-10 percig! (Kép: burtongirls.burton.com)

Állj úgy a snowboard cipőben, mint ahogy a deszkán és legyen rajtad vagy 5-10 percig!

Karbantartás

Boardozáskor minden este vedd ki a belső cipőt (főleg ha nedves) és tedd őket a fűtőtest közelébe, de ne rá! A direkt sugárzó hő tönkreteszi a cipőt (főleg az elektromos radiátorok). Amikor nem használod a bakidat, teljesen szárazon pakold el, direkt napfénytől óvd, szezon végén és elején pedig átmehetsz rajta egy kis bőrápoló szerrel, hogy ne repedezzen ki.

Rider kedvencek és vélemények

Megkérdeztük az ismert magyar ridereket, hogy miben csúsznak most, melyik a kedvenc modelljük, és hogy nekik mi a legfontosabb a bakancs kiválasztásánál.
Panka, Szigi és Beni snowboard cipője
Gyarmati Panka
Most & Kedvenc: Burton Sapphire. Már második éve csúszom Sapphire bakanccsal, nagyon bejön.
Legfontosabb: Nekem a kényelem a legfontosabb, nem szeretem a kemény cipőket, ez új bakancsnál is rossz, zsibbad a lábam… Persze kell egy keménység, különben nem fogja rendesen a bokám érkezéskor. A kényelem mellett persze jól is kell kinéznie.
Szigi
Most:  Jelenleg két bakancsot használok: Nike Ites és Nike Kaiju.
Kedvenc: A Kaiju, amit tavaly szezon közben kaptam a Niketól.
Legfontosabb: Kemény legyen, fogja a bokámat, és ne gyors fűzős.
Kis Beni
Most & Kedvenc: Northwave Decade Risto Mattila ltd. Ez idáig bátran állítom, hogy ez kedvenc snowbard bakancsom.
Legfontosabb: Az a legfontosabb, hogy kényelmes legyen, és jól tartsa a lábamat, nem szeretem ha túl puha. Szeretem a gyorsfűzőt is, a Northwave bakancsoknál nincs baj velük.
Bazsi, Ádi és Matyi kedvenc snowboard modelljei
Takács Bazsi
Most & Kedvenc: Burton Hail
Legfontosabb: Nekem fontos, hogy közepesen kemény legyen a bakancs, tartsa a bokámat, de a legfontosabb. hogy kényelmes legyen, mert sok időt töltök benne!
Balogh Ádi
Most: Salomon Savage
Kedvenc: Atomic Sniper
Legfontosabb: Talán minden technikai cucc közül a bakancs választás. Én a puha bakikat szeretem, de számit még a súly illetve, hogy pont jó legyen a lábamra egy vastagabb zoknival. Természetesen a kinézet is fontos, illetve a kialakítás. Én a sima fűzős rendszert preferálom.
Szerb Matyi
Most & Kedvenc:
Forum Antenna. Úgy érzem, hogy én megtaláltam a számomra tökéletes bakancsot, így ebben a szezonban is ilyenben fogok csúszni.
Legfontosabb: Gyorsfűzős legyen, és ne mozogjon benne a sarkam.
Gézu, Jani és Zaza kedvenc snowboard cipői
Kinda Gézu
Most: Burton DriverX-et használok boardercross-ra és Burton Missiont freestyle-ra.
Kedvenc: A Burton bármelyik modellje nagyon jó és kényelmes.
Legfontosabb: A kényelem az egyik legfontosabb dolog, mivel a szezon nagy részében benne vagyok. Fontos még a stabilitás, a megfelelő merevség, hogy a lábam ne fáradjon benne, de egyidőben ne is legyen túl kemény!
Zaza
Most & Kedvenc: Forum Tramp bakanccsal csúszok, ez a kedvencem. Ezzel most nagyon eltaláltam, hogy mi a kényelmes nekem…
Legfontosabb: Illeszkedjen a felszerelés keménységéhez. Én most puha szettel csúszom, ezért egy puhább bakancs illik hozzá. Fontos, hogy a lábfejem adottságainak is megfeleljen. Fontos, hogy klasszikus fűzős legyen!
Hartmann Jani
Most & Kedvenc: Nitro Team TLS. Ez már a harmadik pár amit nyúzok, szóval bejött.
Legfontosabb: Az első hogy kényelmes legyen, aztán legyen a talpában légbetét, a rozoga térdeket kímélendő. Legyen viszonylag kemény, de ne annyira, hogy akadályozzon egy-egy trükknél, hogy jobban rányújtsak.
Vanda, Boti és a snkrbx krú snowboard cipője
Viszlay Vanda
Most & Kedvenc: Burton Emerald. Negyedik szezon óta csúszok benne, közben persze az alpin bakancsom is használom 🙂
Legfontosabb: Nekem az a jó bakancs, ami nem túl magas, keményebb, és a sarkam se lötyög benne. Mivel kesztyűben nem lehet cipőt kötni, ezért mindenképpen gyorsfűzős, de olyan, amit alul-felül külön lehet állítani, mert én azt szeretem, ha lent szoros, fent lazább.
Fricz Boti
Most & Kedvenc: Burton Grom. Harmadig szezon óta ezzel csúszom. Ez egy junior, tépőzáras bakancs, a mérete állítható.
Legfontosabb: Hogy jó minőségű legyen!
(+1) Gergő & Végi: Bár snowboard tudásban nyilván nem vagyunk egy lapon említhető a fenti riderekkel, mint a cikk szerzői, mi is idesneakeljük a véleményünket a végére 🙂
Most & Kedvenc:
Burton Moto. Mind a ketten ebben csúszunk már több szezon óta (és ezzel nem vagyunk egyedül).
Legfontosabb:Gergő: Tartsa rendesen a lábam és gyorsan beköthető legyen. Végi: Puha legyen és gyorsfűzős.

]]>

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • csaba szerint:

    Burton belsőfűző stopp kellene, nagyon.

  • Gergő szerint:

    Szia! Nagyon hasznosak az imént említettek, de lenne egy kérdésem, Budapesten hol tudnék snowboard cipőt venni? Már olyan helyre gondolok ahol erre specializálódtak nem pedig olyasmire mint a hervis ahol elszórva 2párt ha találsz!

    • gergő szerint:

      Szia Gergő, a mi a Procross (Buda, Margit krt. közel a Széna térhez) vagy a Store13-at tudjuk ajánlani, mind a két helyen nagy a választék és hozzáértők az eladók.

×